Thursday, July 8, 2010

Νοήματα της ζωής


Ναταλία Ιωαννίδου
Γράφει από τη Λευκωσία

Νοήματα της Ζωής
Συγγραφέας: Μιχάλης Α. Περδίος
Εκτύπωση: Τυπογραφεία «Πάντε Πρες»
Οπισθόφυλλο:
Ένα πρωτότυπο και άκρως εντυπωσιακό εγχείρημα, κατάλληλο για όλα τα επαγγέλματα και όλα τα κοινωνικά στρώματα.
Μέσα από τις σελίδες αυτού του πρωτοποριακού γραπτού λόγου, θ’ ανακαλύψετε πολύτιμα κομμάτια του εαυτού σας, τα οποία κρύβατε για χρόνια ολόκληρα στ’ απόρθητα άδυτα της ψυχής σας.

Είναι μια ξεχωριστή απίθανη δημιουργία, διαχρονική, δυναμική, με πλούσιο λεξιλόγιο και μ’ ένα εκρηκτικό καταπέλτη γνώσεων, γεμάτο εύστοχες σκέψεις και πανέξυπνα θεία μηνύματα! Συνεστίαση απόφοιτων Γυμνασίου Στροβόλου (1985). Φιλιά, γέλια, ξύπνημα αναμνήσεων, ανάμεικτα συναισθήματα … Πώς να περιγράψει κανείς τη χαρά του όταν μετά από αρκετά χρόνια συναντά αγαπημένα πρόσωπα, ξεχασμένους φίλους!

«Ένας φίλος ήρθε απόψε απ’ τα παλιά ….» Το απόσπασμα αυτό ήταν το πρώτο πράγμα που ήρθε στο μυαλό μου για όλους τους συμμαθητές μου …

Συζητώντας με τον Μιχάλη Περδίο, ανακάλυψα έναν άνθρωπο θετικό και δραστήριο, μια σπουδαία προσωπικότητα, ευγενική ψυχή … Σίγουρα, πρέπει να νιώθει πολύ τυχερός που οι γονείς του τον έβαλαν σε μονοπάτι φωτεινό για την κατάκτηση της προκοπής, του χάρισαν τόσο σημαντική παιδεία, τον έμαθαν να αγαπά και να σέβεται το Θεό και τους ανθρώπους.

Πόσο με συγκίνησε η χειρονομία του να μου χαρίσει το πρώτο του πνευματικό σκίρτημα – ένα βιβλίο πολύ διαφορετικό από όλα όσα διάβασα μέχρι τώρα!!! Τι να πω για την αφιέρωση στη πρώτη σελίδα του βιβλίου …. «Με βαθιά εκτίμηση σ’ ένα ξεχωριστό άνθρωπο, μια δυναμική κρυστάλλινη παρουσία! Χαρίζω το πρώτο μου πνευματικό σκίρτημα, ευχόμενος διηνεκή ευτυχία»!

Τα «Νοήματα της ζωής» είναι μικρό σε μέγεθος βιβλίο, όμως τεράστιο σε περιεχόμενο! Πρωτότυπος τρόπος γραφής, θυμίζει απόσπασμα της Αγίας Γραφής αλλά και ερμηνευτικό λεξικό. Η γραμματοσειρά που χρησιμοποιήθηκε και οι εικόνες για τις «λέξεις» έχουν επιλεγεί με ιδιαίτερη προσοχή, φροντίζοντας την απόδοση των μηνυμάτων. Ο συγγραφέας, αναλύει τις λέξεις σε βάθος και αναγκάζει τον αναγνώστη να προβληματιστεί. Σίγουρα, όλοι θα βρούμε κάτι από τον εαυτό μας πίσω από όλες αυτές τις λέξεις και χωρίς αμφιβολία, το χέρι θα σχηματίσει το σημείο του σταυρού ….

Τελειώνοντας το βιβλίο, άρχισα να συλλέγω λέξεις με νόημα, ήχο, αγάπη, καλοσύνη, μεγαλοπρέπεια … Όταν άρχισα να γράφω τα αποσπάσματα και τις φράσεις που μου έκαναν εντύπωση, νόμιζα ότι θα έγραφα ολόκληρο το βιβλίο από την αρχή. Η επιλογή ήταν δύσκολη, δεν μπορούσα να αποφασίσω τι θα άφηνα πίσω!
Αποσπάσματα από το βιβλίο
• ΑΓΑΠΗ – Σπανιότατα αυτό το θεσπέσιο εσωτερικό παραλήρημα, το οποίο όταν αρχίσει να εργάζεται μαζί με τους υπέροχους γλυκούς μηχανισμούς του, τότε τα μέχρι χθες αρνητικά δεδομένα θ’ αρχίσουν να καταγοητεύουν μύρια πλήθη ζευγαριών... Πώς όμως θ’ αρχίσεις ν’ αγαπάς; Πρέπει ν’ αρχίσεις τις ποιοτικές σου επαφές, με την έννοια να ’χεις κοντά σου ανθρώπους με τους οποίους να νιώθεις ότι είναι πομποδέκτες καλής ψυχικής διάθεσης.
• ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ – Άνθρωποι που έχουν αισιοδοξία στα σπλάχνα τους δε σβήνουν ποτέ!
• ΑΝΘΡΩΠΟΣ – Το πιο πολύτιμο κομμάτι των ουρανών. Να το περιποιείστε με αγάπη, για να κατακτήσετε την αιωνιότητα!!!
• ΑΦΟΣΙΩΣΗ – Νιώστε ολοκληρωτικά αφοσιωμένοι στο ταίρι σας, στους φίλους σας, στη θρησκεία σας, στις τόσες ομορφιές που μας περιβάλλουν.
• ΒΙΒΛΙΟ – Ο απίθανος κόσμος του γραπτού λόγου, δίνει μια ξεχωριστή νότα στα κάθε λογής προβλήματα που ο καθένας μπορεί να έχει! Βιβλίο! Σε διάφορα μεγέθη, με καλοσχηματισμένα ή όχι εξώφυλλα, κρύβουνε τόσο αλλιώτικους και άγνωστα ελκυστικούς κόσμους, που η διαρκής αναζήτηση δεν πρέπει ποτέ μα ποτέ να σταματήσει να υπάρχει! Διότι μέσα απ’ αυτά τα γραπτά κείμενα, μπορείτε να δώσετε λύση στα προβλήματά σας, να βελτιωθείτε και να ερμηνεύσετε τα καινούρια σας πολυπόθητα ταξίδια, στους κόσμους που ακόμη δε γευτήκατε!
• ΓΑΛΗΝΗ – Η Γαλήνη μέσα στο είναι μας αφήνει πίσω της τη νηφαλιότητα της ψυχής! Η γαλήνη ήτανε πάντοτε και είναι από τις ομορφότερες διδασκαλίες σ’ όλες τις φιλοσοφικές σχολές, μια γαλήνη η οποία αρχίζει μ’ εκείνο το τόσο θεσπέσιο άκουσμα των εσωτερικών μας κραδασμών.
• ΓΕΛΙΟ – Το γέλιο μακραίνει τη ζωή! Κάνει τους ανθρώπους πιο κεφάτους, πιο ζεστούς, τους ενώνει ακόμα περισσότερο, δίνει μια τόσο υπέροχη απόλαυση, αυτό το θαυματουργό, παραδεισένιο προϊόν, ώστε ο κάθε χαρισματικός γνώστης που το λεει ή το αναλύει, δίνει τη δική του προσωπική σφραγίδα θετικότητας.
• ΔΑΣΟΣ – Το δάσος έχει μια ξεχωριστή χάρη, σου δίνει τόσα πολύχρωμα και ποικιλότροπα φανταστικά ταξίδια, σε μυεί στο μαγικό κόσμο του φαντασμαγορικού τοπίου, στο μοναδικό κόσμο της πνευματικής νηφάλιας αναζήτησης.
• ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ – Δεν υπάρχει σαφώς ωραιότερο αγαθό, πιο πολύτιμο, πιο ανατριχιαστικά συγκινητικό, από την ελευθερία του ανθρώπινου γένους
• ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙΑ – Διαθέτοντας αυτό το εκπληκτικό προτέρημα της ειλικρίνειας, κερδίζεις την εμπιστοσύνη της καρδιάς!
• ΕΚΚΛΗΣΙΑ – Εκείνο το πανύψηλο σημείο του σταυρού, που στέκεται ολόρθο και ακλόνητο για αιώνες, η απίθανη ερμηνεία του ανάμεσα από τα ιερά κείμενα, το προσκύνημα, η απόλυτη γαλήνη, όλα δίνουν μία τόσο συναρπαστική παραδεισένια νότα, γεμάτη ψαλμούς και ξεχωριστά μεγαλεία εποχών όπου τα πάντα ακτινοβολούσαν!
• ΕΡΩΤΑΣ – Ο έρωτας είναι μια υπερδύναμη άνευ κανόνων .... είναι σαν το μεγαλείο του απέραντου ουρανού, μυστηριώδης, γοητευτικός και ... αθεράπευτα υπέροχος!
• ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ – Μια τόσο ξεχωριστή μαγική τέχνη ... κρύβει εσωτερικά χαρίσματα πρωτόγνωρου δυναμισμού, είναι μια τέχνη γεμάτη ατμόσφαιρα, η οποία παίρνει σάρκα και οστά σε ατελιέ εκπληκτικών οντοτήτων, δίνει τόσες σαγηνευτικές εκπλήξεις, σε πολυσύνθετα ρυθμικά μεγαλεία ξεχασμένων ιστορικά εποχών.
• ΖΩΗ – Η ζωή νικάει το θάνατο, κερδίζει την αθανασία. Κατακτάει το πολυπόθητο ταξίδι στον χαμένο παράδεισο. Αυτή η πολύτιμη υπεροχή του σπαρταριστού μεγαλείου, η Γένεσις, η γέννα της Μητέρας-Γης, τη κάθε μάνας, είναι ότι πιο θαυμαστό αποφασίστηκε να δοθεί σαν Θείο Δώρο και είναι κρίμα να φεύγει χωρίς ίχνος αξιοπρέπειας.
• ΗΛΙΟΣ – Ήλιος! Απειρότητα και διαχρονικότητα! Μοναδικότητα και δυναμικότητα αυτών των εποχών που πάντοτε θέλουμε όλοι μας να’ ναι τ’ απόλυτα όνειρα. Ο ήλιος είναι η γοητεία του Θεού, στο κάλεσμα των φωτισμένων ψυχών που τόσο πολύ αναζητάμε!!!
• ΘΑΛΑΣΣΑ – Μια εμπειρία τόσο πολύτιμη όσο το κρασί που μας κρατά στη ζωή, σ’ ένα παιγνίδι γεμάτα κύματα ποιητικών απολαύσεων και μοναδικών θαλασσίων στίχων!
• ΘΑΥΜΑ – Εκεί που δεν το περιμένεις, ένα θαύμα ανερμήνευτο, επιστημονικά ανεξήγητο, δίνει μια δύναμη τόσο πρωτότυπη και ξεχωριστή, που όμοιά της δεν έχει κανείς ξαναζήσει. Ειδικά το θαύμα της ζωής, από τη στιγμή της σύλληψής μας, όπως και το θαύμα της φύσης, είναι όλα τόσο πάνσοφα δημιουργημένα.
 • ΘΗΣΑΥΡΟΣ – Ο θησαυρός που κρύβουνε οι άνθρωποι μέσα τους, έχει την πιο ποιοτική σημασία απ’ όλους τους άλλους θησαυρούς και αξίζει πολύ περισσότερο απ’ οτιδήποτε άλλο μπορεί να σκεφτεί η αχαλίνωτη ανθρώπινη φαντασία.
• ΚΑΡΔΙΑ – Η καρδιά είναι η πολύτιμη κληρονομιά που μας έδωσε ο Ύψιστος Θεός μας!
• ΜΑΤΙΑ – Τα μάτια λένε ότι δείχνουν κομμάτια του χαρακτήρα, αποδεικνύουν τις εσωτερικές άγνωστες πτυχές που κρύβουν και πάντοτε δίνουν ένα ξεχωριστό υπέροχο τόνο μαγευτικής πρωτοτυπίας, όταν όλα τ’ άλλα πάνε να χαθούνε σ’ αυτόν τον παράξενο κόσμο που ζούμε.
• ΜΗΤΕΡΑ – Η μάνα! Η μητέρα! Δεν υπάρχει ωραιότερο άκουσμα και δυναμικότερη αντίληψη αυτής της χαρισματικής ύπαρξης! Μια καινούρια ολοφώτεινη μέρα ξυπνάει βαθιά απίθανα ένστικτα, τα οποία λειτουργούνε μ’ ένα ξεχωριστό υπέροχο τρόπο!
• ΝΕΡΟ – Το νερό είναι εκείνο το υπέροχο οξυγόνο, το μοναδικό μεγαλείο που συγκινεί χειμώνα – καλοκαίρι, κάθε εποχή, κάθε στιγμή και κάθε ζωή που τη δροσίζει μ’ ένα εξαίρετο τρόπο γεμάτο ζωντάνια και πάθος.
• ΠΑΝΑΓΙΑ – Η Παναγία, το μεγαλειώδες αυτό πρόσωπο, η μητέρα του Κυρίου Ημών Ιησού Χριστού, η επιβλητική μάνα, η γυναίκα των απείρων θαυμάτων, η πλαισιωμένη με τόσα πλούσια και ατελείωτα κοσμητικά ελκυστικά επίθετα, είναι ότι εκπληκτικότερο έχει να επιδείξει η Χριστιανική Ορθοδοξία, ότι μοναδικότερο και Αγιότερο!
• ΡΟΥΤΙΝΑ – Ποια είναι η θεραπεία; Μα είναι τόσο απλό: Αποκτείστε ενδιαφέροντα: Μουσική, χορό, ταξίδια, σινεμά, ένα καλό βιβλίο, εξασκηθείτε σ’ ένα σπορ, κάντε φίλους ... Ρουφήξτε οξυγόνο και ανοίγετε τα φτερά σας, για να πετάξετε στο δικό σας υπέροχο ταξίδι της ΧΑΡΑΣ!!!
• ΣΧΟΛΕΙΟ – Το πιο υπέροχο πνευματικό φυτώριο της ζωής, είναι ο απίθανος ναός των γνώσεων και της καθολικής συμμετοχής στη μόρφωση, την επένδυση που δεν εξαγοράζεται με τίποτα!
• ΥΠΟΜΟΝΗ – Η υπομονή είναι εκείνη η τόσο ξεχωριστή ιδιότητα του είδους που δημιούργησε ο Θεός, για να βοηθά στο τέλος της κάθε εποχής, αυτό που αληθινά αποφασίζει ο καθένας μας και επιλέγει.
• ΦΩΣ – Έχετε ποτέ αναρωτηθεί βαθιά μέσα σας, αν ζούσαμε στο σκοτάδι, χωρίς να βλέπουμε ποτέ μα ποτέ καθαρά τις αλήθειες που μας περιτριγυρίζουν, πόσο διαφορετική θα ήτανε η ζωή μας;
• ΧΡΟΝΟΣ – Αυτή η αφηρημένη κατά πολλούς έννοια, είναι μια τόσο γοητευτική λέξη, η οποία σ’ εξουσιάζει μ’ ένα πρωτότυπο ρυθμό τόσο υπέροχο, που δε σου αφήνει περιθώρια περαιτέρω ανάλυσης.
• ΨΥΧΗ – Η υπέροχη ψυχή του κάθε ανθρώπου, είναι εκείνο το μοναδικό σε χάρισμα και εκπληκτικό σε ξεχωριστές εσωτερικές υπεροχές, πηγαίο Θείο δώρο, που χάρισε ο Θεός στον άνθρωπο και τον έκανε ν’ αναμένει την αιωνιότητα.
• ΩΡΑΙΟΤΗΤΑ – Η ωραιότητα δεν αφήνει σε κανένα περιθώρια κακογραμμένης κριτικής. Έχει φανατικούς οπαδούς, διαθέτει απίθανους ύμνους και εκπληκτικές μελωδίες. Δίνει ένα τόσο διαπλανητικό ρυθμό στους εσωτερικούς μας γαλαξίες, που ευχαριστείς το Θεό που σου χάρισε ακόμα ένα ταλέντο. Την ωραιότητα σ’ οποιοδήποτε τομέα εσύ επιλέξεις ν’ αποδίδεις πιο πολύ!
Ναταλία Ιωαννίδου 
Ιούνιος, 2010

5 comments:

k said...

υπέροχοι εναλλακτικοί ορισμοί των λέξεων!!θα προσπαθησω να του ρίξω μια ματιά το καλοκαιράκι!!ευχαριστω για την προτροπή!

http://fashionablylonely.blogspot.com/

Rena said...

Θα το έχω υπ' όψη,ευχαριστώ!

zeidoron dtsoukas said...

Εξαιρετικό βιβλίο κι εντυπωσιακό το θέμα που πραγματεύεται,εξαιρετική και η παρουσίαση της κυρίας Ιωαννίδου.
Καλό βράδυ αγαπητέ Φοίβο!

Magia da Inês said...

Oi, amigo!
O que aconteceu com o seu blog de viagens?...
Queremos ver novidades...
Bom fim de semana!
Cheio de luz, paz e muitas alegrias...
Beijinhos.
Itabira
Brasil

Marilu said...

Querido amigo Phivos, muito inteligente o livro da Natália, adorei o significado das palavras...Beijocas