Friday, June 18, 2010

Ανυπαρξία ευρωπαϊκής πολιτικής


Γράφει ο
Τάσος Μητσόπουλος
Βουλευτής

Στο εδώλιο του Δικαστηρίου της Ε.Ε. παραπέμπεται για μια ακόμη φορά η Κυπριακή Δημοκρατία με απόφαση της Κομισιόν για κενά και παραλείψεις στον τομέα της περιβαλλοντικής προστασίας, ενώ ταυτόχρονα ενεργοποιείται η προδικαστική διαδικασία για τρεις ακόμη περιπτώσεις στις οποίες υπάρχει σοβαρή καθυστέρηση ενσωμάτωσης στην εθνική νομοθεσία, ευρωπαϊκών οδηγιών.

Για πολλοστή φορά η Κύπρος βρίσκεται εκτεθειμένη και μάλιστα με ορατό τον κίνδυνο επιβολής από το Δικαστήριο υψηλού προστίμου για την αδυναμία της να ενσωματώσει εγκαίρως και εντός των προθεσμιών τις διάφορες ευρωπαϊκές οδηγίες. Η Βουλή των Αντιπροσώπων και οι κοινοβουλευτικές επιτροπές έχουν πολλές φορές βρεθεί στην ανάγκη να προωθήσουν εσπευσμένα νομοσχέδια με τα οποία ενσωματώνονται ευρωπαϊκές οδηγίες και τα οποία η κυβέρνηση καταθέτει στο κοινοβούλιο με μεγάλη χρονική καθυστέρηση. Η διαδικασία αυτή έχει ως αποτέλεσμα, από τη μια να μη γίνεται ολοκληρωμένη και διεξοδική ανάλυση των νομοσχεδίων και από την άλλη να υπάρχει ο κίνδυνος ανά πάσα στιγμή να τιμωρηθεί η Κύπρος με δικαστική παραπομπή και πρόστιμα λόγω των καθυστερήσεων.
Έξη χρόνια μετά την ένταξή μας στην Ε.Ε. η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει ακόμη πετύχει να συγχρονιστεί με την υπόλοιπη Ευρώπη. Αδυναμίες, κενά, υστερήσεις και ελλείψεις παρουσιάζονται σε πολλούς τομείς με αποτέλεσμα η πατρίδα μας να οπισθοδρομεί την ώρα που θα έπρεπε να βρίσκεται στην πρωτοπορία. Η απουσία ευρωπαϊκού οράματος και συγκροτημένης ευρωπαϊκής στρατηγικής, η αδυναμία αξιοποίησης πόρων και ταμείων, η δυσκολία στην κατανόηση του τρόπου λειτουργίας των ευρωπαϊκών θεσμών και η ανυπαρξία μηχανισμών συντονισμού των κρατικών υπηρεσιών και συστηματικής παρακολούθησης των ευρωπαϊκών εξελίξεων, στερούν την πατρίδα μας από δυνατότητες και ευκαιρίες. 

Ήρθε η ώρα στην κυβερνητική μιζέρια και αναποτελεσματικότητα, να αντιτάξουμε το όραμα μιας Κύπρου ισχυρής και διεκδικητικής στο χώρο της Ευρώπης. Μιας Κύπρου που δεν θα παρακολουθεί αγκομαχώντας τις εξελίξεις αλλά θα διαμορφώνει οργανωμένα το αύριο που έρχεται.
Τάσος Μητσόπουλος
Βουλευτής Λάρνακας
Επίτροπος Ευρωπαϊκών Υποθέσεων

No comments: