Saturday, May 15, 2010

Πανίκος Ευθυμιάδης ο τζέντλεμαν… των γηπέδων

Ο Πανίκος Ευθυμιάδης κυριάρχησε ως ηγετική μορφή των κυπριακών γηπέδων για δυο σχεδόν δεκαετίες. Ταλαντούχος, παίχτης και χαρισματικός τεχνίτης με φοβερές τρίπλες και εντυπωσιακά του γκολ, υπήρξε μεγάλος ποδοσφαιριστής.

Ταλαντούχος, αλλά εργατικός, λαμπερό αστέρι αλλά σεμνός, καταξιωμένος, αλλά με ισχυρή θέληση, πραγματιστής, αλλά με όραμα, πρόσφερε όσα λίγοι στο κυπριακό, αλλά και στο ελλαδικό ποδόσφαιρο.
Άξιος αθλητής, διακρίθηκε, για τις πολλές επιτυχίες του, αλλά και το σπάνιο ήθος που τον διέκρινε μέσα και έξω από τα γήπεδα. Γι’ αυτό και κέρδισε την αγάπη των φιλάθλων και την εκτίμηση του κόσμου.
Ο Πανίκος Ευθυμιάδης όταν κατέβαινε στο στίβο για να παίξει ποδόσφαιρο, δεν έβλεπε τους αντιπάλους του ως εχθρούς. Ήταν αφοσιωμένος στο «Εύ αγωνίζεσθαι».

Γι΄αυτόν, το παιγνίδι, ήταν μια άμιλλα, που θα κέρδιζε με καθαρό παιγνίδι ο καλύτερος. Δεν είχε πάθη και μίση για κανένα. Το μοναδικό του πάθος ήταν η προσφορά υπηρεσίας στο κυπριακό ποδόσφαιρο και στον αθλητισμό γενικότερα.
Το σωματείο Ολυμπιακός Λευκωσίας ιδρύθηκε το 1931. Ο Πανίκος μαζί με ένα άλλο άσσο του Ολυμπιακού και του κυπριακού ποδοσφαίρου Κωστάκη Πιερίδη, "Πούσκα".

Ως ποδοσφαιριστής ευτύχισε να ζήσει τη λαμπρότερη περίοδο της ιστορίας του ακριτικού σωματείου Ολυμπιακός Λευκωσίας, στη δεκαετία του ‘60. Την εποχή εκείνη, ο Ολυμπιακός Λευκωσίας υπήρξε μια κορυφαία ομάδα, που δύσκολα θα βρεθεί άλλη να της μοιάσει. Και σίγουρα οι ποδοσφαιριστές τότε, πάλευαν περισσότερο για τη φανέλα και κατά δεύτερο λόγο για τα πενιχρά φιλοδωρήματα και πριμ.
Στα δέκα αυτά χρόνια, η ομάδα εκείνη συμμετείχε για τρεις φορές στο πανελλήνιο πρωτάθλημα (η μοναδική κυπριακή ομάδα που κατάφερε κάτι τέτοιο), κατέκτησε τρία πρωταθλήματα, αναδείχθηκε δυο φορές δευτεραθλήτρια και έφτασε μια φορά στον τελικό του κυπέλλου.
Ντεπούτο έκανε απευθείας στην πρώτη ομάδα, το 1960 σε ηλικία μόλις 16 ετών, εναντίον της ΑΥΜΑ (Αρμένικη ομάδα). Αναπολεί με ιδιαίτερη συγκίνηση τα λόγια του προπονητή του μ. Πάμπου Αβραμίδη. «Σήμερα, σε βάζω στην ενδεκάδα και δεν θέλω να βγεις απ’ αυτή. Εκείνο το παιγνίδι το κερδίσαμε 6-3 και εγώ πέτυχα δύο τέρματα. Δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερη αρχή για ένα νεαρότατο ποδοσφαιριστή».
Με τις επιτυχίες του έγινε θρύλος και με τη συμπεριφορά του πρότυπο. Δίκαια πέρα ως πέρα κέρδισε τον τίτλο του τζέντλεμαν των κυπριακών γηπέδων. Κατά τη διάρκεια της ποδοσφαιρικής του καριέρας είχε προτάσεις από την Άρσεναλ και τη Νασιονάλ Αιγύπτου το 1966 και από την ΑΕΚ Αθηνών το 1968. (Φωτο: Με τον Νίκο Χαραλάμπους, παλιά δόξα  της Ομόνοιας).
Το 1963, σε ηλικία 19 ετών, συμμετείχε και στη Μικτή Κύπρου, όπου υπήρξε για δώδεκα χρόνια βασικός παίχτης της ομάδας. (Φωτο: Με τον εγγονό του Χάρη Πρωτοπαπά).
Σ’ αυτή την ομάδα μεγαλούργησε ως ποδοσφαιριστής ο Πανίκος Ευθυμιάδης και αγαπήθηκε όσο λίγοι. (Φωτο: Με τον εγγονό του Πανίκο Ευθιάμη 'Τζούριορ').
Το 1966-67 ανακηρύχθηκε ως πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος, που συνοδεύτηκε και με τον πρώτο τίτλο του πρωταθλητή για τον Ολυμπιακό. (Φωτο: Ίνδαλμα και στα εγγόνια του, Χάρη και Ελίνα Πρωτοπαπά).
Το 1963, σε ηλικία 19 ετών, συμμετείχε και στη Μικτή Κύπρου, όπου υπήρξε για δώδεκα χρόνια βασικός παίχτης της ομάδας.(Φωτο: Με τα αγαπημένα του εγγόνια Ελίνα & Χάρη).
 
Τελευταίο παιγνίδι ο τελικός κυπέλλου το 1978-79 με το ΑΠΟΕΛ. (Φωτο: Με την κόρη του Λιάνα).
 
Τη σκυτάλη τη πήρε ο γιός του Κώστας, ο οποίος πλαισιωμένος από το γαμπρό του Βασίλη λειτουργούν την Ακαδημία Ποδοσφαίρου «Πανίκος Ευθυμιάδης» όπου φοιτούν πάρα πολλά νεαρά βλαστάρια. Η Ακαδημία έχει ήδη σημαντικές επιτυχίες και είναι ένα εκκολαπτήριο αθλητών και φυτώριο ταλέντων με τεχνικές ικανότητες και ήθος. (Φώτο: η κόρη του Σύλβια).
Έχει τρία παιδιά τον Κώστα τη Λιάνα και τη Σύλβια και τρία εγγόνια τον Πανίκο Ευθυμιάδη (τζούνιορ) τον Χάρη και την Ελίνα Πρωτοπαπά. (Φωτο: Με τον γαμβρό του Διαμαντή Ζαφειριάδη).
Θυμάται ο Πανίκος: «Πάντοτε υποστήριζα το τίμιο παιγνίδι. Το ποδόσφαιρο είναι αθλητισμός. Είναι ένα παιγνίδι όπως όλα τα άλλα και έτσι πρέπει να το βλέπουμε. Στην ποδοσφαιρική μου καριέρα, ποτέ, δεν προκάλεσα οποιοδήποτε επεισόδιο ή συμπεριφέρθηκα άσχημα, έστω και αν υπήρξαν φάσεις με τις οποίες διαφωνούσα στο σφύριγμα του διαιτητή. Αγωνιζόμασταν για την ομάδα μας, αλλά σεβόμασταν την ιστορία και τους ποδοσφαιριστές των αντιπάλων. Αυτό είναι που θέλω να καταλάβουν και οι σημερινοί ποδοσφαιριστές, ιδιαίτερα αυτούς που εκκολάπτουμε στην Ακαδημία.
Τον αγαπητό Πανίκο, τον γνωρίζω από τα μαθητικά μου χρόνια, όταν αυτός μεσουρανούσε στα γήπεδα, γιατί καταγόμαστε από το ίδιο μέρος, τα βόρεια προάστια της Λευκωσίας, που τώρα είναι τουρκοκρατούμενα. Έκτοτε, μας συνδέει μια συνεχής φιλία η οποία με τιμά ιδιαίτερα.
Η προσφορά του Πανίκου στο ποδόσφαιρο συνεχίζεται από άλλο στίβο, την Ακαδημία Ποδοσφαίρου που ίδρυσε το 1996.
Η Ακαδημία Ποδοσφαίρου του Πανίκου Ευθυμιάδη, στα 14 χρόνια που λειτουργεί, καταξιώθηκε με το σοβαρό έργο που επιτελεί, τις διακρίσεις που κέρδισε και τος νέους ποδοσφαιριστές που έβγαλε.
Κόντρα στις δυσκολίες της σημερινής εποχής, ο Πανίκος εξακολουθεί, να εκπαιδεύει νέα ταλαντούχα παιδιά στα μυστικά του ποδοσφαίρου και να τα διδάσκει αθλητικό ήθος. Με αυτά τα ισχυρά εφόδια, πώς να μην είναι τόσο δημοφιλής η Ακαδημία του;
Φοίβος Νικολΐδης

4 comments:

maxforeigner said...

Καλημέρα. Πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση για να θυμούνται οι μεγαλύτεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι. Αγαπητέ Φοίβο, με τις αναρτήσεις σου αυτές μας ταξιδεύεις στα παλιά "ωραία" χρόνια. Ευχαριστώ.

Lexi_penitas said...

Τον Πανίκο τον σέβονταν συμπαίκτες και αντίπαλοι. Είχε, αν θυμάμαι καλά, κερδίσει επανειλημμένα κάποιο βραβείο ήθους της εποχής. Μπράβο Φοίβο. Αξίζει να αναφερόμαστε σ' αυτούς που το αξίζουν.

Βάσσια said...

Πολύ καλό το αφιέρωμά σου Φοίβο!

Ο Πανίκος αποτελεί προφανώς μέρος εκείνων των παλιών ποδοσφαιριστών, των "ερασιτεχνών" που αγαπούσαν και σέβονταν το άθλημα.

Λίγοι υπάρχουν σήμερα στον κόσμο του αθλητισμού γενικότερα.

Καλημέρα :-)

zeidoron dtsoukas said...

Μπράβο σου αγαπητέ Φοίβο για το εξαιρετικό αφιέρωμα σ' έναν άσσο του παρελθόντος!Πρέπει να μαθαίνουν οι νέοι τους ποδοσφαιριστές που έπαιζαν για τη φανέλα και το μεράκι τους!
Καλή Κυριακή!