Sunday, May 9, 2010

Παρουσίαση βιβλίου του Βίλφερντ Μαρτένς

Παρουσίαση βιβλίου του προέδρου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου Βίλφριντ Μαρτένς 
 
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου Βίλφριντ Μαρτένς επισκέφθηκε στις 3-5 Μαΐου την Κύπρο ως προσκεκλημένος του Δημοκρατικού Συναγερμού. Το βράδυ της Τρίτης, 4 Μαΐου διοργανώθηκε εκδήλωση στη Λευκωσία για την παρουσίαση του βιβλίου του κ. Μαρτένς με τίτλο «Europe: I Struggle, I Overcome» («Ευρώπη: Αγωνίζομαι, Υπερνικώ»).
Μιλώντας κατά την παρουσίαση του βιβλίου του προέδρου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι ο κ. Μαρτένς «Συγκαταλέγεται χωρίς αμφιβολία στους πρωταγωνιστές και στυλοβάτες της ΕΕ». Ο κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε στη σταδιοδρομία του κ. Μαρτένς, σημειώνοντας ότι υπηρέτησε ως πρωθυπουργός του Βελγίου για 13 χρόνια και είναι πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος από το 1990.
Διοργανωτές ήταν το Ινστιτούτο Ευρωδημοκρατίας 'Γλαύκος Κληρίδης' σε συνεργασία με το Κέντρο Ευρωπαϊκών Μελετών, που είναι η δεξαμενή σκέψης του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. (Στη φωτογραφία η Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ευρωδημοκρατίας 'Γλαύκος Κληρίδης' κυρία Καίτη Κληρίδη Σιαμμά, στο βήμα καλωσορίζοντας τους προσκεκλημένους).


Στην ομιλία του κατά την εκδήλωση ο κ. Μαρτένς ανέφερε ότι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ από μόνη της δεν έχει επιλύσει το Κυπριακό, αλλά έχει φέρει στο προσκήνιο τη σημασία των ευρωπαϊκών θεμελιωδών αξιών και την άμεση ανάγκη εφαρμογής τους σε μια επανενωμένη χώρα, ελεύθερη από κατοχικές δυνάμεις. Εξήντα χρόνια μετά τη συμφιλίωση που υπήρξε στην Ευρώπη, κατέληξε ο κ. Μαρτένς αποτελεί ευθύνη όλων να ισχύσουν οι αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε αυτό το πρόβλημα.

Ο κ. Μαρτένς επεσήμανε ότι θα πρέπει κανείς να μαθαίνει από την ιστορία και ότι, εάν οι νεότερες γενιές αποτύχουν να πάρουν τα μαθήματα της ιστορίας, υπάρχει ο κίνδυνος να επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος, προσθέτοντας ότι το μέλλον της Κύπρου βρίσκεται στα χέρια της νέας γενιάς, η οποία θα πρέπει να την χρησιμοποιήσει με σοφία.


Ο κ. Μαρτένς είπε ότι η Ευρώπη προσαρμόζεται σε μια νέα εποχή παγκοσμιοποίησης, δημογραφικών αλλαγών και μετανάστευσης και ότι «εάν επιθυμούμε να οικοδομήσουμε μια Ευρώπη βασισμένη στην αλληλεγγύη, την ασφάλεια, τις κοινές αξίες και την κοινή ευημερία, πρέπει να συλλογιστούμε πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα νέα εργαλεία στη Συνθήκη της Λισαβόνας για να πετύχουμε μιαν Ευρώπη πιο διαφανή, πιο ανοικτή στις ανάγκες των ανθρώπων, και πιο πολιτικά υπεύθυνη».

Επεσήμανε ότι η Ευρώπη χρειάζεται ηγέτες, που θα θέσουν ως προτεραιότητα τα ευρωπαϊκά επιτεύγματα αντί να χρησιμοποιούν την Ένωση ως «αποδιοπομπαίο τράγο» για μη δημοφιλή μέτρα, που παρατείνει μια συνεχιζόμενη κρίση εμπιστοσύνης.
Το βιβλίο του κ. Μαρτένς κυκλοφόρησε το 2006 στα ολλανδικά και στα γαλλικά. Στη συνέχεια κυκλοφόρησε μια διεθνής έκδοση στα αγγλικά, με συμπληρωματικά στοιχεία, που καλύπτει την περίοδο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2008 και ασχολείται με τις κύριες εξελίξεις στην πρόσφατη ευρωπαϊκή πολιτική ιστορία.
Ο κ. Μαρτένς έκανε ειδική αναφορά στον πρώην πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, τον οποίο χαρακτήρισε «βαθειά δεδηλωμένο Ευρωπαίο με ισχυρή αίσθηση της ιστορίας». Ο Γλαύκος Κληρίδης, επεσήμανε ο κ. Μαρτένς, «διαπραγματεύθηκε με επιδεξιότητα, αξιοπιστία, αποφασιστικότητα και όραμα την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε».
Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης σε χαιρετισμό του ανέφερε ότι ο κ. Μαρτένς «συγκαταλέγεται χωρίς αμφιβολία στους πρωταγωνιστές και στυλοβάτες της ΕΕ». Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης χαρακτήρισε τον πρόεδρο Μαρτένς «μεγάλο φίλο της Κύπρου» και εξέφρασε ευχαριστίες για την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος τόσο για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ όσο και στις προσπάθειες για την επίλυση του Κυπριακού.
Χαρακτήρισε τον κ. Μαρτένς, ως μια, χωρίς αμφιβολία, ηγετική μορφή στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή. «Αποτελεί για μας τιμή το γεγονός ότι παραμένει ένας εκλεκτός συνεργάτης του Δημοκρατικού Συναγερμού και ένας μεγάλος φίλος της Κύπρου», είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ. 

Ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι ο ΔΗΣΥ αν και προέρχεται από μια μικρή χώρα ανήκει σε μια μεγάλη πανευρωπαϊκή οικογένεια, στη μεγαλύτερη πολιτική ομάδα της Ευρώπης. «Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ήταν και παραμένει η κινητήριος δύναμη της διαδικασίας της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης», σημείωσε.

Όπως είπε, υπό την ηγεσία του Προέδρου Μαρτένς, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα έχει φτάσει σήμερα στην προνομιακή θέση να είναι η πολιτική ομάδα που ηγείται σε όλους τους σημαντικούς θεσμούς της ΕΕ και υπενθύμισε ότι οι Πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και 14 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων προέρχονται από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.
Μετά την εκδήλωση, ο Δημοκρατικός Συναγερμός παρέθεσε επίσημο δείπνο προς τιμήν του κ. Μαρτένς σε ξενοδοχείο της Λευκωσίας, στο οποίο παρακάθησαν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου και πολλοί άλλοι επίσημοι.

Ο κ. Βίλφερντ Μαρτένς μαζί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια και άλλους προσκεκλημένους.
Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Νίκος Ανασταστασιάδης είναι στο βήμα και οι προσκεκλημένοι τον ακούν με προσοχή.

Ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής, κ. Βάσος Λυσσαρίδης, ο κ. Γιώργος Βασιλέιου πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Μακαριώτατος, Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, Χρυσόστομος Β' και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας.
Ο πρώην Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, κ. Αλέκος Μαρκίδης, ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής, κ. Βάσος Λυσσαρίδης, ο κ. Γιώργος Βασιλέιου πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Μακαριώτατος, Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, Χρυσόστομος Β'.
ο Μακαριώτατος, Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, Χρυσόστομος Β', ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ κ. Νίκος Αναστασιάδης και ο κ. Μαρτένς.
Ο Πρώην Ευρωβουλευτής κ. Παναγιώτης Δημητρίου και άλλοι εκλεκτοί προσκεκλημένοι στο τραπέζι προς τιμή του κ. Μαρτένς.
Ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής, κ. Βάσος Λυσσαρίδης, ο κ. Γιώργος Βασιλέιου πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Μακαριώτατος, Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, Χρυσόστομος Β', ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας, ο κ. Βίλφερντ Μαρτένς και ο πρώην Ευρωβουλευτής κ. Παναγιώτης Δημητρίου.
Ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Κινήματος Οικολόγων Ντίνος Πασπαλλίδης, ο πρώην Υφυπουργός παρά τω Προέδρω και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χριστόδουλος Πασιαρδής, ξένος διπλωμάτης και η Καίτη Κληρίδη Σιαμμά, πρώην Βουλευτής και Πρόεδρος του Ινστιστούτου Ευρωδημοκρατίας.
Ο πρόεδρος του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΚΕΒΕ) Μάνθος Μαυρομμάτης, η Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών (ΕΔΗ), ο Πρόεδρος της ΟΕΒ  Ανδρέας Πήττας, η Πρέσβειρα της Σλοβακίας στην Κύπρο δρ Άννα Τουρενίκοβα, ο επιχειρηματίας Νίκος Σιακόλας, ο πρώην Ευρωβουλευτής Γιαννάκης Μάτσης και ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Κινήματος Οικολόγων Ντίνος Πασπαλλίδης.

Η Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών (ΕΔΗ), ο Πρόεδρος της ΟΕΒ  Ανδρέας Πήττας, η Πρέσβειρα της Σλοβακίας στην Κύπρο δρ Άννα Τουρενίκοβα, ο επιχειρηματίας Νίκος Σιακόλας, ο πρώην Ευρωβουλευτής Γιαννάκης Μάτσης, ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Κινήματος Οικολόγων Ντίνος Πασπαλλίδης και ο πρώην Υφυπουργός παρά τω Προέδρω και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χριστόδουλος Πασιαρδής.

Η λαμπρή διπλωμάτης, Πρέσβειρα της Σλοβακίας στην Κύπρο δρ Άννα Τουρενίκοβα.
Ο δημοσιογράφος Ανδρέας Χατζήπαπας και τα μέλη του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ, Σωτήρης Δράκος, Στέλιος Πλατής,Παύλος Λιασσίδης, η πρώην βουλευτής Κατερίνα Πασχαλίδη-Παντελίδου, η κα. Λεπτού, η Δήμητρα Καραντώκη και ο Στάθης Παπαδάκης, πρώην Υπουργός.

Ο βουλευτής Στέλιος Ιερωνυμίδης, ο Πρέσβης της Γερμανίας, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο Παναγιώτης Κουννής, ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης κ.ά.

Ο Πρέσβης της Γερμανίας, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο Παναγιώτης Κουννής, ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης, ξένος διπλωμάτης και ο Κοινοβουλευτικος Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Νίκος Κατσουρίδης.
Ο Κοινοβουλευτικος Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Νίκος Κατσουρίδης, ο Ανδρέας Ηλιάδης, ο Αλέξης Γαλανός, δήμαρχος Αμμοχώστου και ο Πρέσβης της Ελλάδος, λαμπρός διπλωμάτης Βασίλης Παπαϊωάννου.
Ξένος διπλωμάτης, Αλέκος Ευαγγέλου, πρώη Υπουργός, Εκπρόσωπος της Αγγλικής Πρεσβείας, Ανδρέας Μιχαήλ,  Κυριάκος Κυριακίδης, Λεόντιος Ιεροδιακόνου, πρώην Υπουργός και εκπρόσωπος της Ινδικής Πρεσβείας.
Ιάκωβος Ιακώβου, διπλωμάτες και ο βουλευτής Ανδρέας Κυπριανού.
Ο δημοσιογράφος Ανδρέας Χατζήπαπας και τα μέλη του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ, Σωτήρης Δράκος, Στέλιος Πλατής,Παύλος Λιασσίδης, η πρώην βουλευτής Κατερίνα Πασχαλίδη-Παντελίδου, η κα. Λεπτού, η Δήμητρα Καραντώκη και ο Στάθης Παπαδάκης.
Η βουλευτής Μαρία Κυριακού με ξένους διπλωμάτες.
Ελένη Λουκαΐδου, Δημοτική Σύμβουλος, Σπύρος Αρότης, πρώην αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκη Λοϊζίδου, Σταύρος Αμπίζας, Γιώργος Κυπριανού και Αντώνης Δράκος, πρώην πρόεδρος του ΡΙΚ.
Άντρη Θεοφανοπούλου, Έλενα Αταλιώτου, Κίκα Αταλιώτου, Μαρίας Χριστοδούλου, Δημήτρης Παπαστεριανός, Ελευθερία Κημήτρη, Ανθή Κλεάνθους και Μαρία Δράκου.
Σάββας Χατζημηνάς, Ιωάννα Συγκρασίτη, Σάβια Ορφανίδου, Νεκτάριος Κάρυος και Αντώνης Καρατζάς.
Ιωάννα Συγκρασίτη και Σάβια Ορφανίδου.
Ελευθερία Κημήτρη,  Ανθή Κλεάνθους και Μαρία Δράκου.
Ξένοι διπλωμάτες και πρέσβεις.
Χάρης Λοϊζίδης, Καίτη Λουκαΐδου-Χατζηκυριάκου, Σόφη Μιχαηλίδου κ.ά.
Καίτη Λουκαΐδου-Χατζηκυριάκου και Σόφη Μιχαηλίδου.
Ο Κοινοβουλευτικος Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Νίκος Κατσουρίδης, ο Ανδρέας Ηλιάδης, ο Αλέξης Γαλανός, δήμαρχος Αμμοχώστου και ο Πρέσβης της Ελλάδος, Βασίλης Παπαϊωάννου.
Σάββας Χατζημηνάς, Ιωάννα Συγκρασίτη, Σάβια Ορφανίδου, Νεκτάριος Κάρυος και Αντώνης Καρατζάς.
 Σάβια Ορφανίδου και Ιωάννα Συγκρασίτη.
Θανάσης Τσώκος, Χάρης Τσίγκης, Γιώργος Λιβέρας, Ιωσήφ Χατζηχάννας, Φοίβος Νικολαΐδης και Στέλιος Ιωάννου.
Χάρης Λοϊζίδης, Σόφη Μιχαηλίδου, Νίκος Βασιλείου, Χάρης Γεωργιάδης και Νίκη Λοϊζίδη.
Καίτη Λουκαΐδου-Χατζηκυριάκου, Στέλιος Αναστασιάδης και Χάρης Λοϊζίδης.
Ιωάννα Συγκρασίτη και Σάβια Ορφανίδου.
Σε πρώτο πλάνο ο βουλευτής Χρίστος Στυλιανίδης.
Χαράλαμπος Χαραλάμπους, Χάρης Τσίγκης, Γιώργος Λιβέρας, Ιωσήφ Χατζηχάννας, Φοίβος Νικολαΐδης, Στέλιος Ιωάννου και Στέλιος Αναστασιάδης.
Όθων Θεοδούλου και Σάββας Χατζημηνάς.
Μαρία Χριστοδούλου, Δημήτρης Παπαστεριανός και Ελευθερία Κημήτρη.
Ο δρ. Μάριος Μαυρίδης και η παρέα του.
Λάκης Τοφαρίδης, Κώστας Σεβέρης, Πρόδρομος Προδρόμου, πρώην βουλευτής, ο επιχειρηματίας Επιφανίου, Κώστας Θεμιστοκλέους, πρώην Υπουργός κ.ά.
Διπλωματικό σώμα και άλλοι.
Άντρη Θεοφανοπούλου, Έλενα Αταλιώτου και Κίκα Αταλιώτου.
Χρίστος Στυλιανίδης, βουλευτής, Ανδρέας Χριστοφίδης του Πανεπιστημίου Κύπρου κ.ά.
Ο Βασίλης Ρολόγης με τους συνδετιμόνες.
Ξένοι πρέσβεις, ο πρώην Δήμαρχος Λευκωσίας Μιχάλης Ζαμπέλας, ο πρώην βουλευτής και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου και ο βουλευτής Ιωνάς Νικολάου.

Επιχειρηματίες και άλλες προσωπικότητες.
Εκπρόσωποι άλλων κομμάτων.
Ο Κώστας Κωνσταντίνου με άλλους συνδετιμόνες.

Μιχάλης Αταλίδης, πρώην Πρέσβης, Βασίλης Ρολόγης και άλλοι.
Βουλευτές, επιχειρηματίες και άλλες προσωπικότητες.
Ανδρέας Μιχαήλ,  Κυριάκος Κυριακίδης, Λεόντιος Ιεροδιακόνου, πρώην Υπουργός, εκπρόσωπος της Ινδικής Πρεσβείας και Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης.
Ο βουλευτής Τάσος Μητσόπουλος και άλλες προσωπικότητες.
Ανδρέας Δράκος, Φοίβος Μαυροβουνιώτης κ.ά.
Γιώργος Λιβέρας, Ιωσήφ Χατζηχάννας, Φοίβος Νικολαΐδης, Στέλιος Ιωάννου και Στέλιος Αναστασιάδης.
Γεωργία Παύλου, Χαράλαμπος Χαραλάμπους και άλλοι εκλεκτοί φίλοι.
Ελένη Λουκαΐδου, Δημοτική Σύμβουλος, Σπύρος Αρότης, πρώην αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκη Λοϊζίδου, Σταύρος Αμπίζας και Γιώργος Κυπριανού.
Στην υγειά μας...

Γενική άποψη της αίθουσας του ξενοδοχείου. Σε πρώτο πλάνο ο πρώην Υπουργός, Κώστας Θεμιστοκλέους και ο πρώην βουλευτής Ισίδωρος Κακρίδης.
Χρίστος Στυλιανίδης βουλευτής, Ανδρέας Χριστοφίδης, Μιχάλης Αταλίδης, πρώην Πρέσβης και άλλοι εκλεκτοί συνδετιμόνες.
Ο Ιωσήφ Χατζηχάννας, Φοίβος Νικολαΐδης, Σάβια Ορφανίδου και Ιωάννα Συγκρασίτη.

Χαράλαμπος Χαραλάμπους, Θανάσης Τσώκος, Χάρης Τσίγκης, Γιώργος Λιβέρας και Ιωσήφ Χατζηχάννας.
Η αστυνομική δύναμης και η προεδρική φρουρά.
Ακόμη μια άποψη της αίθουσας με την εορταστική ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε.
Χάρης Γεωργιάδης, Αλεξάνδρα Αταλίδου, στέλεχος του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, Χαράλαμπος Σταυρίδης, Πρόεδρος της Νεολαίας του ΔΗΣΥ, Ανδρούλα Καμιναρά, Επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, Ανδρέας Καννάουρος, Πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Κύπρου, ο Γιώργος Γεωργίου, Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, ο Γιάννης Λούτσιος και άλλοι εκλεκτοί.
Ακόμη μια όμορφη παρέα.
Φοίβος Νικολαΐδης, Δήμητρα Καραντώκη και Στάθης Παπαδάκης, πρώην Υπουργός.
Ο Ιωσήφ Χατζηχάννας, σφίγγει το χέρι του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια.
Καϋμο την είχε τη φωτογραφία αυτή η Σάβια Ορφανίδου με τον κ. Μαρτένς, αλλά λόγω της βιασύνης (ο κ. Μαρτένς έφευγε αμέσως μετά για το αεροδρόμιο), δεν βγήκε καθαρή.

1 comment:

Leif Hagen said...

Phivos! You always get to meet all the VIPs - you look handsome and important dressed up at that special event!
Kind regards from Minnesota, USA