Saturday, May 8, 2010

Παρατηρητήριο Μέσης Ανατολής του ΕΛΚ

Σύντομο ιστορικό
Η ίδρυση του Παρατηρητηρίου Μέσης Ανατολής υπήρξε μια από τις σημαντικότερες, διαχρονικά, πρωτοβουλίες του Δημοκρατικού Συναγερμού, η οποία υιοθετήθηκε επισήμως από το Πολιτικό Γραφείο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ).

Το Παρατηρητήριο αποτελεί σήμερα επίσημο φορέα του ΕΛΚ, στεγάζεται στα κεντρικά γραφεία του Δημοκρατικού Συναγερμού στη Λευκωσία και διευθύνεται, μετά από σχετική απόφαση του Προέδρου του κόμματος Νίκου Αναστασιάδη, από τον βουλευτή Λάρνακας, επίτροπο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και εκπρόσωπο τύπου του κόμματος, Τάσο Μητσόπουλο Στην υλοποίηση της αποστολής του το Παρατηρητήριο, πλαισιώνεται από έμπειρους διπλωμάτες και επιστήμονες. Υποστηρίζεται επίσης από επιστημονική γραμματεία.
Τα γραφεία του Παρατηρητηρίου εγκαινιάστηκαν από τον πρόεδρο του ΕΛΚ Βίλφριντ Μαρτένς και τον πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκο Αναστασιάδη, κατά τη διάρκεια της τελευταίας επίσκεψής του κ. Μαρτένς στην Κύπρο τον Ιούλιο του 2007.

Σκοποί
Βασικός σκοπός του Παρατηρητηρίου είναι η στενότερη παρακολούθηση των πολιτικών, οικονομικών, κοινωνικών, περιβαλλοντικών και πολιτιστικών εξελίξεων στο χώρο της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής μέσα από την ανάπτυξη επαφών με εθελοντικές και μη κυβερνητικές οργανώσεις, επιστημονικά ιδρύματα και φορείς, δεξαμενές σκέψης, προσωπικότητες του δημόσιου βίου και πολιτικές δυνάμεις που κινούνται στον χώρο τον οποίο καλύπτει και εκφράζει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.
Το Παρατηρητήριο επιδιώκει επίσης τη δημιουργία ενός δικτύου στο οποίο θα συμμετέχουν πολιτικοί, επιστήμονες και διανοούμενοι από την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική που θα έχει στόχο: 

• την υποστήριξη των ειρηνευτικών διαδικασίων και την βιώσιμη επίλυση του μεσανατολικού προβλήματος,
• την προώθηση πολιτικών διαδικασιών που θα εμπεδώνουν την πολυκομματική δημοκρατία και την προστασία των ανθρωπίνων και πολιτικών δικαιωμάτων,
• την διάδοση των αρχών της κονωνικής και οικολογικής οικονομίας της αγοράς,
• την δημιουργια κουλτούρας ανεκτικότητας, αμοιβαίου σεβασμού και αλληλοκατανόησης ανάμεσα στους λαούς της περιοχής και την καταπολέμηση του εξτρεμισμού και του φανατισμού.
Μέσα από τις δραστηριότητες του το Παρατηρητήριο επιχειρεί να συμβάλει στην εκ μέρους του ΕΛΚ διαμόρφωση και υλοποίηση μιας σοβαρής και αξιόπιστης πολιτικής για το χώρο της Μέσης Ανατολής και Βορείου Αφρικής.
Για προώθηση των πιο πάνω στόχων το Παρατηρητήριο είναι επίσης συνδεδεμένο με το Ινστιτούτο Ευρωδημοκρατίας «Γλαύκος Κληρίδης» και συνεργάζεται στενά με το ίδρυμα Konrad Adenauer και το Κέντρο Ευρωπαϊκών Μελετών (Center for European Studies) του ΕΛΚ. Επίσης είναι συνδεδεμένο με αντίστοιχες πρωτοβουλίες της νεολαίας του ΕΛΚ για τη δημιουργία δικτύου Οργανώσεων Νεολαίας στη Μέση Ανατολή.

Μέσα από τη λειτουργία του Παρατηρητηρίου στην Κύπρο ο Δημοκρατικός Συναγερμός φιλοδοξεί να αναδείξει την πατρίδα μας σε τόπο συνάντησης, επικοινωνίας και διαλόγου. Σε έναν χρήσιμο εταίρο της ΕΕ που μπορεί όχι μόνο σε επίπεδο διακηρύξεων αλλά και έργων, να λειτουργήσει ως γέφυρα μεταξύ της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής.
Στη φωτογραφία ο Βουλευτής Τάσος Μητσόπουλος.

2 comments:

شَــــذَا رُوْحٍــــــيُ said...

Hi my dear friend

Thank you for this post

You respect

Bay

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS said...

ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΠΑΝΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΤΩΝ ΕΠΟΧΩΝ.ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ:))))))