Friday, May 7, 2010

Χαμογελάτε… Είναι μεταδοτικό!

«Η πιο χαμένη από όλες τις μέρες είναι εκείνη που δεν γελάσαμε».
Nicolas Chamfort, 1740-1794, Γάλλος συγγραφέας
«Το γέλιο βγήκε από τον παράδεισο» διέδιδαν ο αείμνηστος Νίκος Ρίζος και η παρέα του το 1963 στην ομώνυμη ελληνική ταινία. Την ορθότητα της λαϊκής αυτής ρήσης έρχεται σήμερα να αποδείξει και η επιστήμη. Να μερικά από τα κυριότερα επιστημονικά αποδεδειγμένα «ατού» του γέλιου:

1) Το γέλιο είναι το καλύτερο αντίδοτο στο άγχος! Κι αυτό γιατί όταν γελάμε το σώμα μας παράγει τις ορμόνες της ευτυχίας (ενδορφίνες), που εξουδετερώνουν τις ορμόνες του άγχους (κορτιζόλη, επινεφρίνη). Το 80% των ασθενειών στις μέρες μας οφείλεται στο άγχος, γι’ αυτό και η λαϊκή ρήση ‘Το γέλιο είναι το καλύτερο φάρμακο’ είναι πιο επίκαιρη από ποτέ. Επιπλέον, οι ενδορφίνες μας βοηθούν να αντιμετωπίσουμε τον πόνο, αφού αποτελούν το φυσικό αναλγητικό του σώματος
2) Το γέλιο βοηθά στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης, της νευρικότητας και των ψυχοσωματικών διαταραχών.
3) Το γέλιο ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και μας κάνει να είμαστε πιο ανθεκτικοί στις ασθένειες.
4) Αντίθετα με ότι ακούγεται, το γέλιο είναι αντιγηραντικό, αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος και την αιμάτωση των κυττάρων και μας κάνει να λάμπουμε!
5) Το γέλιο είμαι μια καλή, ανέξοδη, αερόβια άσκηση, ισάξια με οποιαδήποτε άλλη σωματική άσκηση. Βοηθά στον έλεγχο της υψηλής αρτηριακής πίεσης μειώνοντας την έκκριση των στρεσσογόνων ορμονών.
6) Το γέλιο μας αλλάζει από μέσα προς τα έξω: αποκτούμε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, αλλάζουμε την αντιμετώπισή μας στα καθημερινά προβλήματα και απελευθερώνουμε τα συναισθήματα που μπορεί να μας βαραίνουν για χρόνια, με έναν υγιή και ήπιο τρόπο.

Δεν είναι περίεργο λοιπόν που κάποιοι άνθρωποι αποφάσισαν να δημιουργήσουν ομάδες γέλιου σε όλο τον κόσμο. Και όχι μόνο! Η Παγκόσμια Ημέρα του Γέλιου αποτελεί ετήσιο γεγονός από το 1998 και γιορτάζεται την πρώτη Κυριακή του Μαΐου. Καθιερώθηκε στην Ινδία με πρωτοβουλία του Δρ Μαντάν Κατάρια, ο οποίος είναι ένθερμος υποστηρικτής των θεραπευτικών ιδιοτήτων του γέλιου. Αργότερα, εξαπλώθηκε στις άγγλο-σαξωνικές χώρες, την Γαλλία, την Γερμανία, την Ουγγαρία, τις σκανδιναβικές χώρες και πρόσφατα και στην Ελλάδα. Για το 2010, η Παγκόσμια Ημέρα Γέλιου θα γιορταστεί στις 2 του μήνα. Οι Παγκόσμιες Ημέρες Γέλιου συνήθως περιλαμβάνουν Πορείες Ειρήνης, ασκήσεις γιόγκα, δραστηριότητες γέλιου και τέλος προσευχές για την Παγκόσμια Ειρήνη.

Το πρώτο Κλαμπ Γέλιου ξεκίνησε σε ένα πάρκο της Βομβάης, στην Ινδία, το Μάρτιο του 1995, με μόλις 5 μέλη. Μέσα σε 14 χρόνια μπορούμε να μιλάμε για ένα παγκόσμιο κίνημα, σε πάνω από 60 χώρες, με 6.000 Κλαμπ Γέλιου, που αριθμούν πάνω από 300.000 μέλη!
Στόχος του κινήματος είναι η προώθηση της Παγκόσμιας Ειρήνης μέσα από το γέλιο, με τη λογική ότι οι υγιείς, ευτυχισμένοι, γεμάτοι αγάπη και συμπόνια άνθρωποι, εκπέμπουν την εσωτερική τους ειρήνη προς τα έξω και δημιουργούν έναν πλανήτη, όπου ο πόλεμος δεν αποτελεί επιλογή. Γι’ αυτό το λόγο οι συναντήσεις των Κλαμπ Γέλιου ανά τον κόσμο είναι ανοιχτές και δωρεάν, ώστε όλοι οι άνθρωποι να έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν, να βελτιώσουν την υγεία και την ευεξία τους, και να αποτελέσουν οι ίδιοι ένα φάρο ελπίδας και ειρήνης.

Να και μερικά στοιχεία για το γέλιο που ίσως δεν γνωρίζετε:
* Κατά μέσον όρο, ένας ενήλικος γελά περί τις 6.205 φορές τον χρόνο. Αυτό σημαίνει περί τις 17 φορές την ημέρα. Δεν είναι πολύ: τα παιδιά γελούν κατά μέσον όρο 40 φορές την ημέρα!

* H διάρκεια ενός «χα» ή «χι» ή «χο» δεν ξεπερνά το ένα δέκατο έκτο του δευτερολέπτου.

* Το γέλιο δεν είναι ανθρώπινο προνόμιο: γελούν τα εξαδέλφια μας οι πίθηκοι αλλά και τα τρωκτικά. (Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν γελούν άλλα είδη αλλά πως οι επιστήμονες δεν έχουν διερευνήσει το φαινόμενο.)

* Αυτό πάντως που είναι ανθρώπινο προνόμιο είναι το πολλαπλό γέλιο: μπορούμε να κάνουμε «χα, χα, χα» επειδή είμαστε δίποδα και οι χορδές μας έχουν διαμορφωθεί κατάλληλα. Οι πίθηκοι περιορίζονται σε ένα «χα».

* Ανθρώπινο προνόμιο είναι επίσης οι διαφορετικές χρήσεις του γέλιου: μόνο ο Homo sapiens μπορεί να γελάσει επιθετικά, σαρκαστικά, ερωτικά, φιλικά, αμυντικά (για να διώξει το στρες).

* Επιδημία γέλιου σημειώθηκε το 1962 στην Τανζανία και διήρκεσε δυόμισι χρόνια. Περίπου χίλιες νεαρές γυναίκες «μολύνθηκαν» κατά τη διάρκεια της επιδημίας και το θέμα λύθηκε με καραντίνα των «γελαστών» χωριών. Το χρονικό της επιδημίας καταγράφηκε σε ιατρικές επιθεωρήσεις

Κι επειδή «Γελάει καλύτερα όποιος γελάει τελευταίος»…. γελάστε λοιπόν γιατί είναι μεταδοτικό!
Επιμέλεια:
Μαρία Κασιώνη

Πηγές:
http://laughterclubs.eu/
www.sansimera.gr
www.upatras.gr

8 comments:

Αστρο - Συμμορίτες said...

Είναι δοκιμασμένη συνταγή το γέλιο.
Είναι το μεγαλύτερο και το καλύτερο αντικαταθλιπτικό.
Την καλημέρα μας στη ζεστή και όμορφη Κύπρο.

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ said...

Πολύ χρήσιμες οι περί γέλωτος πληροφορίες .

Στην παρούσα φάση, εδώ στην Ελλάδα, το γέλιο μας είναι παγωμένο. Πού θα πάει...θα το ξαναβρούμε....

Καλό σου Σ/Κ!

Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

Βάσσια said...

Είναι κι ανησυχητικό....... για τους άλλους!

Καλό Σ/Κ :-)

Rena said...

Δυστυχώς εδώ στην Ελλάδα το γέλιο πάγωσε στα χείλη μας στις 5 του Μάη!
Επειδή όμως τα παιδιά μας έχουν δικαίωμα στο γέλιο πρέπει να το ξαναβρούμε και να συνεχίσουμε!

ΕΛΕΝΑ said...

Σε δύσκολες μέρες μπήκε η ανάρτησή σου Φοίβο μου!
Ομως εμείς οι Ελληνες δεν το βάζουμε κάτω, δεν μπορεί, κάποια στιγμή θα μπορέσουμε να ξαναχαμογελάσουμε και πάλι!
Φιλιά!

zeidoron dtsoukas said...

Αγαπητέ Φοίβο πολύ χρήσιμες οι πληροφορίες σου.Το γέλιο είναι φυσική ντόπα στη ζωή και ειδικά στην Ελλάδα αυτές τις μέρες το χρειαζόμαστε όσο τίποτα άλλο.Καλό Σαββατοκύριακο σου εύχομαι!

jf said...

Εντολή ΔΝΤ: περικοπές στο γέλιο... κάνει ρυτίδες!

angel said...

Ριρ é ο μεληορ reméδιο ε σορρίρ αβρε πόρτας φάζ αμιγώς. Κωνστατο ιστό τοδος ως δίας. Εξπεριμεντε ανταρ πέλας ρυας ε σορρίρ , ημεδιαταμεντε τοδας ας πεσσωας κυε κρυζαρεμ συ καμινχο tambéμ rebrituirãο σεύς ορρήσω. Nãο ιμπορτα σε sãο πεσσωας κονηεκίδας ου nãο. Πορταντο, βάμος σορρι, ριρ, γαργαληαρ παρά λεβαρμός α βίδα δε μοδό μάης λευε ε τορναρ α βίδα δος ουτρος tambéμ μάης λεβες. Παρά τοδος ας πεσσωας κυε λερεμ ιστό υμ σορρήσω ε υμ abraçο βρασιλειρο.
Angel