Tuesday, May 25, 2010

«Ευρώπη 2020» Για να αποφύγουμε την ευρωπαϊκή παρακμή



Γράφει ο
Τάσος Μητσόπουλος
Βουλευτής

Στην Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής συζητήσαμε τη νέα στρατηγική «Ευρώπη 2020». Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη στρατηγική πρόταση που φιλοδοξεί να αντικαταστήσει την υφιστάμενη Στρατηγική της Λισσαβόνας δίνοντας έμφαση σε μια έξυπνη, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη.

Η συζήτηση διεξάγεται εν μέσω μιας βαθιάς και παρατεταμένης κοινωνικοοικονομικής κρίσης που έχει μειώσει το ΑΕΠ της Ε.Ε. κατά 4% και έχει φέρει τους δείκτες βιομηχανικής παραγωγής στα επίπεδα του 1990. Αυτό που στην ουσία επιχειρεί να κάνει η στρατηγική «Ευρώπη 2020» είναι να μετασχηματίσει το υφιστάμενο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης της Ευρώπης σε μια ανάπτυξη που θα έχει ως πυλώνες της την κοινωνική οικονομία της αγοράς, την περιβαλλοντικά προσανατολισμένη πράσινη ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή.

Η υλοποίηση αυτής της στρατηγικής εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό όχι μόνο από την επίτευξη ενός ισχυρού συντονισμού μεταξύ των κρατών μελών αλλά κυρίως από τη βούληση των 27 να προχωρήσουν τολμηρά στις διαρθρωτικές εκείνες αλλαγές που θα θέσουν και πάλι την Ευρώπη στην παγκόσμια πρωτοπορία.

Η Κύπρος την ώρα που διεξάγεται η συζήτηση αυτή δείχνει τάσεις οπισθοδρόμησης στα σημαντικά μέτωπα. Στον τομέα της έρευνας, ανάπτυξης και καινοτομίας αντί να συγκλίνουμε προς τον στόχο του 3% δημοσίων επενδύσεων από το ΑΕΠ η κυβέρνηση επενδύει μόλις το 0,4% με αποτέλεσμα να οδηγεί τα ερευνητικά μας ιδρύματα σε ασφυξία. Στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας η διείσδυση παραμένει πολύ χαμηλή, γύρω στο 4,5% και μακριά από τον στόχο για 20% μέχρι το 2020. Οι εκπομπές ρύπων αυξάνονται και όχι μόνο δεν πετύχαμε να αποδεσμευτούμε από το ενεργοβόρο μαζούτ αλλά χρεωθήκαμε και ένα πρόστιμο πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Στην κοινωνική συνοχή υστερούμε σημαντικά αφού ένας στους δύο συνταξιούχους – ηλικιωμένους ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.

Και το χειρότερο από όλα είναι ότι δεν υπάρχει το όραμα για ένα νέο μοντέλο πράσινης και βιώσιμης ανάπτυξης προσανατολισμένο στις νέες απαιτήσεις και ανάγκες. Τα κίνητρα που παρέχονται για προσέλκυση ξένων και ντόπιων επενδύσεων κινούνται δυστυχώς στην ίδια χρεοκοπημένη λογική των δεκαετιών ’80 και ’90. Γι αυτό και πιστεύουμε ότι με αφορμή τον πανευρωπαϊκό διάλογο που διεξάγεται για το νέο οικονομικό μοντέλο ανάπτυξης της Ε.Ε. είναι καιρός κι εδώ στην Κύπρο να δούμε πως μπορούμε να προωθήσουμε τις μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές που έχει ανάγκη η οικονομία μας.

Στην περίπτωση που θα αποτύχουμε να διαμορφώσουμε έγκαιρα και ολοκληρωμένα την πρότασή μας για το κοινωνικοοικονομικό αύριο του τόπου, πολύ φοβούμαι ότι θα συνεχίσουμε να παραπαίουμε χωρίς στρατηγικό όραμα, σχέδιο και κατεύθυνση.

Την ίδια ώρα, για τον Δημοκρατικό Συναγερμό είναι ξεκάθαρο ότι η Ε.Ε. έχει ανάγκη από ένα νέο, βιώσιμο και κοινωνικά συνεκτικό μοντέλο ανάπτυξης στηριγμένο στην κοινωνική οικονομία της αγοράς. Ένα μοντέλο που να ενισχύει τους μηχανισμούς δημοσιονομικού ελέγχου ώστε να προβλεφθούν στο μέλλον τα φαινόμενα που προκάλεσαν την οξύτατη οικονομική κρίση, που να θέτει ξανά την ευρωπαϊκή οικονομία σε αναπτυξιακή τροχιά και κατ’ επέκταση να αποτρέπει το ενδεχόμενο μιας συνολικής παρακμής της Ευρώπης.
Τάσος Μητσόπουλος
Βουλευτής Λάρνακας
Επίτροπος Ευρωπαϊκών Υποθέσεων

1 comment:

angel said...

Mais que uma união de países precisamos tentar uma união de pessoas. Deixar interesses particulares e promover o bem de todos. Não falo de socialismo nem de comunismo mas apenas de uma vida mais fraterna entre os povos.
Abraço e ótimo final de semana.
angel