Thursday, April 8, 2010

Ψηφιακή Τηλεόραση ΡΙΚ


Τελετή έναρξης ψηφιακής μετάδοσης τηλεοπτικών προγραμμάτων ΡΙΚ
Το ΡΙΚ στη νέα εποχή…

Στην παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών κ. Νεοκλή Συλικιώτη και άλλων κυβερνητικών αξιωματούχων, έγινε την Τρίτη 2 Μαρτίου, 2010 στον υποσταθμό της Βαβατσινιάς, η τελετή έναρξης της ψηφιακής μετάδοσης των προγραμμάτων του ΡΙΚ.
 

Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Νεοκλής Συλικιώτης ανέφερε ότι οι δυνατότητες της ψηφιακής τηλεόρασης είναι πολύ μεγάλες. Το ΡΙΚ πρωτοπορώντας περνά δοκιμαστικά στη νέα εποχή της ψηφιακής τηλεόρασης. Με τις νέες τεχνολογικές δυνατότητες η αποστολή του ΡΙΚ θα εκπληρωθεί καλύτερα.


Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΡΙΚ κ. Μάκης Συμεού, τόνισε ότι το ΡΙΚ θα αξιοποιήσει την ψηφιακή τεχνολογία, όχι μόνο σε τεχνικά θέματα αλλά εμπλουτίζοντας τα προγράμματά του και διευρύνοντας την προσφορά του στον Κύπριο τηλεθεατή.

Ο Γενικός Διευθυντής του ΡΙΚ κ. Θέμης Θεμιστοκλέους, χαρακτήρισε ως ιστορικό γεγονός για το ΡΙΚ, αφού εισέρχεται στην εποχή της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης.
Ο Γενικός Διευθυντής του ΡΙΚ κ. Θέμης Θεμιστοκλέους.
Ο Διευθυντής Μελετών, Εγκαταστάσεων και Πομπών κ. Γρηγόρης Μαλιώτης, ανέφερε ότι η σύγχρονη τεχνολογία της ψηφιακής μετάδοσης προσφέρει καλύτερη ποιότητα ήχου και εικόνας, καλύτερη λήψη, περισσότερα τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά κανάλια και αναβαθμισμένες υπηρεσίες πληροφόρησης για τον τηλεθεατή.

Η ψηφιακή μετάδοση αξιοποιεί καλύτερα το φάσμα συχνοτήτων και θα δώσει δυνατότητες για νέες χρήσεις. (Στη φωτογραφία ο κ. Γρηγόρης Μαλιώτης).


Η τεχνολογία της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης η οποία έχει εγκατασταθεί είναι η DVB-T (Digital Video Broadcasting - Terrestrial) και το πρότυπο κωδικοποίησης/συμπίεσης είναι το MPEG-4 , το οποίο είναι το πλέον σύγχρονο. Το συγκεκριμένο σύστημα χρησιμοποιήθηκε από τις περισσότερες χώρες οι οποίες ξεκίνησαν την ψηφιακή μετάδοση μετά το 2006. (Στη φωτογραφια ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΡΙΚ κ. Μάκης Συμεού και ο Υπουργός Εσωτερικός κ. Νεοκλής Συλικιώτης).


Ο κ. Μαλιώτης ανέφερε ότι η ψηφιακή μετάδοση των τηλεοπτικών προγραμμάτων του ΡΙΚ η οποία επίσης άρχισε από τους σταθμούς Βαβατσινιάς και Τροόδους στη συχνότητα UHF33 από την οποία μεταδίδονται τα τέσσερα τηλεοπτικά κανάλια ΡΙΚ ΕΝΑ, ΡΙΚ ΔΥΟ , ERTWorld και Euronews, καθώς και τα τέσσερα ραδιοφωνικά προγράμματα του ΡΙΚ, Πρώτο, Δεύτερο, Τρίτο και Τέταρτο Πρόγραμμα. Επίσης υπάρχει δυνατότητα εκπομπής σε υψηλή ευκρίνεια (High Definition) που θα αξιοποιηθεί σύντομα. (Στη φωτογραφία ο Πρόεδερος του Δ.Σ. του ΡΙΚ κ. Μάκης Συμεού).


Με την πρώτη αυτή φάση του προγραμματισμού για μετάβαση στην ψηφιακή μετάδοση, καλύπτεται ένα σημαντικό γεωγραφικό τμήμα της Κύπρου. Στη δεύτερη φάση, η οποία θα ολοκληρωθεί στους επόμενους μήνες, θα καλυφθούν πλήρως με το ψηφιακό σήμα του ΡΙΚ όλες τις αστικές περιοχές. Στην τρίτη και τελευταία φάση θα καλυφθούν τα κενά των δύο προηγούμενων φάσεων και ειδικότερα η ύπαιθρος. (Στη φωτογραφία η Αννίτα Σολέα, Μάκης Συμεού, Πρόεδρος Δ.Σ. ΡΙΚ, Θέμης Θεμιστοκλέους Γ.Διευθυντής ΡΙΚ, Γηργόρης Μαλιώτης,. Διευθυντής Μελετών Εγκαταστάσεων & Πομπών, Γλαύκος Ιωαννίδης, Μέλος Δ.Σ. ΡΙΚ και Ονησίφορος Ονησιφόρου, Εσωτερικός Ελεγκτής ΡΙΚ).

Χρύσανθος Χατζηιωάννου, Διευθυντής Ραδ. & Τηλεοπτ. Θαλ., Θέμης Θεμιστοκλέους, Γ. Διευθυντής, Γρηγόρης Μαλιώτης, Διευθυντής  Μελετών, Εγκαταστάσεων και Πομπών, Μάκης Συμερού, Πρόεδρος Δ.Σ. Φοίβος Νικολαΐδης, Μέλος Δ.Σ. Γλαύκος Ιωαννίδης Μέλος Δ.Σ. Γιάννης Νεοφύτου, Οικονομικός Διευθυντής, Αννίτα Σολέα, Δημόσιες Σχέσεις και Ονησίφορος Ονησιφόρου, Εσωτερικός Ελεγκτής ΡΙΚ.


Το αναλογικό σήμα του ΡΙΚ θα συνεχίσει να εκπέμπεται από όλους τους υποσταθμούς του ΡΙΚ, όπως και σήμερα, παράλληλα με την ψηφιακή μετάδοση, μέχρι τις 30 Ιουνίου 2011. Την 1η Ιουλίου 2011 θα τερματιστούν όλες οι αναλογικές μεταδόσεις. (Στη φωτογραφία, ο τεχνικός Αχιλλέας Γεωργίου, Χρύσανθος Χατζηιωάννου, Ονησίφορος Ονησιφόρου, Γλαύκος Ιωαννίδης και Αννίτα Σολέα).


Ονησίφορος Ονησιφόρου, Χρύσανθος Χατζηιωάννου, Φοίβος Νικολαΐδης, Γλαύκος Ιωαννίδης, Κώστας Νικολαΐδης, Προσωπάρχης και Αννίτα Σολέα.

Την έναρξη της δοκιμαστικής ψηφιακής μετάδοσης έκανε ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Συλικιώτης και ακολούθησε ξενάγηση στους χώρους του υποσταθμού. (Στη φωτογραφία ο Γιάννης Νεοφύτου, Σώτος Θεοδωρίδης, Θέμης Θεμιστοκλέους, Γρηγόρης Μαλιώτης, Γλαύκος Ιωαννίδης και καθήμενος ο Μάκης Συμεού).


Ευχαριστίες σε όλους όσοι εργάστηκαν για την υλοποίηση του έργου. Στη φωτογραφία οι τεχνικοί δίκαια καμαρώνουν το έργο τους.

Ο Γρηγόρης Μαλιώτης, Διευθυντής  Μελετών, Εγκαταστάσεων και Πομπών δίνει συνέντευξη στη δημοσιογράφο Αθηνά Τυρίμου.

Η Αθηνά Τυρίμου ανέλαβε το έργο της απ’ ευθείας μετάδοσης της τελετής.
Οι τηλεθεατές για να μπορέσουν να απολαύσουν τα πολλά πλεονεκτήματα της ψηφιακής τηλεόρασης, θα πρέπει είτε να αντικαταστήσουν την τηλεόραση τους με κάποια που θα έχει ενσωματωμένο τον ψηφιακό δέκτη mpeg4 ή να προμηθευτούν τους κατάλληλους αποκωδικοποιητές.

Οι ψηφιακές εκπομπές εξασφαλίζουν τη βέλτιστη ποιότητα εικόνας και ήχου του σήματος, ωστόσο θα πρέπει να επισημανθεί ότι το τελικό αποτέλεσμα, εξαρτάται σαφώς και από την ποιότητα του σήματος που εκπέμπει ο τηλεοπτικός σταθμός. (Στη φωτογραφία, Γρηγόρης Μαλιώτης, Φοίβος Νικολαΐδης και Αχιλλέας Γεωργίου).

Το ΡΙΚ άρχισε επίσημα τις ψηφιακές εκπομπές από το Τρόοδος και τη Βαβατσινιά στη συχνότητα UHF-33. Τα κανάλια είναι:  ΡΙΚ 1,  ΡΙΚ 2, ΕRΤ World, Euronews, Πρώτο Πρόγραμμα (ραδιόφωνο), Δεύτερο Πρόγραμμα (ραδιόφωνο), Τρίτο Πρόγραμμα (ραδιόφωνο), Τέταρτο Πρόγραμμα (ραδιόφωνο), ΡΙΚ HD (με απλώς την κάρτα του "σήματος τεστ" προς το παρόν).

Μια νέα εποχή για το ΡΙΚ μόλις αρχίζει…

5 comments:

islandgirl4ever2 said...

Well, even though I can't read it, it looks like an important event and everyone is dressed very nicely...
Take care,
Leesa

Stavros Bashiardes said...

Sounds fantastic! Glad to see that we are keeping up with the latest technologies and we will be able to enjoy high definition TV soon.

I guess its time to upgrade my TV!!

Anonymous said...

Digital television is coming to our area of Ohio too. We get it through cable.

zeidoron dtsoukas said...

Εύχομαι κάθε επιτυχία στη νέα εποχή του ΡΙΚ και συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές της μετάβασης στην ψηφιακή μετάδοση.

Anonymous said...

Αυτο ειναι σπουδαιο!!
Ευχομαι καλη επιτυχια !
Μπεττυ