Friday, April 30, 2010

Η κυπριακή ναυτιλία πιο ισχυρή μετά την κρίση



Του Τάσου Μητσόπουλου
Βουλευτή

Η διεθνής εμπορική ναυτιλία, μετά από μια περίοδο θεαματικής ανάπτυξης, βρέθηκε κυριολεκτικά στη δίνη της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης έχοντας να αντιμετωπίσει την ξαφνική και απρόσμενη κατάρρευση των ναυλαγορών και τη μείωση του όγκου του μεταφορικού έργου. Παρά τα πρώτα αμυδρά σημάδια σταθεροποίησης που διαφαίνονται στις ναυλαγορές φορτηγών πλοίων κυρίως, η μεγάλη πλειοψηφία των ναυτιλιακών παραγόντων αποφεύγει να κάνει ασφαλείς εκτιμήσεις για τον ακριβή χρόνο εξόδου από την κρίση. Όλοι όμως κοιτάζουν στην επόμενη μέρα προσπαθώντας να σχεδιάσουν με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια τα βήματα που θα ακολουθήσουν.

Η κυπριακή εμπορική ναυτιλία, το καύχημα και το καμάρι της πατρίδας μας, δεν θα μπορούσε να μείνει αλώβητη μέσα στην κρίση. Οι άνθρωποί της προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν τις επερχόμενες εξελίξεις και να διαγράψουν το αύριο του ναυτιλιακού χώρου προσαρμόζοντας τις εταιρείες σε νέα δεδομένα και νέες πρακτικές.

Η κυπριακή ναυτιλία επιχειρεί την έξοδο από την κρίση στηριζόμενη στην ποιότητα των στελεχών της. Στο ένστικτο και την εξωστρέφεια του Κύπριου πλοιοκτήτη και πλοιοδιαχειριστή ο οποίος σε πλείστες περιπτώσεις έχει αποδείξει την επάρκεια και την αντοχή του απέναντι στις κρίσεις. Έχει αποδείξει ότι αναπτύσσει κουλτούρα και ένστικτο που του επιτρέπει να βρίσκεται σε κατάσταση συνεχούς εγρήγορσης χωρίς να θεωρεί οτιδήποτε δεδομένο και σταθερό, ούτε στα εύκολα ούτε στα δύσκολα.

Την ώρα αυτή που η κυπριακή ναυτιλία κάνει τη μεγάλη της προσπάθεια, η Πολιτεία βρίσκεται στο πλευρό της με μέτρα που προσφέρουν στήριξη και ενισχύουν το περιβάλλον ασφάλειας και σταθερότητας που εδώ και δεκαετίες προσφέρει η πατρίδα μας. Η Βουλή την Πέμπτη 29 Απριλίου ψήφισε τρία νομοσχέδια που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα της κυπριακής ναυτιλίας και καθιστούν το φορολογικό πλαίσιο πιο ελκυστικό, με την εισαγωγή κινήτρων για νέες ναυτιλιακές δραστηριότητες. Υπό τους όρους αυτούς δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία ότι η ναυτιλία μας, όχι μόνο θα αντέξει, αλλά θα βγει ισχυρή, ενισχυμένη και ανταγωνιστική, συνεχίζοντας μια μεγάλη και λαμπρή πορεία επιτυχιών για την οποία όλοι μας νιώθουμε περήφανοι.
Τάσος Μητσόπουλος
Βουλευτής Λάρνακας
Επίτροπος Ευρωπαϊκών Υποθέσεων

1 comment:

Recomenzar said...

No entiendo nada pero me gustó a veces los escritores nos entendemos por el sabor de las letras besos y jazmines para vos