Monday, April 26, 2010

Έφυγε η βασίλισσα της Ελληνικής Επιθεώρησης 'Αννα Καλουτά

Η χαρισματική βασίλισσα της «χρυσής» ελληνικής επιθεώρησης και του μουσικού θεάτρου», Άννα Καλουτά άφησε ήσυχα την τελευταία της πνοή στις 17 Απριλίου του 2010 στην Αθήνα σε ηλικία 92 ετών.
Η θρυλική Αννα Καλουτά άρχισε τη σταδιοδρομία της από 4 ετών, όταν πρωτοεφμανίστηκε στη σκηνή ως παιδί-θαύμα. Η μεγάλη κυρία του θεάτρου, ηθοποιός, πρωταγωνίστρια και θιασάρχης Ειρήνη-Άννα Καλουτά, γεννήθηκε στην Αθήνα στις 29 Σεπτεμβρίου του 1918.
Μετά τις σπουδές της στο πιάνο, αφοσιώθηκε στο θέατρο. Εκτός από ηθοποιός, ασχολήθηκε με τη χορογραφία, σκηνοθεσία και την καλλιτεχνική διεύθυνση. Πήρε μέρος σε πάρα πολλές επιθεωρήσεις και κινηματογραφικές ταινίες. Για 15 χρόνια έκανε περιοδείες στην Ευρώπη, Αμερική, Αυστραλία, Αφρική και Ν. Ζηλανδία. (Στη φωτογραφία με τον θετό της γιό, Πάνο Κατσάνη).
Με την αδελφή της Μαρία δημιούργησαν τα περίφημα «Καλουτάκια», τα παιδιά θαύματα της εποχής εκείνης, σε όλα τα είδη του μουσικού θεάτρου. Ηχογράφησε πολλούς δίσκους στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Η αδελφή της, Μαρία την «πρόλαβε» το 2006 και τα περίφημα «Καλουτάκια» αποχαιρέτισαν οριστικά το θεατρόφιλο κοινό, σηματοδοτώντας και το τέλος μιας ολόκληρης εποχής στην Επιθεώρηση. (Από τα εγκαίνια της ζωγραφικής έκθεσης του Γιώργου Νικολαΐδη. Στη φωτογραφία η Άννα Καλουτά με τον Γιώργο Νικολαΐδη και τον βαφτιστικό της, ηθοποιό Σπύρο Θεοδόση).
Παρά τους έρωτες και τις αγάπες της, δεν παντρεύτηκε ποτέ, ούτε άφησε απογόνους.
Η Ράνια και ο Γιώργος Νικολαΐδης υπήρξαν μεταξύ των πολλών φίλων της. Τους συνέδεε μια ζεστή και όμορφη φιλία για αρκετά χρόνια. (Σπύρος Θεοδόσης, Άννα Καλουτά και Γιώργος Νικολαΐδης).
Ο γνωστός ζωγράφος Γιώργος Νικολαΐδης θυμάται με ιδιαίτερη συγκίνηση τις φιλικές τους σχέσεις και ιδιαίτερα το γεγονός ότι η τελευταία δημόσια εμφάνιση της Άννας Καλουτά, ήταν η παρουσία της στα εγκαίνια, της ατομικής του έκθεσης, στη Γκαλερί της Έρσης, στις 4 Μαΐου 2009 στην Αθήνα. (Φωτο: Η Άννα Καλουτά με τις : από αριστερά Αναστασία Γεωργιάδου, Αθηνά Σχινά, Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών, Ράνια Νικολαΐδου και Κική Δούση).
Μετά την έκθεση, λέει ο Γιώργος, πήγαμε σε μια ταβέρνα όλοι μαζί και μετά από αυτή την έξοδο αποτραβήχτηκε. Πάντα θα τη θυμόμαστε με ιδιαίτερα αγάπη και σεβασμό για την ξεχωριστή, λαμπερή της προσωπικότητα. (Ο Γιώργος αναλύει στην Άννα Καλουτά και τον Σπύρο Θεοδόση τα έργα του).
Σε πρώτο πλάνο η Άννα Καλουτά με την Αναστασία Γεωργιάδου μητέρα της Ράνιας Νικολαΐδου, όρθια στη φωτογραφία. Ο Γιώργος Νικολαΐδης και ένας φίλος.
Στο καλό να πας μεγάλη κυρία του Θεάτρου, Άννα Καλουτά.

11 comments:

erifili said...

Ηταν πραγματικά μία μεγάλη καλλιτέχνης.Μεγάλο αστείρευτο ταλέντο,μεγάλη καρδιά.Την έχασε το Ελληνικό Θέατρο, την κέρδισε η κοινωνία των αγγέλων. Καλό Παράδεισο να έχει.

ΓΙΑΝΝΑ said...

Το πιο σημαντικο ειναι οτι μαζι με την Αννα Καλουτα εφυγε μια ολοκληρη εποχη.Θεωρω οτι η ιδια ηταν η τελευταια εκπροσωπος της γενιας που δημιουργησε με παθος,κυνηγησε τα ονειρα της και αφησε σε μας μια κληρονομια πολυ σημαντικη.Ειναι η γενια που εδρασε δημιουργικα στον πολιτικο τομεα αλλα και στον τομεα της τεχνης και του πολιτισμου.Οφειλουμε πολλα σ'αυτους τους ανθρωπους που λειτουργησαν κατω απο συνθηκες αληθινα αντιξοες και δεν σταματησαν μπροστα σε μικροτητες και προσωπικα ωφελη.Καλο ταξιδι κ.Αννα Καλουτα

Μαργαρίτα Πάσχου said...

Μεγάλη καλλιτέχνις! Την είδα το 1995 στο Θέατρο Καλουτά στην παράσταση "Και μαζί και μόνος" που είχε ανεβάσει ο Βασίλης Τσιβιλίκας. 77 ετών τότε και είχε τη ζωντάνια έφηβης! Για το ταλέντο της αισθάνομαι πολύ μικρή για να μιλήσω.
Καλό της ταξίδι...

jf said...

Έκανε έναν μεγάλο κύκλο ζωής και ανάλογη προσφορά στην τέχνη

Rena said...

Είχα την τύχη να δω τις επιθεωρήσεις της όταν ήμουν παιδί και πραγματικά έμενα με το στόμα ανοιχτό κάθε φορά!
Ακόμα τις φέρνω στο μυαλό μου και δεν νομίζω ότι θα φύγει ποτέ από τη θΎμιση μου!

Anonymous said...

Η αναγνώριση των αξιών γίνεται μόνο από εκλεκτούς. Μπράβο για το αφιέρωμα. Οσο για κεινη, έφυγε πλήρης ημερών οπότε καλό ταξίδι να έχει και να πέρνουμε παράδειγμα απο το ήθος των μεγάλων ανθρώπων που ποτέ δεν μιλούσαν αυτοί αλλά το έργο τους.

Λεμέσια said...

Μία αληθινή καλλιτέχνιδα που αγαπήθηκε πολύ για το πηγαίο ταλέντό της...Οι κωμωδίες της άφησαν ανεξίτηλα το σημάδι τους στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου...

Φοίβη said...

πεθαίνει η ένδοξη Ελλάδα,
μέρα με την ημέρα χάνει προσωπικότητες...
μας έμειναν τα talent show και οι κανίβαλλοι της show biz...

τι να πω?

καλό της ταξίδι.

katrine said...

Καλό της ταξίδι,Φοίβο μου. Χαρισματική, εξαιρετική στο είδος της και αμίμητη.

Δεν είδα κανένα αφιέρωμα σε αυτή τη παλιοtv, δυστυχώς. Να είσαι καλά που με αξιοπρέπεια την τιμάς.

Καλό σου απόγευμα:))

Lucretia said...

Μαζί της αποχαιρετάμε και μία χρυσή εποχή του ελληνικού θεάτρου.Ελπίζω οι νεότεροι συναδελφοί της να προσπαθήσουν έστω και λίγο να τησ μοίασουν αν και δεν το βλεπω

شَــــذَا رُوْحٍــــــيُ said...

Hi my dear friend

Post, very sweet and nice images

Thanks!



Bay