Tuesday, April 13, 2010

Ρόδο το θαυματουργό


Είναι καλλωπιστικό και φυλλοβόλο φυτό, ο βλαστός της αρχικά είναι τρυφερός και πράσινος, ενώ κάποια στιγμή αρχίζει να σκληραίνει και να αποξηραίνεται. Επίσης, ο βλαστός εξωτερικά έχει αγκάθια, όπως και τα φύλλα στις άκρες τους. Τα άνθη της τριανταφυλλιάς βγαίνουν στις άκρες των τρυφερών βλαστών. Ένα από τα πιο όμορφα και δημοφιλή τριαντάφυλλα είναι το ρόδο της Δαμασκού όπως είναι γνωστό. Τα λουλούδια του είναι διπλά με πολύ αρωματικά πέταλα και καλλιεργήθηκε από τους αρχαίους Σύριους με απώτερο σκοπό να αυξήσουν τον αριθμό των λουλουδιών του, την συχνότητα της ανθοφορίας του και το άρωμά του. Οι Σύριοι ήταν ανέκαθεν μεγάλοι θαυμαστές των τριαντάφυλλων, και το αρχαίο όνομα της χώρας τους "Surirston" λέγεται ότι σημαίνει "η χώρα των ρόδων".

Στην Ελληνική μυθολογία το τριαντάφυλλο δημιουργήθηκε από την θεά των λουλουδιών και της βλάστησης την Χλωρίδα. Αυτή μια μέρα βρήκε το άψυχο σώμα μιας νύμφης στο δάσος και το μεταμόρφωσε σε λουλούδι. Κάλεσε τότε την Αφροδίτη τη θεά της αγάπης και το Διόνυσο το θεό του κρασιού. Η Αφροδίτη χάρισε στο λουλούδι ομορφιά και ο Διόνυσος πρόσθεσε νέκταρ για να του δώσει γλυκιά ευωδιά. Ο Ζέφυρος ο θεός του ανέμου φύσηξε μακριά τα σύννεφα και έτσι ο Απόλλωνας ο θεός του Ήλιου μπόρεσε να λάμψει και να κάνει το λουλούδι να ανθίσει.

Σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή το τριαντάφυλλο μνημονεύεται σαν το τελειότερο απ' όλα τα λουλούδια. Έχοντας αποδοθεί εικαστικά σε διάφορες μορφές, αποτελεί ένα από τα βασικά στοιχεία στην μουσουλμανική και την χριστιανική διακοσμητική και είναι το σύμβολο της τελειότητας και πιστότητας. Τα αρχαία ιερά βιβλία του περσικού κράτους αναφέρουν ότι το τριαντάφυλλο πρωτοκαλλιεργήθηκε από έναν άγγελο. 

Το άρωμα ήταν κάτι πολύ σημαντικό στον πολιτισμό της Μέσης Ανατολής. Τα αραβικά τζαμιά της πρώτης περιόδου κατασκευάζονταν με τούβλα από πηλό και ασβέστη ανακατεμένο με μυρωδικά, ώστε από το τζαμί να διαχέεται με ευωδιά κατά την διάρκεια των ζεστών ωρών της ημέρας. Το Δαμασκηνό ρόδο άξιζε όχι μόνο για το άρωμα των λουλουδιών του αλλά και για την χρήση του στην παρασκευή ροδόνερου, που το πετύχαιναν με την απόσταξη των πετάλων. Για την παρασκευή ενός γαλονιού ροδόνερου χρειάζονται τουλάχιστο 3 κιλά ροδοπέταλα.

Oι αρχαίοι Ρωμαίοι συνήθιζαν να κάνουν το μπάνιο τους σε νερό με ροδοπέταλα, επειδή έχουν την ικανότητα να διεγείρουν το νευρικό σύστημα. Άλλωστε, παλιότερα το χρησιμοποιούσαν περισσότερο ως φάρμακο για τους πονοκεφάλους, για την αντιμετώπιση της διάρροιας, για αντισηπτικό, για την κατάθλιψη και την υστερία. Το τριαντάφυλλο θεωρείται ο βασιλιάς των λουλουδιών και είναι το αγαπημένο των κοσμητολόγων, καθώς είναι πλούσιο σε αναπλαστικές, τονωτικές και ενυδατικές ιδιότητες.

Η συλλογή των ανθών αρχίζει τον Απρίλιο και διαρκεί περί τις 30 μέρες. Η συλλογή πρέπει να γίνεται τις πρωινές ώρες και να σταματά κατά τις 10 το πρωί. Το στάδιο στο οποίο πρέπει να βρίσκονται τα τριαντάφυλλα για να μαζευτούν είναι λίγο πριν το πλήρες άνοιγμά τους, στάδιο το οποίο διαρκεί 2 μέρες.

Η εξαγωγή του αιθέριου ελαίου από τα ροδοπέταλα γίνεται με δύο τρόπους.
• μέσω διαλύτη και εν συνεχεία παραγωγής  absolute και
• με απόσταξη ατμού από τα φρέσκα πέταλα. 
Κύριες περιοχές παρασκευής του είναι η Βουλγαρία, η Τουρκία και η Γαλλία. Η μυρωδιά του είναι ζεστή και αποπλανητική. Το ροδέλαιο έχει περίπου 300 συστατικά από τα οποία έχουν αναγνωρισθεί μέχρι τώρα περίπου 100!
H παραγωγή μέσω absolute αποφέρει μεγαλύτερη ποσότητα, ενώ η παραγωγή με απόσταξη δίνει καλύτερο άρωμα.
Ιδιότητες: Στυπτικό, αντικαταθλιπτικό, επουλωτικό, αντισηπτικό, αιμοστατικό, καθαρτικό, αφροδισιακό, εμμηναγωγό

Tο ροδόνερο χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία και στην μαγειρική (για να αρωματίζει ποτά, γλυκά και ζαχαρωτά). Από τα ροδοπέταλα παρασκευάζεται γλυκό του κουταλιού το οποίο έχει καθαρκτικές ιδιότητες. Έχει αντιφλεγμονώδεις, αντισπασμωδικές, αγγειοσυσπαστικές και επουλωτικές ιδιότητες.

O καρπός της αγριοτριανταφυλλιάς (κυνόροδα ή ροδόμηλα) είναι μια από τις πλουσιότερες πηγές βιταμίνης C. Είναι βασικό φάρμακο για την πρόληψη και την καταπολέμηση  της κόπωσης, του κρυολογήματος και της αβιταμίνωσης  ολόκληρο τον χρόνο και ιδιαίτερα την άνοιξη. Αυξάνει την αντίσταση του οργανισμού στην μόλυνση του περιβάλλοντος. Οι καρποί της είναι πλούσιοι, όχι μόνο σε βιταμίνη C αλλά και σε προβιταμίνη Α (καροτίνη), βιταμίνη Β2, ριβοφλαβίνη, βιταμίνη Κ, ενώ οι σπόροι της περιέχουν βιταμίνη Ε. Έτσι, οι καρποί της αγριοτριανταφυλλιάς παρουσιάζονται ως φυσικοί συμπυκνωτές βιταμινών, ενώ παράλληλα είναι πλούσιοι σε σάκχαρα, κιτρικό οξύ, μεταλλικά άλατα και τανίνες

Σας προτείνουμε το αιθέριο έλαιο Organic ROSE OTTO (Absolute Aromas), ROSEHIP OIL (Absolute Aromas). Δοκιμάστε το υπέροχο ρόφημα TAO TEA ROSE (YOGI). Μπορείτε να τα προμηθευτείτε από το φαρμακείο σας στην ελεύθερη Κύπρο.
Επιμέλεια
Δέττη Χριστοφίδου

ΕΥ ΖΩ


8 comments:

Maria Bonfá said...

nossa! fiquei fascinada com seu post. sempre olhei a rosa como apenas uma flor perfumada. mas não tinha a minima ideia de suas propriedades medicinais.. aliás não sabia nada dela. dos seus oleos e a quantidade enorme que é preciso para apenas um galão de agua de rosas... adorei saber disso tudo..virei fã numero um de seus blogs.. linda noite para ti..beijão

selene said...

Ωραίο post :)

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ said...

Eνδιαφέρουσες πληροφορίες!

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS said...

ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΗ Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΟΥ ΚΑΙ ΜΕ ΠΟΛΛΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΗΞΕΡΑ.
ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΜΕ ΠΟΛΛΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ

Βάσσια said...

Φοίβο εξαιρετικό!!!
Και το ρόδο της φωτογραφίας επίσης.
Ελκυστικό και αντιφατικό λουλούδι το τριαντάφυλλο...
:-)
Καλό βράδυ

Rena said...

AAAAAAAAA!!!!!!!!Ευωδίασε το blog!

ΕΛΕΝΑ said...

Πολύ όμορφες πληροφορίες και πολύ ενδιαφέρουσες!
Υπέροχο και το ρόδο που στολίζει το ποστ σου!!

Aurangel said...

Υπέροχο ιστολόγιο.
Την καλημέρα μου!