Wednesday, March 31, 2010

Σουίτα στο Πλάζα

Η μοναδική κωμωδία του Νηλ Σάιμον
Στο κατάμεστο από κόσμο Δημοτικό θέατρο Στροβόλου στη Λευκωσία στις 26 και 27 Μαρτίου, η εταιρεία καλλιτεχνικών παραγωγών «Dead famous Productions» παρουσίασε τη μοναδική κωμωδία του Νηλ Σάιμον «Σουίτα στο Πλάζα». (Πρωταγωνιστές: Μίρκα Παπακωνσταντίνου, Αντώνης Καφετζόπουλος,  Ιωάννα Τριανταυλλίδου, Υακίνθη Παπαδοπούλου και Βασίλης Μπαξεβάνης).
Οι αξιόλογες αυτές παραστάσεις,  ήταν αποτέλεσμα των προσπαθειών του ταλαντούχου σκηνοθέτη Χάρη Μαυρομιχάλη που ζει και εργάζεται με επιτυχία στη Νέα Υόρκη και του συνεργάτη του Κρίστη Βασιλειάδη. (Αντώνης Καφετζόπουλος και Μίρκα Παπακωνσταντίνου).
Προσπάθεια τους είναι να φέρνουν κοντά στο κυπριακό κοινό, ταλαντούχους ηθοποιούς και καταξιωμένα θεατρικά έργα.  Αλλά και άλλες πολιτιστικές δραστηριότητες υψηλών προδιαγραφών, όπως είναι το Παιδικό Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου που οργανώνουν τον επόμενο μήνα. (Δημήτρης Αποστόλου και Αλέξανδρος Ρήγας).

Στα πλαίσια της παρουσίασης καλλιτεχνών διεθνούς ακτινοβολίας, κατόρθωσαν και έφεραν στην Κύπρο τη βραβευμένη με Όσκαρ, ηθοποιό Ολυμπία Δουκάκη. Η Ολυμπία δίδαξε, σε νέους σκηνοθέτες,  στο ειδικό σεμινάριο: «Η συνεργασία με τους ηθοποιούς» (How to work with Actors). Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στο Ίδρυμα Άρτος από 16 μέχρι 21 Φεβρουαρίου 2010 και αποτέλεσε για την Κύπρο ένα από τα πιο σημαντικά καλλιτεχνικά γεγονότα της χρονιάς. ( Η μοναδική Μίρκα Παπακωνσταντίνου).

Η παρουσία των θεατών ήταν μαζική και στις δυο παραστάσεις, πράγμα παρήγορο και ενθαρρυντικό, ότι ο κόσμος αγαπάει το ποιοτικό θέατρο.


Το έργο ήταν πραγματικά απολαυστικό. Οι συντελεστές του, παραγωγοί, σκηνοθέτες, φροντιστές, μουσικοί και τεχνικοί έδωσαν όλοι τον καλύτερό τους εαυτό στο στήσιμο αυτής της υπέροχης παράστασης. (Η νέα ταλαντούχος ηθοποιός Ιωάννα Τριανταφυλλίδου).


Η μοναδική ερμηνεία δε, των πρωταγωνιστών  Αντώνη Καφετζόπουλου και της Μίρκας  Παπκωνσταντίνου, αλλά και των υπόλοιπων νεαρών ταλαντούχων ηθοποιών Βασίλη Μπαξεβάνη, Ιωάννας Τριανταφυλλίδου και Υακίνθης Παπαδοπούλου, επισφράγισαν τη μεγάλη επιτυχία της παράστασης, που ήταν ένας αληθινός ύμνος στην υποκριτική τέχνη. (Η Ιωάννα Τριανταφυλλίδου με την εξαιρετική ερμηνεία της).

Ο Αλέξανδρος Ρήγας και ο Δημήτρης Αποστόλου που έκαναν τη διασκευή του έργου, είπαν: Όποιος αγαπάει να γράφει κωμωδία και διατείνεται ό,τι δεν έχει ρίξει έστω και μια «κλεφτή» ματιά στο πληθωρικό και ευφάνταστο έργο του χαρισματικού Νιλ Σάιμον, απλά ψεύδεται ασυστόλως…

Όποιος αγαπάει να βλέπει –και με επαγγελματική ματιά- πως παίζεται η κωμωδία και δεν έχει μείνει έκθαμβος από το σπαρταριστό και δαιμόνιο υποκριτικό εύρος της Μίρκας Παπακωνσταντίνου, απλά πάσχει από καταρράκτη και στα μάτια του κεφαλιού και της ψυχής!


Όποιος τέλος αγαπάει να ψάχνει τα άπειρα επίπεδα κάτω από τα πετσί ενός κωμικού ρόλου και δεν έχει δει επί σκηνής τον Αντώνη Καφετζόπουλο να αλωνίζει προς «άγνωστες» (στους πολλούς συναδέλφους του) χώρες του αδύνατου, του ανεξιχνίαστου και του αναρχικού… απλά πρέπει να αναθεωρήσει την άποψή του ό,τι έχει δει τα καλύτερα στο θέατρο!

Τέλος, όποιος τώρα καταφέρνει και παντρέψει αυτά τα τρία «σπάνια πλάσματα» στην ίδια δουλειά απλά είναι ένας τυχερός και ευνοημένος άνθρωπος! Μόνο έτσι (και λίγα λέμε) θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε τους εαυτούς μας όταν στην επιθυμία μας να ανεβάσουμε ένα θεατρικό έργο συνυπάρχουν αρμονικά και δημιουργικά αυτά τα τρία θηρία!

…και είπαμε μεγαλόφωνα «ευχαριστώ»!!! Το γιατί… θα το καταλάβετε σε λίγη ώρα που θα ανοίξει η αυλαία και θα ακουστεί ο λόγος του Νιλ Σάιμον –όπως σε πολύ ελεύθερη μετάφραση και απόδοση τον καταλαβαίνουμε εμείς- μέσα από τα χείλη δυο σπουδαίων ηθοποιών.

Τη Σουίτα στο Πλάζα, ένα από τα πιο έξυπνα έργα του Σάιμον, το ανακαλύψαμε πριν πολλά χρόνια και ήταν αδύνατον να μην θαυμάσουμε τη διαύγεια, την απίστευτη δομή, το χιούμορ και την ανθρωπιά που ανέβλυζε αυτό το κείμενο.
Ο Νιλ Σάιμον γεννήθηκε στο Μπρονξ, στις 4 Ιουλίου του 1927. Στην καρδιά του Μανχάτταν και το ταλέντο του αναπτύχθηκε με ραγδαίους ρυθμούς, κατακλύζοντας τις σκηνές του Μπρόντγουέι μέχρι και σήμερα. (Ο Βασίλης Μπαξεβάνης πολλά υποσχόμενος, νέος ταλαντούχος ηθοποιός επί σκηνής).
Το χιούμορ του ανατρεπτικό, ψυχαναλυτικό, ισοπεδωτικό, τον έκανε να χαρακτηρισθεί ως ο άνθρωπος που έβαζε μια ωρολογιακή βόμβα σε ένα αστικό περιβάλλον, εκεί που όλα ήταν κανονισμένα, ρυθμισμένα και ήρεμα.

Ο Μάρβιν Νιλ Σάιμον (το πλήρες όνομα του), έβαζε τον σπόρο της αμφιβολίας. Το πρώτο έργο που ανέβηκε στο Μπορόντγουέι το Come Blow Horn το 1961, το έγραψε μαζί με τον αδελφό του Ντάνι, στάθηκε και το εφαλτήριο μιας αξεπέραστης καριέρας, που μέχρι και σήμερα, δεν γνώρισε από εμπορικής τουλάχιστον πλευράς σημεία κάμψης.   


Η σκηνοθεσία ήταν του Αλέξανδρου Ρήγα με βοηθό σκηνοθέτη τη Φαίη Τζενετοπούλου.

Η σκηνοθεσία ήταν του Αλέξανδρου Ρήγα με βοηθό σκηνοθέτη τη Φαίη Τζενετοπούλου.


Τα σκηνικά ήταν της Λίας Ασβεστά και τα κοστούμια της Κατερίνας Δαφίνη.
Σχεδιασμός φωτισμών Κατερίνα Μαραγκουδάκη και Β’ Βοηθός σκηνοθέτης Βασίλης Μπαξεβάνης.

Η εξαιρετική ηθοποιός Υακίνθη Παπαδοπούλου επί σκηνής.

Υακίνθη Παπαδοπούλου στο ρόλο της μέλλουσας νύφης, που ερμήνευσε με ξεχωριστή επιτυχία.

Υακίνθη Παπαδοπούλου και η εξαίρετη Μίρκα Παπακωνσταντίνου στο ρόλο της συζύγου και μητέρας.

Παίζοντας δίπλα σε καταξιωμένους ηθοποιούς, τα νεαρά ταλέντα χαράσσουν επιτυχημένες πορείες…

Χαρακτηριστική σκηνή του έργου με τη Μίρκα Παπακωνσταντίνου και Υακίνθη Παπαδοπούλου.

Ο μοναδικός Αντώνης Καφετζόπουλος με τη Μίρκα Παπακωνσταντίνου, από τα «ιερά τέρατα» του ελληνικού θεάτρου.

Ανατρεπτικό χιούμορ, μοναδικές ερμηνείες.

Έξυπνοι διάλογοι, απόδοση άριστη.


Η σκηνοθεσία του Αλέξανδρου Ρήγα, εξαίρετη.

Ανατροπές, ευφάνταστη πλοκή, παράσταση μοναδική.

Υακίνθη Παπαδοπούλου και Ιωάννα Τριανταφυλλίδου, νεαρές ηθοποιοί με εξαιρετική υποκριτική ικανότητα, πολλά υποσχόμενες.
Η αυλαία πέφτει και ο κόσμος χειροκροτεί με ενθουσιασμό.

Το παρατεταμένο χειροκρότημα τα λέει όλα…


Ιπποτικές φιλοφρονήσεις από τον Αντώνη Καφεζτόπουλο προς τη Μίρκα Παπακωνσταντίνου.

Ήσαν όλοι τους, πράγματι υπέροχοι. Συγχαρητήρια.

Ο σκηνοθέτης Χάρης Μαυρομιχάλης, ο ιθύνων νους της εταιρίας «Dead famous Productions», που ήρθε ειδικά από τη Νέα Υόρκη για τις παραστάσεις, Πόπη Νικολαΐδου, Μίρκα Παπακωνσταντίνου, Ιωάννα Μαυρομιχάλη (μητέρα του Χάρη) και Φοίβος Νικολαΐδης στα καμαρίνια αμέσως μετά την παράσταση.


Φοίβος Νικολαΐδης, Κρίστης Βασιλειάδης (Αν ο Χάρης Μαυρομιχάλης, είναι η καρδιά της «Dead famous Productions», ο Κρίστης είναι η ψυχή της), Πόπη Νικολαΐδου, Μίρκα Παπακωνσταντίνου και Ιωάννα Μαυρομιχάλη.


Δικαιολογημένα χαμόγελα επιτυχίας από την Ιωάννα Τριανταυλλίδου, Κρίστη Βασιλειάδη, Υακίνθη Παπαδοπούλου και Βασίλη Μπαξεβάνη.


Με τον Αντώνη Καφετζόπουλο μετά την παράσταση.
Είναι ευχάριστο να βλέπει κάποιος νεαρά ταλαντούχα βλαστάρια όπως ο Βασίλης Μπαξεβάνης, η Ιωάννα Τριανταφυλλίδου και η Υακίνθη Παπαδοπούλου δίπλα σε καταξιωμένους ηθοποιούς να ερμηνεύουν με τόση επιτυχία τους ρόλους τους. Τα χαμόγελα ικανοποίησης του Χάρη και του Κρίστη είναι δικαιολογημένα ύστερα από τις απανωτές επιτυχίες τους.


Δείτε τους Βασίλη Μπαξεβάνη,  Ιωάννα Τριανταυλλίδου, Κρίστη Βασιλειάδη και Υακίνθη Παπαδοπούλου με ζωγραφισμένη την επιτυχία στα ωραία τους πρόσωπα και θα πεισθείτε για όλα τα πιο πάνω γραφόμενα...

11 comments:

Marize Camara said...

Oi amigo,

Deve ter sido maravilhosa essa peça teatral.

Parabéns pela postagem, bem explicada e com fotos magnificas.

Obrigada por ter me convidado a conferir.

Beijos e uma ótima Páscoa para você!

Leesa said...

Well, I don't read the language... BUT, the play looks like it was a lot of fun and that you all had a great time! Loved the pics of you and Poppy... Alex says you look like a very nice couple!!

Take care,
Leesa

Lisa Petrarca said...

Looks like a great play, and you obviously had a wonderful time, thanks for sharing.

Shionge said...

Hey is it a play or musical? All beautifully taken and I can see all smiles there too :P

JamanFou said...

Ένοικοι της σουίτας και το ζεύγος Νικολαΐδη? :))

Lore said...

Querido Jesús.

Vengo para ofrecerte mi corazón
para que tú estés siempre cerca mío.

Quiero aprender a vivir como tú
haciendo el bien a todos
buscando la paz
trabajando por la justicia
y llevando el amor de Dios
a todas las personas
en especial las que más sufren.

Ayúdame a llevar la luz
de tu Resurrección
a mi familia, a mis amigos
a mi escuela y a todas partes.

Buen Jesús
que tu Espíritu me guié
para vivir como nos has enseñado.

-Que así sea. Señor
FELICES PASCUAS!!!

Λεμέσια said...

Πώς να μην είναι καλή μια θεατρική παράσταση με τέτοιους ταλαντούχους συντελεστές...Μίρκα, Καφετζόπουλος, Ρήγας...

Φοίβο,εύχομαι καλό Πάσχα σε σένα και την οικογένειά σου...

Anonymous said...

Hello Cypriot friend, seguidoer of my blog, do I happen to greet you and you prengunto:eres actor? Writer? Photographer? Or this combined ... that you are a person who loves the art, for eeso I wish the better(best) thing you, it happens(passes) for my blog when you please ok?
An embrace of the end(purpose) of the world
It(He,She) fights write it
lidia-la escriba

Sonia said...

Καλό Φοίβος νύχτα! Ευγνώμων για αυτές τις όμορφες εικόνες.

Με τον εαυτό σας, το νόμο του Θεού εκφράζεται.
Για τις χειρονομίες και τις πράξεις σας θα απαντήσει ζωντανά.
Η φύση η ίδια είναι το μεγάλο παράδειγμα.
Ο καρπός έρχεται μέσα που καταναλώνει η μονάδα.
Υπενθυμίζει: αυτό που έχουμε, έρχεται μέσα από εμάς.

Ωραίο πασχαλινό! φιλιά!

Καλό Πάσχα! Φιλιά!

rena said...

Ο Καφετζόπουλος είναι η αδυναμία μου εδώ και πολλά χρόνια!
Καλό μήνα, Καλή Ανάσταση,Καλό Πάσχα!

acer_v said...

καλό Πάσχα ... καλή Ανάσταση μέσα από την καρδια μου σε σένα και στην οικογένεια σου.
φιλω σε Φοίβο μου.