Monday, March 15, 2010

Αξιολόγηση ενταξιακής πορείας της Τουρκίας


Σε αναζήτηση συμμαχιών και στρατηγικής
Της Ιωάννας Συγκρασίτη
Γράφει από τη Λεμεσό

Τον τελευταίο καιρό έχουν πληθύνει οι συζητήσεις αναφορικά με τη στάση, που οφείλει να τηρήσει η Κυπριακή Κυβέρνηση κατά την επικείμενη αξιολόγηση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας στην Ε.Ε τον προσεχή Δεκέμβριο. Ταυτόχρονα, πολλά είναι και τα κυοφορούμενα σενάρια, που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, είτε ως φήμες είτε ως διαρροές και αφορούν τον τρόπο, που τελικά θα πολιτευτεί η Κυπριακή Δημοκρατία στο κρίσιμο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου.

Δύο είναι λοιπόν τα κρίσιμα πολιτικά συμπεράσματα που εξάγονται από τις παραπάνω δύο διαπιστώσεις: Πρώτον, το ζήτημα της αξιολόγησης των ευρωπαϊκών επιδόσεων της Τουρκίας ενδιαφέρει σε μεγάλο βαθμό την Κυπριακή κοινή γνώμη καθώς συνδέεται άμεσα και με τις εξελίξεις στο Εθνικό Θέμα και Δεύτερον, υπάρχει μια αντικειμενική δυσκολία να κατανοήσει ο μέσος πολίτης, τη στάση της Κυπριακής Κυβέρνησης σ’ ένα τόσο σοβαρό ζήτημα. Δυσκολία που πηγάζει από την απουσία ξεκάθαρης και μακρόπνοης στρατηγικής σ’ ένα καίριας σημασίας -για τα συμφέροντα και το μέλλον του τόπου- θέμα. Και ως γνωστόν «δεν υπάρχει ούριος άνεμος γι’ αυτόν που δε γνωρίζει που θέλει να πάει».

Έχουν -ήδη- περάσει πέντε ακριβώς χρόνια, από το Δεκέμβριο του 2004, όταν δηλαδή οριστικοποιήθηκε η απόφαση για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Ε.Ε-Τουρκίας και η τελευταία, παρόλο, που η Κυπριακή Δημοκρατία δεν της αρνήθηκε την ευρωπαϊκή της προοπτική (βλέπε μη χρήση βέτο), δεν εκπλήρωσε καμία εκ των υποχρεώσεων που είχε αναλάβει (π.χ Πρωτόκολλο Άγκυρας κ.λ.π).

Λύπη και απογοήτευση όμως, πρέπει να προκαλεί και το γεγονός, ότι στα πέντε αυτά χρόνια, η Κυπριακή Κυβέρνηση, δεν ανέπτυξε καμία ουσιαστική στρατηγική για να ανασχέσει και ν’ αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τη τουρκική αδιαλλαξία και προκλητικότητα στο ευρωπαϊκό επίπεδο.
Ανατρέχοντας στην ιστορία της διεθνούς και ευρωπαϊκής διπλωματικής ιστορίας, διαπιστώνουμε ότι κανένα κράτος, το οποίο δεν είχε αξιόπιστη εξωτερική πολιτική, δεν πέτυχε να προωθήσει αποτελεσματικά τις θέσεις και τις επιδιώξεις του. Η εξωτερική πολιτική βασίζεται σε συγκεκριμένες παραμέτρους: απαιτεί όραμα, ρεαλισμό, συνέπεια και συνέχεια. Πάνω από όλα όμως, απαιτεί συγκροτημένη και ξεκάθαρη στρατηγική. Να ξέρεις τι θέλεις και να γνωρίζεις πώς να το κερδίσεις!

Κανένα κράτος δεν πέτυχε να ενισχύσει τη θέση του, χωρίς να έχει εκ των προτέρων χαράξει τον τρόπο με τον οποίο θα πολιτευτεί διεθνώς. Πόσο μάλλον ένα κράτος όπως η Κύπρος που επιπρόσθετα αντιμετωπίζει και ένα τόσο σοβαρό πολιτικό πρόβλημα σαν το κυπριακό. Το γεγονός, ότι η παρούσα Κυβέρνηση, απαρτίζεται και στηρίζεται από πολιτικά κόμματα, τα οποία αποτελούσαν τις ίδιες συνιστώσες κομματικές ομάδες, που συμμετείχαν και στη προηγούμενη συγκυβέρνηση, ενισχύει το επιχείρημα, ότι είναι αδικαιολόγητη η έλλειψη στρατηγικής επί του θέματος.

Αντιθέτως, τα πέντε αυτά χρόνια, οι δύο διαδοχικές κυβερνήσεις, δεν ακολούθησαν μια συγκροτημένη στρατηγική αναφορικά με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και δεν εκμεταλλεύτηκαν επαρκώς, τη θέση της Κύπρου ως πλήρους μέλους της Ε.Ε. Δεν προσπάθησαν να αποτελέσει η Κύπρος μέρος συμμαχιών για άλλα ζητήματα ευρύτερου κοινοτικού ενδιαφέροντος, πέραν του Κυπριακού. 
Την ίδια στιγμή, ο ΔΗ.ΣΥ, παρά το γεγονός ότι βρισκόταν στην αντιπολίτευση, αξιοποίησε, με κάθε τρόπο τη θέση του στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), για να προωθήσει -πάντοτε τις θέσεις του Εθνικού Συμβουλίου- επί του Εθνικού μας προβλήματος. Τα παραδείγματα πολλά. Να αναφέρουμε μόνο, το ψήφισμα για το Κυπριακό, που υιοθέτησε το ΕΛΚ, μετά από πρόταση του ΔΗ.ΣΥ, στο Συνέδριό του, που διεξήχθη στη Ρώμη το 2006, την ειδική παράγραφο για επίλυση του κυπριακού προβλήματος, που εντάχθηκε στο προεκλογικό πρόγραμμα του ΕΛΚ για τις Ευρωεκλογές του 2009, την προσπάθεια που έχει αναλάβει ο πρόεδρος του ΔΗ.ΣΥ, να ενημερώνει τους προέδρους των κομμάτων, που συμμετέχουν στο ΕΛΚ, οι περισσότεροι των οποίων, είναι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, αναφορικά με τις επίσημες  θέσεις της κυπριακή πολιτείας για το Κυπριακό πρόβλημα κ.α.

Στο ίδιο μήκος κύματος, κινείται και η Νεολαία του ΔΗ.ΣΥ., στα πλαίσια των διεθνών και Ευρωπαϊκών πολιτικών οργανώσεων νεολαίας, που συμμετέχει.

Την ίδια τακτική οφείλει να ακολουθήσει και η Κυβέρνηση, για να ενισχύσει τη θέση της Κύπρου στη διεθνή σκακιέρα και στα διεθνή φόρα, αλλά, προϋπόθεση για να γίνει αυτό είναι η ύπαρξη στρατηγικής. Γιατί όπως είπαμε δεν υπάρχει ούριος άνεμος γι’ αυτόν που δεν γνωρίζει που θέλει να πάει!
Ιωάννα Συγκρασίτη
Αντιπρόεδρος, Νεολαίας Διεθνούς Δημοκρατικής Ένωσης (IYDU)

No comments: