Tuesday, March 9, 2010

Μαρία Τζιρίτα

Ονειρευτής της ζωής... Οδοιπόρος του πνεύματος του καλού...

Στο τελευταίο της άρθρο στην ιστοσελίδα της, η καταξιωμένη συγγραφέας μυθιστορημάτων Μαρία Τζιρίτα από την Αθήνα, αρχίζει με το: «Αισθήματα, εικόνες, συγκίνηση, αγάπη... να τα στριμώξω μέσα σε λέξεις... Είμαι συγκινημένη γι αυτό θα σας μιλήσω από καρδιάς»…


Μα και να το ’θελε, δεν θα μπορούσε, να γράψει διαφορετικά η Μαρία. Μόνο μέσα από την καρδιά της, με τα πλούσια συναισθήματα της, μπορεί η Μαρία να ‘τραγουδήσει’ τα λόγια της και να απαγγείλει τις σκέψεις της. Να τις μετουσιώσει από πνεύμα σε ιδέα, από σκέψη σε ενέργεια.


Στην Κύπρο λοιπόν για λίγες μέρες, η γνωστή και αγαπημένη συγγραφέας Μαρία Τζιρίτα, με το τρίτο της βιβλίο ανά χείρας, «Αν δεν υπήρχε αύριο»… Μετά από μια θερμή υποδοχή από πολλούς φίλους, τις συνεντεύξεις στα ΜΜΕ, τις παρουσιάσεις του νέου της βιβλίου, μας έδωσε τη μεγάλη χαρά να τη δούμε από κοντά.


Συναντήσαμε και σφίξαμε στην αγκαλιά μας το αληθινό «παιδί της αγάπης», που μας κέρδισε, όχι μόνο μέσα από «τα μάτια της» της ψυχής της, αλλά και από το φωτοστέφανο που την περιβάλλει. Η Μαρία εκπέμπει ακτινοβολία σπάνιων χαρισμάτων ήθους, παιδείας και καλλιέργειας. Από την πρώτη στιγμή που τη συναντήσαμε, εγώ και η γυναίκα μου, Πόπη, μας ‘κατάκτησε’ ολοκληρωτικά και φώλιασε στις καρδιές μας.


Ονειρευτής της ζωής... Οδοιπόρος του πνεύματος του καλού, ο κόσμος της Μαρίας είναι απλός, φωτεινός, με θάλασσες και γοργόνες, με καλούς ανθρώπους, που λένε την ιστορία τους μέσα από τα όμορφα και καλογραμμένα μυθιστορήματά της. Με το ταλέντο της έχει κερδίσει την εκτίμηση των αναγνωστών και του ευρύτερου κοινού.


Λόγος μεστός η ομιλία της συνοδεύεται μόνιμα από ένα γλυκό χαμόγελο, που συνεχώς φωτίζει το όμορφο πρόσωπό της. Γεμάτη ευαισθησίες για τη ζωή και τον άνθρωπο, λαμπερή προσωπικότητα, αλλά καταδεκτική, γοητευτική αλλά βαθιά ανθρώπινη, χαρισματική, αλλά προσγειωμένη, διψάει για προσφορά στον τομέα που διάλεξε να ασχοληθεί.


Με έμφυτη ευγένεια η Μαρία συνδυάζει την ανεπιτήδευτη υψηλοφροσύνη με τη σαγηνευτική απλότητα. Δεν είναι όμως μόνο η συγγραφική της αξία, αλλά και το σπάνιο ήθος που τη διακρίνει και την κάνει να ξεχωρίζει.


Πνευματικά καλλιεργημένη, ευχάριστη, και σεμνή είναι αδύνατο να μην σε κερδίσει με την αυθεντικότητα της. (Στη φωτογραφία με την Πόπη Γαλάτουλα των δημοσίων σχέσεων των εκδόσεων Ψυχογιός).


Αυτό που άδολα προσφέρει με την ανεπιτήδευτης αγάπη που σκορπά απλόχερα στους γύρους της, το εισπράττει στο πολλαπλάσιο με τη μεγάλη αγάπη που την περιβάλλουν οι ‘φανατικοί’ θαυμαστές της. Είναι πράγματι εντυπωσιακό η αγάπη που απολαμβάνει και η εκτίμηση που χαίρει σε όποιο μέρος κι αν βρίσκεται. (Στη φωτογραφία με τον Φοίβο Νικολαΐδη, σαν φιλαράκια από παλιά...).


Παρακολουθήσαμε την παρουσίαση, του πολλά υποσχόμενου νέου μυθιστορήματός της, «Αν δεν υπήρχε αύριο» και οφείλω να ομολογήσω, ότι την χάρηκα διπλά. Με έκδηλη μετριοπάθεια, χωρίς ρητορείες και προσπάθεια εντυπωσιασμού, αλλά με μέτρο, απόλαυσα κυριολεκτικά το άπλωμα της σκέψης της. (Στη φωτογραφία με την Αίγλη στη Λευκωσία).


Αληθινή πέρα ως πέρα, ο εαυτός της, από την αρχή μέχρι το τέλος, χωρίς να προσποιείται κάτι διαφορετικό από αυτό που είναι.


Ακούγοντάς την προσεχτικά, να μιλά για το «Αν δεν υπήρχε αύριο», βεβαιώθηκα, πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας… ότι η ταλαντούχος Μαρία μας έχει πολλή αύριο και μεγάλο μέλλον, σ’ αυτό το όμορφο συγγραφικό οδοιπορικό που ξεκίνησε και μας ταξιδεύει…


Με τη Ναταλία Ιωαννίδου, ακόμη μια θαυμάστρια της.

Ουρές για προσωπικές αφιερώσεις και υπογραφές...

Η αγκαλιά της Μαρίας, χωράει τον κόσμο όλο.

Φαν κλαμπ για τη Μαρία από φανατικούς θαυμαστές και φίλους!

Πόπη Γαλάτουλα, Πόπη Νικολαΐδου, Φοίβος Νικολαΐδης και Ελένη Βαζούρα.


Τα βιβλία, ο όμορφος κόσμος της Μαρίας...

Η Μαρία με τη Χριστίνα, την πανέμορφη κορούλα της.

Καλή μας φίλη Μαρία, σ' ευχαριστούμε από καρδιάς.
Φοίβος Νικολαΐδης

9 comments:

Sissi Soko said...

Το είχα διαβάσει για την Μαρία, έχεις πραγματικά μεγάλη κααρδιά, Φοίβο μου!

Maria Tzirita said...

Όσα ευχαριστώ και να πω θα είναι λίγα... Αρκεί να πω πως μια βαθιά φιλία γεννήθηκε εκεί στην Κύπρο που θα ζήσει για πολλά πολλά χρόνια κι ελπίζω να μας δώσει τη χαρά να βρεθούμε και πάλι και να περάσουμε τόσο όμορφα, τόσο ουσιαστικά! Να είσαι πάντα καλά Φοίβο μου, γενναιόδωρε φίλε μου, σε φιλώ γλυκά!

evelina said...

Φοίβο πολύ γλυκός άνθρωπος η Μαρία την γνώρισα μέσα από το βιβλίο της Το παιδί της αγάπης …Με συγκλόνισε πραγματικά…Τώρα που είδα και το νέο της βιβλίο θα το διαβάσω σίγουρα…μου αρέσει πολύ ο τρόπος που ράφει…Αλλά και εσύ ένας πολύ καλός φίλος που ξέρεις να προσφέρεις καλό σου βράδυ…

Anonymous said...

Φαινεται εξαιρετικο, βιβλιο κ εξαιρετικη συγγραφεας.
Ωραια εκδηλωση, ηθελα να παρευρισκομουν!
Ευχαριστω
Καλο βραδυ ¨)
Mpetty Manousos

Cheryl said...

What a wonderful event to be a part of. I had better work on my Greek so that I can enjoy her writing!!

Congratulations to Maria!

Sissi Soko said...

Φίλοι, Φοίβο;

Yianna said...

Γειά σας κε Φοίβο, η Γιάννα είμαι. Είδα Μαρία Τζιρίτα και είπα να περάσω! Πολύ ωραία ανάρτηση και όσα λέτε για την φιλενάδα....πέρα, για πέρα αληθινά. Καλό σας βράδυ....

ElenaG said...

..πως λέμε ειδα φως και μπήκα...E! έτσι και γω!...είδα Τζιριτα και μπήκα!
Έτσι λοιπόν (θα έλεγα κύριε...αλλα δεν θα το κάνω,
όχι φυσικά από έλλειψη σεβασμού αλλα έχοντας κοινό παρανομαστή αυτή τη στιγμή τη Μαρία, μου ακούγεται κάπως...) αγαπητέ Φοίβο, Μαρία Τζιριτα!...σαν από καιρό να την γνωρίζαμε...που λέει και ο ποιητής και αυτό τα λέει όλα!
Σας χαιρετώ και καλή εβδομάδα

Matriga said...

Φοίβο, ότι και να πούμε για την Μαρία θα είναι λίγο...
Όμως, αυτό το αφιέρωμά σου είναι πράγματι εξαιρετικό!
Να είσαι πάντα καλά και να έχεις έναν όμορφο μήνα :)