Thursday, February 11, 2010

Η Άννα Διαμαντοπούλου στην Κύπρο


Επίσημη Υποδοχή της Υπουργού Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κ. Άννας Διαμαντοπούλου από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής των Αντιπροσώπων Νίκο Τορναρίτη στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής
2 Φεβρουαρίου 2010 και ώρα 12:15

Με ιδιαίτερη χαρά καλωσορίζουμε στην Επιτροπή Παιδείας της Κυπριακής Βουλής την Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων της Ελλάδας κ. ΑΝΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΛΟΥ. Η κ. Διαμαντοπούλου είναι πολύ γνωστή σε όλους μας, ως μια πολιτικός που διετέλεσε Επίτροπος στην ΕΕ και Υπουργός σε παλαιότερες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Συνέδεσε το όνομα της με την μεγάλη επιτυχία της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, υπήρξε φίλη και συνεργάτιδα του αείμνηστου Γ. Κρανιδιώτη. Σήμερα ως Υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων στην κυβέρνηση Παπανδρέου έχει αναλάβει ένα σημαντικό έργο, να συγχρονίσει τα βήματα της παιδείας με εκείνα των πιο προηγμένων κρατών. Ο στόχος είναι δύσκολος, εμείς της ευχόμαστε κάθε επιτυχία.

Φίλες και Φίλοι,
Ελλάδα και Κύπρος τίθενται σήμερα μπροστά σε μια κοινή πρόκληση: να μεταρρυθμίσουν τα εκπαιδευτικά τους συστήματα. Επιχειρούμε να θέσουμε πάνω σε νέες βάσεις τα εκπαιδευτικά συστήματά μας.

Όπως γνωρίζετε η Επιτροπή Παιδείας της Βουλής των Αντιπροσώπων και η Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων του Ελληνικού Κοινοβουλίου έχουμε οργανώσει συναντήσεις, σε Αθήνα και Λευκωσία, θέσαμε τις βάσεις για στενή συνεργασία, συμφωνήσαμε ότι μαζί θα πρέπει να αναμορφώσουμε το περιεχόμενο της εκπαίδευσης –αναλυτικά προγράμματα και ότι μαζί θα πρέπει να πολλαπλασιάσουμε τα κοινά ερευνητικά προγράμματα μεταξύ των ανωτάτων ιδρυμάτων μας, για να επιτύχουμε μεγαλύτερη ανταλλαγή τεχνογνωσίας και να επεκτείνουμε την κοινή δράση σε ευρωπαϊκά προγράμματα.

Τα πιο σημαντικά θέματα στα οποία συμφώνησαν οι δύο επιτροπές μας είναι:

1. Να δώσουμε νέο περιεχόμενο στην εκπαίδευση. Ένα ανθρώπινο σχολείο που να ξεχωρίζει για την ποιότητά του, να ικανοποιεί τους μαθητές του, να αξιοποιεί νέες μορφές μάθησης στηριγμένες στις νέες τεχνολογίες.
2. Να βρούμε τον τρόπο αποσύνδεσης του Λυκείου από την εισαγωγή στα πανεπιστήμια. Το σημερινό σύστημα τροφοδοτεί την παραπαιδεία.
3. Να στραφούμε σε μια νέα πολυπρισματική προσέγγιση στη μάθηση. Να δώσουμε τέλος στην παιδεία του ενός βιβλίου, να δώσουμε βάρος στη διαμόρφωση κριτικής σκέψης, στην αναζήτηση των πολλαπλών πηγών, να διαμορφώσουμε μια προσέγγιση στο κέντρο της οποίας είναι ο μαθητής.
4. Να δούμε την αποφόρτωση της διδακτέας ύλης, ως ανάγκη για αποσυμπίεση του μυαλού των μαθητών από τις μεγάλες ποσότητες –συχνά ξεπερασμένων- γνώσεων.
5. Να εργαστούμε μεθοδικά για την κατάρτιση και την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών
6. Να καθορίσουμε νέες διαδικασίες διορισμού και αξιολόγησης εκπαιδευτικών
7. Να προσδώσουμε νέα κοινωνική διάσταση στο σχολείο με την επέκταση του ολοήμερου σχολείου
8. Οι μεταρρυθμίσεις στο σχολείο χρειάζονται τόλμη, σχέδιο, χρήμα και χρόνο.

Στην συνάντηση τέθηκαν επίσης σε θεσμικό επίπεδο προς την κυβέρνηση της Ελλάδας σημαντικά εκκρεμούντα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Κύπριοι φοιτητές αλλά και οι απόφοιτοι ελλαδικών ανώτατων σχολών τα οποία θα συζητήσουμε στη συνέχεια με την κ. Υπουργό:
· Το σοβαρό πρόβλημα κατάργησης του δικαιώματος μετεγγραφής παιδιών από πολύτεκνες οικογένειες. Η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύτηκε να αντιμετωπιστεί το ζήτημα μέσα στους επόμενους μήνες.
· Τα αιτήματα που αφορούν μεταξύ άλλων τη στέγαση Κυπρίων φοιτητών σε φοιτητικές εστίες,
· Τα αεροπορικά ναύλα σε συνδυασμό με την αναγνώριση της φοιτητικής ιδιότητας κτλ.

Κυρίες και Κύριοι,
Η ελληνική παιδεία χρειάζεται να βγει από το κέλυφος της εσωστρέφειας. Χρειάζεται να δουλέψει με τα εργαλεία που μας παρέχει η σημερινή εποχή. Η παιδεία με ανοιχτούς ορίζοντες, το σχολείο της κριτικής γνώσης είναι η βάση για να δημιουργήσουμε μέσα στο νέο περιβάλλον. Η Ελλάδα και η Κύπρος ως μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας μπορούν να δουλέψουν διαφορετικά, να προχωρήσουν στην αναμόρφωση του εκπαιδευτικού μας συστήματος. Συμφωνούμε όλοι: η επένδυση στην παιδεία είναι η επένδυση για το μέλλον!

2 comments:

Lily said...

thanks for the valentine's day greetings! same to you!

Phivos Nicolaides said...

Sarah Sofia Ganborg. Thanks a lot my dear friend Sarah-Sofia, although I thought the date was today instead of the 14th!!