Wednesday, February 10, 2010

Κοινή δράση για πάταξη του ρουσφετιού


Γράφει ο Τάσος Μητσόπουλος
Βουλευτής
Οι καταγγελίες της ΣΕΚ για το ρουσφέτι καθιστούν ακόμη πιο επίκαιρη και αναγκαία μια ανοιχτή και χωρίς προκαταλήψεις συζήτηση για την αξιοκρατία, τη χρηστή διοίκηση και τη διαφάνεια. Για την ανάγκη πολιτικής και κοινωνικής συναίνεσης, συλλογικής, διακομματικής δράσης, για να τεθεί τέρμα σε μια ρατσιστική πρακτική, όπως είναι η πρακτική του ρουσφετιού.

Η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να αναγνωρίσει τις ευθύνες της. Δεν μπορεί να οχυρώνεται πίσω από άλλοθι για να αποφεύγει να πράξει το χρέος της. Δεν μπορεί να επικαλείται ως επιχείρημα το ότι η ίδια στο παρελθόν υπήρξε θύμα πρακτικών που την αδίκησαν, για να μετέρχεται σήμερα τα ίδια ή παραπλήσια μέσα. Δεν είναι εξάλλου διόλου τυχαίο το γεγονός ότι το σημερινό κυβερνητικό μέτωπο εξουσίας, συγκλονίστηκε και απειλήθηκε με κατάρρευση όχι λόγω πολιτικών διαφωνιών αλλά όταν πραγματοποιήθηκε ο διορισμός των διοικητικών συμβουλίων των ημικρατικών οργανισμών.
Και ήταν τότε ακριβώς που ο Πρόεδρος Χριστόφιας έσπευσε να καθησυχάσει τους εταίρους του και να τους διαβεβαιώσει για «δικαιότερες» ρυθμίσεις στο άμεσο μέλλον. Με αυτά λοιπόν και με άλλα, το ρουσφέτι «ζει και βασιλεύει» στο υπερήφανο βασίλειο της Δανιμαρκίας. Προς δόξαν όλων ημών των πολιτικών που ευκαίρως ακαίρως το κατακεραυνώνουμε χωρίς ωστόσο να έχουμε την τόλμη και το θάρρος να το αποκηρύξουμε στην πράξη και να συνεργαστούμε για να θέσουμε έναν φραγμό στις απαράδεκτες αυτές πρακτικές.
Ο εκλεκτός συνάδελφος Παναγιώτης Δημητρίου είχε κατά το παρελθόν αναλάβει μια σημαντική πρωτοβουλία, ζητώντας από τον τότε Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, αείμνηστο Τάσσο Παπαδόπουλο, την σύγκληση μιας σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών για την χάραξη κοινής γραμμής δράσης και την υιοθέτηση δεσμευτικών μέτρων που θα θέσουν τέρμα στην αναχρονιστική και αναξιοπρεπή αυτή πρακτική. Τώρα νομίζω πως είναι και πάλι επίκαιρο το θέμα και κατάλληλος ο χρόνος προκειμένου η σύσκεψη αυτή, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, έστω και καθυστερημένα, να υλοποιηθεί. Πιστεύω ειλικρινά πως αποτελεί μια αδήριτη ανάγκη, ένα τολμηρό βήμα ευρωπαϊκού εκσυγχρονισμού της Πολιτείας και της κοινωνίας μας που το χρωστάμε στους πολίτες. Το χρωστάμε πρωτίστως στους νέους ανθρώπους που βλέπουν τα όνειρά τους να θρυμματίζονται στους προθαλάμους πολιτικών γραφείων όπου συνωθούνται για να εξασφαλίσουν άνευ αντικρίσματος υποσχέσεις, για μια θέση στο δημόσιο. Φτάνει πια.

Πρέπει επιτέλους να αλλάξουμε μυαλά για να μπορέσουμε να αλλάξουμε την κοινωνία μας. Κι αν η σημερινή κυβέρνηση είναι δέσμια ιδεοληψιών και δεν αντιλαμβάνεται τη σημασία μιας ειρηνικής επανάστασης που θα αλλάξει παγιωμένες νοοτροπίες και αναχρονιστικές δομές τότε όλοι εμείς οι ενεργοί πολίτες πρέπει να γίνουμε ξανά οι πρωταγωνιστές. 

Για να απαλλάξουμε την πατρίδα μας από ένα βαρίδι που μας κρατά καθηλωμένους σε φεουδαρχικές πρακτικές. Για να πάψει το ρουσφέτι να είναι η θεμελιώδης αξία της κοινωνίας μας.
Τάσος Μητσόπουλος
Βουλευτής Λάρνακας
Επίτροπος Ευρωπαϊκών Υποθέσεων

4 comments:

zeidoron dtsoukas said...

Αγαπητέ Φοίβο δεν υπάρχει πολιτικός που να μη μιλάει για πάταξη του ρουσφετιού!Στην πράξη είναι που δυσκολεύουν τα πράγματα διότι και οι πολίτες και οι πολιτικοί δεν λέμε να το ξεριζώσουμε από το DNA μας.
Και δυστυχώς αυτό δεν μπορεί να γίνει ούτε με νόμους,ούτε με μέτρα,ούτε με εγκυκλίους,παρά μόνο με την αλλαγή νοοτροπίας όλων μας,όπως και συ πολλές φορές έχεις γράψει.

ELENI said...

ΦΟΙΒΟ ΜΟΥ ....ΚΑΛΗΜΕΡΑ!!!

Anonymous said...

η υποκρισια στο μεγαλειο της.ετσι ελεγε η σεκ επι κληριδη?η την ωρα που τα λεει αυτα η σεη λεει και ποσα ατομα βαζει με το μεσο στην κυβερνηση.αλλα εκαρφωθηκαν απο μονο τους λεγοντας τον αριθμο των δικων τους που εβαλαν μεσα......η κυπρος του μεσου των χιλιαδων δημοσιων υπαλληλων που ευθυνονται για το δημοσιονομικο ελλεμμα.

Phivos Nicolaides said...

@ Zeidoron. Συμφωνώ και πλειοδοτώ με αυτά τα πολύ σωστά που λες.

@ ΕΛΕΝΙ. Ωραία μου Ελένη πολύ καλησπέρα σου. Μάλλον καληνύχτα!

@ Anonymous. Τετράγωνη λογική ανώνυμε!! Επειδή οι άλλοι έκαναν ας πούμε τα ίδια και τα χειρότερα, άρα νομιμοποιούμαστε κι εμείς σήμερα να κάνουμε τα ίδια... Γι' αυτό θα δυσκολευτούμε να δούμε χαΐρι... Η υποκρισία δεν αφορά μόνον τους μεν, αλλά και τους δε, αλλά προπάντων κι εμάς τους ίδιους... το λαό που δεν σταματά ούτε λεπτό να ζητά διορισμούς, προαγωγές και χατίρια ή κάνω λάθος.