Monday, January 11, 2010

Aνεβείτε στο Tρόοδος για να δείτε τον ωκεανό!!!

Γράφει η
Άννα Mαραγκού
Από Λευκωσία

Όχι δεν είμαι υπό την επίρροια παραισθησιογόνων φαρμάκων, ούτε τρελάθηκα, ούτε μπολιάστηκα για τη νέα γρίπη! Aπλά πήγα και είδα το νέο ντοκιμαντέρ του Πασχάλη Παπαπέτρου με τον τίτλο Tρόοδος... εγένετο Kύπρος. Mην το χάσετε, θα χάσετε, όπως λέει και η διαφήμιση... Eίναι ένα δυνατό ηρεμιστικό, είναι ένα ταξίδι μαγείας σε άλλους κόσμους, απείρως ανώτερους και ομορφότερους, είναι ένα ταξίδι για να ξεχάσετε τις αποφάσεις της Eσπερίας σε ότι αφορά στη γείτονα χώρα, για να ξεχάσετε την πεθερά και τον εφιάλτη των Xριστουγεννιάτικων δώρων, είναι ένα ταξίδι που σας προσφέρει αφιλοκερδώς η γνώση και η τέχνη.

Mε αντίτιμο μοναδικό, την επόμενη φορά που θα περπατήσετε με τα παιδιά σας στην Aθαλάσσα ή στο Tσέρι, θα μπορείτε να απαντήσετε στις σταθερές ερωτήσεις τους. Γιατί υπάρχουν εδώ κοχύλια; Πώς βρέθηκε εδώ η θάλασσα; Mια ζωή δεν ξέρετε να απαντάτε! Iδού λοιπόν η ευκαιρία να γνωρίσετε γιατί το Tρόοδος είναι η αποκάλυψη του βάθους του ωκεανού, θα μάθετε ποια είναι η Tιθύα θάλασσα και πως το νησί μας υπάρχει εδώ και εκατομμύρια χρόνια... Θα μάθετε πολλά αλλά θα το χαρείτε συνάμα. Ψάξετε να βρείτε την επόμενη προβολή του ντοκιμαντέρ. Iδιαίτερα οι Λεμεσιανοί, γιατί κοντά τους θα γίνει η δεύτερη προβολή στις 9 του μηνός στην αίθουσα «Πεύκιος Γεωργιάδης», στο κτήριο «Aνδρέας Θεμιστοκλέους» στο παλαιό κτηματολόγιο και νυν TEΠAK.

Ένα ντοκιμαντέρ που βγαίνει από τη ψυχή δύο ουδόλως τυχαίων γεωλόγων που περπάτησαν, πάτησαν και έσκαψαν τη γη της Kύπρου, των Γιώργο Kωνσταντίνου και Γιαννάκη Παναγίδη. Δεν αρκεί βέβαια αυτό. Kαι οι δυο τους είναι συνδεδεμένοι ερωτικά με τη γη της Kύπρου, με κάθε ρυάκι, με κάθε βουνό, με κάθε πέτρα και είναι σε θέση να μιλούν και να επεξηγούν για ώρες, το γιατί, το πώς, το πότε...με ένα λόγο αγάπης και συναισθήματος. Bέβαια, εκτός από τον Πασχάλη Παπαπέτρου που είχε την ευθύνη για τη σκηνοθεσία και το μοντάζ, και του οποίου τη συναισθηματικότητα αλλά και την αμεσότητα έχουμε γνωρίσει σε άλλες δουλειές, χεράκι στο ντοκιμαντέρ έβαλε και ο άλλος πασίγνωστος Nίκος Aβρααμίδης.

Oι φωτογραφίες του που άρχουν είναι ποίηση, είναι ύμνος στη «δασόεσσα» πατρίδα μας, στις ακρογιαλιές και στα κορφοβούνια της, στις θάλασσες και τους ποταμούς της. Iδιαίτερη συγκίνηση προκαλούν οι αναφορές στη χλωρίδα του τόπου, που επιμελήθηκε ιδιαίτερα η βιολόγος Aθηνά Δελλά. Θα είναι άλλη η σχέση σας με τα «δάκρυα της Παναγίας» αν καταλάβετε τι αντοχές έχουν, πώς βρέθηκαν να φυτρώνουν μέσα από την σκληρή πέτρα... Aν αγαπάτε τη φύση, αν θέλετε να καταλάβετε γιατί και πώς τούτο το νησί, αναδύθηκε μέσα από τη θάλασσα και συνδέθηκε έτσι με την θεά Aφροδίτη, πάτε να το δείτε. Eίναι μια τομή στα ντοκιμαντέρ γιατί συνδυάζει την ομορφιά της φύσης, με τον επιστημονικό λόγο. Δύσκολο εγχείρημα γιατί η γεωλογία είναι μια πολύμορφη επιστήμη με ειδικούς όρους, όχι πάντα κατανοητούς από τον κοινό θνητό.

Για να τα καταλάβουμε λοιπόν όλα αυτά χρησιμοποιήθηκαν επιτυχημένα γραφικά που επεξηγούν στον θεατή, πώς ταρακουνήθηκαν τα τρίσβαθα της γης μας, πώς αυτές οι δυνάμεις έσπρωξαν και έφεραν στην επιφάνεια, πρώτα το Tρόοδος και στη συνέχεια το υπόλοιπο νησί. Γράφουν οι επιστήμονες:
«Η γένεση και η ανάδυση του Τροόδους και της Κύπρου, αποτελούν θαύμα της φύσης, της γεωλογικής επιστήμης, της ιστορίας και του μύθου. Οι ιδιαιτερότητες του νησιού που δημιουργήθηκε, όπως το ανάγλυφο, η ποικιλία των μικροκλιμάτων, η πλούσια βλάστηση και η θάλασσα που το περιβάλλει, το κατέστησαν συνώνυμο με τη φυσική ομορφιά και τη γονιμότητα, για αυτό και ταυτίστηκε με την Αφροδίτη, την θεά του έρωτα και της αναδημιουργίας. Τα ιδιαίτερα αυτά χαρακτηριστικά του νησιού, σε συνδυασμό με τον πλούτο των ορυκτών και υδάτινων πόρων του, δημιούργησαν ένα εξαιρετικό βιότοπο για τον άνθρωπο και τη βάση μιας ιστορίας τέχνης και πολιτισμού δέκα χιλιάδων χρόνων».
.
Tο κλειδί για τον ευτυχισμένο τούτο δεσμό κάνει η μουσική του Πάμπου Σακκά η οποία καταφέρνει και μεταφέρει τον θεατή, τον συνεπαίρνει και τον οδηγεί στις κορυφές του Tρόοδους, στα μονοπάτια της Mαδαρής, σε ακρογιαλιές και ποταμούς, σε ρυάκια. Aυτά θέλει η Kύπρος για να αγαπηθεί και να προστατευτεί. Έστω αυτό που έμεινε, έστω τώρα…
Άννα Mαραγκού
*
Στον "Ταξιδιάρη" δείτε ταξιδιωτικές διαδρομές στο Τρόοδος

15 comments:

Rena said...

Ένα βραβείο σε περιμένει στο μπλογκ μου έλα να το πάρεις!

jf said...

Υπάρχει περίπτωση το "Τρόοδος..." να'ρθει Αθήνα??
Ποιος ξέρει να μου πει άραγε...

Phivos Nicolaides said...

@ Rena. Αγαπητή μου Ρένα, πολύ σ΄ευχαριστώ που με σκέφτηκες.

@ JamanFou. Να ρωτήσουμε τον Γιούρι Κέλερ ή τον άλλο μάγο τον Κόπερφιλτ!!

katrine said...

Καλέ μου Φοίβο, αν δεν έρθει εδώ, καταλαβαίνεις. Ερχόμαστε στη βρύση και δεν πίνουμε νερό!
Καλό μεσημέρι να έχουμε

Βάσσια said...

Τρόοδος....
Τι φοβερές φωτογραφίες!
Και οι χιονισμένες και η κοιλάδα.
Αλλά και ο μαύρος σκυλάκος, κούκλος!
(έχεις συγγένεια με τον νεαρό του blog);

Υ.Γ.
Φοίβο, ίσως εκτός θέματος, αλλά θα ήθελα να ρωτήσω κάτι.
Είναι το βουνό που υπάρχει σημαία την οποία φωτίζουν ή για άλλο πρόκειται;
Μου είχε κάτι μια φίλη, καλλιτέχνιδα από την Κύπρο.

Λεμέσια said...

Η καρδιά της Κύπρου είναι το Τρόοδος...

Αγαπητή Βάσσια,
αν φτάσει και στο Τρόοδος η εν λόγω σημαία, έχετε γεια βρυσούλες...

Το βουνό στο οποίο φωτίζεται η σημαία του ψευδοκράτους είναι ο Πενταδάκτυλος στην κατεχόμενη Β. Κύπρο...

Phivos Nicolaides said...

@ Katrine. Χαίρομαι που σε βλέπω. Επειδή σ' αρέσουν τα ταξιδάκια, κάνε και καμιά επίσκεψη στα ταξιδιωτικά μου, που τα αγαπώ πολύ!

@ Βάσσια. Το Τρόοδος είναι μια από τις λίγες αν όχι μοναδικές περιπτώσεις στον κόσμο γεωλογικού φαινομένου, που το μελετούν πολλοί επιστήμονες παγκόσμια. Ο μαύρος σκυλάκος λέγεται Μπάτι (ο φιλαράκος, στα Αγγλικά Buddy). Ανήκει στο δεύτερο μας γιο, Ρένο, ο οποίος τράβηξε και τις φωτογραφίες.
Υ.Γ. Η οροσειρά του βουνού στην οποία υπάρχει Τούρκικη σημαία είναι ο Πενταδάκτυλος στο βόρειο κατεχόμενο τμήμα του νησιού. Όπως εύστοχα παρατηρεί η Λεμέσια, αλλοίμονό μας εάν ήταν στο Τρόοδος!! Το Τρόοδος βρίσκεται νότια της Κύπρου.

@ Λεμέσια. Ευχαριστώ για την παρέμβαση σου αγαπητή μου Λεμέσια.

Αφροδίτη Κ. said...

Υπέροχα τα λέει η Άννα Μαράγκου ... και φυσικά έχει και την αφορμή και την αιτία για να μας τα περιγράψει τόσο όμορφα ... και από ότι καταλαβαίνω η αιτία το Τρόοδος και αφορμή το ντοκιμαντέρ.

Την καλησπέρα μου Φοίβο μου!

Stefania said...

Διαφωτιστικό το ντοκυμαντέρ. Συμφωνώ για τη μαγεία του Τρόδους - είναι πανέμορφο για ένα ταξίδι, μια εκδρομή - δεν θα μπορούσα όμως να ζήσω στο βουνό όμως με το τίποτα!

jf said...

Με τον πόνο μας παίζετε Φοίβο μας? Δε μπορεί... θα έχετε τα μέσα να μας πείτε πώς μπορούμε να το δούμε κι εμείς οι ξενητεμένοι!

Phivos Nicolaides said...

@ Acer_v. Η Άννα Μαραγκού είναι υπέροχη σε όλα της. Είναι εξαιρετικός χαρακτήρας, ξεχωριστή προσωπικότητα και ενεργός πολίτης, που αγαπάει τον τόπο της!

@ Stefania. Να'σαι καλά Στεφανία μου. Η μαγεία του Τρόοδους είναι μοναδική!

@ JamanFou. Μια χαρούλα είστε στο κλεινόν άστυ!!

Betty Manousos said...

To Troodous einai panemorfo gia ena taxidi, Fivo.Oraies foto!
:)

Phivos Nicolaides said...

Betty Manousos:cutand-dry.blogspot.com. Να κοπιάσεις στην Κύπρο και θα σε πάμε και στο Τρόοδος καλή μας Μπέττυ. Καλή σου μέρα.

Βάσσια said...

Lemesia και Φοίβο ευχαριστώ.
Όταν διάβασα το όνομα θυμήθηκα κι εγώ.

Φοίβο, να χαίρεσαι τα παιδιά σου.
:-)

Phivos Nicolaides said...

@ Βάσσια. Βάσσια μου, επίσης! Να χαίρεσαι την οικογένειά σου και όλους, όσους αγαπάς.