Wednesday, January 6, 2010

Νάσος Πατέτσος

Ένας πολύ μεγάλος τραγουδιστής ήρθε απόψε από τα παλιά…

Τα όμορφα και μελωδικά τραγούδια του Νάσου Πατέτσου σημάδεψαν μια ολόκληρη εποχή και άφησαν έντονα την παρουσία τους. Ο Νάσος Πατέτσος όπως πολλοί άλλοι καταξιωμένοι καλλιτέχνες έβαλε τη δική του ανεξίτηλη σφραγίδα στο ελληνικό τραγούδι.

Γεννήθηκε στα Τσιμάνδρια της Λήμνου. Δεκαοκτώ χρονών, αμέσως μετά την κατοχή το 1945, πήγε στην Αθήνα. Λάτρης της θάλασσας, ως νησιώτης που είναι, κατατάχτηκε εθελοντής στο Ναυτικό. Υπηρέτησε έξι χρόνια, μέχρι που τον ανακάλυψε ο μαέστρος Ζοζέφ Κορίνθιος. Έτσι, μόλις απολύθηκε από τον στρατό, οι απέραντες θάλασσες της μελωδίας, του άνοιξαν ένα νέο δρόμο στη ζωή του.

Πρωτοεμφανίστηκε δημόσια σε καιρούς χαλεπούς το 1952 με τον Γιάννη Βογιατζή. Δύσκολα πραγματικά χρόνια στη δεκαετία του '50, αμέσως μετά τον πόλεμο, μεσουρανούσε στα μουσικά δρώμενα της εποχής. «Τσικίτα μου μπέλα Τσικίτα, αμόρε μου μπέλα Τσικίτα...», τραγουδούσε, σε ρυθμό σάμπας, ο Νάσος Πατέτσος και ψυχαγωγούσε τον κόσμο.

Η ψυχαγωγία δεν ήταν όπως σήμερα. Η Τηλεόραση ακόμη δεν είχε εμφανιστεί και το ραδιόφωνο κυριαρχούσε στις ζωές των ανθρώπων. Σ’ ένα ραδιοφωνικό διαγωνισμό τότε, οι ακροατές τον ψήφισαν ως δεύτερο καλύτερο τραγουδιστή. Έχοντας υπόψη τους τρόπους και τα μέσα που γίνονται σήμερα οι διαγωνισμοί και οι ψηφοφορίες, λογικό είναι να διερωτάστε πώς έγινε η ψηφοφορία. Η απάντηση είναι απλή. Έγινε με επιστολές των ακροατών!

Το μεροκάματο ήταν 20-25 δραχμές! Άνθιζε τότε, η θεατρική, μουσική επιθεώρηση, όπου εκεί κέρδιζε 50 δραχμές!! Οι επιτυχίες του ακολούθησαν η μια την άλλη και τα τραγούδια του έμειναν αξέχαστα.

Συνθέτες του ήταν ο μεγάλος Έλληνας συνθέτης και μουσουργός Γιώργος Μουζάκης, (επονομάστηκε «βασιλιάς της επιθεώρησης») και ο διακεκριμένος μουσικός Ζοζέφ Κορίνθιος. Έκανε ωραιότατα ντουέτα με τη Μάγια Μελάγια, τη Λάουρα, τη Γιοβάα, τον Τζίμη Μακούλη, την Καίτη Μπελίντα και άλλους.

Με την ανεπανάληπτη φωνή του μεγάλωσε γενιές και γενιές Ελλήνων που τον αγάπησαν. Ο χαρισματικός Νάσος Πατέτσου εξακολουθεί ακόμη και σήμερα να συγκινεί τους παλαιότερους, που γνώρισαν τη βελούδινη φωνή του. Απλός, καταδεκτικός και ανθρώπινος, δεν έχει σβήσει από τις καρδιές του κόσμου. Μπορεί να μην πρόλαβε τα χρυσοφόρα συμβόλαια, τα εκτυφλωτικά φώτα της ράμπας και των σύγχρονων ΜΜΕ, αλλά το αστέρι του λάμπει ακόμη στις καρδιές των απλών ανθρώπων.

Τον αναγνωρίζουν ακόμη και σήμερα στο δρόμο. Η αγάπη αυτή του κόσμου τον γεμίζει ευτυχία και μεγάλη ικανοποίηση. Ως καλλιτέχνης δεν έχει μόνο αποδοχή από τους παλαιότερους, αλλά και από τους νεότερους, οι οποίοι όταν τύχει, ακούν τα τραγούδια του με ενδιαφέρον.

Ο μεγάλος αυτός Έλληνας τροβαδούρος έχει συνεργαστεί με πολλούς συνθέτες, στιχουργούς, τραγουδιστές και άλλους καλλιτέχνες. Έχει ταξιδέψει πολύ και τραγούδησε για τον απόδημο Ελληνισμό στα πέρατα της οικουμένης.

Σε μια επιθεώρηση του, το 1984, ο Χάρι Κλιν είχε πει χαρακτηριστικά: «Οι κυβερνήσεις πέφτουνε, ο Πατέτσος μένει». Σήμερα, ζει ήσυχα στην Αθήνα και περνάει τον καιρό του με τους αγαπημένους φίλους και συγγενείς.

Ακούστε το εδώ μερικά από τα μεγάλα του σουξέ:
Οφείλω να ομολογήσω ότι, το μικρό αυτό αφιέρωμα στον διαπρεπή, μεγάλο Έλληνα τροβαδούρο οφείλεται στη φίλη μου Μαίρη, η οποία θαυμάζει και λατρεύει τον Νάσο Πατέτσο. Μεταδίδοντας μου το δικό της ενθουσιασμό, καταπιάστηκα με το 'φαινόμενο' Νάσος Πατέτσος. Αφιερωμένο λοιπόν εξαιρετικά το μικρό αυτό κείμενο τιμής και εκτίμησης στον μεγάλο καλλιτέχνη.
Φοίβος Νικολαΐδης
Λευκωσία, Ιανουάριος 2009

Αγάπησα αυτή την ανεπανάληπτη, βελούδινη φωνή από μικρό κοριτσάκι. Ακούω κάθε μέρα τα τραγούδια του. Με γαληνεύουν, με συγκινούν, με ταξιδεύουν...Ο Νάσος Πατέτσος είναι ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ!!!
Μαίρη Παπαδημητρίου, Αθήνα, Ιανουάριος 2009

10 comments:

Unknown said...

Hi Phivos

Thank´s for visitting and comment on the blog.

Kisses

Anonymous said...

Philip.

I wish it were the same today, that a voice is what one the contest for singing and not appearance. This is why I adore the story od Susan Boyle.

It is interesting to come here and learn of the beauty in other voices of our world.

Phivos Nicolaides said...

@ KINHA. I thank you too dear Kinha. Obrigada.

@ The Things We Carried. Dear Meredith I must confess that I always enjoy your writing and thinking!

Λεμέσια said...

Φοίβο, πολύ όμορφο αφιέρωμα...Αν και ακούω μερικές φορές, τραγούδια εκείνης της εποχής (Δανάη, Γούναρη...), ο Νάσος Πετέτσος μου διέφευγε...(Υπέροχο το "Αντίο καλή μου")

Anonymous said...

Ωραίο το αφιέρωμά σου Φοίβο. Καλημέρα και να χαίρεσαι τους Γιάννιδες στον οικογενειακό και φιλικό κύκλο (γιατί παντού υπάρχουν!) Ευχές από το Σουλτανάτο

Phivos Nicolaides said...

@ Λεμέσια. Ως νεότερη, δικαιολογημένα σου διέφυγε ο Νάσος. Να 'σου όμως, που βρήκες την ευκαιρία να τον μάθεις!

@ globalgreek. Σ' ευχαριστώ πάρα πολύ. Ευχές και από μένα στο Σουλτανάτο και στις σουλτάνες εκεί!!

cook said...

η φωνη μού είναι οικεία,μα αγνοούσα το όνομα...αγαπω ιδιαίτερα αυτα τα τραγούδια...είναι 'ο,τι παιζόταν σπίτι μας ως πιτσιρίκια...

Phivos Nicolaides said...

Cook. Ευκαιρία Αναστασία μου να νιώσεις λίγο πιτσιρίκι... Καλή σου μέρα!

Αφροδίτη Κ. said...

Να ξερες πόσα χρόνια με γύρισες πίσω! Αγαπημένα τραγούδια της μητέρας μου που μαζί της πολλές φορές σιγοτραγούδισα ... που ακόμα και σήμερα με αφορμές σαν την δική σου ανάρτηση ξανα σιγοτραγουδώ!

πολλά φιλιά Φοίβο μου :))

Phivos Nicolaides said...

Acer_v. Αφροδίτη μου, είναι γλυκά τα λόγια σου και ο Νάσος σίγουρα θα συγκινηθεί διαβάζοντάς τα! Του αξίζει όμως η αγάπη του κόσμου. Φιλιά από Λευκωσία.