Sunday, January 24, 2010

Αθλητισμός και Παιδεία

Ημερίδα Αθλητισμού

«Αθλητισμός και Παιδεία» ήταν το θέμα αθλητικής ημερίδας που διοργάνωσε ο Δημοκρατικός Συναγερμός, στην παρουσία πλήθους πολιτικών και αθλητικών παραγόντων.

Η Σάβια Ορφανίδου στο βήμα, ήταν η παρουσιάστρια της εκδήλωσης και επιτέλεσε με εξαιρετική επιτυχία και χάρη το έργο της. Δίπλα της η Σταυρούλα Θεοφάνους με την ανθοδέσμη στο χέρι.

Η Σταυρούλα Θεοφάνους έτοιμη να προσφέρει την ανθοδέσμη στους προσκεκλημένους.

Στην εισαγωγική του ομιλία για τους σκοπούς της ημερίδας, ο Επίτροπος Αθλητισμού του ΔΗΣΥ, Ζαχαρίας Κυριάκου, κάλεσε τον ΚΟΑ να αναβαθμίσει τους σχεδιασμούς μαζικού-κοινωνικού αθλητισμού και να ενισχύσει την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Μέρος του πυκνού ακροατηρίου. Στην πρώτη σειρά από αριστερά Λία Τορναρίτου, ο Υπουργός Παιδείας Δρ Ανδρέας Δημητρίου, ο βουλευτής Νίκος Τορναρίτης, η βουλευτής Ελίζα Βόζεμπεργκ και ο αρχηγός του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης.

Η εκδήλωση άρχισε και παρακαλουθούν όλοι με ενδιαφέρον τους ομιλητές.

Ακόμη μία άποψη της κατάμεστης αίθουσας στο Ολυμπιακό Μέγαρο.

Ένα ακόμη μέρος του ακροατηρίου με τον πρώην υπουργό υγείας Φρίξος Σαββίδης και η βουλευτής Λευκωσίας Μαρία Κυριακού στο άκρο δεξιά. Στη δεύτερη σειρά από αριστερά ο πρώην υπουργός οικονομικών Τάκης Κληρίδης.

Ο αντιπρόεδρος ΔΗΣΥ και πρόεδρος Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, βουλευτής Νίκος Τορναρίτης στην ομιλία του είπε : "Η ΠΑΙΔΕΙΑ αποτελεί τη βάση πάνω στην οποία οικοδομείται κάθε κοινωνία. Η κατεύθυνση, η ποιότητα, ο πολιτισμός μας εδράζονται πάνω στην παιδεία, την αγωγή της νεολαίας μας, τις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων, το επίπεδο της ανάπτυξής μας. «Δράξασθε παιδείας», πίστευαν οι αρχαίοι Έλληνες. Δηλαδή αποκτήστε, δουλέψετε, κερδίστε την παιδεία. Είναι θέμα κατάκτησης, όπως και ένα αθλητικό έπαθλο.

Η παιδεία δεν είναι ένα στατικό μέγεθος. Εκτείνεται όπου υπάρχει κίνηση, άθληση, ανταγωνισμός, όπου το «ευ αγωνίζεσθαι» δίνει τη μάχη για το καλό και το ωραίο. Για την πρόοδο και την ανάπτυξη κάθε πολίτη.Σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε, η εμβάθυνση της παιδείας μας και η ενασχόληση με τον αθλητισμό είναι υποθέσεις μεγάλης σημασίας για τις κοινωνίες μας. Είναι η μόνη διέξοδος σε όσα μας ταλαιπωρούν, γιατί η ψυχή θέλει δυνάμεις, γνώσεις και γερά εφόδια, για να βαδίσει το δρόμο της προόδου. Είναι γνωστές σε όλους σας οι δύο μεγάλες πληγές που ταλαιπωρούν την πατρίδα μας. Η βία στα γήπεδα - ο χουλιγκανισμός από τη μια και η παραβατική συμπεριφορά στους σχολικούς χώρους από την άλλη πληγώνουν την κοινωνία μας και ζητούν λύσεις. Πάνω σε αυτή τη διαπίστωση μπορούμε να κάνουμε περισσότερα, εμείς λέμε ότι μπορούμε, εφόσον υπάρχει θέληση για συνεργασίες.

Το κράτος, το Υπουργείο Παιδείας, οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί, τα αθλητικά σωματεία, οι ομοσπονδίες, ο ΚΟΑ, μπορούν να δώσουν περισσότερα, έχουμε ευθύνες και πρέπει να τις αναλάβουμε. Χρειάζεται ένα πλήρες σχέδιο, που θα τηρηθεί και θα υλοποιηθεί, ώστε παιδεία και αθλητισμός στην Κύπρο να γίνουν βασικοί πυλώνες της πολιτικής μας, για την ανάπτυξη και την πρόοδο σε μια εποχή δύσκολη, αλλά ταυτόχρονα γεμάτη από προκλήσεις. Δεν ζητούμε από το κράτος να κάνει τα πάντα. Ζητούμε ο καθένας να αναλάβει το μερίδιο ευθύνης που του αναλογεί. Πριν από το γήπεδο υπάρχει η οικογένεια, το σχολείο, το περιβάλλον μας, τα ΜΜΕ.
Όλοι μπορούν να βοηθήσουν, ώστε να πάμε μπροστά, να δουλέψουμε με επιτυχία για ένα καλύτερο σχολείο και έναν πιο υγιή αθλητισμό στην υπηρεσία της αθλητικής μας προόδου. Άλλωστε ο αθλητισμός είναι ψυχαγωγία, άρα αγωγή της ψυχής. Δεν είναι «πόλεμος» χρωμάτων πόλεων ή κομμάτων, αλλά άμιλλα ανταγωνιστών και φίλων. Η σημερινή μας συνάντηση είναι συνάντηση υψηλού επιπέδου. Δείχνει πόσα μπορούμε να κερδίσουμε όταν πρωταγωνιστής είναι η προσπάθεια, ο αγώνας, το πάθος, η διάκριση, το ήθος, η αθλητική ευγένεια.
Ο Κυριάκος στο ύψος, η Ελένη στο δρόμο, ο Γιώργος στη σκοποβολή, ο Μιχάλης στην ιστιοπλοΐα, ο Μάριος στην αντισφαίριση, ο Ηρόδοτος στη γυμναστική, η Καρολίνα στην κολύμβηση, ο Χριστάκης στους Ειδικούς Ολυμπιακούς, η Σκοπευτική Ομοσπονδία, η Ανόρθωση και ο ΑΠΟΕΛ στα σαλόνια της Ευρώπης... Άνοιξαν δρόμους, δημιούργησαν θετικά πρότυπα, έβγαλαν την πατρίδα μας από την εσωστρέφεια... Συγχαίρω καθέναν από εσάς που διακριθήκατε στο στίβο του αθλητισμού, της ζωής και του αγώνα. Είστε πρότυπα ήθους, παραδείγματα για μας και τους επόμενους!

Σας ευχαριστούμε για τις συγκινήσεις που μας χαρίσατε.Συνεχίστε με το ίδιο πάθος, τον ίδιο ζήλο, την ίδια αποφασιστικότητα. Η Επιτροπή Παιδείας της Βουλής και ο Δημοκρατικός Συναγερμός θα βρίσκονται πάντα δίπλα σας στους αγώνες και στις αγωνίες σας, για να μπορέσουμε όλοι μαζί να κτίσουμε την Κύπρο μας που κερδίζει!

Ο Υπουργός Παιδείας Ανδρέας Δημητρίου συνεχάρη του διακριθέντες και επαναβεβαίωσε τη στήριξη της Πολιτείας στον αθλητισμό και τα ευγενή ιδεώδη που αντιπροσωπεύει.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής (ΚΟΕ), Ουράνιος Ιωαννίδης, πρώην υπουργός Παιδείας στο βήμα επανατονίζει την αξία της παιδείας και του αθλητισμού.

Ο πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού (ΚΟΑ) Νίκος Καρτακούλης ευχαριστεί και συγχαίρει τους αθλητές και διαβεβαιώνει για τη σταθερή υποστήριξη του ΚΟΑ.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, τόνισε ανάμεσα σε άλλα: «Η αθλητική ενασχόληση μέσα από το κεφάλαιο της παιδείας δεν θα συμβάλει μόνο στη βελτίωση της υγείας που είναι βεβαίως το κυρίως ζητούμενο. Ταυτόχρονα θα αναδείξει το ρόλο του αθλητισμού ως σημαντικής πολιτιστικής εκδήλωσης, με σκοπό να δημιουργήσουμε μια νέα γενιά φιλάθλων, η οποία θα εμφορείται από τις βασικές αρχές του Ευ Αγωνίζεσθαι.

Σε μια εποχή όπου τα προβλήματα παραβατικής συμπεριφοράς και χουλιγκανισμού στα γήπεδα αποτελούν τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα, η ανάδειξη του αθλητισμού ως βασικού άξονα εκπαιδευτικής δραστηριότητας θα αποβεί ισχυρό ανάχωμα στο χουλιγκανισμό και θα συμβάλει στη βελτίωση της συμπεριφοράς της νεολαίας μας». Ο κ. Αναστασιάδης ζήτησε αναβάθμιση των αθλητικών δραστηριοτήτων σε όλο το φάσμα της εκπαίδευσης.

Το θέμα ανέπτυξε η βουλευτής και τομεάρχης Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, της Νέας Δημοκρατίας Ελίζα Βόζεμπεργκ, η οποία τόνισε ότι οι έννοιες αθλητισμός και παιδεία είναι ταυτόσημες. Είπε συγκεκριμένα: «Μιλάμε για μια ενότητα η οποία συμπυκνώνει στις ψυχές των ανθρώπων την έννοια του αγώνα. Η αθλητική παιδεία είναι εκείνη που οργανώνει τη σκέψη των ανθρώπων. Αθλητισμός σημαίνει πειθαρχία σε κανόνες και οργάνωση. Και πρέπει να εργαζόμαστε για να εμπεδώνονται αυτά στις ψυχές των νέων, ώστε να επέλθει η ειρήνη των λαών».

Στην άνευ κειμένου, καταπληκτική ομιλία, μεστής λόγων και μηνυμάτων η βουλευτής Ελίζα Βόζεμπεργκ καταχειροκρτήθηκε θερμά.

Ο Κυριάκος Ιωάννου – στίβος (άλμα εις ύψος) τιμήθηκε πρώτος.

Το έπαθλο για την Ελένη Αρτυματά - στίβος (δρόμος), παραλαμβάνει ο πατέρας της.

Ο Γιώργος Αχιλλέως -σκοποβολή με το έπαθλο του.

Τιμήθηκε και ο Μάρκος Παγδατής - αντισφαίριση, ο οποίος εκείνη τη στιγμή αγωνιζόταν στην Αυστραλία.

Ηρόδοτος Γιωργαλλάς –ενόργανη γυμναστική.

Μιχάλης Μαλεκκίδης - ιστιοπλοΐα.



Μέρος των εγκαταστάσεων του Ολυμπιακού Μεγάρου.

Η Σάβια Ορφανίδου και ο Κυπριανός Φιλίππου επί τω έργω της βράβευσης.

Η Ελίζα Βόζεμπεργκ έσφιξε σφιχτά το χέρι όλων των αθλητών.

Η Ελένη Πελενδρίτου με την κόρη της Καρολίνα Πελενδρίτου, που τη στηρίζει σε όλες της προσπάθειες και την ενθαρρύνει να αγωνίζεται στο στίβο του αθλητισμού και της ζωής τόσο επάξια.

Η Καρολίνα Πελενδρίτου – Παραολυμπιακοί (κολύμβηση), δέχεται τα θερμά συγχαρητήρια.

Χριστάκης Αγαθοκλέους – Ειδικοί Ολυμπιακοί, με το ζεστό χέρι της Ελίζας Βόζεμπεργκ στον ώμο του.

Ενθάρρυνση από τον Νίκο Τορναρίτη στον συμπαθέστατο Χριστάκη Αγαθοκλέους.

Η ποδοσφαιρική ομάδα του ΑΠΟΕΛ βραβεύτηκε για την παρουσία της στο Champion’s Leaggue.

Βραβεύθηκε επίσης η ποδοσφαιρική ομάδα της Ανόρθωσης για την παρουσία της στο Champion’s Leaggue.

Βραβεύθηκε επίσης, η Σκοπευτική Ομοσπονδία Κύπρου για τη συνολική της προσφορά.
Η Έλενα Πελενδρίτου με τον Αντώνη Δράκο παρακολουθούν τις βραβεύσεις.

Ολυμπιακό Μέγαρου στη Λευκωσία.

Ο Ζαχαρίας Κυριάκου δίπλα στην Καρολίνα Πελενδρίτου.

Η Καρολίνα Πελενδρίτου στο βήμα κάνει έκκλιση και τον τερματισμό των διακρίσεων στα κίνητρα και τις επιβραβεύσεις των αθλητών από την Πολιτεία.

Ζεστή αγκαλιά από την Ελίζα Βόζεμπεργκ στην Παραολυμπιονίκη Καρολίνα Πελενδρίτου με τα χρυσά μάτια.
Η Έλενα Πελενδρίτου με το καμάρι της, την Καρολίνα της που τιμά την Κύπρο και τον Ελληνισμό.

Έλενα Πελενδρίτου, Καρολίνα Πελενδρίτου, Ελίζα Βόζεμπεργκ και Φοίβος Νικολαδης.

Δικαιολογημένα, χαμογελάει πανευτυχής η Σάβια Ορφανίδου μετά που έφερε εις πέρας με επιτυχία το έργο της. Δίπλα της η Ελίζα Βόζεμπεργκ η οποία είχε ένα καλό λόγο για όλους και με την εξαιρετική ομιλία της, αλλά και την μετριοφροσύνη της κέρδισε τους πάντες.

Το σύγχρονο Ολυμπιακό Μέγαρο στη Λευκωσία.

Γιώργος Χρυσοστόμου, πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρας (ΚΟΚ) Ιωσήφ Χατζηχάννας, Κώστας Παναγίδης και Κώστας Σχίζας.

Από αριστερά η Άρτεμις Ανδρέα και η Ελευθερία Κημήτρη.

Από αριστερά Άννα-Μαρία Ευτυχίου και Βιβή Βαλιαντή.


Βιβή Βαλιαντή, Ελευθερία Κημήτρη και Μιχάλης Παπαβαρνάβας.

Χάρης Γεωργιάδης, Άννα-Μαρία Ευτυχίου, Φοίβος Νικολαΐδης, Βιβή Βαλιαντή και Ελευθερία Κημήτρη.

Οι βραβευθέντες σε αναμνηστική φωτογραφία μετά το πέρας της εκδήλωσης.

8 comments:

jf said...

Άλμα εις βάθος είναι η ειδικότητά μου και παρακαλώ το βραβείο να μου σταλεί με κούριερ στο σπίτι...

Rena said...

Eτσι μπράβο! Πρέπει να δίνουμε κίνητρα στα νέα παιδιά να ασχολούνται με τον αθλητισμό που στην Ελλάδα δυστυχώς όσο πάνε και λιγοστεύουν.

Phivos Nicolaides said...

@ JamanFou. Μην μας συγχίζει με το απροσμέτρητον βάθος και χαθούμε στο βυθό!!

@ rena. Σίγουρα ναι. Όπως το λες αγαπητή μου Ρένα. Κίνητρα για τους νέους σε πολλούς τομείς, όπως είναι και ο πολιτισμός.

ELENI said...

ΚΑΛΗ ΒΔΟΜΑΔΑ ΚΑΛΕ ΜΟΥ ΦΙΛΕ!!

Μάτα said...

Πάντα ενημερωτικός κι επίκαιρος! καλή σου εβδομάδα αγαπητέ μας Φοίβο!

Unknown said...

Hi Phivos

Thank's for your visit and comments.

Kisses

Αστρο - Συμμορίτες said...

Χαρά στο κουράγιο σου με τις τόσο μεγάλες σε έκταση αναρτήσεις σου.
Η ενημέρωση είναι στο αίμα σου.
Οσο για την Βόζενμπεργκ ας μην το σχολιάσουμε καλύτερα.
Καλή εβδομάδα.

Phivos Nicolaides said...

@ ELENI. Καλή βδομάδα ωραία και καλή μου φίλη Ελένη!

@ Μάτα. Μαύρα μάτια κάναμε Μάτα μου να σε δούμε. Καλή σου βδομάδα!

@ KINHA. I thank you for your kind comment. Kisses

@ Αστρο - Συμμορίτες. Σ' ευχαριστώ αγαπητέ μου φίλε. Όσο για τη Βόζενμπεργκ αντικειμενικά ομιλούντες, είχε κάνει μια φοβερή ομιλία -εκ του προχείρου μάλιστα- και δεν έχω κανένα λόγο, να μην το λέω και να μην επαινώ τέτοιες προσπάθειες.