Sunday, January 10, 2010

Νέα Χρονιά – Ξεκινήστε σωστά

Δρ Κώστας Κονής
Γράφει από τη Λευκωσία

Ένας ακόμη χρόνος έφυγε. Ένας χρόνος γεμάτος από όλα εκείνα πολλά ή λίγα που κάναμε. Την ίδια ώρα, οι σκέψεις τρέχουν και σε όλα εκείνα που είχαμε σχεδιάσει, σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο και που ποτέ δεν καταφέραμε να υλοποιήσουμε. Δεν είναι όμως η ώρα των ενοχών και της λύπης. Είναι η ώρα της χαράς και του ψύχραιμου και συνετού προγραμματισμού. Της χαράς γιατί, για να μπορούμε να διαβάζουμε αυτές τις γραμμές, είμαστε καλά.

Είμαστε εν ζωή και πρέπει να έχουμε θάρρος και ελπίδα. Αν σκεφτούμε μόνο πόσοι συνάνθρωποί μας υπέφεραν, έχασαν τη ζωή και τα υπάρχοντά τους, έχασαν δικούς τους, καταστράφηκαν, πόνεσαν, κτυπήθηκαν από σοβαρές ασθένειες, έχασαν τις δουλειές τους τη χρόνια που πέρασε, θα διευκολυνθούμε πολύ να μετρήσουμε και να αξιολογήσουμε σωστά τις δικές μας ευλογίες.

Υπάρχουν λοιπόν πολλοί λόγοι για να ξεκινούμε θετικά. Από εκεί και πέρα, θα πρέπει ψύχραιμα και με σοβαρή και ποιοτική σκέψη και σοφία να αξιολογήσουμε και να σχεδιάσουμε τα μελλοντικά μας βήματα.

Για όσους από σας έχετε τη δική σας επιχείρηση, είναι μια εξαιρετική περίοδος για να αξιολογήσετε ταυτόχρονα και τις επιτυχίες, δυσκολίες και αδυναμίες της επιχείρησής σας τη χρονιά που μας πέρασε. Η λέξη ‘ταυτόχρονα’ είναι διατυπωμένη πολύ συνειδητά και σκόπιμα. Ο λόγος είναι γιατί θεωρούμε πως η επιχειρηματική και επαγγελματική μας δραστηριότητα δεν είναι άσχετη και ξεκάρφωτη από τους ευρύτερους στόχους και επιδιώξεις της ζωή μας. Δεν πρόκειται, δηλαδή, για δύο ξεχωριστές ανεξάρτητες οντότητες που δεν έχουν καμιά σχέση μεταξύ τους.

Αντίθετα, η αποστολή και το όραμα της επιχείρησής μας, πρέπει να συνάδει με τη δική μας ευρύτερη φιλοσοφία για τη ζωή και να στοχεύει στο να μας εξασφαλίζει τα μέσα για να προσφέρουμε στους εαυτούς, την οικογένεια και τους συνεργάτες μας, και κατ’ επέκταση στην κοινωνία, μιαν αναβαθμισμένη ποιότητα ζωής. Θα πρέπει να κατανοήσουμε μια για πάντα και όσο πιο σύντομα γίνεται, ότι η επιχείρησή μας, όσο σημαντική και να είναι, δεν είναι η ίδια η ζωή μας, αλλά είναι μέσο που εξυπηρετεί τη ζωή.
Πάρα πολλοί επιχειρηματίες απορροφούνται, δυστυχώς, τόσο πολύ με την ίδια την επιχείρηση, πολλές φορές εμπλεκόμενοι σε μη στρατηγικά και θεμελιώδη θέματα, παραμελώντας άλλους στόχους και άλλα σημαντικά γι’ αυτούς πρόσωπα και αξίες. Είναι γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο που μιλούμε για ταυτόχρονη αξιολόγηση. Να δούμε δηλαδή την επιχείρησή μας και την αξιολόγησή της σαν ένα μόνο μέρος της ζωής μας και όχι σαν την ίδια τη ζωή μας ή το κέντρο της ζωής μας. Θα πρέπει δηλαδή να επιδιώκουμε την αρμονία και την ισορροπία στη ζωή μας. Προσωπική, επαγγελματική, πνευματική.

Το πρώτο λοιπόν και πιο σημαντικό που θα πρέπει να κάνουμε, είναι να καθορίσουμε τις δικές μας προσωπικές προτεραιότητες της ζωής μας. Μόνο αν αυτές οι προτεραιότητες είναι ξεκάθαρες θα μπορέσουμε να έχουμε μια ισορροπημένη ζωή. Ένας καλός τρόπος για να εντοπίσουμε τις σημαντικές αυτές προτεραιότητες, είναι να απαντήσουμε στην ερώτηση: «Αν η ζωή μου μπορούσε να επικεντρωθεί σε ένα και μόνο πράγμα, ποιο θα ήταν αυτό;». Το καταγράφουμε και προχωρούμε. «Αν μπορούσα να έχω και ένα δεύτερο, ποιο θα ήταν;». Συνεχίζουμε με την ίδια λογική μέχρι να καταγράψουμε 4-5 προτεραιότητες.

Αυτός λοιπόν ο μικρός κατάλογος μπορεί να μας φανεί πολύ χρήσιμος αν καταφέρουμε να τον αξιοποιήσουμε σωστά. Κάνοντας, για παράδειγμα, μια αξιολόγηση του πού και πώς διαθέτουμε το χρόνο μας, είναι δυνατό να ανακαλύψουμε πως πολλές δραστηριότητές μας δεν έχουν καμιά σχέση με τις «σημαντικές» μας προτεραιότητες.

Θα πρέπει λοιπόν άμεσα να εγκαταλείψουμε κάποιες από αυτές. Την ίδια ώρα, θα πρέπει να προστατέψουμε τον προσωπικό μας χρόνο από όλους εκείνους τους «πρωτοκλέφτες» που καραδοκούν. Δεν υπάρχει πιο άδικο και σπάταλο πράγμα από του να αφήνουμε χρόνο να σπαταλείται ανούσια χωρίς κανένα σκοπό.

Η ίδια άσκηση θα μπορούσε να γίνει και για τα άτομα που είναι σημαντικά στη ζωή μας. Αν, δηλαδή, κάνουμε ένα μικρό κατάλογο με τα άτομα που σημαίνουν πολλά για μας και τη ζωή μας και προσπαθήσουμε μετά να συσχετίσουμε το χρόνο που αφιερώνουμε σε αυτά, είναι πιθανό να εκπλαγούμε φοβερά. Είναι, δηλαδή, πιθανό να ανακαλύψουμε ότι τα πρόσωπα που σημαίνουν τόσα πολλά για μας παίρνουν μια πολύ μικρή μερίδα από τον καθημερινό μας χρόνο. Το πιο τραγικό είναι να διαπιστώνει κανείς ότι ο χρόνος περνά μακριά και από τις προτεραιότητές μας και από τα σημαντικά για μας και τη ζωή μας πρόσωπα!

*Σε όλους τους αναγνώστες εύχομαι Χρόνια Πολλά και τους ευχαριστώ για την επικοινωνία και τα καλά τους σχόλια τη χρονιά που μας πέρασε. Όσοι θα ήθελαν να έχουν ολόκληρη τη σειρά των άρθρων-γύρω στα 30 νομίζω- ας επικοινωνήσουν μαζί μου στο τηλ.99 697 484

7 comments:

Anastasia Marou said...

Πολύ καλές και χρήσιμες συμβουλές. Πάνω απ'όλα καλό είναι να μετράμε τις ευλογίες μας, να είμαστε ευχαριστημένοι με αυτά που έχουμε - τα λίγα ή τα πολλά - και να μην γκρινιάζουμε για ό,τι δεν έχουμε. Καλή Χρονιά!

maxforeigner said...

Καλημέρα αγαπητέ Φοίβο. Συμφωνώ απολύτως με τις ωραίες αυτές σκέψεις. Όμως, αυτές δυστυχώς μένουν μόνο στα χαρτιά! Και μου θυμίζουν (κατά κάποιο τρόπο) τις σκέψεις και λόγια όλων μας, μετά από κάποια κηδεία! Τα οποία τα ξεχνάμε μετά από λίγα λεπτά!
(Με την ευκαιρία το δικό μου blog θα το βρεις ως : maxforeigner.blogspot.com)

Αστρο - Συμμορίτες said...

Καλημέρα.
Από ωραίες σκέψεις έχουμε χορτάσει.
Ωστόσο είναι πάντα μια καλή και παρήγορη ένδειξη.
Την καλημέρα μας!!

my craft and art creations said...

Καλησπέρα και καλή χρονιά!!
Ωραιες σκέψεις και χρήσιμες συμβουλές!!
Δυστυχώς όμως να τα τηρούσαν όλοι αυτά και να μην μένουν στα λόγια ειναι λίγο δύσκολο!!
ας ελπίσουμε οτι το νέο έτος θα γίνουμε όλοι λίγο καλύτεροι!!

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS said...

ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΕΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ,ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΟΥΝ .
ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΝΑ ΕΧΕΙΣ.

zeidoron dtsoukas said...

Θεωρητικά πολύ σωστές συμβουλές.Στην πράξη όμως ανεφάρμοστες αν σκεφτούμε ότι εμείς εδώ στην Αθήνα τουλάχιστον σπαταλάμε το μισό 24ωρο στη δουλειά και στο πήγαινε-έλα.
Καλό βράδυ!

Phivos Nicolaides said...

@ Anastasia. Έχεις δίκαιο Αναστασία μου γι΄αυτό που λες.

@ Mike. Καλησπέρα αγαπητέ Μάικ. Δεν έχει σημασία αν πολλά πράγματα μένουν στα χαρτιά. Κάποιοι πρέπει να τα υπενθυμίζουν και να επιμένουμε όλοι μας, να γίνουν πράξη. Φαντάστηκες, ποτέ, να μην τα ανάφερε κανείς; Επισκέφθηκα ήδη το δικό σου Μπλογκ και άφησα σχόλιο. Χαιρετισμούς.

@ Αστρο - Συμμορίτες. Καλησπέρα σας. Να φύγουμε τουλάχιστον απ’ αυτή τη ζωή χορτασμένοι από κάτι!! Παρ’ όλα αυτά, πιστεύω ότι ευτυχώς που υπάρχουν νόμοι, θεσμοί, ηθική, κανόνες δικαίου και άλλα, έστω κι αν δεν εφαρμόζονται 100% κατά καιρούς.

@ my craft and art creations. Καλησπέρα και ότι καλύτερο για τη νέα χρονιά. Στα πλαίσια αυτά, ας ευχηθούμε ότι, θα βιώνουμε ως άνθρωποι την ‘πράξη’ παρά περισσότερο τη θεωρία πολλών πραγμάτων. Η τελευταία σου ευχή (Ας ελπίσουμε ότι το νέο έτος θα γίνουμε όλοι λίγο καλύτεροι!!) είναι υπέροχη.

@ JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS. Από εμάς τους ανθρώπους εξαρτάται εάν θα εφαρμοστούν πολλά πράγματα στη ζωή μας. Καλή βδομάδα.

@ zeidoron. Είπαμε θεωρητικά και πρακτικά να τ' αντιμετωπίζουμε τα πράγματα όσο γίνεται καλύτερα! Καλή βδομάδα.