Wednesday, December 9, 2009

Αιθέρια έλαια

Δώρα της φύσης, δώρα για φίλους, δώρα για μας

Γράφει η
Δέττη Χριστοφίδου
Βοτανοθεραπεύτρια

«Χριστός γεννάται …» και οι 3 μάγοι ακολουθώντας το άστρο το λαμπερό επιτέλους φθάνουν στην ταπεινή φάτνη και προσφέρουν στο νεογέννητο Θεάνθρωπο τα πολύτιμα δώρα τους Χρυσάφι, Σμύρνα (Μύρο) και Λιβάνι.

Γιορτάζουμε εμείς οι χριστιανοί το μέγα γεγονός κάθε χρόνο στις 25 του Δεκεμβρίου και συχνά ανταλλάσουμε δώρα. Βέβαια υπάρχει οικονομική κρίση, παραλείψτε το χρυσάφι και δωρίστε σμύρνα και λιβάνι ή εναλλακτικά άλλα αιθέρια έλαια προσαρμοσμένα στις ανάγκες και τα γούστα σας. Είναι δώρα που σίγουρα θα εκτιμηθούν ιδιαίτερα αφού θα δωρίσετε έναν κάμπο από αρωματικά φυτά εγκλωβισμένα σε ένα μπουκαλάκι τόσο δα που περιμένουν να ανοιχτεί και να σκορπίσουν την ευωδιά τους.
Αρωματίσετε το χώρο σας:
- Βάλτε σε ένα άδειο ψεκαστήρα (π.χ. χωρητικότητας 100ml ) 10-20 ml ζιβανία ή βότκα ή άσπρο ξύδι, 10 σταγόνες αιθέρια έλαια της επιλογής σας, και τέλος προσθέστε νερό. Ανακινήστε καλά και ψεκάστε αποφεύγοντας τα έπιπλα.
- Στην ειδική ηλεκτρική συσκευή προσθέστε λίγο νερό και 10 σταγόνες αιθέρια έλαια της επιλογής σας.
- Πάνω στα σώματα θέρμανσης βάλτε μια κούπα ( όχι πλαστική) με νερό και 10 σταγόνες αιθέρια έλαια της επιλογής σας.
Στον χώρο εργασίας επιλέξτε –λεμόνι, λέμονκρας, δεντρολίβανο, βασιλικό-
Στο γιορτινό σπίτι επιλέξτε – περγαμόντο, πορτοκάλι, πεύκο, κυπαρίσσι-
Στο υπνοδωμάτιο επιλέξτε – λεβάντα, χαμομήλι-
Αν έχετε άρρωστο στο σπίτι επιλέξτε – ευκάλυπτο, θυμάρι, πεύκο, τεϊόδεντρο-
Αν έχετε ρομαντική διάθεση επιλέξτε – υλάνγκ υλάνγκ, ροδέλαιο, γιασεμί-

Στην κουζίνα σας: Στα γλυκά αν η συνταγή σας χρειάζεται ξύσμα από φλούδα πορτοκαλιού και δεν έχετε ή ανησυχείτε για τα φυτοφάρμακα που δεν ξεπλένονται, η εναλλακτική λύση είναι 1-2 σταγόνες αιθέριο έλαιο από οργανικής καλλιέργειας πορτοκάλι. Μπορείτε να κάνετε το ίδιο και με το ξύσμα φλούδας λεμονιού.

Αν αμφιβάλλετε για την ποιότητα του ροδοστάγματος και του ανθόνερου της αγοράς αφού περιέχουν συντηρητικά, αντί αυτών, χρησιμοποιήστε 1-2 σταγόνες αιθέριο έλαιο από ροδέλαιο ή νερόλη αν η συνταγή σας το απαιτεί. Η έμπνευση σας οδηγεί σε κάτι πιο εξωτικό; Κινέζικο ή Θαϊλανδέζικο μήπως; Και η συνταγή απαιτεί τζιντζερ ή λεμονόχορτο και δεν βρήκατε φρέσκα στην αγορά; Μην ανησυχείτε, μια σταγόνα από τα αντίστοιχα αιθέρια έλαια σας λύνει τα χέρια, ανακατέψτε τα στο φαγητό και θα έχει την ίδια θρεπτική αξία. Αν μένετε πιστοί στην μεσογειακή κουζίνα μπορείτε να κάνετε το ίδιο με το θυμάρι, τη μέντα , το δυόσμο, το βασιλικό.

Αν μετά από μια κουραστική μέρα θα πάτε σπίτι σας να χαλαρώσετε και ξεκουραστείτε καλώς, αν όμως είστε καλεσμένοι σε πάρτι ή έχετε καλεσμένους και μόλις προλαμβάνετε ένα γρήγορο ντους, προσθέστε στο σφουγγάρι σας λίγο σαπούνι με 2 σταγόνες αιθέριο έλαιο λέμονκρας ή μανταρίνι και θα σας αναζωογονήσει και θα σας φτιάξει την διάθεση.

Πολύ αναζωογονητικά είναι και τα ποδόλουτρα ιδιαίτερα μετά από πολύωρο περπάτημα στα καταστήματα. Προσθέστε στην λεκάνη με το ζεστό νερό ένα σφηνάκι ξύδι με 4 σταγόνες αιθέριο έλαιο μέντα και βυθίστε τα πόδια σας μέσα. Εναλλακτικά μπορείτε να προσθέσετε αρωματισμένα άλατα που θα έχετε ήδη ετοιμάσει προηγουμένως. Αγοράστε άλας χοντρό θαλασσινό και προσθέστε μερικές σταγόνες αιθέρια έλαια της προτίμησης σας, τα ανακατεύετε καλά και τα αφήνετε σε πλαστική σακούλα για 15-20 μέρες. Για ποδόλουτρα μία κουταλιά της σούπας είναι αρκετή.

Αρωματίστε τη ζωή σας με γνήσια αιθέρια έλαια για να επωφεληθείτε από την ευεργετική τους επίδραση. Σας προτείνουμε να επιλέξετε αιθέρια έλαια με ταυτότητα και αξιοπιστία ( δηλαδή να έχουν όνομα επίθετο στα λατινικά και ιθαγένεια - χώρα προέλευσης) όπως είναι τα ABSOLUTE AROMAS.
Δέττη Χριστοφίδου
Βοτανοθεραπεύτρια
Καρπασία

7 comments:

ΕΛΕΝΑ said...

Ενας όμορφα αρωματισμένος χώρος, πόσο μας φτιάχνει την διάθεση!!
Το ... κόλπο με το καλοριφέρ το κάνω κι εγώ πολύ συχνά!!
Καλό βράδυ!

Αφροδίτη Κ. said...

Όντως δώρα της φύσης!
Μου άρεσαν όλες οι ιδέες της Δέττης Χριστοφίδου ... και σκέφτομαι να προβώ σε ενέργιες εφαρμογής τους.

Πολλά φιλιά Φοίβο ...
την καλημέρα μου και καλωσόρισες!

Λεμέσια said...

Το μυστικό είναι η δοσολογία και χρειάζεται προσοχή, όταν υπερθερμαίνονται τα αιθέρια έλαια.

Τα αρωματικά, τα λαδάκια και τα βότανα είναι η αδυναμία μου. Πέρυσι ανακάλυψα βιολογικό ροδόνερο σε ένα μοναστήρι καλογριών στο Τρόοδος και ενθουσιάστηκα.

Πολύ ενδιαφέρον θέμα, Φοίβο...

stalamatia said...

Ενδιαφέροντα ακούγονται τα αιθέρια έλαια.Νομίζω τα βάζουν και στα αφρόλουτρα;

Αστρο - Συμμορίτες said...

Δεν υπάρχει τίποτα καλύτεροαπό ένα τόπο με ευωδιές αιθέριων ελαίων.
Καθημερινά τα χρησιμοποιούμε ειδικά το χειμώνα όπου οι θερμαντικές συσκευές ευννούν τη χρήση τους.
Καταπληκτική ανάρτηση.
Τους χαιρετισμούς μας!

Phivos Nicolaides said...

@ ΕΛΕΝΑ. Όλο κόλπα είσαι Έλενα μου...

@ acer_v. Αφροδίτη μου σ' ευχαριστώ. Φιλιά από Κύπρο!

@ Λεμέσια. Πρόσεξε ιδιαίτερα Λεμέσια μου τη δοσολογία...

@ stalamatia. Η Δέτη να μας πει, αν μας ακούει... Δέτη, είσαι εδώ; Πολλούς χαιρετισμούς Σταλαματιά μου.

@ Αστρο - Συμμορίτες. Να'στε καλά παιδιά. Ευχές από Λευκωσία με ευωδιές αιθέριων ελαίων...

Natassa said...

αυτή η ανάρτηση μου είχε διαφύγει, διότι μπορεί να μην σχολιάζω αλλά παρακολουθώ ανελλιπώς.
Πραγματικά τα αιθέρια έλαια κρύβουν "μαγικές δυνάμεις"
Εγω τα χρησιμοποιώ πάρα πολύ, τα βάζω στα σαπούνια που φτιάχνω, όπου πρωτίστως χρησιμοποιώ το αιθέριο έλαιο νερολί, στα νερό για το σφουγγάρισμα του σπιτιού χρησιμοποιώ λίγες σταγόνες από τειόδενδρο, τώρα τον χειμώνα με τα κρυώματα βάζω στην συσκευή που "αναδύει" τα αιθ. 'ελαια 1-2 σταγόνες ευκάλυπτο, στο μπάνιο του παιδιού μου που βασανίζεται από ατοπική δερματίτιδα στην πλατούλα του (έκζεμα) τους χειμερινούς μήνες βάζω λίγες σταγονες απο αιθ. ελαιο χαμομηλιού και γεράνι αιγύπτου και πραγματικά κάνουν θαύματα !