Saturday, November 14, 2009

Η αυτονόμηση της Ευρώπης μετά το Βερολίνο


Του Τάσου Μητσόπουλου
Βουλευτή


Η 20η επέτειος από την κατεδάφιση του τείχους του αίσχους στο Βερολίνο αναδεικνύεται σε μείζονος σημασίας ορόσημο όχι μόνο για τη Γερμανία αλλά και για την Ευρώπη ολόκληρη. Δεν σηματοδοτεί μόνο τη νομοτελειακή διαδικασία επανένωσης του γερμανικού έθνους, αλλά και την τελεσίδικη και αμετάκλητη καταδίκη στη συνείδηση της ανθρωπότητας, όλων εκείνων των ολοκληρωτικών καθεστώτων που επιχείρησαν να «φυλακίσουν» τους λαούς τους. Λαοί που ποτέ τους ωστόσο δεν έπαυσαν να βλέπουν πάνω από τείχη και συρματοπλέγματα και να ονειρεύονται ανοιχτούς ορίζοντες και μεγάλα ταξίδια.

Οι πανηγυρικοί εορτασμοί που πραγματοποιήθηκαν στο πάλαι ποτέ διαιρεμένο Βερολίνο, αναδεικνύουν και υπερτονίζουν την αυτόνομη δυναμική και παρουσία της Ευρώπης στον σύγχρονο κόσμο. Δυναμική που έχει αναπτυχθεί πιο έντονα μετά την επανένωση της Γερμανίας και την κατάρρευση των καθεστώτων του υπαρκτού σοσιαλισμού. Η Ευρώπη αναπνέει πια ελεύθερα, έχοντας υπερβεί τραυματικές εμπειρίες και τραγικές και επώδυνες διαιρέσεις μέσα στον 20ο αιώνα.

Έχει διαβεί αποφασιστικά το κατώφλι του 21ου αιώνα και με νέα αυτοπεποίθηση ατενίζει στο μέλλον. Δεν είναι διόλου τυχαίο που κατά τον εορτασμό της εικοσαετίας από την κατεδάφιση του Τείχους του Βερολίνου οι Ευρωπαίοι ηγέτες, Μέρκελ, Σαρκοζύ, Μεντβέντεφ, αναφέρθηκαν στην επανένωση της ηπείρου και στην επίτευξη της ενιαίας παρουσίας της, μετά τον τεχνητό διχασμό της κατά την διάρκεια του ψυχρού πολέμου.
Σήμερα η Ευρώπη κοιτάζει μπροστά. Εξοπλισμένη με την Συνθήκη της Λισαβόνας είναι έτοιμη να κάνει το νέο θεσμικό της ξεκίνημα. Να κάνει ένα τολμηρό βήμα μπροστά και με τον τρόπο αυτό να ανταποκριθεί με αυξημένη ευθύνη στις προσδοκίες των Ευρωπαίων πολιτών αλλά και στις ιστορικές ευθύνες που έχει αναλάβει απέναντι στην ανθρωπότητα. Προϋπόθεση για την κατάκτηση του φιλόδοξου αυτού στόχου είναι η επούλωση των ανοικτών πληγών στο σώμα της Ευρώπης.

Ο τερματισμός κάθε μορφής βίαιης και τεχνητής διαίρεσης που κρατά χώρες και λαούς μοιρασμένους και καταδικασμένους στον αναχρονισμό και την αντιπαράθεση. Η κατάργηση του τείχους της ντροπής στη Λευκωσία και την Κύπρο. Αυτή είναι η νέα μεγάλη πρόκληση της Ε.Ε για την οποία θα πρέπει να συνεργήσουμε κι εμείς. Με το όραμα και τον ενθουσιασμό μας.
Τάσος Μητσόπουλος
Βουλευτής Λάρνακας
Επίτροπος Ευρωπαϊκών Υποθέσεων

4 comments:

ΓΙΑΝΝΑ said...

Αγαπητε Φοιβο θα προσθεσω και τη δικη μου φωνη,στη διαμαρτυρια για τα τειχη που χωριζουν και διχαζουν τους λαους και τις συνειδησεις.Ευχομαι η πονεμενη Κυπρος να πεταξει ψηλα πανω απο τα τειχη και να ξεπερασει επιτελους οποιες δυσκολιες την κρατουν δεσμια διχαστικων αποφασεων.Τα φιλια μου στην Κυπρο.

Phivos Nicolaides said...

ΓΙΑΝΝΑ. Αγαπητή φίλη Γιάννα, ελπίζω οι ευχές σου για την Κύπρο μας να πιάσουν τόπο. Χαίρομαι ιδιαίτερα που υπάρχουν ακόμη(!) άνθρωποι στην Ελλάδα που γνωρίζουν τα θέματα περί Κύπρου και ενδιαφέρονται... Φιλιά από Κύπρο. Πότε θα έρθεις να μας δεις;

Αφροδίτη Κ. said...

Η πτώση του τείχους του Βερολίνου είναι μια μεγάλη ιστορική στιγμή του 20ού αιώνα … σηματοδοτεί την τραγική κατάληξη μιας επανάστασης που ξεκίνησε αποβλέποντας στην άρση της εκμετάλλευσης και στη χειραφέτηση του ανθρώπου και κατέληξε σε μια αυταρχική συγκεντρωτική-κρατική δομή που κατέρρευσε με τρόπο πρωτόγνωρο.

Η πτώση του τείχους γέννησε ελπίδες και προσδοκίες για έναν κόσμο καλύτερο και δικαιότερο … και αυτό το μήνυμα με την πτώση του το έστειλε και σε άλλους λαούς … όμως δυστυχώς ο κόσμος όσο περνούν τα χρόνια γίνεται χειρότερος και απέχει από ιδανικά και οράματα όπως αυτά που έριξαν το τείχος του Βερολίνου.

Φιλία Φοίβο

Phivos Nicolaides said...

@ Acer_v. Έτσι, ακριβώς όπως τόσο όμοφα τα λες Αφροδίτη μου. Χαμένα όνειρα και φρούδες ελπίδες... Την άλλη βδομάδα θα πάμε στο Βερολίνο!