Wednesday, November 18, 2009

Η πατρίς χρειάζεται θυσίες...

Ο αληθινός πατριωτισμός δεν έχει να κάνει τίποτα με τον κυματισμό της σημαίας και τις κατηγορίες εναντίον άλλων προσώπων. Αληθινός πατριωτισμός σημαίνει σεβασμός στον πλουραλισμό, ανοχή στις δημοκρατικές ιδέες, υποστήριξη του δικαιώματος να κάνεις λάθη και να διαφωνείς. Πάνω απ’ όλα σημαίνει παραδοχή ότι μέσα από τη σύγκρουση διαφορετικών ιδεών και πιστεύω, θα ξεπηδήσει ένας κοινός εθνικός σκοπός, που θα εμπνέει τους πολίτες για να δουλέψουν για τη βελτίωση της κοινότητάς τους και να την αφήσουν καλύτερη απ’ ό,τι τη βρήκαν».
Χέινες Τζόνσον
Δημοσιογράφος «Ουάσιγκτον Ποστ»
Δείτε περισσότερα εδώ: Αληθινός πατριωτισμός

13 comments:

Το blog της Θεσσαλονικιας. said...

Καλημερα Φοιβο ...ΩΡΑΙΟ ΤΟ ΣΚΙΤΣΟ...

zeidoron dtsoukas said...

Φοίβο μου η πατρίς χρειάζεται θυσίες!Οι πατριώτες είναι διατεθιμένοι να τις κάνουν;Καλό μεσημέρι!

ΓΙΑΝΝΑ said...

Φοιβο μου το αρθρο που αναφερεις με βρισκει απολυτως συμφωνη.Πολυ καλα εκανες και το εφερες εδω μεσα γιατι εχουμε ολοι υποχρεωση,να μαθουμε να ακουσουμε και μετα να κρινουμε.Δημοκρατια σημαινει πλουραλισμος και παραδοχη της αληθειας των αλλων.

Eva Stamou said...

Φοίβο, πέρασα να πω μια καλημέρα από την παγωμένη και (Χριστουγεννιάτικα) στολισμένη Ουαλία. Καλή συνέχεια στα πάντα ενδιαφέροντα θέματά σου.

jf said...

"Αύριο... πριν τις δώδεκα και μετά το τσιγάρο..."

Από την ηλιόλουστη Αθήνα
με αγάπη

Unknown said...

Ας βρεθεί κάτι να εμπνεύσει, να συγκινήσει, να συντονίσει, να συγχορδίσει, να εναρμονίσει αυτή την κοινωνία και ας μην είναι "εθνικό", δεν με ενδιαφέρει. Έτσι κι αλλιώς τα "εθνικά" είναι έννοιες που τις τραβολογάνε όλοι δεξιά κι αριστερά κατά το δοκούν και η κοινωνία νυστάζει ακόμα περισσότερο.

Πως να ξυπνήσει μετά τις...δώδεκα;

Άψογο βέβαια το σκίτσο του αλησμόνητου Raiser!

Unknown said...

*πως να ξυπνήσει πριν τις δώδεκα ήθελα να γράψω!!!

stalamatia said...

Kάποιον τρόπο να ξυπνάω μετά τις 5-6 το πρωί;; κάθε μερα;

Phivos Nicolaides said...

@ Το blog της Θεσσαλονικιας. Πολύ καλημέρα στην πολυαγαπημένη μας Θεσσαλονίκη. Αντί ευχαριστιών δες εδώ

@ zeidoron. Θυσίες όχι όμως για να βολεύονται κάποιοι πατριδοκάπηλοι. Και προπάντων θυσίες από όλους ανεξαίρετα... Το 1974 που ήμουνα στο στρατό κατά την Τουρκική Εισβολή είδα και τους πατριώτες και τα παρόμοια. Όταν χάσαμε συγγενείς, τα σπίτια και τις περιουσίες μας, είναι άραγε σλογκαν το 'η πατρίδα θέλει θυσίες'; Θυσίες ναι αλλά, όταν είναι ιερός ο σκοπός και όμορφο το όραμα. Όχι οι ονειροπαρμένοι να μας οδηγούν στην καταστροφή...

@ ΓΙΑΝΝΑ. Χαίρομαι ιδιαίτερα που συμπίπτουν οι απόψεις και οι εκτιμήσεις μας. Ο ανέξοδος πατριωτισμός έχει καταστρέψει κυριολεκτικά, πολλές φορές τον Ελληνισμό. Η τραγωδία της Κύπρου μιλάει από μόνη της. Το τραγικό είναι ότι ακόμη υπάρχουν άνθρωποι, κατά τα άλλα πατριώτες, που δεν κατάλαβαν τι ακριβώς έγινε κι ας τουρκοπατείται σήμερα η μισή Κύπρος μας...

Phivos Nicolaides said...

@ Eva Stamou. Καλησπέρα Εύα μου. Να περνάς καλά και να μας στείλεις τις φωτογραφίες σου για τα περαιτέρω. Have fun my dear friend!

@ JamanFou. Προπάντων μετά το τσιγάρο και το φραπέ...

@ politispittas. Θα ψάχνουμε για πολύ καιρό ακόμη γι' αυτό το κάτι που θα εμπνεύσει, θα συγκινήσει, θα συντονίσει, θα συγχορδίσει, θα εναρμονίσει αυτή την κοινωνία και ας μην είναι "εθνικό"... Εν τω μεταξύ, 'δώδεκα κι ούτε ένα τηλεφώνημα...'!!

@ stalamatia. Να γίνεις πατριώτισσα του γλυκού νερού...

katrine said...

Σεβασμός πάνω απ όλα, συμφωνώ, ακόμη και στα πιο απλά πράγματα, στο λάθος και στη διαφωνία. Ένα βήμα να κάνει ο καθ ένας από μας είναι πρόοδος.
Σκιτσάκι απίθανο.
Αυριο δεν έχει δουλειά πφφφφ:))

Καλό βραδάκι

Phivos Nicolaides said...

katrine. Πολύ σ' ευχαριστώ Κατρίνα. Χαίρομαι που συμφωνείς. Καλό σου βράδυ από Λευκωσία. Γιατί δεν έχει δουλειά αύριο;

Αφροδίτη Κ. said...

Πριν από λιγο καιρό διάβασα το μήνυμα του κ. Παπούλια για τον πατριωτισμό, ξεχώρισα και κράτησα την εξής φράση "ο πατριωτισμός έχει ουσία και ειλικρινές περιεχόμενο όταν εκφράζει ανιδιοτελή έμπρακτη αγάπη για την πατρίδα" ... και ταυτίζομαι με αυτήν.
Φιλιά πολλά Φοίβο