Wednesday, November 11, 2009

Μάτια χωρίς «σακούλες»

Πρακτικές Συμβουλές

Με την ηλικία, το δέρμα χάνει την ελαστικότητά του. Οι μύες του προσώπου, ειδικά, είναι αρκετά «αδύναμοι» και έχουν τάση πρόωρης γήρανσης. Γι’ αυτό οι ρυτίδες στο πρόσωπο και οι ζάρες του λαιμού είναι από τα πρώτα σημάδια του χρόνου. Όταν χαλαρώνει το δέρμα, στο κάτω βλέφαρο προκαλείται ένα «κενό», όπου εύκολα δημιουργούνται στιβάδες λίπους ή συγκεντρώνονται υγρά. Η συσσώρευση των στοιχείων αυτών δημιουργεί την εξόγκωση και το χαρακτηριστικό «σακούλιασμα» που, αν αποτελείται από λίπος στο μεγαλύτερο μέρος του, είναι μόνιμο. Αν, όμως, περιέχει κυρίως υγρά, αυξομειώνεται ανάλογα με την ανάπαυση τις μέρες της περιόδου, την υπερκατανάλωση τροφών πλούσιων σε αλάτι και φυσικά, την κατάχρηση αλκοόλ. Άτομα που εκδηλώνουν τακτικά αλλεργίες στα μάτια και επιπεφυκίτιδα παραπονιούνται για το πρόβλημα αυτό. Το κάπνισμα δεν προκαλεί «σακούλιασμα» στα μάτια. Ωστόσο, σε άτομα που το παρουσιάζουν, σίγουρα επιδεινώνει την κατάσταση.

Μερικές πρακτικές συμβουλές – αν δεν πάσχετε από αλλεργία, βρογχίτιδα, ιγμορίτιδα, νόσους του κολλαγόνου, υπερχοληστεριναιμία – είναι οι εξής:

1.Διακόψτε το κάπνισμα.
2. Μειώστε το αλάτι και την κατανάλωση φαγητών που το περιέχουν.
3. Περιορίστε το αλκοόλ.
4. Κοιμηθείτε, όσο περισσότερο μπορείτε.

Αν κάποιο βράδυ θέλετε να πάτε κάπου και νομίζετε ότι αυτές οι «σακούλες» αδικούν την εμφάνιση σας, βυθίστε δύο μικρές κομπρέσες από βαμβάκι σε ένα πιάτο με πάγο που λιώνει και τοποθετήστε τες πάνω στα μάτια, εναλλάσσοντας τες με άλλες (κρύες) κάθε 2 λεπτά, για διάστημα περίπου 15-20 λεπτά.

Επιμέλεια
Άννα Γιάλλουρου
Φαρμακοποιός

9 comments:

ELENI said...

Η ΠΑΤΑΤΟΥΛΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΓΓΟΥΡΑΚΙ ΚΑΝΟΥΝ ΘΑΥΜΑΤΑ....ΞΕΡΩ ΤΙ ΛΕΩ...ΚΑΛΗΜΕΡΑ!!!

Αφροδίτη Κ. said...

με λίγα λόγια κρυόπλασμα!!!
μπρος τα κάλη τι ειναι ο πόνος????
καλά αποτελέσματα σε όποια ή σε όποιον το εφαρμόσει!

την καλημέρα μου Φοίβο

jf said...

Κι εγώ που έχω "αλλεργία, βρογχίτιδα, ιγμορίτιδα, νόσους του κολλαγόνου, υπερχοληστεριναιμία" θα μείνω με τις σακούλες???

katrine said...

Αγαπημένε Phivo, για αγγουράκι παρατούλα το χω διαβάσει κι εγώ. Αλλά το ίδιο είναι αν σκεφτώ πως παγωμένα όλα είναι.
Με λίγα λόγια στη ψυξη να μπούμε να διατηρηθούμε. Και απ την άλλη όχι ποτό όχι τσιγάρο ,ύπνο νωρίς...!!!
Μικρές αμαρτίες φέρνουν ευεξία και λάμψη με φρεσκάδα στα μουτράκια,λέμε...
Καλή και ηλιόλουστη μέρα

Phivos Nicolaides said...

@ ELENI. Για να το λες Ελένη μου, κάτι πρέπει να ξέρεις!

@ Acer_v. Mπρος στα κάλλη, τι είναι άραγε ένα... αγγούρι (με συγχωρείς) ο πόνος είθελα να πω!! :) Καλή σου μέρα Άφροδίτη.

@ JamanFou. Εσύ Ιωάννα μου, να πας κατ' ευθεία στο χειρουργείο:)

@ Κatrine. Ωραία τα λες. Συνέχισε τις μικρές (όχι πολύ μεγάλες) αμαρτίες σου κι αν δεν σε συγχωρέσει κανένας, μην απελπίζεσαι, υπάρχει και ο Θεός!

stalamatia said...

Ζαμανφού μου
Εσύ να βάζεις κρύες κομπρέσες με ροδόσταγμα,αν και με τόσα που έχεις .....τι τη θες την έξοδο; πιες ένα χαμομηλάκι και νάνι.χα χα χα .

Phivos Nicolaides said...

Stalamatia. Για τη Ζαμανφού μας υπάρχουν και άλλα βότανα αν ενδιαφέρεται:)

ΕΛΕΝΑ said...

Εγώ Φοίβο μου να τα κάνω όλα αυτά για να έχω απαστράπτουσα μούρη, αλλά αυτό το έρμο το τσιγάρο δεν μπορώ να το κόψω με τίποτα, οπότε τις σακούλες δεν με βλέπω να τις γλιτώνω;-)
Φιλιά, καλό απόγευμα!

Phivos Nicolaides said...

ΕΛΕΝΑ. Για το τσιγάρο κάνεις έτσι Ελενάκι μου; Σακούλιασε το, το αφιλότιμο και ρίξετο να πάει κατ' ευτχή!! Καλή σου μέρα.