Monday, November 9, 2009

Ελληνική εκπαίδευση στην Παροικία του Λονδίνου

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης, πραγματοποίησε επίσκεψη στο Λονδίνο και συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας και τον Πρόεδρο του ΕΦΕΠΕ (Ενιαίος Φορέας Ελληνικής Παροικιακής Εκπαίδευσης), στο πλαίσιο των επαφών του για την επιτόπου αξιολόγηση, με εκπαιδευτικούς φορείς, της λειτουργίας των ελληνικών σχολείων της παροικίας. Πραγματοποίησε επίσης, επίσκεψη στα γραφεία της Κυπριακής Εκπαιδευτικής Αποστολής και επισκέφθηκε σχολεία στο βόρειο Λονδίνο, όπου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με δασκάλους και μαθητές. (Στη φωτογραφία ο Νίκος Τορναρίτης στο μέσο με τον πρόεδρο του ΕΦΕΠΕ και τον Αρχιεπίσκοπο Θυατείρων και Μ. Βρετανίας Γρηγόριο).


Στη κοινότητα του Αποστόλου Βαρνάβα τον καλωσόρισε ο Επίσκοπος Τροπαίου Αθανάσιος ο οποίος τον ευχαρίστησε για την επίσκεψη και το ενδιαφέρον του. Σε δηλώσεις του ο κ. Τορναρίτης εξέφρασε τη χαρά και τη συγκίνηση του αλλά και το θαυμασμό του για το έργο που επιτελείται στα Ελληνικά σχολεία στη Βρετανία.
Μιλώντας στον Ελληνικό Ραδιοσταθμό του Λονδίνου LGR πριν από την επιστροφή του στην Κύπρο, o κ. Τορναρίτης δήλωσε «φεύγω πολύ πιο ενισχυμένος, με πολλές εμπειρίες από τις συναντήσεις πού είχα. Γίνονται πολλά εδώ στη Βρετανία, συνέχισε, αλλά μπορεί να γίνουν ακόμη περισσότερα.
Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει την υποχρέωση να στείλει ένα πιο δυνατό μήνυμα σε κάθε σπίτι στη Βρετανία, σε κάθε απόδημο, ότι τα παιδιά του πρέπει να μάθουν και την ελληνική γλώσσα. Ζούμε στην πολυπολιτισμική Ευρώπη και η ίδια η ΕΕ μας ζητά να μαθαίνουμε και δεύτερη και τρίτη γλώσσα. Πόσον μάλλον να γνωρίζουμε τη μητρική μας γλώσσα και τον πολιτισμό μας, είπε.
«Θεωρώ ότι ο οικουμενικός ελληνισμός είναι αυτός που μπορεί να κερδίσει τις μεγάλες μάχες που έχουμε μπροστά μας σαν Κύπρος και σαν Ελλάδα», συμπλήρωσε ο κ. Τορναρίτης για να δηλώσεις τη συνέχεια ότι «αυτόν τον Οικουμενικό Ελληνισμό πρέπει όλοι μαζί να τον δυναμώσουμε.
Οι συμπατριώτες μας στη διασπορά έχουν και μεγάλη ευθύνη και μεγάλο βάρος και είμαστε περήφανοι για τη δράση τους και θεωρούμε ότι μπορούν να προσφέρουν προς αυτό το στόχο για να κάνουμε τον ελληνισμό πιο μεγάλο, όχι ρατσιστικά ή εθνικιστικά σκεπτόμενοι, αλλά αντίθετα σεβόμενοι όλους, την αντίθετη άποψη, τους άλλους πολιτισμούς και θρησκείες».

2 comments:

Anastasia Marou said...

Ειλικρινά πολύ χαίρομαι που διαβάζω αυτά τα πολύ ευχάριστα νέα και μακάρι ο απόδημος Ελληνισμός της Κύπρου να στέλνει τα παιδιά του σε Ελληνικά σχολεία.

Phivos Nicolaides said...

Anastasia. Ως εκπαιδευτικός Αναστασία μου, είσαι στο στοιχείο σου! Μακάρι ο απόδημος Ελληνισμός να έχει την ευκαιρία να θητεύσει στην ελληνική παιδεία και γραμματεία. Μακάρι.