Monday, November 2, 2009

Αστυνομίας εγκώμιο

Του Τάσου Μητσόπουλου
Βουλευτή

Τον τελευταίο καιρό η αστυνομία βρέθηκε για πολλοστή φορά στο μάτι του κυκλώνα. Και είναι αλήθεια, για να είμαστε ειλικρινείς, πως έχουμε «συνηθίσει» με περισσή ευκολία να επιρρίπτουμε στην αστυνομία ευθύνες ακόμη και όταν δεν της ανήκουν.

Όμως σήμερα νιώθω την ανάγκη να σταθώ σε δυο εικόνες των τελευταίων ημερών που έντονα αποτυπώθηκαν στο μυαλό μου. Εικόνες που ανάγλυφα παρουσιάζουν μια άλλη αστυνομία, για την οποία όλοι μας μπορούμε να νιώθουμε υπερήφανοι και προς την οποία οφείλουμε να αποδώσουμε δημοσίως δίκαιο έπαινο και εγκώμιο.

Η πρώτη εικόνα ήταν από τις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν την ευρύτερη περιοχή της Αλάμπρας. Ο φακός του φωτογράφου κατάφερε να απαθανατίσει την εναγώνια προσπάθεια συνεργείων της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας, να σώσουν από τα ορμητικά νερά του χειμάρρου, μια γυναίκα η οποία είχε παρασυρθεί και βρήκε καταφύγιο σε συστάδα δέντρων. Η φωτογραφία αποτύπωσε με ακρίβεια τη στιγμή της υπεράνθρωπης προσπάθειας. Στα πρόσωπα των ανδρών ήταν εμφανώς αποτυπωμένη η έκδηλη αγωνία, η σωματική κόπωση και η ψυχική υπερένταση. Πρόσωπα σφιγμένα και χαραγμένα από μια ποικιλία συναισθημάτων. Πρόσωπα που πάσχιζαν κόντρα στο χρόνο, με άψογο επαγγελματισμό και με βαθιά ανθρώπινη συνείδηση, ενάντια στα ανήμερα στοιχεία της φύσης για να σώσουν μια ανθρώπινη ζωή που βρισκόταν σε άμεσο κίνδυνο. Εύγε λοιπόν.

Την δεύτερη εικόνα την εντόπισα στα ψιλά των εφημερίδων. Είναι βλέπετε από τα γεγονότα εκείνα που δεν κάνουν την «είδηση». Το τμήμα τροχαίας αρχηγείου, δια του διευθυντή του Δημήτρη Δημητρίου, βράβευσε ένα φτωχό και ασήμαντο Πακιστανό μετανάστη. Ο μετανάστης αυτός εντόπισε στο δρόμο του, σοβαρά τραυματισμένο άνδρα της στρατονομίας τον οποίο με το αυτοκίνητό του ξεκίνησε να μεταφέρει στο νοσοκομείο Λευκωσία. Ο στρατιώτης είχε τραυματιστεί σε ανατροπή της μοτοσυκλέτας του και χρειαζόταν επείγουσα διακομιδή. Ο Πακιστανός μετανάστης έκανε κάτι όμορφο που αποδεικνύει πως η ανθρωπιά δεν έχει όρια και γι αυτό η τροχαία αρχηγείου σε μια σεμνή τελετή με πολλαπλά μηνύματα θέλησε να τον βραβεύσει. Και πάλι εύγε.

Να λοιπόν που η αστυνομία μας όταν θέλει, μπορεί. Μπορεί να ανοίξει νέους δρόμους. Να χαράξει πορείες ευθύνης. Να δείξει το αληθινό της πρόσωπο. Να στείλει ισχυρά μηνύματα ήθους, κοινωνικής ευαισθησίας, αλληλεγγύης και ανθρωπιάς. Να αγκαλιάσει με στοργή και φιλότιμο τον κάθε πολίτη, αδιακρίτως χρώματος, γλώσσας, θρησκείας και φυλής. Και να κερδίσει με τον τρόπο αυτό την ευρεία κοινωνική αναγνώριση που έχει ανάγκη.
Τάσος Μητσόπουλος
Βουλευτής Λάρνακας

9 comments:

Αστρο - Συμμορίτες said...

Η αστυνομία μπορεί μόνο όταν παίρνει πρωτοβουλία μέσα σε πλαίσια των καθηκόντων τους.
Οταν είναι αλαλλιασμένοι όπως εδώ, όλα γίνονται τραγικά.
Η εκπαίδευση και η οργάνωση από το κράτος μπορούν να δώσουν αποτελέσματα και μόνο.
Την Καλημέρα μας.

Phivos Nicolaides said...

Αστρο - Συμμορίτες. Συμφωνώ μαζί σας ότι: "Η εκπαίδευση και η οργάνωση από το κράτος μπορούν να δώσουν αποτελέσματα και μόνο" Επιπρόσθετα, η οργάνωση του δημόσιου βίου και ο σεβασμός των θεσμών, όσων υπάρχουν...

phlou...flis said...

όλοι τους θέλουμε δίπλα μας μα σαν εφαρμόζουν το νόμο τους καταριόμαστε. Κάνουν τόσα λάθη όσα και άλλες κατηγορίες επαγγελματιών. Υπακούουν στην πολιτική ηγεσία. Ανθρωποι κι αυτοί με οικογένειες. και πολλάκις κινδυνεύουν με την ίδια τους τη ζωή. Κρίμα τόσο εύκολο μίσος από μέρους μας.
καλό μήνα

xristina said...

Νομίζω οτι πρέπει να καταλάβουμε όλοι οτι οι περισσότεροι αστυνομικοί, το κάνουν -απλά- σαν επάγγελμα και οχι σαν διέξοδο για να βγάλουν τα νεύρα τους, χτυπώντας κ.τ.λ...δουλειά είναι και αυτή. Υπάρχουν και καλοί αστυνομικοί και κακοί, όπως σε όλες τις δουλειές, καλησπέρα.

zeidoron dtsoukas said...

Πολύ όμορφα τα δυο περιστατικά που δείχνουν ότι και οι αστυνομικοί είναι άνθρωποι κι αυτοί.Ετσι πρέπει να τους βλέπουμε και μεις κι όχι σαν μπαμπούλες.Κι αυτοί από την πλευρά τους πρέπει να καταβάλουν προσπάθειες και μέσω της εκπαίδευσής των ώστε να βρίσκονται δίπλα στον πολίτη κι όχι απέναντι.Καλημέρα αγαπητέ Φοίβο!

Phivos Nicolaides said...

@ Phlou...flis Για να μπορέσει κάποιος ν' αντιληφθεί τι πραγματικά συμβαίνει, πρέπει ασφαλώς να απομονώσει την υποκειμενικότητα. Δυστυχώς στα 'βασίλεια' που ζούμε η κριτική σκέψη είναι μονόδρομος...

@ Melissalli. Συμφωνώ και προσθέτω ότι στην ουσία δεν θα έπρεπε να κρίνεται μόνο η Αστυνομία, αλλά όλοι οι θεσμοί που την περιβάλλουν συμπεριλαμβανομένων και των πολιτών, ως ενεργών μελών μια ευνομούμενης κοινωνίας. Ζητάω πολλά το ξέρω!!

@ Ζeidoron. Το αστυνομικό σώμα είναι παμπούλας ότι η ίδια η κοινωνία και η ποιότητα της δημοκρατικής συγκρότησης της είναι πολλές φορές χειότερη σε πολλούς άλλους τομείς...

katrine said...

Σημασία έχει να μη γίνεται σε κανένα επίπεδο κατάχρηση εξουσίας.
Η γελοιογραφία απίθανη!!Βέβαια ο πραγματικά κακός ατυνομικός θα τον είχε "δαγκώσει", αλλά παρ όλα αυτά τον έχει τρομάξει.
Καλή σας μέρα με ήλιο

Αφροδίτη Κ. said...

Η αστυνομία πρέπει να είναι υπηρεσία δικαίου και προστασίας του πολίτη … να στέκεται δίπλα στον πολίτη με σεβασμό στα δικαιώματα και στις ελευθερίες του … δυστυχώς που φορές ο άνθρωπος αστυνομικός παρεκτρέπεται και σε αυτό πιστεύω πως συμβάλει η έλλειψη παιδείας και η έντονη νοοτροπία ενός ανθρώπου απαίδευτου που φορώντας την στολή μεταλλάσει το χρέος του.
Φοίβο την καλησπέρα μου!

Phivos Nicolaides said...

@ Katrine. Έχεις απόλυτο δίκαιο σ' αυτό που λες για κατάχρηση εξουσίας.

@ Αcer_v. Συμφωνώ με αυτά που λες και επαυξάνω. Φτάνει να έχουμε υπόψη, ότι κοινωνία χωρίς ενεργούς πολίτες δεν μπορεί παρά να παρουσιάζει συνέχεια προβλήματα και μάλιστα σοβαρά σε πολλούς τομείς. Λες για παράδειγμα για τον απαίδευτο που φορά την στολή... Τι να πούμε για τον απαίδευτο δημόσιο ή ιδιωτικό υπάλληλο που κρύβεται πίσω από ένα γραφεί (χωρίς στολή) και καταπιέζει τους πολίτες/καταναλωτές; Άμα δούμε τα πράγμαα σφαιρικά, θα καταλήξουμε στο κύτταρο της κοινωνίας που είναι ο πολίτης...