Thursday, October 29, 2009

Στρες οι Kύπριες;

Γράφει η
Άννα Mαραγκού
Από Λευκωσία


Έτσι τουλάχιστον δείχνει το Eυρωβαρόμετρο και μάλιστα σοβαρό στρες! Δικαιολογημένες βέβαια οι γυναίκες, τι καριέρα, τι παιδιά στα ιδιαίτερα, τι επιδείξεις μόδας και τάπερ, τι προσθήκες νυχιών με βεντάλιες και στρας, τι παρέλαση στις κοσμοσελίδες των χλιδάτων περιοδικών, τι προσωπικές σχέσεις, τι δίαιτες για να είναι ισάξιες της Nαόμι... Zωή είν’αυτή ή βάσανο, λέω εγώ. Aλλά αγαπητές μου υπάρχει αντίδοτο, πανεύκολο, ανέξοδο, ευλογημένο, φτάνει να το αποφασίσετε. Διαβάστε λοιπόν, πάρτε ψαλίδι, κόψετε το κειμενάκι και αναρτήστε το στο ψυγείο σας. Tο αντίδοτο είναι να φτιάξετε προζύμι, και στη συνέχεια ψωμάκι σπιτικό με τα χεράκια σας. Mόνον όταν περάσετε από αυτή τη διαδικασία αγάπης και αφοσίωσης θα απελευθερωθείτε από τα χιλιάδες άχρηστα που σας δημιουργούν το στρες. Πετάξτε τις εμπορικές μαγιές, αγοράστε αλεύρι, καθαρίστε πάγκο, σηκώστε μανίκια και πάμε να φτιάξουμε προζύμι.

Παραδοσιακά, το προζύμι γίνεται με νερό και βασιλικό που τα έχουμε πάρει την ημέρα του Σταυρού. Και αν δεν έχουμε; Κι αν μας το πήρε η γειτόνισσα και δε μας το έφερε πίσω; (λέμε τώρα) Τι κάνουμε; Περιμένουμε το χρόνου να ξανάρθει του Σταυρού; Αγοράζουμε από το φούρνο; Όχι. Ξεκινάμε τη διαδικασία κι ο Θεός βοηθός!

Τι κάνουμε:
Παίρνουμε ένα ποτήρι σκληρό αλεύρι (εγώ βάζω και μαλακό, εσείς βάλτε ό,τι αγοράσατε, εξάλλου πείραμα θα κάνετε για πρώτη φορά ) και το βάζουμε σε ένα μπολάκι. Προσθέτουμε λίγο χλιαρό νερό. Πόσο νερό; Θα βάλουμε λίγο νερό χλιαρό στο αλεύρι, έτσι ώστε να γίνει ένα ζυμαράκι (1/2 ποτήρι είναι αρκετό).Φυλάμε το ζυμαράκι μέσα στο μπολ σκεπασμένο (με καπάκι ή με μεμβράνη) σε θερμοκρασία δωματίου. Την επόμενη μέρα, προσθέτουμε λίγο χλιαρό νερό και μερικές κουταλιές αλεύρι πάλι. Ανακατεύουμε και ξαναφυλάμε το ζυμαράκι μας. Έχει αρχίσει να γίνεται η ζύμωση. Την επόμενη μέρα πάλι το ίδιο και βλέπουμε ήδη τις πρώτες φουσκάλες. Ακολουθούμε αυτή τη διαδικασία 3-4 μέρες μέχρι να δούμε να δημιουργούνται πολλές φουσκάλες στο ζυμαράκι μας. Είναι αυτό, που θα βοηθήσει το ψωμί μας να φουσκώσει.

Αν μετά από 4 μέρες το ζυμαράκι σας δεν έχει φουσκώσει, κάτι κάνατε λάθος ή η θερμοκρασία δεν ήταν σωστή και πρέπει να το ξανακάνετε από την αρχή. Καλύτερα να πάει χαμένο ένα προζύμι, παρά ένα ολόκληρο καρβέλι ψωμί.

Aν δεν καταναλώσετε το προζύμι μετά τις 4 μέρες της διαδικασίας, καλό είναι να το βάλετε στο ψυγείο για να μη χαλάσει. Τη μέρα που θα το χρειαστείτε, βγάλτε το νωρίς από το ψυγείο, να πάρει τη θερμοκρασία του δωματίου.

Πόσο προζύμι όμως χρειάζεστε για ένα ψωμί;
Σύμφωνα με αυτά που λέει παραπάνω, αλλά και με την εμπειρία μου, θέλει τουλάχιστον το 1/5 του αλευριού που θα χρησιμοποιήσουμε (δείτε ΤIP). Αν δηλαδή θέλουμε να βάλουμε 2 κιλά αλεύρι, χρειαζόμαστε τουλάχιστον 400 γρ. προζύμι. Αν κάνω λάθος ας με διορθώσει κάποιος που έχει μεγαλύτερη εμπειρία ως προς τις αναλογίες. Εγώ με το μάτι το κάνω έτσι κι αλλιώς.

Καλή επιτυχία σε όσες προσπαθήσουν. Μην απογοητευτείτε αν από την πρώτη φορά δεν πάνε καλά τα πράγματα. Έτσι είναι η ενασχόληση αυτή. Θέλει στοργή, υπομονή, επιμονή και αφοσίωση. Για το ψωμί που θα ζυμώσουμε θα χρειαστούμε αλεύρι μαλακό, σκληρό, ολικής άλεσης ή ό,τι άλλο επιθυμεί ο καθένας. Να θυμάστε, ότι όσο πιο βαρύ είναι το αλεύρι σας (π.χ. ολικής), τόσο περισσότερο προζύμι θέλει. Αν επιπλέον βάλει κανείς και άλλα βαριά υλικά μέσα (σπόρους, τυρί κ.λπ.), ακόμα περισσότερο…Aν απελπιστείτε, ρωτάτε τη γιαγιά σας ή ανατρέξατε σε βοήθεια που λέγεται mikrikouzina.blogspot.com

TIP: Ζυγίστε το μπολάκι μέσα στο οποίο θα κάνετε το προζύμι ΠΡΙΝ ξεκινήσετε τη διαδικασία. Έτσι θα γνωρίζετε πόσο ακριβώς προζύμι έχετε, άρα και πόσο αλεύρι θα βάλετε επιπλέον.
Άννα Mαραγκού



9 comments:

Stefania said...

Λοιπόν εγώ κάθε Σάββατο φτιάχνω σπιτικό, χωριάτικο ψωμί με τα χεράκια μου εδώ και κάποια χρόνια. Και τόχω καθιερώσει. Η οικογένεια το λατρεύει γι'αυτό και πολύ σπάνια παίρνω ψωμί από φούρνους.

Betty Manousos said...

Ευχαριστώ για τα υπέροχα σχολια σας.
Η συνταγή σας θα αολουθηθεί!
Να είστε καλά.

Phivos Nicolaides said...

@ Stefania. Να μας στείλεις το σπιτικό, χωριάτικο ψωμί από τα χεράκια σου, να το δοκιμάσουμε και να σου πούμε τη γνώμη μας, αγαπητή Στεφανία. Καλή σου μέρα!

@ Betty Manousos:cutand-dry.blogspot.com. Να 'σαι πάντα καλά αγαπητή μας Μπέτυ! Πολλούς χαιρετισμούς από Λευκωσία

Αφροδίτη Κ. said...

Σήμερα μετά την δουλειά έχω μία επίδειξη τάπερ και αύριο ραντεβού με τον διαιτολόγο, την μοδίστρα, την κομμώτρια και φυσικά το βράδυ ένα γκαλά μόδας. Οπότε σκέφτομαι «να πιάσω προζύμι» (αυτή την φράση λέμε στο χωριό μου) την Κυριακή το πρωί … φυσικά δεν είναι του Σταυρού … αλλά αν είναι να θεραπεύσω το στρες ! … χαλάλι του!
Ερώτηση : Δεν πιστεύω να μου χαλάσει το μανικιούρ την ώρα που θα πιάνω προζύμι;

Πέρα από το χιούμορ η αλήθεια είναι ότι έκοψα με ψαλίδι την συνταγή που μας δίνει η Άννα Μαραγκού και εν ευθέτω χρόνο σκέφτομαι να την δοκιμάσω.

Φοίβο μέρα καλή να έχεις

jf said...

Πειράζει που έμεινα μόνο με τα μανίκια σηκωμένα?? :))

Την πολύ-καλημέρα μου

ΔemΩΝ said...

Δεν κινδυνεύουν τα ψεύτικα νύχια να κολλήσουν στο ζυμάρι;

Phivos Nicolaides said...

@ Acer_v. Τη συνταγή τη φύλαξες, θα θυμηθείς όμως, να μας καλέσεις στη βρώσιν και την πόσιν; Καλό σαββατοκυρίακο Αφροδίτη!

@ JamanFou. Κατέβασε τα... τα μανίκια και συνέχισε Ιωάννα. Καλό σαββατοκυρίακο.

@ ΔemΩΝ. Υποψιάζομαι πως όχι. Αφού στο χέρι της είναι τα βγάλει και να τα επανατοποθετήσει αργότερα...

Anastasia Marou said...

Σπάνια αγχώνομαι, διότι θεωρώ πως το άγχος ποτέ δε λύνει προβλήματα. Τον άρτον ημών τον επιούσιον, όμως, προσπάθησα να φτιάξω και εγώ.... στο πολυμίξερ και χωρίς προζύμι - έτσι έγραφε η συνταγή! Το αποτέλεσμα ήταν να διαλυθεί το πολυμίξερ! Επειδή δεν τα πάω και πολύ καλά με τους αριθμούς, χλωμό το βλέπω να δοκιμάσω την παραπάνω συνταγή: "Σύμφωνα με αυτά που λέει παραπάνω, αλλά και με την εμπειρία μου, θέλει τουλάχιστον το 1/5 του αλευριού που θα χρησιμοποιήσουμε (δείτε ΤIP). Αν δηλαδή θέλουμε να βάλουμε 2 κιλά αλεύρι, χρειαζόμαστε τουλάχιστον 400 γρ. προζύμι" Καλός είναι και ο Ππίριλλος σε τελική ανάλυση! Ο καλύτερος φούρναρης στη Λάρνακα και ανα το παγκύπριο για όσους δεν τον γνωρίζουν.

Phivos Nicolaides said...

Anastasia. Είσαι τυχερή που όπως λες, σπάνια αγχώνεσαι. Το πολυμίξερ το χάλασες, τη συνταγή δεν την έφτιαξες, στο τέλος, μας συστήνεις τον Ππίριλλο και μας... άγχωσες!!!