Wednesday, October 14, 2009

Κινητά τηλέφωνα

Το σύνδρομο των κινητών

Επιμέλεια
Δέττη Χριστοφίδου
Βοτανοθεραπεύτρια

Το κινητό τηλέφωνο, ο απόλυτος κυρίαρχος της καθημερινότητά μας, μπορεί να μη βελτίωσε τη μεταξύ μας επικοινωνία, ωστόσο την έχει επιταχύνει. Η χρήση των κινητών τηλεφώνων έχει αποτελέσει αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του σύγχρονου ανθρώπου στις περισσότερες χώρες του κόσμου, τόσο που ειδικοί ψυχολόγοι ομιλούν για “σύνδρομο στέρησης” που εκδηλώνεται όταν κάποιος χάσει το κινητό του τηλέφωνο. Αν και η αθώα όψη του τηλεφώνου με την κομψότητα και το λεπτό φινίρισμα δεν προδίδουν ότι πρόκειται για σχετικά ισχυρό πομπό και υπερ-ευαίσθητο δέκτη. Η συνολική μέγιστη ισχύς της ακτινοβολίας που εκπέμπεται από ένα κινητό αποτελεί κατασκευαστικό χαρακτηριστικό του που αναφέρεται στο εγχειρίδιο χρήσης με την ονομασία S.A.R (specific absorption rate = ειδικός ρυθμός απορρόφησης) και μετράται σε βαττ ανά κιλό μάζας ιστού. Για την Ευρώπη ακολουθείται η τιμή 2 και για τις Η.Π.Α. η τιμή 1.6.

Με βάση έρευνες και μελέτες που έχουν γίνει, δεν αποδεικνύεται ότι προκαλεί τεκμηριωμένες βλάβες. Τα κινητά τηλέφωνα εκπέμπουν μη ιονίζουσα ακτινοβολία που είναι χαμηλής συχνότητας και έντασης. Η ακτινοβολία αυτή είναι λίγο μεγαλύτερη από την αντίστοιχη που εκπέμπουν οι συνήθεις οικιακές ηλεκτρικές συσκευές. Επικίνδυνη για την υγεία του ανθρώπου ακτινοβολία είναι η ιονίζουσα, όπως για παράδειγμα οι ακτίνες Χ, που έχει τη δυνατότητα να διασπά χημικούς δεσμούς και να προκαλεί μεταλλάξεις. Η μη ιονίζουσα ακτινοβολία δεν προκαλεί τέτοιες βλάβες. Η μόνη αποδεδειγμένη επίδραση του κινητού στον άνθρωπο είναι η θερμική του δράση. Η ακτινοβολία που εκπέμπει μπορεί να αυξήσει τη θερμοκρασία των κυττάρων με συνέπεια ζαλάδες, πονοκεφάλους, καρδιαγγειακά νοσήματα, συγγενείς ανωμαλίες στα έμβρυα ή ακόμα Άλτσχαϊμερ, κ.λπ. Επειδή το κινητό χρησιμοποιείται σε άμεση επαφή με το κεφάλι, εννοείται ότι η επίδρασή του αφορά κυρίως τον εγκέφαλο και σε αυτόν επικεντρώνονται όλες οι μελέτες και οι έρευνες που έχουν γίνει. Τα αποτελέσματα αυτών των ερευνών είναι μεν καθησυχαστικά, όμως αφήνουν ορισμένα κενά. Για παράδειγμα, έχει βρεθεί ότι οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν κινητό τηλέφωνο για περισσότερα από 10 χρόνια και συσκευή παλιάς γενιάς, έχουν περίπου 4 φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να αναπτύξουν καλοήθεις όγκους του εγκεφάλου στο ακουστικό νεύρο (ακουστικά νευρινώματα) όταν χρησιμοποιούν το ίδιο αφτί συνεχώς. Ωστόσο, κάποιοι άλλοι που χρησιμοποιούσαν εναλλάξ τα αφτιά τους στο ίδιο χρονικό διάστημα (δεν τοποθετούσαν πάντα στο ίδιο αφτί τη συσκευή), δεν εμφάνισαν νευρινώματα.

Το κινητό έχει κυριαρχήσει απόλυτα στη ζωή μας και αυτό δεν φαίνεται να αλλάζει. Τι μπορούμε να κάνουμε για να προφυλαχθούμε και να ελαχιστοποιήσουμε τις παρενέργειές του;Κατ' αρχήν είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε το βαθμό SAR ο οποίος διαφέρει από συσκευή σε συσκευή. Ο βαθμός αυτός δείχνει το ποσό της ακτινοβολίας που απορροφάται από το κεφάλι και πρέπει να είναι μικρότερος από 2 Watt ανά κιλό μάζας ιστού. Ήδη σε κάποιες χώρες του εξωτερικού, όπως σε ορισμένες πολιτείες των ΗΠΑ, ο βαθμός αυτός αναγράφεται πάνω στη συσκευή. Σύντομα η αναγραφή του θα καθιερωθεί και στις ευρωπαϊκές χώρες. Παρ' όλα αυτά, ήδη αναγράφεται στις οδηγίες χρήσης κάθε συσκευής κινητής τηλεφωνίας. Και βέβαια, ακτινοβολία δεν δεχόμαστε μόνο από τις συσκευές, αλλά και από τις κεντρικές κεραίες της κινητής τηλεφωνίας. Έχει παρατηρηθεί ότι τα πουλιά απομακρύνονται αμέσως ή αποφεύγουν να πλησιάζουν τα σημεία όπου υπάρχουν κεραίες κινητής τηλεφωνίας!!!

Χρησιμοποιούμε το κινητό μόνο για απαραίτητες κλήσεις και όχι για να λύσουμε τα προβλήματά μας ή να πιάσουμε κουβέντα.Αποφεύγουμε τη χρήση κινητού μέσα στο αυτοκίνητο. Εκτός από τον κίνδυνο πρόκλησης ατυχήματος, που είναι υπαρκτός και πολύ πιο σοβαρός από το ίδιο το κινητό, μέσα στο αυτοκίνητο η ακτινοβολία του κινητού είναι μεγαλύτερη. Αφ' ενός το μεταλλικό αμάξωμα εγκλωβίζει την ακτινοβολία, αφ' ετέρου το κινητό τηλέφωνο λειτουργεί με μεγαλύτερη ισχύ και ενέργεια επειδή μετακινούμαστε και το σήμα μεταφέρεται διαρκώς. Το κινητό τηλέφωνο εκπέμπει ακτινοβολία ανάλογα με τη δυσκολία επικοινωνίας με τον πλησιέστερο σταθμό βάσης. Δηλαδή εάν έχετε ισχυρό σήμα τότε κινδυνεύετε λιγότερο.

Και βέβαια μεγάλη προσοχή πρέπει να δοθεί στα παιδιά τα οποία δεν πρέπει να το χρησιμοποιούν αν είναι κάτω των 8 ετών. Το παιδί είναι οργανισμός υπό ανάπτυξη, το ίδιο και ο εγκέφαλός τους ο οποίος περιέχει περισσότερο νερό και συνεπώς απορροφά μεγαλύτερη ακτινοβολία. Επίσης, το κρανίο των παιδιών είναι λεπτότερο από το κρανίο των ενηλίκων. Συνεπώς, όταν η χρήση του κινητού ξεκινά από τόσο μικρή ηλικία, η προσλαμβάνουσα ακτινοβολία με τα χρόνια είναι πολύ μεγαλύτερη αθροιστικά από ότι αν ξεκινούσε 10 ή 20 χρόνια μετά. Αν δεν μπορεί να αποτραπεί η χρήση του κινητού από τα παιδιά, τουλάχιστον ας γίνεται μέσω μηνυμάτων SMS.Δεν παραλείπουμε να χρησιμοποιούμε τη συσκευή εναλλάξ και στα δύο αφτιά, όχι μόνο στο ένα.Συστήνεται η χρήση ειδικής θήκης προστασίας από την ακτινοβολία των κινητών. Γενικά, όσο πιο σύντομοι είμαστε στις συνομιλίες μας, τόσο καλύτερα.

Τα κινητά δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται σε αεροσκάφη λόγω πιθανών παρεμβολών με ευαίσθητα μηχανήματα κατά την πτήση. Τα συνοδευτικά αξεσουάρ τύπου hands free και blue tooth είναι ασφαλή στη χρήση τους επειδή με αυτά κρατάμε τη συσκευή (και άρα την κεραία) μακριά από τον εγκέφαλο. Ωστόσο, τα blue tooth εκπέμπουν μεγαλύτερη ακτινοβολία από τα hands free (αφού τα blue tooth φέρουν κεραία) αλλά μικρότερη από τη συσκευή του κινητού τηλεφώνου.

Πόση ακτινοβολία εκπέμπει το κινητό σας τηλέφωνο? Είναι εύκολο να μάθετε την απάντηση χάρη στον online οδηγό για τις εκπομπές ακτινοβολίας των κινητών, από την Enviromental Working Group (EWG).Αυτός ο μη κερδοσκοπικός ερευνητικός οργανισμός αξιολόγησε πάνω από 1.000 διαφορετικά κινητά τηλέφωνα σύμφωνα με τα επίπεδα ακτινοβολίας που εκπέμπουν. Ποιο συγκεκριμένα......επικεντρώθηκε σε ένα κριτήριο που είναι διαθέσιμο δημοσίως για κάθε κινητό αλλά σχετικά δύσκολο να βρεθεί, τον δείκτη SAR (Specific absorption rate). Το SAR είναι ένας δείκτης του πόσο πολύ ακτινοβολία απορροφάται από το σώμα όταν το τηλέφωνο στέλνει σήμα στο δίκτυο. (Το τηλέφωνο σας εκπέμπει ακτινοβολία μόνο όταν μιλάτε ή στέλνετε μηνύματα).

Γι’ αυτό το θέμα αποταθείτε στην ιστοσελίδα :
http://www.ewg.org/cellphoneradiation/Get-a-Safer-Phone?allavailable=1

Web link : http://www.karpasia-hp.com, http://www.ewg.org/cellphoneradiation/Get-a-Safer-Phone?allavailable=1
Επιμέλεια
Δέττη Χριστοφίδου
Βοτανοθεραπεύτρια
Website: www.karpasia-hp.com
E-mail: karpasia@karpasia-hp.com

9 comments:

ELENI said...

ΠΟΣΟ ΠΟΙΟ ΑΠΛΗ ΗΤΑΝ Η ΖΩΗ ΜΑΣ ΧΩΡΙΣ ΤΑ ΚΙΝΗΤΑ!!!ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΝ ΕΧΩ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΑΥΤΑ!!!ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ ΦΟΙΒΟ!

Anastasia Marou said...

Εγώ βασικά έχω μια πολύ κακή σχέση με το κινητό. Το χρησιμοποιώ μόνο σε ώρα ανάγκης. Τί να το κάνω το ρημάδι όταν μιλώ τζάμπα από το διαδύκτιο?

Phivos Nicolaides said...

@ ELENI. Η αλήθεια να λέγεται, όταν υπάρχει το μέτρο στη ζωή μας, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Την καλημέρα μου από Λευκωσία!

@ Anastasia. Σε λίγο καιρό να το θυμηθείς. Η χρήση κινητού θα είναι ούτως ή άλλως τζάμπα με τα διάφορα πακέτα που θα πουλούνται στην αγορά και θα καλύπτοουν τηλεόραση, διαδίκτυο και τηλέφωνα μαζί!!

Αφροδίτη Κ. said...

Δυστυχώς τα κινητά έχουν γίνει πλέον αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητάς μας, και λέω δυστυχώς γιατί σύμφωνα με όσα διαβάζω έχουν και βλαβερές συνέπειες!
Κάπου διάβασα το εξής και πιστεύω πως απεικονίζει καλά την πραγματικότητα «Το κινητό έχει γίνει πλέον προέκταση του χεριού μας, όπως προκύπτει από παγκόσμια έρευνα, η οποία αποφάνθηκε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς το κινητό τους τηλέφωνο, δεν φεύγουν από το σπίτι τους χωρίς αυτό και, αν είχαν να διαλέξουν, θα προτιμούσαν να χάσουν το...πορτοφόλι τους.»

Φοίβο την καλημέρα μου

Λεμέσια said...

Πολύ ενδιαφέρον κείμενο με χρήσιμες πληροφορίες και με όμορφο τρόπο γραμμένο, ώστε να μπορεί να συγκεντρωθεί και να το καταλάβει ακόμη και μια "καθόλου ειδικός" σαν εμένα...(Η σχέση μου με τα τεχνολογικά είναι τόσο "καλή" που συνήθως, μετά τη δεύτερη γραμμή, ξεκινάω νοερά ταξίδια αλλού γι αλλού...)

Σταυρούλα said...

Καλώς καλώς το κινητό έχει μπει στη ζωή μας για τα καλά.Το θέμα είναι να γίνεται λελογισμένη χρήση του κι όχι κατάχρηση.Να είστε καλά,καλό βράδυ!

Phivos Nicolaides said...

@ Acer_v. Πολύ ενδιαφέροντα αυτά τα συμπληρωματικά που αναφέρεις Αφροδίτη. Ελπίζω, να μην σκέφτεσαι τις... βλαβερές συνέπειες και δεν μας κάνεις κανένα τηλεφωνιματάκι!!

@ Λεμέσια. Προσπάθησε να βελτιώσεις τις σχέσεις σου με τη σύγχρονη τεχνολογία...

@ Σταυρούλα. Ιδού το μεγάλο ερώτημα Σταυρούλα που εύστοχα θέτεις!

phlou...flis said...

Η γενιά των παιδιών μας λέγεται και γενιά του αντίχειρα, μιας και αυτός είναι η προέκταση του πληκτρολογίου ενός κινητού

Phivos Nicolaides said...

Phlou...flis. Όπως ακριβώς το λες Φώτη. Καλή βδομάδα!