Thursday, September 17, 2009

Ανοχύρωτη Πολιτεία

Tου Τάσου Μητσόπουλου
Βουλευτή

Ζούμε σε δύσκολους καιρούς. Τα εκφυλιστικά και διαβρωτικά φαινόμενα πυκνώνουν με ανησυχητική και διαρκώς αυξανόμενη ταχύτητα την ώρα που ο πολίτης παρακολουθεί ενεός τα όσα συμβαίνουν γύρω του.

Τα φαινόμενα σήψης και διαφθοράς έχουν εισχωρήσει για τα καλά ακόμα και στους χώρους εκείνους που είναι ταγμένοι να υπηρετούν τη νομιμότητα και τη διαφάνεια. Η αστυνομία συγκλονίζεται από απανωτά περιστατικά που έχουν καίρια υπονομεύσει το κύρος και την αξιοπιστία της και έχουν δυστυχώς εξαρθρώσει την παραγωγική ικμάδα και το ηθικό των έντιμων και ικανών στελεχών της. Η επιβολή του νόμου και της τάξης έχει γίνει δύσκολη υπόθεση. Τα εγκληματικά στοιχεία αποθρασύνονται αφού γνωρίζουν ότι μπορούν, μέσα από την προνομιακή δικτύωση που έχουν αποκτήσει, να ελέγχουν τα πράγματα και να διεκπεραιώνουν ανενόχλητα τις «δουλειές» τους. Η δικαιοσύνη αδυνατεί να προστατεύσει τον πολίτη απέναντι στην επέλαση της παρανομίας και εκείνοι που αποτολμούν να ορθώσουν το ανάστημά τους βρίσκονται σύντομα στο στόχαστρο των παρανόμων. Η εξασφάλιση μαρτυριών σε δύσκολες ποινικές υποθέσεις είναι σχεδόν αδύνατη αφού κανένας δεν τολμά να τα βάλει με το οργανωμένο έγκλημα. Η προστασία μαρτύρων αποτελεί υπόθεση απατηλή.

Στις φυλακές επικρατεί ο νόμος της ζούγκλας και του ισχυρού αφού τα εγκληματικά στοιχεία ελέγχουν όχι μόνο όσα συμβαίνουν εντός των τειχών, επιβάλλοντας τους άγραφους κώδικές τους, αλλά έχουν την ευχέρεια να επιβάλλουν τη θέλησή τους ακόμη και εκτός των φυλακών και να διευθύνουν τις παράνομες δραστηριότητές τους, δολοφονώντας στελέχη αντιπάλων φατριών.

Τα εγκληματικά στοιχεία με περισσή ευκολία ξεκαθαρίζουν τους λογαριασμούς τους και στέλνουν απειλητικά μηνύματα προς όσους τολμούν να σταθούν εμπόδιο στην εκτέλεση των άνομων σχεδίων τους. Εκλελεγμένοι άρχοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης στοχοποιούνται γιατί προσπαθούν να θωρακίσουν τους θεσμούς, με μαφιόζικες μεθόδους που θυμίζουν «καμόρα». Αυτοκίνητα παραδίδονται στην πυρά κατά πυκνά διαστήματα. Τα ναρκωτικά έχουν εισχωρήσει για τα καλά σε όλα τα στρώματα της κυπριακής κοινωνίας, στα σχολεία, στο στράτευμα, διαβρώνοντας σταθερά τις ηθικές αντιστάσεις και απειλώντας το καλύτερο και υγιέστερο κομμάτι της κοινωνίας μας, τη νεολαία.

Έχει πια γίνει σχεδόν καθιερωμένη πρακτική το «λάδωμα» στο δημόσιο τομέα προκειμένου ο ανοχύρωτος πολίτης να εξασφαλίσει τη νόμιμη και εντός εύλογου χρόνου διεκπεραίωση των υποθέσεών του. Τα σκάνδαλα διαδέχονται το ένα το άλλο χωρίς πλέον να προκαλούν οποιαδήποτε αίσθηση. Μεγαλοεργολάβοι που «λαδώνουν», κρατικοί λειτουργοί που τα «παίρνουν» για προμήθειες, για την ανάθεση συμβολαίων, για κρατικές αγορές. Πολιτικοί και κόμματα που ανερυθρίαστα διεκδικούν μίζες. Οι λογής αργυραμοιβοί περιφέρονται χωρίς συστολή στο προσκήνιο και προσφέρουν δελεαστικά ανταλλάγματα προκειμένου να προωθήσουν τα συμφέροντα και τις επιδιώξεις τους. Και το χειρότερο ίσως από όλα είναι το γεγονός ότι οι ηθικές αντιστάσεις της κοινωνίας έχουν χαλαρώσει σε ανησυχητικό βαθμό.

Οι κατεξοχήν πνευματικές δυνάμεις του τόπου σιωπούν ή αδιαφορούν, χωρίς να ακούγεται στεντόρεια η φωνή της αντίστασής τους. Οι απλοί πολίτες ολοένα και πιο συχνά τείνουν να παρανομούν, επιδεικνύοντας «μαγκιά» στον τρόπο που οδηγούν, στον τρόπο που συμπεριφέρονται κοινωνικά, στον τρόπο που επιδιώκουν την απαλλαγή τους από τις όποιες αυτονόητες υποχρεώσεις απέναντι στην πατρίδα και απέναντι στην κοινωνία.

Και όλα αυτά στη νήσο των αγίων, στη μικρή κυπριακή κοινωνία των παραδόσεων, των αρχών, των αξιών και των ισχυρών ηθικών αντιστάσεων. Μια κοινωνία που αυτάρεσκα δηλώνει ότι επιθυμεί να παλέψει για να ανατρέψει την κατοχή και τη διαίρεση. Λησμονώντας ίσως πολύ βολικά ότι η ιερή υπόθεση της ελευθερίας είναι πρωτίστως έργο και ευθύνη ανθρώπων με ισχυρό ηθικό και πνευματικό ανάστημα. Ανθρώπων απαλλαγμένων από πάθη και μικρότητες που αντί να προσθέτουν υπεροχή, υποβαθμίζουν την ατομική αξιοπρέπεια, το ηθικό περιεχόμενο της κοινωνίας, την υπόσταση, το κύρος και την ποιότητα μιας νόμο κρατούσας Πολιτείας.
Τάσος Μητσόπουλος
Βουλευτής

4 comments:

Anonymous said...

καλα τα λεει
ποσο εφαρμοζονται ομως

στο χερι μας ειναι

Phivos Nicolaides said...

Η ψαχασθενής. Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου!

Κράμα said...

Έχετε ένα βραβείο με αγάπη!

Phivos Nicolaides said...

Εβιτα. Έχετε ένα βραβείο διαφορετικό! Δείτε πιό πάνω!!