Tuesday, August 4, 2009

Ιωσήφ Ιωσήφ

Ο πανεπιστημιακός Ιωσήφ Ιωσήφ
νέος Πρέσβης της Κύπρου στην Αθήνα

Όταν βλέπω αγαπητούς μου συγγενείς ή φίλους να καταξιώνονται στον επαγγελματικό τομέα και γενικά στη ζωή, χαίρομαι ιδιαίτερα και νιώθω πραγματικά υπερήφανος γι’ αυτούς.

Ένας από τους αγαπημένους φίλους ο Δρ Ιωσήφ Ιωσήφ, πρόσφατα έχει διοριστεί Πρέσβης της Κύπρου στην Αθήνα. Πώς θα μπορούσα λοιπόν να αγνοήσω αυτή τη μεγάλη επιτυχία του αγαπητού μου φίλου Ιωσήφ;

Με τον Ιωσήφ γνωριστήκαμε στην Αμερική και συγκεκριμένα στο Σικάγο το 1991 στο ετήσιο συνέδριο των Πολιτικών Επιστημών, του Midwest Political Science Association. Βλέποντας το όνομα Ιωσήφ Ιωσήφ στην κονκάρδα, αμέσως του είπα ότι πρέπει να είσαι από την Κύπρο. Φαντάζομαι κι εσύ μου απάντησε. Από τότε μας συνδέει μια διαχρονική φιλία και αλληλοεκτίμηση.

Όταν είχα δει τον Ιωσήφ να προεδρεύει σ’ ένα από τα πάνελ –και δεν ήταν η πρώτη φορά- ένιωσα συγκίνηση. Η πίστη του Ιωσήφ ότι η μικρή Κύπρος κρύβει μεγάλες δυνατότητες και πώς πολλά μπορεί να κάνει σε πολλούς τομείς, στα μάτια μου επιβεβαιωνόταν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Θυμάμαι, μείναμε τότε τρεις μέρες στο Συνέδριο. Έτσι, είχαμε την ευκαιρία να πούμε πολλά. Μέχρι συνέντευξη του πήρα. Μετά από λίγο καιρό, βρεθήκαμε στη Φλώριδα όπου εκεί συμπλήρωσα τα ερωτήματά μου και δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος» σε τέσσερις συνέχειες μεταξύ 20 - 23.6.1991.

Στον πρόλογο μου μεταξύ άλλων έγραψα τα εξής: Ο Δρ Ιωσήφ Ιωσήφ εκτός από την ανθρωπιά του, τα πηγαία φιλικά του αισθήματα τα οποία διακρίνεις στις σχέσεις του με τους άλλους , την επιστημονική κατάρτιση και γνώση που κατέχει, διακρίνεται για τη βαθιά του αγάπη και το πάθος του για την Κύπρο. Εκτός από τη συχνή αρθρογραφία για το Κυπριακό σε διάφορα αμερικανικά έντυπα κι εφημερίδες, έχει γράψει το βιβλίο «Cyprus: Ethnic Conflict and International Concern» (Κύπρος: Εθνική Σύγκρουση και Διεθνές Ενδιαφέρον).

Ευχάριστος συζητητής, βαθύς γνώστης των διεθνών σχέσεων, μετριοπαθής στη κρίση του, χωρίς υπερβολές κι αχρείαστες ωραιοποιήσεις, ο καθηγητής Ιωσήφ κατορθώνει να απομονώσει με εξαιρετική ικανότητα την ουσία από τη λεπτομέρεια.

Αυτά στη δεκαετία του ’90. Σήμερα θα μπορούσα να γράψω πολλά για τον τεχνοκράτη, επιστήμονα και άνθρωπο Ιωσήφ. Τα έργα του όμως και οι επιτυχίες του μιλούν από μόνα τους. Προσωπικά νιώθω να είμαι μεγάλος τυχερός που έχω αυτή την ευκαιρία να διαλογίζομαι με πνευματικούς ανθρώπους του εύρους και του επιπέδου του Ιωσήφ.

Αγαπητέ μας Ιωσήφ, σου ευχόμαστε από καρδιάς κάθε επιτυχία στο δύσκολο έργο που ανάλαβες. Είμαι σίγουρος ότι θα τιμήσεις ξανά τον τόπο σου και τους φίλους σου και αυτούς που σου εμπιστεύτηκαν αυτό το υψηλό αξίωμα. Καλές επιτυχίες για σένα και την Κύπρο μας.
Φοίβος Νικολαΐδης


Ο Ιωσήφ Ιωσήφ, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστημίου Κύπρου κατάγεται από τη Τσάδα Πάφου. Είναι νυμφευμένος με την Ελένη Ιωσήφ και έχουν δύο κόρες, τη Λίνα και τη Σαβίνα.

Είναι αριστούχος απόφοιτος του Πρώτου Γυμνασίου Πάφου. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Διεθνείς Σχέσεις. Πήρε Πτυχίο από το Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Μάστερ από το Πανεπιστήμιο Στοκχόλμης (Σουηδία) και Διδακτορικό από το Miami University (ΗΠΑ). Διετέλεσε Μεταδιδακτορικός Επιστημονικός Συνεργάτης στο Harvard και δίδαξε σε πανεπιστήμια στην Alabama, Minnesota και Ohio. Επέστρεψε στην Κύπρο με την ίδρυση του Πανεπιστημίου Κύπρου το 1992.

Από τον Οκτώβριο 1993 μέχρι τον Ιανουάριο 1995 υπηρέτησε ως Πληρεξούσιος Υπουργός στη διπλωματική υπηρεσία.

Συνεργάσθηκε με διεθνείς οργανισμούς ως ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας και έχει δώσει δεκάδες διαλέξεις σε διεθνή συνέδρια και πανεπιστήμια του εξωτερικού. Έχει δημοσιεύσει δεκάδες επιστημονικά άρθρα και έχει γράψει ή επιμεληθεί την έκδοση δέκα βιβλίων, στα αγγλικά και ελληνικά, που καταπιάνονται κυρίως με τη διεθνή πολιτική, την ευρωπαϊκή ενοποίηση, το κυπριακό και τις σχέσεις Τουρκίας – ΕΕ. Μερικά έχουν εκδοθεί από κορυφαίους διεθνείς εκδοτικούς οίκους στο Λονδίνο, τη Νέα Υόρκη και την Αθήνα.

Ανάμεσα στα βιβλία του είναι: Turkey and the European Union: Internal Dynamics and External Challenges, editor (London: Palgrave Macmillan, 2006). Η Συνθήκη για τη Θέσπιση Συντάγματος της Ευρώπης: Εισαγωγή, Κείμενα, Σχολιασμός, επιμέλεια (Αθήνα: Παπαζήσης, 2006). Cyprus: Ethnic Conflict and International Politics, from Independence to the Threshold of the European Union (London / New York: Macmillan Press / Saint Martin’s Press, 1997) [κυκλοφόρησε και στα ελληνικά με τον τίτλο Κυπριακό Πρόβλημα και Διεθνής Πολιτική: από την Ανεξαρτησία στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Αθήνα: Παπαζήσης, 2000)].
Ο Ιωσήφ σε ερώτηση μου, 'ποια είναι τα νέα στοιχεία της Νέας Διεθνούς Τάξης', μου απάντησε τότε και αποδείχτηκε διαχρονικά σωστός ότι: "Τα νέα στοχεία είναι ο οικουμενικός χαρακτήρας και οι πολύπτυχες διαστάσεις της. Για πρώτη φορά νομίζω σήμερα μπορούμε να μιλήσουμε για οικουμενική κοινότητα και όχι απλώς μια διεθνή τάξη ή διάταξη. Η δομή και οι λειτουργίες του νέου οικουμενικού συστήματος είναι λιγότερο πολιτικές και περισσότερο κοινωνικο-οικονομικές".

Ο Ιωσήφ τότε είπε: Γενικά, θα έλεγα ότι η Κύπρος είναι είναι μια επιτυχημένη περίπτωση μικρής χώρας , η οποία μετά την αποτίναξη του αγγλικού αποικιακού ζυγού, βρήκε τα πόδια της και σήμερα θεωρείται μια αρκετά ώριμη χώρα από άποψη πολιτικών διαδικασιών. Αν δεν υπήρχε η ανοιχτή πληγή του Κυπριακού, η Κύπρος θα μπορούσε ίσως να χρησιμοποιηθεί ως πρότυπο χώρας η οποία μετά από αιώνες εξωτερικού ελέγχου και ξένης διακυβέρνησης βρήκε τα πόδια της και ωρίμασεκαι στις πολιτικές διαδικασίες. Βέβαια πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Γενικά, όμως, πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι με την πρόοδο που έχουμε σήμερα. Και μπορούμε να το καταλάβουμε αυτό καλύτερα, αν συγκρίνουμε με άλλες χώρες που ήταν στην ίδια κατάσταση με μας πριν 30-40 χρόνια. Ακόμη και άλλες χώρε με πολλά χρόνια ανεξαρτησίας δεν μπόρεσαν να καλλιεργήσουν και αναπτύξουν τους δημοκρατικούς θεσμούς όπως εμείς.

"Όταν θα αρχίσεις να πουλάς επιφανειακή προπαγάνδα, το μόνο που θα καταφέρεις είναι να υποσκάψεις τη δική σου αξιοπιστία και αξιοπρέπεια". Πόσα σοφά λόγια από το νεαρό μάλιστα τότε καθηγητή Ιωσήφ.

Όταν γνωριστήκαμε με μαύρα μαλλιά... τη δεκαετία του '90 στην Αμερική. Μαύρα μεν μαλλιά ο Ιωσήφ, αλλά κοφτερά μυαλά...

Ο Δρ Ιωσήφ Ιωσήφ (αριστερά) με τον Ρώσσο Σεργκέϊ Λιτσόφ, Γραμματέα του Ρωσικού Συνδέσμου Πολιτικών Επιστημών στη Μόσχα και ο Φοίβος Νικολαΐδης.

Με τον Ιωσήφ στην Αθήνα.

Πριν ακόμη ιδρυθεί το Πανεπιστήμιο Κύπρου...

Σε Σεμινάριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Ρώμη το 1995. Από αριστερά Δημήτρης Δημητρίου, Δρ Ιωσήφ Ιωσήφ, Φοίβος Νικολαΐδης και Σταύρος Κρεμμός.

Από αρστερά Δημήτρης Δημητρίου (Συντεχνιακός), Φοίβος Νικολαΐδης (Δημοτικός Σύμβουλος, τότε), Δρ Ιωσήφ Ιωσήφ και Σταύρος Κρεμμός, τέως Πρόεδρος της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου.

7 comments:

jf said...

Εύχομαι καλή σταδιοδρομία στο νέο του πόστο.

Χαίρομαι επίσης για την ειλικρινή χαρά των φίλων για τις επιτυχίες των φίλων τους. Ξέρεις, Φοίβο, δεν είναι πάντα ειλικρινής...

Phivos Nicolaides said...

JamanFou. Οι άνθρωποι με ήθος και παιδεία χαίρονται ειλικρινά για τις επιτυχίες των άλλων. Σίγουρα, η ειλικρίνεια έχει να κάνει με τον χαρακτήρα και την ποιότητα της προσωπικότητας...

Sissi Soko said...

Μπράβο! Οι επίστήμονες είναι εκείνοι που θα κλειθούν να παίζουν το πρώτο βιολή στην καινούργια κοινωνωία!

stalamatia said...

Eίναι καλό να γνωρίζουμε τους πρέσβεις μας με αυτό τον τρόπο και ακόμα καλύτερα που αυτός ο πρέσβης θα είναι στην Αθήνα.Που ξέρεις μπορεί να συναντηθούμε!!.

Unknown said...

Είχα την μεγάλη χαρά να συνομιλήσω με τον κο Ιωσήφ Ιωσήφ μερικές φορές σε εκπομπές μου στον Άστρα. Η πρώτη φορά ήταν όταν ακόμα η προεκλογική εκστρατεία στις Ηνωμένες Πολιτείες βρισκόνταν σε αρχικό στάδιο, πριν ο Μπαράκ Ομπάμα λάβει το χρίσμα των Δημοκρατικών, όταν ακόμα έμοιαζε με ουτοπία η διεκδίκηση του Λευκού Οίκου από τον χαρισματικό αφροαμερικανό πολιτικό.
Και όμως, σε ανύποπτο χρόνο, ο Ιωσήφ Ιωσήφ, με σπάνιου επιπέδου οξυδέρκεια ανέλυσε γιατί ο Ομπάμα θα λάβει τελικά το χρίσμα και γιατί (το πιθανότερο) θα εκλεγεί Πρόεδρος. Έχει σημασία πως αυτά ειπώθηκαν πολύ πριν ξεσπάσει η Οικονομική Κρίση που για μερικούς έδωσε την ώθηση στην εκλογή του νέου Αμερικανού Προέδρου.

Και, όλες τις άλλες φορές που έτυχε να βρεθούμε στο studio και να μιλήσουμε πάντα για θέματα της διεθνούς πολιτικής χάρηκα τη νηφαλιότητά του και κυρίως τον ορθολογικό τρόπο ανάλυσης που διαθέτει, έχοντας πάρει αμετάκλητο διαζύγιο από τις «συναισθηματικές εξάρσεις» και τις συνήθεις αρλουμπολογίες των πολιτικών μας ταγών.

Phivos Nicolaides said...

@ Σήσση... το καλητεχνικό μου. Οι επιστήμονες και γενικά οι σωστοί άνθρωποι όπως τον φίλο Ιωσήφ.

@ stalamatia. Είναι καλό και χρήσιμο να γνωρίζουμε τα δημόσια πρόσωπα γενικά. Να πάτε να τον δείτε με το καλό στην Αθήνα.

Phivos Nicolaides said...

politispittas. Αυτά τα χαρακτηριστικά που περιγράφεις με τόσο ωραίο τρόπο, διακρίνουν πράγματι τον Ιωσήφ, επιστήμονα και άνθρωπο. Νηφάλιος, ορθολογιστής, κοφτερη κριτική σκέψη χωρίς «συναισθηματικές εξάρσεις» και υπερθετικούς. Γενικά άνθρωπος του μέτρου. Γι' αυτό εξ' άλλου με εντυπωσίασε από την πρώτη στιγμή που γνωριστήκαμε.