Sunday, July 5, 2009

H ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ δεν είναι ασθένεια

Γράφει η
Δέττη Χριστοφίδου
Βοτανοθεραπεύτρια

Η χοληστερόλη είναι μια λιπαρή ουσία που παράγεται κυρίως στο ήπαρ (80%). Την λαμβάνουμε όμως και μέσω της διατροφής μας (20%). Ο οργανισμός μας χρειάζεται τη χοληστερόλη για να σχηματίζει τις κυτταρικές μεμβράνες. Μεταξύ άλλων, από χοληστερόλη σχηματίζονται οι ανδρικές ορμόνες (τεστοστερόνη) και οι γυναικείες (οιστρογόνα και προγεστερόνη). Επίσης, η βιταμίνη D, παράγεται στο δέρμα από χοληστερόλη υπό την επίδραση του ήλιου. Η κυριότερη ορμόνη για την αντιμετώπιση του στρες, η κορτιζόλη, παράγεται από χοληστερόλη. Επιπλέον είναι πολύ σημαντική για τη φυσιολογική λειτουργία του εγκεφάλου και για τη σταθεροποίηση των νευροδιαβιβαστών, δηλαδή των ουσιών του νευρικού συστήματος που συμβάλλουν στην επικοινωνία των νευροκυττάρων και συνεπώς στην ομαλή λειτουργία τους.

Προβλήματα όπως το άγχος, η κατάθλιψη αλλά και πιο σοβαρές νευρικές ασθένειες όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας πιστεύεται ότι μπορούν να αναπτυχθούν όταν το σώμα, μεταξύ άλλων, δεν λαμβάνει αρκετή χοληστερόλη μέσω τροφής και αρκετά λιπαρά οξέα (ωμέγα 3 και ωμέγα 6).
Στην ουσία δεν υπάρχει καλή ή κακή χοληστερόλη. Αυτή είναι πάντα η ίδια αλλά ανάλογα με το πως είναι συνδεμένη και μεταφέρεται στο αίμα, ο ρόλος και σημασία της είναι διαφορετικοί, διαφοροποιώντας την έτσι σε καλή ή κακή. Η χοληστερόλη δεν διαλύεται στο αίμα και συνεπώς είναι συνδεδεμένη με πρωτεΐνες, σχηματίζοντας τις λιποπρωτεΐνες. Οι χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνες (LDL) ελευθερώνουν τη χοληστερόλη στο σώμα. Οι λιποπρωτεΐνες υψηλής πυκνότητας (HDL) αφαιρούν τη χοληστερόλη από την κυκλοφορία του αίματος.

Η λιποπρωτεϊνη LDL παράγεται στο ήπαρ κάτω από την επίδραση της ινσουλίνης (και συνεπώς του σακχάρου του αίματος) και μεταφέρεται σε άλλα όργανα. Είναι ζωτική σε φυσιολογικές ποσότητες. Υπερβολική LDL (με την επίδραση ινσουλίνης έπειτα από υπερβολική πρόσληψη υδατανθράκων) όμως μπορεί να συμβάλει στην αρτηριοσκλήρυνση όταν οξειδώνεται ή γλυκοζυλιώνεται (συνδέεται με σάκχαρα) στο αίμα. Διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά (φρούτα, λαχανικά, καρυκεύματα, μυρωδικά, σπόρους και ξηρούς καρπούς) προστατεύει την LDL χοληστερόλη σε συνδυασμό με λιγότερα άμυλα και σάκχαρα που μειώνουν τη γλυκοζυλίωσή της. Επίσης υπάρχουν διάφορα είδη LDL ανάλογα με το μέγεθος.
Πρόβλημα δύναται να δημιουργήσουν τα είδη με το πυκνότερο και μικρότερο μέγεθος , που μπορούν να σφηνωθούν ανάμεσα στα τοιχώματα των αγγείων να οξειδωθούν και να προκαλέσουν φλεγμονή. Η λιποπρωτεΐνη ΗDL, μεταφέρει την ‘’παραπανίσια’’ χοληστερόλη πίσω στο ήπαρ από άλλα όργανα και βοηθά να διατηρούνται τα αγγεία ‘’καθαρά’’. Η χοληστερόλη που μεταφέρεται από τους ιστούς προς το συκώτι από την HDL, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ξανά (οικονομία και ανακύκλωση) ή να μετατραπεί σε χολή.
Αντίθετα από ότι πιστεύει ο κόσμος η χοληστερόλη δεν είναι αρρώστια από μόνη της. Η χοληστερόλη πέραν των φυσιολογικών ορίων είναι ένδειξη ότι κάτι δεν πάει καλά στον οργανισμό. Η χοληστερόλη παράγεται από τον ίδιο τον οργανισμό εφόσον είναι απαραίτητο στοιχείο για την σύνθεση νέων υγιών κυττάρων όταν αυτά καταστρέφονται π.χ. όταν υπάρχει φλεγμονή.
Μειώστε την χοληστερόλη σας σε φυσιολογικά επίπεδα με φυσικό τρόπο ( έτσι μειώνετε και την φλεγμονή που δύναται να υπάρχει κάπου στον οργανισμό).

• Σταματήστε το κάπνισμα.
• Να ασκήστε και να έχετε επαρκή μυϊκή δραστηριότητα.
• Μην αφήνετε το άγχος να σας καταβάλει.
• Σωστή διατροφή, με φρέσκα φρούτα της εποχής και λαχανικά, ξηρούς καρπούς, ψάρια πλούσια σε ω-3
• Να τρώτε συχνά γεύματα. Έρευνα από Βρετανούς επιστήμονες έδειξε ότι είναι πολύ σημαντικό όχι μόνο το τι τρώμε αλλά και το πόσο συχνά τρώμε. Η «κακή» (LDL) χοληστερόλη μέσα στο αίμα μειώνονται σημαντικά σ' αυτούς που έτρωγαν 6 ή περισσότερες φορές την ημέρα (όχι βέβαια ότι κι ότι αλλά ότι η παραπάνω σύσταση).
• Αποφεύγετε τροφές με κορεσμένα λίπη και επεξεργασμένες τροφές, πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε κορεσμένα λίπη είναι 3 έως 5 φορές πιο επικίνδυνα για να αυξήσουν το επίπεδο της χοληστερόλης στο αίμα σε σύγκριση με τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε χοληστερόλη.
• Μειώστε τα γλυκά, για να σταθεροποιήσετε την ινσουλίνη επιπλέον θα μειώσετε το περιττό βάρος και τα τριγλυκερίδια.
• Ελέγξτε το σίδηρο σας διότι το υψηλό επίπεδο δύναται να προκαλέσει οξείδωση και καταστροφή στα αιμοφόρα αγγεία καρδιά και άλλα όργανα και κατά συνέπεια αύξηση της χοληστερόλης.
Οι στατίνες είναι φάρμακα που συνήθως συνταγογραφούνται για μείωση της χοληστερόλης εμποδίζοντας τον μηχανισμό παραγωγής της και κατά προέκταση τα παράγωγα της που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο, όπως προαναφέραμε, στον οργανισμό. Επιπλέον μειώνουν το συνένζυμο Q 10 (Co Q10) από τον οργανισμό που τον οδηγεί κατά συνέπεια σε μυϊκή ατροφία, κούραση κλπ. Άλλες παρενέργειες αυτών των φαρμάκων είναι, ζάλη, κατάθλιψη, προβλήματα μνήμης, ελάττωση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος, πρόβλημα του ήπατος.

Η νιασίνη (νικοτινικό οξύ) είναι βιταμίνη της ομάδας των βιταμινών Β. Όταν χορηγείται σε μεγάλες δόσεις μπορεί να χαμηλώσει τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων και της LDL χοληστερόλης και να αυξήσει το επίπεδο HDL χοληστερόλης. Tο μειονέκτημα της είναι ότι μπορεί να προκαλέσει εξάψεις.

Σας προτείνουμε ανάλογα με την περίπτωση:Lecithin1000+Vit.E (lanes), Lecithin 1200mg (lanes), CO-Q-10 (lanes), CO-Q-10 Gold (lanes), Cholasitrol 565mg (lifeplan), Omega-3 fish oils 1000mg (lifeplan), Acai juice (optima), Goji juice (optima), Pomegranate (optima).
Δέττη Χριστοφίδου
Βοτανοθεραπεύτρια
Web link : http://www.karpasia-hp.com, http://www.thincs.org

7 comments:

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ said...

Πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση με χρήσιμες πληροφορίες.
Λιγο πολύ την "τσιμπάμε" σήμερα από μεγάλοι έως πολύ μικροί και αυτό είναι το άσχημο.
Καλή εβδομάδα,

Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

Adamantia said...

Eμένα μ' αρεσε το αυγο-καρδιά! Ευχαριστούμε Φοίβο για τις πληροφορίες.
Καλή εβδομάδα

jf said...

Πάμπολλες οι πληροφορίες και τα πρέπει γιατρέ μου, μα χωρίς τη θέληση για πράξη…

Eleni Dafnidi said...

Πολύ καλές οι συμβουλές..., μα..., αυτά τα γλυκά πως γίνεται να τα μειώσουμε;
Φοίβο, περιμένω να περάσεις να παραλάβεις το βραβείο σου!

Λεμέσια said...

Ευτυχώς που η κ. Χριστοφίδου το ξεκαθαρίζει από την αρχή, ότι η χοληστερόλη παράγεται κυρίως στο ήπαρ (80%) και μέσω της διατροφής (20%). Μέχρι και τους κρόκους των αυγών αποφεύγω και κρατάω μόνο τα ασπράδια, αλλά παρόλ' αυτά κυμαίνομαι πάντα στα όρια. Είναι οικογενειακό μας... :(

Maria Verivaki said...

my husband has always had a high cholesterol count, even though he is slim, active and eats a very healthy diet.
i think it depends on individuals rather than an average that works for everyone

Phivos Nicolaides said...

@ ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ. Πάρα πολύ ενδιαφέρον κείμενο. Το άσχημο είναι αυτό ακριβώς που αναφέρεις! Καλή βδομάδα, φιλί και ‘αχοληστερόλητες’ αγκαλιές

@ Adamantia. Το αυγό-καρδιά, πώς το προτιμάτε κυρία Άντα μου; Μελάτο, σφιχτό ή ομελέτα; Πολύ καλή βδομάδα να ‘χετε με αυγά-καρδιάς!!

@ JamanFou. Εύκολο είναι JamanFou μου, τα ‘πρέπει’ να τα κάνουμε Zamanfou, «je m'en fous»!!

@ Eleni Dafnidi. Μια επιλογή για να τρως λιγότερα γλυκά, είναι να το ρίξεις στις… σοκολάτες… Μην, μου πεις ότι έχεις έτοιμα και τα σοκολατάκια βραβείο!! Ελένη μου σ’ ευχαριστώ πολύ για τη σκέψη!

@ Λεμέσια. Να τρως αυγά καρδιάς Λεμέσια και να μην φοβάσαι τίποτα!! Τα χαπάκια γιατί υπάρχουν;

@ Mediterranean kiwi. I don’t know if Detty agrees with it, but the fact Maria that he is married (to you!! :) with two children, I guess this is an adequate reason for him to have a high cholesterol !!! :)