Saturday, June 6, 2009

Σαν βγεις στον πηγαιμό για την... Τάλα της Πάφου

Βρασίδας Νεοφύτου Νεοκλέους, ο λαϊκός καλλιτέχνης
Του Φοίβου Νικολαΐδη

Κάθε φορά που ταξιδεύω εντός, ενθουσιάζομαι κυριολεκτικά, όταν ανακαλύπτω νέους τόπους, άγνωστα μονοπάτια, όμορφες γωνιές του τόπου μας και προπάντων ωραίους ανθρώπους. Προσωπικότητες, απλές καταδεκτικές, όχι ψεύτικες και φτιασιδωμένες.
.
Την Τάλα, που βρίσκεται στην επαρχία Πάφου, λίγο έξω από την πόλη της Πάφου σε μια μαγευτική τοποθεσία, μου τη γνώρισε ο παλιός και καλός μου φίλος Αντώνης Δημητρίου, που κατάγεται από εκεί. Ξέροντας ο Αντώνης τα ενδιαφέροντα μου, με φιλοξένησε στην «Ταβέρνα Βρασίδας», που βρίσκεται σε ένα καταπληκτικό φυσικό περιβάλλον. Όσο για το γλυκύτατο κλίμα ας μην το συζητάμε. Μόνο όταν φτάσαμε εκεί, κατάλαβα γιατί επέμενε τόσο πολύ ο Αντώνης να με πάει στο κέντρο του Βρασίδα.

Η πανέμορφη Τάλα φαίνεται ότι δεν βγάζει μόνο 'στρατηγούς', αλλά και αρχιεπισκόπους! Ο 94ος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου και Νέας Ιουστινιανής, Χρυσόστομος Β΄ γεννήθηκε στο γραφικό χωριό, της Τάλας. Οι κάτοικοι νιώθουν δικαιολογημένη υπερηφάνεια γι' αυτό. Πόσο μάλλον ο Ανώτης, που τυγχάνει να είναι αγαπημένος αδελφός του Αρχιεπισκόπου μας.

Στην αρχαιότητα ο Βρασίδας ήταν περίφημος Σπαρτιάτης στρατηγός με πολιτική ευστροφία, που διακρίθηκε στα πρώτα χρόνια του Πελοποννησιακού πολέμου. Ένας άλλος «στρατηγός», ο Βρασίδας Νεοφύτου Νεοκλέους γεννήθηκε, ζει και εργάζεται στο χωριό Τάλα.

Η «Ταβέρνα Βρασίδας» δεν είναι ένα συνηθισμένο οικογενειακό κέντρο αναψυχής. Είναι κάτι παραπάνω από αυτό. Είναι μόνιμη καλλιτεχνική έκθεση, είναι κουλτούρα, είναι λαϊκή τέχνη και πολιτισμός.

Ο ιδιοκτήτης της ταβέρνας Βρασίδας, όνομα και πράγμα, «στρατηγός» στο μαγείρεμα, στο σερβίρισμα, στις δημόσιες σχέσεις, στη μουσική, στις τέχνες και τα γράμματα, είναι ένα πολυσύνθετο ταλέντο, που σε εκπλήττει με τις πολλές ικανότητες και ταλέντα του.

Εκεί που μαγειρεύει στην κουζίνα, πετιέται έξω λέει δυο τραγούδια και επιστρέφει να τελειώσει τον «ταβά»! Ενώ σερβίρει, σου λέει την ιστορία του χωριού του. Στα διαλείμματα κάνει ξενάγηση στο εργαστήρι του και στην έκθεση του, που είναι προέκταση του μαγαζιού του.

Μετά τους ωραίους μεζέδες που έχουν την προσωπική του σφραγίδα, το τερατσόμελο με την αναρή… (χμ!!) συμπληρώνει το μενού. Ο Βρασίδας τότε, από ψήστης μεταμορφώνεται με το σκαλισμένο από τα χέρια του μαγικό ραβδί σε τροβαδούρο, λαϊκό τραγουδιστή μέχρι πρωίας.

Είναι να μην τον χαίρεσαι τέτοιο προικισμένο και πολυσύνθετο ταλέντο; Στο εργαστήριό του σμιλεύει, ζωγραφίζει, σκαλίζει, συλλέγει, κάνει τα πάντα, που έχουν σχέση με την τέχνη.

Ο Βρασίδας είναι από τους λίγους εναπομείναντες ίσως λαϊκούς καλλιτέχνες, που μας κάνουν περήφανους για τη λαϊκή πολιτιστική μας κληρονομιάς. Αυτόν τον πολιτιστικό θησαυρό που δημιουργούν ερασιτέχνες καλλιτέχνες, χωρίς ποτέ να τους το αναγνωρίζει κανείς…αλλά κι αυτοί, ποτέ ίσως, να μην το επιδιώκουν, γιατί είναι αυθεντικοί, απλοί και πραγματικοί υπηρέτες της τέχνης και του πολιτισμού.

Ο Βρασίδας ως αυτοδίδακτος καλλιτέχνης στα έργα του παρουσιάζονται όλα τα χαρακτηριστικά της γνήσιας λαϊκής τέχνης. Έντονα χρώματα, αυθορμητισμός και ειλικρίνεια. Όλα αυτά αντισταθμίζουν τις κάποιες τεχνικές ατέλειες που έχουν συνήθως τα έργα αυτά.

Ως γνήσιος λαϊκός καλλιτέχνης, ο Βρασίδας με τα έργα του, τη ζωντανή καλλιτεχνική του έκφραση και δημιουργικότητα, αντικατοπτρίζει τις παλαιές συνήθειες και τις παραδόσεις. Τον καλλιτεχνικό πλούτο του τόπου μας, που ξεπηδά αυθόρμητα και ανεπιτήδευτα μέσα από τα σπλάχνα του λαού.

Ο Βρασίδας καλλιτεχνεί για τον εαυτό του. Η ομορφιά των έργων του Βρασίδα είναι η απλότητα και η πηγαία αίσθηση του ωραίου.

Δίπλα από την κουζίνα τα έργα του Βρασίδα, σμιλευμένα με κόπο και μεράκι. Οι φιλότεχνοι θαμώνες, ντόπιοι και ξένοι, μένουν εμβρόντητοι…

Εύχαρις και πληθωρικός, ο Βρασίδας ανάμεσα στις δημιουργίες του.

Καλλιτεχνικές ανησυχίες από τον Βρασίδα αποτυπωμένες στο ξύλο.

Μια παλιά φωτογραφία του αείμνηστου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου του Γ', πρώτου προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το πηγαίο ταλέντο του καλλιτέχνη Βρασίδα αποτυπώνεται στα ωραία έργα του, κατασκευασμένα από διάφορα υλικά με μεγάλη μαεστρία και αγάπη.

Απολαύστε τον Βρασίδα, μια στο καρφί και μια στο πέταλο, να δίνει ρεσιτάλ τραγουδιού το βράδυ και να σκαλίζει με τα έμπειρα του χέρια, το ξύλο και την πέτρα το πρωϊ...

Η παρέα μας έμεινε κατάπληκτη από τα ταλέντα του Βρασίδα και τη φιλοξενία του.

Στο τσακίρ κέφι ο Βρασίδας ξεσηκώνει τον κόσμο με τις μουσικές του περιπλανήσεις… Η Δήμητρα, ο Κώστας και ο Κυριάκος κτυπούν τα ρέστα τους στην πίστα!

Σαν βγεις στον πηγαιμό για την… Τάλα, μην ξεχάσεις να περάσεις και από τον Βρασίδα! Θα το ευχαριστηθείς πολλαπλώς. Να μου το θυμηθείς…
Φοίβος Νικολαΐδης

12 comments:

aiolos said...

Mπράβο του, όμορφος ο κος Βρασίδας, ζηλεύω τα εργαλεία του, μου αρέσουν αφάνταστα τα παλαιά εργαλεία, και ο χώρος που τα έχει είναι πολύ όμορφος, και την ζειμπεκιά καλά την "ρίχνουν".

ΕΛΕΝΑ said...

Εκτός από τα πολλά ταλέντα του, ο Βρασίδας διαθέτει και ένα πολύ ζεστό χαμόγελο!!
Μπράβο του!!!

Sissi Soko said...

Ωραίος ο Βρασίδας... μου θυμίζει τον παππού μου με τα εργαλεία του.

stalamatia said...

Ωραίος ο Βρασίδας .Μου αρέσουν τα πέτρινα και τα παλιά εργαλεία ,αντικείμενα.Καλό Σ/Κ.

jf said...

Eκ Τάλας καταγόμενος μα ουδόλως… τάλας, ο κ. Βρασίδας με τ’ όνομα και τα πολλά ταλέντα...

αλλά κι ο αγαπητός μας Φοίβος με τα ενδιαφέροντα… ενδιαφέροντά του!

Εύγε-τε!

γαστεροπλήξ said...

όλη η δουλειά του ωραία, αλλά το χαμόγελο του κλέβει την παράσταση

phlou...flis said...

Ελα λέγε, πόσα πήρες γι αυτή τη διαφήμιση; :-)
να υποψιαστώ: εισητήριο διαρκείας για την ταβέρνα και δωρεάν φαγητό;
Οσον αφορά το Βρασίδα: χαρακτηριστική φάτσα καλόκαρδου κύπριου μερακλή

Eva Stamou said...

Άλλος ένας λόγος για να επισκεφθώ την Κύπρο: η ταβέρνα cum πολιτιστικό στέκι του Βρασίδα!

Καλό σαββατοκύριακο Φοίβο.

dokisisofi said...

ήντα ωραία...

Phivos Nicolaides said...

@ aiolos. Ωραίος ως Έλληνας ο Βρασίδας. Είναι λεβεντιά σε όλα του.

@ ΕΛΕΝΑ. Εάν είχε και τις «Συνταγές καρδιάς», θα’ ταν αχτύπητος!!

@ Σήσση... το καλητεχνικό μου. Πολυσύνθετο ταλέντο και ο παππούς σου Σίλβια. Μπράβο του.

@ stalamatia. Ωραίος ο Βρασίδας και χρυσοχέρης! Ότι πιάσει στο χέρι του, γίνεται όμορφο.

@ JamanFou. Τα ενδιαφέροντα υπεράνω όλων Ιωάννα μας!

@ γαστεροπλήξ. Πού να τον ακούσεις ακόμη να τραγουδάει…

@ phlou...flis. Ο Βρασίδας, μου υποσχέθηκε να φτιάξει το άγαλμά μου, από… κούτσουρο!!

@ Eva Stamou. Εμείς θα σε περιμένουμε όποτε το αποφασίσεις να μας επισκεφθείς. Στο πρόγραμμα που θα ετοιμάσουμε, θα συμπεριλάβουμε και το «Πολιτιστικό Κέντρο» του Βρασίδα!!

@ dokisisofi. Δεν μας είπες, αν βρεθείς στην περιοχή τι θα κάνεις!!

Adamantia said...

Kι εγώ ελπίζω να μαζέψω κάποτε τις απαραίτητες υπογραφές για να έλθω..
Καλημέρα Φοίβο!

Phivos Nicolaides said...

Adamantia. Η ιδιαίτερη πρόσκληση για σένα, είναι ανοιχτή πάντα. Να κοπιάσεις όποτε μπορέσεις. Καλημέρα Αδαμαντία.