Monday, June 1, 2009

Μασάζ - Ανάτριψη

Γράφει η
Δέττη Χριστοφίδου
Βοτανοθεραπεύτρια
.
Πήγε η νύμφη στο φαρμακοποιό για του ζητήσει να της φτιάξει ένα δηλητήριο. Αυτός την ρώτησε «τι θα το κάνεις», και αυτή του απάντησε «είναι για την πεθερά μου δεν την αντέχω». Της έφτιαξε το φάρμακο και της έδωσε οδηγίες χρήσης « 1 κουταλάκι του τσαγιού πριν κοιμηθεί, δεν θα έχει άμεσα αποτελέσματα θα χρειαστεί τουλάχιστο ένα μήνα για να δράσει για να μην σε υποψιαστούν, και για να την πείσεις να το παίρνει, πες της ότι είναι για την αϋπνία που τόσο υποφέρει και κάνε της μασάζ για 1\2 ώρα τουλάχιστον».

Μετά από 20 μέρες η νύμφη πήγε πίσω στο φαρμακοποιό. «να μου κάνεις αντίδοτο, δεν θέλω να πεθάνει μετάνιωσα» Και ο φαρμακοποιός απάντησε « δεν σου έδωσα δηλητήριο αλλά χαμομηλάκι για να ηρεμήσει και να κοιμάται καλύτερα, ιδιαίτερα μετά από το μασάζ, για να σε εκτιμήσει και εσύ να την συμπαθήσεις».

Ο άνθρωπος ανταποκρίνεται ενστικτωδώς αγγίζοντας όπου πονά. Η θεραπεία μέσω του μασάζ ήταν ιερή κατά την αρχαιότητα σε όλους τους πολιτισμούς για να αποκτήσει μια κακόφημη εικόνα κατά το τέλος της ύστερης Ρωμαϊκής εποχής. Μια φήμη που συνεχίζεται στον ένα ή στον άλλο βαθμό ως τις μέρες μας. Ταυτόχρονα ωστόσο, με την ανάπτυξη και την διάδοση των εναλλακτικών μορφών θεραπείας, το μασάζ τείνει να αναβιώσει και να επανακτήσει την αξιοπιστία που είχε σε παλαιότερες εποχές. Το μασάζ είναι μία θεραπευτική μέθοδος την οποία χρησιμοποιούσαν ήδη από την αρχαιότητα τόσο στην Ελλάδα, με τις τεχνικές του Ιπποκράτη, όσο και στην Ινδία αλλά και στην Κίνα, 5.000 χρόνια πριν.

Ετυμολογικά η λέξη μασάζ προέρχεται από τη γαλλική λέξη massage που σημαίνει τριβή-μάλαξη, ή την αραβική λέξη massa = άγγιγμα, αίσθηση ή χειρισμός . Ή από την λατινική λέξη massa = μάζα, ζυμάρι ή από τα εβραϊκά me-sakj = χρίζω με έλαιο. Στα ελληνικά η λέξη είναι ανάτριψη.

Είναι μια θεραπευτική μέθοδος που στοχεύει στην τόνωση, χαλάρωση και ευεξία του οργανισμού με μαλάξεις, πιέσεις, διατάσεις, εντριβές κλπ, και η οποία χρησιμοποιεί τις παλάμες, τα δάκτυλα, τους αντίχειρες, τους βραχίονες τους αγκώνες, ακόμη και τα πόδια.
Υπάρχουν πάνω από 80 διαφορετικά είδη μασάζ που βασίζονται στη θεώρηση της ολιστικότητας του ανθρώπινου οργανισμού και στοχεύουν στην τόνωση των ενεργειακών σημείων του σώματος, που δέχονται καθημερινά πίεση, κούραση και ένταση και είναι υπεύθυνα για τα διάφορα προβλήματα υγείας.
.
Σε πολλές περιπτώσεις ο θεραπευτής μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα συνδυασμό ή μια ποικιλία από τεχνικές προκειμένου να ενεργοποιήσει, αναζωογονήσει και αποκαταστήσει τη φυσική λειτουργία. Επιδρά στο κυκλοφορικό, στο μυο-σκελετικό και στο νευρικό σύστημα ενώ προσβλέπει στη βελτίωση της αναπνοής και οξυγόνωσης των κυττάρων, όπως και στην απομάκρυνση των τοξίνων από τους ιστούς.
.
Βελτιώνει τη λεμφική κυκλοφορία και βοηθάει στην διάσπαση του υποδόριου λίπους βελτιώνοντας την εμφάνιση της επιδερμίδας. Επίσης, χαλαρώνει τους σφιγμένους μύες, τους συνδετικούς ιστούς, ανακουφίζοντας έτσι τους πόνους και τις εντάσεις. Η χρήση των λαδιών βάσης και αιθέριων ελαίων προσθέτουν ενεργητικές στον οργανισμό ουσίες, μιας και απορροφώνται μικρές ποσότητες των θεραπευτικών ουσιών που περιέχουν. Ο συνδυασμός του μασάζ με τα κατάλληλα αιθέρια έλαια για την κάθε περίπτωση, βοηθούν σε διάφορα προβλήματα υγείας.

Τα ανεκτίμητα οφέλη του μασάζ:• Βελτιώνει την κυκλοφορία αίματος. • Δυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα. • Ενισχύει τη σωματική αυτοεπίγνωση.• Δυναμώνει τους μυς.• Κάνει πιο ελαστικές τις αρθρώσεις. • Απελευθερώνει τυχόν κρυμμένες εντάσεις σε μυς και αρθρώσεις. • κόπωση, • Ανακουφίζει από τους πονοκεφάλους και ημικρανίες από ένταση, άγχος, στρες, αϋπνίες, κατάθλιψη, έλλειψη συγκέντρωσης, πεσμένο λίμπιντο. • Για τη εγκυμοσύνη: πόνοι στη μέση, στον αυχένα, κόπωση, οιδήματα. • Για το αδυνάτισμα και αισθητική: Τόνωση και σύσφιξη της δέρματος, κατακράτηση υγρών, κυτταρίτιδα, • Για την αντιγήρανση : Αποτοξινώνει και τη θρέφει τους ιστούς τόσο εξωτερικά όσο και στα εσωτερικά όργανα.

Η έρευνα πάνω στο θεραπευτικό μασάζ και στα πλεονεκτήματα του συνεχίζει να δείχνει ότι μειώνει την καρδιακή πίεση και την πίεση του αίματος, αυξάνει τις ενδορφίνες καθώς και την κυκλοφορία του αίματος και της λέμφου.

Το μασάζ είναι για όλους και δεν χρειάζεται να περιμένει κάποιος μέχρι να πονέσει για να το κάνει.
Σας προτείνω αν έχετε παιδάκι από 3-8 χρονών να το μάθετε να περπατά στην πλάτη σας αποφεύγοντας να πατά την σπονδυλική στήλη.

Το μασάζ είναι ένα εργαλείο προληπτικής θεραπείας. Μαθαίνουμε να κατανοούμε τη γλώσσα του σώματός μας και λέμε «ναι» στη χαλάρωση και την ευεξία και «όχι» στην ένταση και τον πόνο.
Δέττη Χριστοφίδου
Βοτανοθεραπεύτρια
Web link : http://www.karpasia-hp.com/

12 comments:

Anonymous said...

Αμάν ένα κατάλαβα. Πρέπει να κάνω αμέσως παιδί :))

ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ said...

πολύ ωραίες οι πληροφορίες, η γιαγιά μου είχε μαγικά χέρια, έδιωχνε κάθε πόνο από το κορμί, το χάρισμα φαίνεται να το έχει κληρονομήσει η μεγάλη μου κόρη, φέτος θα πάει στη σχολή φυσικοθεραπευτών,

ο παππούς όταν είμασταν μικρά συνέχεια μας έβαζε και πατούσαμε την πλάτη του, εμείς χαιρόμασταν πολύ ήταν διασκεδαστικό, και έτσι όλοι είμασταν ευχαριστημένοι, εκείνος ξεκουραζόταν μετά από πολλές ώρες ορθοστασίας στο κουρείο του και μεις επειδή το είχαμε και ως παιχνίδι, χαιρόμασταν όμως όταν τον ακούγαμε να λέει ότι ανακουφίστηκε, αργότερα το ζητούσαμε και εμείς από τα παιδιά μας, είναι πολύ χαλαρωτικό.

Phivos Nicolaides said...

@ Freedula said. Παιδί, εδώ και τώρα :))

@ ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ. Οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας ήταν πολύ πιο μελετημένοι από εμάς!

jf said...

Βλέπω, η νύφη τα κατάφερε νωρίτερα από μήνα. Κι έζησε αυτή καλά κι η πεθερά καλύτερα... Ας όψεται ο φαρμακοποιός

Meropi said...

Ax τι μου θύμησες εσύ και η κ. Χριστοφίδου τώρα! Τη κόρη μου που όταν ήταν μικρούλα, τη βάζαμε να μας πατά. Μια μέρα λοιπόν ξάπλωσε κι αυτή το κορμάκι της και μου λέει "μαμά πάτα με σε παρακαλώ για να ξεκουραστώ". Χα χα χα!

Adamantia said...

Ωχ, πρέπει να κάνω εγγόνι!!!

betty said...

ωχ, δεν πρόλαβα, τώρα ο γιος μου γίνεται εννιά ! πολύ ενδιαφέρον άρθρο.

ΕΛΕΝΑ said...

Η ιστορία με την πεθερά και την νύφη απολαυστική!!
Οι ευεργετικές επιδράσεις του μασάζ είναι αδιαμφισβήτητες σίγουρα!

stalamatia said...

Θάλω μασαζ εδώ και τώρα χα χα χα .Εχουμε και την άλλη θέλει 30 ευρώ την ώρα.Ας στο καλό.

Phivos Nicolaides said...

@ JamanFou. Κατάρα στο φαρμακοποιό!!

@ Meropi. Αν και οι γιατροί λέγανε ότι ήταν και επικίνδυνα, να σε πατάνε στην πλάτη αδιάκριτα...

@ Adamantia. Πριν ή μετά το μασάζ;

@ betty. Να περιμένεις Μπέτυ μου το εγγονάκι της Αδαμαντίας!

@ ΕΛΕΝΑ. Απολαυστικό και το μασάζ με τις αδιαμφισβήτητα ευεργετικές του επιδράσεις. Φτάνει να βρεις το κατάλληλο χέρι!!

@ stalamatia. Να περάσεις από τη Δέττη για ένα χαλαροτικό μασάζ δωρεάν. Ωχ, ξέχασα αυτή είναι βοτανοθεραπεύρια!!

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ said...

Χααα...τί μου θύμισες τώρα
Τον αδελφό της μαμάς μου στρατιώτης ήταν, που με έβαζε (3-4 εγώ) να περπατάω στην πλάτη του.... οπότε συμφωνώ απόλυτα. Κάτι ήξεραν

Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

Phivos Nicolaides said...

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ. Τελικά, περάσαμε όλοι με τον ένα τρόπο ή τον άλλο από την 'Ανάτριψη'!!! Φιλί και ανάτριψες αγκαλιές!!