Monday, May 18, 2009

Αναδασμός

Γράφει η
Αντριάνα Χατζηκυριάκου-Βουρμά
Γεωπόνος

Ο πολυτεμαχισμός και ο μικροτεμαχισμός της γης, η έλλειψη αγροτικών δρόμων, η κατοχή της ιδιοκτησίας σε αδιαίρετη και σε δυαδική/πολλαπλή μορφή και το ακανόνιστο σχήμα των τεμαχίων γης, είναι ουσιώδη και χαρακτηριστικά προβλήματα της αγροτικής ιδιοκτησίας, τόσο στον Κύπρο όσο και σε πολλές άλλες χώρες.
Το Τμήμα Αναδασμού, του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος είναι υπεύθυνο για το συντονισμό, τη διαχείριση και την υλοποίηση μέτρων αναδασμού στην Κύπρο.

Αναδασμός είναι η ενοποίηση και αναδιανομή όλης ή μέρους της έκτασης, που περικλείεται στα διοικητικά όρια ενός χωριού. Επιδίωξη είναι ο κάθε ιδιοκτήτης, μετά τον αναδασμό, να πάρει την ιδιοκτησία του συγκεντρωμένη σε ένα, δυο ή τρία το πολύ, τεμάχια γης, ίσης περίπου αξίας, με την ιδιοκτησία που είχε πριν τον αναδασμό.

Ο αναδασμός ως βασικό θεσμικό σχέδιο υποδομής, επιλύει τα προβλήματα της αγροτικής ιδιοκτησίας μέσω κυρίως, της βελτίωσης της ελαττωματικής ιδιοκτησιακής δομής και της κατασκευής ενός σύγχρονου αγροτικού οδικού δικτύου, δημιουργώντας έτσι οικονομικά εκμεταλλεύσιμα κτήματα.

Στα 35 χρόνια της εφαρμογής μέτρων αναδασμού στην Κύπρο, συμπληρώθηκαν 62 σχέδια αναδασμού, που καλύπτουν συνολική έκταση 15.581 περίπου, εκταρίων, ενώ άλλα 20 σχέδια που καλύπτουν συνολική έκταση 4.230 περίπου εκταρίων, βρίσκονταν σε διάφορα στάδια εξέλιξης. Επιπρόσθετα, άλλα 47 σχέδια αναδασμού που καλύπτουν έκταση 25.679 περίπου, εκταρίων βρίσκονταν υπό προώθηση.

Σε όλες τις περιοχές όπου εφαρμόστηκε το σχέδιο του αναδασμού, έχουν σημειωθεί σημαντικές βελτιώσεις στη διακατοχή της γης. Μεταξύ άλλων αυξήθηκε το μέγεθος του γεωργικού κλήρου, συγκεντρώθηκαν τα πολλά και σκόρπια τεμάχια γης, καταργήθηκε ή περιορίστηκε στο ελάχιστο η συνιδιοκτησία και κατασκευάστηκαν ή και βελτιώθηκαν αγροτικοί δρόμοι που παρέχουν εύκολη προσπέλαση στα ενοποιημένα κτήματα ή τεμάχια.

Από ανάλυση των στοιχείων σε 62 συμπληρωμένα σχέδια αναδασμού, παρατηρήθηκε αύξηση της μέσης έκτασης ιδιοκτησίας κατά 31 %, περίπου, η οποία επιτεύχθηκε τόσο με τη συγκέντρωση των διάσπαρτων και πολυτεμαχισμένων ιδιοκτησιών, όσο και με την εξασφάλιση και διάθεση, σε μικροϊδιοκτήτες, 918,5 περίπου, εκταρίων ιδιωτικής, εκκλησιαστικής και κρατικής γης.

Στις ίδιες περιοχές, ταυτόχρονα με την αύξηση της μέσης έκτασης της ιδιοκτησίας, παρατηρήθηκε και μείωση του αριθμού των τεμαχίων/μεριδίων γης κατά 56 % περίπου, αύξηση της μέσης έκτασής τους κατά 112 % περίπου, ενώ με την κατάργηση της δυαδικής/πολλαπλής μορφής ιδιοκτησίας παρατηρήθηκε μείωση του αριθμού των τεμαχίων γης σε αδιαίρετη μορφή κατά 89% περίπου.
Αντριάνα Χατζηκυριάκου-Βουρμά
Γεωπόνος

2 comments:

phlou...flis said...

Και αναρωτιέμαι πολλάκις, αφού ο αναδασμός τόσα πολά προσφέρει (όπως επίσης και κατασκευή αρδευτικών καναλιών) γιατί σε πολλές περιοχές αντισρούν οι ίδιοι οι αγρότες. Και αναφέρομαι κυρίως στον ελλαδικό χώρο;

Την καλημέρα μου, μετά από τις μινι @διακοπές

Anonymous said...

Δε μπορώ να σου απαντήσω για τον ελλαδικό χώρο αλλά όσο αφορά την Κύπρο ο κύριος λόγος αντίδρασης είναι κυρίως ο φόβος που επικρατεί ότι σε περιοχές αναδασμού δεν επιτρέπεται ανέγερση μεμονωμένης κατοικίας και γενικότερα ότι μια περιοχή αναδασμού δε μπορεί αργότερα να μετατραπεί σε περιοχή ανάπτυξης(κυρίως οικιστική).Ο αναδασμός δεν εμποδίζει την περαιτέρω ανάπτυξη και μάλιστα με το οδίκο δίκτυο που κατασκευάζεται σε κάθε περιοχή εφαρμογής αναδασμού τα τεμάχια αποκτούν αυτόματα δικαίωμα ανέγερσης κατοικίας, σύμφωνα βέβαια με όσα καθορίζει η δήλωση πολιτικής ή το τοπικό σχέδιο κάθε περιοχής (πολεοδομική νομοθεσία). Οι αγρότες πολλές φορές αγνοούν τα βασικά περί αναδασμού. Βέβαια πολλοί αγρότες εκμεταλεύονται παράνομα χαλίτικη ιδιοκτησία.... Το θέμα αναδασμού είναι μεγάλο κεφάλαιο....προοδευτικά μυαλά γνωρίζουν ότι ο αναδασμός ειναί ευλογία..