Saturday, May 9, 2009

Η Ημέρα της Ευρώπης

Η Ημέρα της Ευρώπης γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 9 Μαΐου, σε ανάμνηση της πρότασης του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών Robert Schuman (9 Μαΐου 1950) για τη δημιουργία μιας οργανωμένης Ευρώπης. Ήταν το πρώτο βήμα προς τη δημιουργία της οντότητας που είναι σήμερα γνωστή ως Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Ευρωπαϊκή Σημαία

Η επίσημη σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τα δώδεκα χρυσά αστέρια να σχηματίζουν κύκλο σε κυανό φόντο, υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης το 1986. Ο αριθμός των αστεριών συμβολίζει την τελειότητα και την πληρότητα.

Ο Ευρωπαϊκός Ύμνος
Το 1986 η Ωδή στη Χαρά, το τελευταίο μέρος της Ενάτης Συμφωνίας του Μπετόβεν υιοθετήθηκε από την Κοινότητα ως ο Ευρωπαϊκός Ύμνος. Η επιλογή αυτή έγινε καθώς, είναι ένας ύμνος στην ενότητα και την ειρήνη μεταξύ των πολιτών. Δεν έχουν προστεθεί λόγια στη μουσική, αν και έχουν γραφτεί κάποιοι στίχοι. Ο ευρωπαϊκός ύμνος δεν αντικαθιστά τους εθνικούς ύμνους των κρατών μελών.

Εκατομμύρια Ευρωπαίοι γιορτάζουν σήμερα την Ημέρα της Ευρώπης, που είναι αφιερωμένη στην ενότητα και την ειρήνη των χωρών της Ε.Ε. Μαζί με τη σημαία, το έμβλημα, τον ύμνο και το ενιαίο νόμισμα (ευρώ) η μέρα αυτή εκπροσωπεί την πολιτική οντότητα της Ε.Ε.

Η Διακήρυξη Σουμάν, εμπνευσμένη από τον Ζαν Μονέ, αποτελεί την απαρχή γένεσης της διαδικασίας της ευρωπαϊκής ενοποίησης, που οδήγησε στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (1957) και στη μετεξέλιξή της, τη σημερινή Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 κρατών-μελών. Το μεγαλόπνοο σχέδιο του Σουμάν και των άλλων «πατέρων» της ευρωπαϊκής ενοποίησης, του Ζαν Μονέ, του Κόνραντ Αντενάουερ, του Άλτσιντε ντε Γκάσπερι, του Ανρύ Σπαάκ, απέδωσε καρπούς. Από τη Συνθήκη για την κοινή διαχείριση του άνθρακα και του χάλυβα, στη Συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας του 1957, στην κοινή αγροτική πολιτική, στη νομισματική συνεργασία, στις άμεσες και καθολικές εκλογές για την ανάδειξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στην ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων, των αγαθών, των κεφαλαίων και των υπηρεσιών, έως τον χώρο ελευθερίας, δικαιοσύνης και ασφάλειας και το ευρώ.

1951: Ιδρύεται η Ευρωπαϊκή Κοινότητα Άνθρακα και Χάλυβα από τα έξι ιδρυτικά μέλη της
1957: Η Συνθήκη της Ρώμης θεσπίζει μια ενιαία αγορά
1973: Τα κράτη μέλη της Κοινότητας γίνονται εννέα και αναπτύσσονται οι κοινές πολιτικές της
1979: Οι πρώτες άμεσες εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
1981: Η πρώτη μεσογειακή διεύρυνση
1993: Ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς
1993: Η Συνθήκη του Μάαστριχτ ιδρύει την Ευρωπαϊκή Ένωση
1995: Η ΕΕ αποκτά 15 μέλη
2002: Τίθενται στην κυκλοφορία τα χαρτονομίσματα και τα κέρματα του ευρώ
2004: Δέκα ακόμα χώρες προσχωρούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Πρωτεύουσες Ευρωπαϊκής Ένωσης Ευρωπαϊκός Ύμνος

6 comments:

ΕΛΕΝΑ said...

Ημέρα γιορτής για την ΕΕ λοιπόν σήμερα, κι ας ευχηθούμε ενότητα και ειρήνη, όχι μόνο ανάμεσα στις χώρες της αλλά και σε όλον τον κόσμο!!

Phivos Nicolaides said...

ΕΛΕΝΑ. Αμήν και πότε αγαπητή Έλενα!!

Maria Verivaki said...

happy birthday then to europe
lets hope it stays european!

jf said...

Να ζήσει η μαμά Ευρώπη η πολύτεκνη! και είθε τα παιδιά της να την αγκαλιάζουν με στοργή και προδέρμ, για το καλό τους βεβαίως-βεβαίως...

Eva Neocleous said...

Φοίβο, εξαιρετικό το αφιέρωμά σου!
Ας ευχηθούμε να πραγματοποιηθούν τα οράματα των "πατέρων" της.
Η Ε.Ε. παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, αποτελεί εχέγγυο για την ενότητα και το ξεπέρασμα των εθνικιστικών αντιπαλοτήτων του παρελθόντος.

Phivos Nicolaides said...

@ Mediterranean kiwi. Lets hope na pray Maria!

@ JamanFou. Για φαντάσου Ιωάννα την Κύπρο σήμερα εκτός Ευρώπης, όπως ήθελαν μερικοί προοδευτικοί..

@ Eva Neocleous. Μια μικρή υπενθύμιση έκανα Εύα τίτοτα το ιδιαίτερο. Από τις αρχές του 1980 πολεμούσαμε για την Ευρώπη, όταν κάποιοι άλλοι βλέπανε φίδια, σημεία και τέρατα με την τότε ΕΟΚ!!! Δες: εδώ