Wednesday, April 29, 2009

Κωλοέλληνες

Του Γιώργου Πήττα
Στήλη Άλατος

Κυκλοφορεί που λέτε στο διαδίκτυο και όχι μόνο, ένα κείμενο απίστευτης ανοησίας και τελείως καθυστερημένης αντίληψης που καταγράφει το γιατί «γουστάρουμε που είμαστε έλληνες»
Το είχα δει και πριν από λίγα χρόνια, αλλά τότε είχα απλώς καγχάσει και δεν έδωσα παραπάνω σημασία. Πρόσφατα ανακάλυψα πως το εν λόγω κείμενο υπάρχει στο facebook.com και μερικές Δεκάδες Χιλιάδες Έλληνες το συνυπογράφουν ως "κοινότητα".

Πρόκειται, κατά τη γνώμη μου, για την αποθέωση της αναίδειας, της αμετροέπειας και κυρίως της απύθμενης κοινωνικής και όχι μόνο αμορφωσιάς που βασιλεύει στα μέρη μας.

Παραθέτω το «αυθεντικό» κείμενο με έντονα γράμματα και από κάτω κάποιους δικούς μου σχολιασμούς με πλάγια στοιχεία:

Ναι ρε γουστάρουμε που είμαστε Έλληνες γιατί έχουμε θάλασσα να την πιείς στο ποτήρι...
Μια θάλασσα που μπαζώνουμε και που λερώνουμε συστηματικά με τα σκουπίδια μας. Γιατί δικιά μας είναι και ότι θέλουμε την κάνουμε. Δικιά μας είναι, για να αφήνουμε τα πλαστικά μας, τα αντηλιακά μας, τα μπουκάλια μας, δικιά μας είναι για να χτίζουμε στις παραλίες μας τα αυθαίρετα μας . Γιατί έτσι, επειδή είμαστε «Έλληνες.»

-Γιατί «καμάκι» και «σουβλάκι» είναι το πρώτο ποίημα που μαθαίνουεμε…
Σωστά, προφανώς είμαστε περήφανοι που το φλερτ το ονομάζουμε «καμάκι» μετατρέποντας τις γυναίκες σε ψάρια που κατά τη γνώμη μας (μόνο) έλκονται από τη μπόχα του κρεμμυδιού στην ανάσα των επίδοξων εραστών. Γιατί έτσι, επειδή είμαστε «Έλληνες».

-Γιατί στην Ελλάδα κάθε νύχτα τελειώνει το επόμενο πρωί...
Γιατί δεν γουστάρουμε να δουλεύουμε, είμαστε εκ πεποιθήσεως τεμπέληδες, αντιπαραγωγικοί και εγωιστές. Οι άλλοι πρέπει να δουλεύουν για μας, εμείς είμαστε όλοι γεννημένοι δήθεν αφεντικά. Γιατί έτσι, επειδή είμαστε «Έλληνες.»

- Γιατί «λουλουδοπόλεμος» δεν υπάρχει σε καμιά άλλη χώρα…
Γιατί προτιμάμε τα λουλούδια να τα βλέπουμε τσαλαπατημένα στις πίστες αντί σε κήπους και βάζα. Εκατοντάδες σπασμένα πιάτα, τσακισμένα λουλούδια και η διάχυτη μυρουδιά από το ουίσκι είναι η «διασκέδαση» μας. Γιατί έτσι, επειδή είμαστε «Έλληνες.»

-Γιατί πίνουμε ένα ποτηράκι παραπάνω χωρίς να μας πίνει...
Γιατί πεθαίνουμε ένδοξα ως...Έλληνες κάθε Σαββατοκύριακο στους δρόμους οδηγώντας μεθυσμένοι και μη βλέποντας μπροστά μας καθώς μας έχουν πιεί τα «τσιγάρα τα ποτά και τα ξενύχτια» αλλά βέβαια δεν το ξέρουμε. Γιατί έτσι, επειδή είμαστε «Έλληνες».

-Γιατί στην Ελλάδα όλοι βρίζουμε το δημόσιο και ταυτόχρονα σκοτωνόμαστε για μια θέση εκεί...
Γιατί η ελλειμματική μας παιδεία σκοτώνει τα όνειρα πριν γεννηθούν, γιατί δεν μας ενδιαφέρει να εμπνεύσουμε και να εμπνευστούμε γιατί βρίζουμε το Δημόσιο επειδή μας βασανίζει γιατί και αντί να το αλλάξουμε, απλά επιλέγουμε να γίνουμε και εμείς βασανιστές των Άλλων. Γιατί έτσι, επειδή είμαστε «Έλληνες.»

-Γιατί όταν μπαίνουμε στο λεωφορείο κάνουμε τα πάντα για να βρούμε θέση να καθίσουμε…
Τα πάντα, ναι. Σπρώχνουμε, ποδοπατάμε, βρίζουμε, διαχέουμε τον ιδρώτα μας παντού και ναι, στο τέλος καθόμαστε θριαμβευτές και χυδαία αγενείς. Γιατί έτσι μάθαμε, γιατί οι «άλλοι» είναι πάντα οι εχθροί. Γιατί έτσι, επειδή είμαστε «Έλληνες.»

-Γιατί είμαστε πρώτοι στο φανάρι και κορνάρουμε στον εαυτό μας από συνήθεια...
Συνήθεια, ναι. Στο θόρυβο, στην ηχορύπανση αλλά και στη γελοιότητα να νομίζουμε πως κάτι καταφέραμε αν φτάσουμε στο επόμενο φανάρι πρώτοι. Και δεν αισθανόμαστε παντελώς γελοίοι (που είμαστε) όταν βλέπουμε αυτούς που προσπεράσαμε με 1000 να φτάνουν με την ησυχία τους στη διπλανή λωρίδα. Ακοινώνητοι παντού. Γιατί έτσι, επειδή είμαστε «Έλληνες».

-Γιατί άντε να εξηγήσεις στον ξένο τι θα πε «καψούρα»…
Όχι, δεν θα καταλάβει ο ξένος. Μόνο που το Ρωμαίος και Ιουλιέτα στα αγγλικά γράφτηκε, από εγγλέζο «κουτόφραγκο». Και είναι το έργο, μία passionate erotic and dramatic tragedy. Όλες οι λέξεις με αρχαιοελληνική ρίζα, μόνο που οι «πρόγονοι» δεν θα καταλάβαιναν και εκείνοι τι σημαίνει «καψούρα». Γιατί εκείνοι ήταν Έλληνες και ομιλούσαν την Ελληνική. Εμείς, είμαστε «Έλληνες».

-Γιατί όταν οι ξένοι δεν έβρισκαν λέξεις έκλεβαν τις δικές μας...
Σωστό! Ή μάλλον OK, κουλ , αλλά σαν το σκέφτομαι είμαι ντάουν. Πάμε τώρα για σόπινγκ και μετά για ένα ντρινκ? A…σόρι…έχω μίτινγκ! Μπάιιιιιι!

-Γιατί τις δύσκολες στιγμές τις περνάμε με φίλους και δεν χρειαζόμαστε ψυχίατρο...
Αυτή τη σαχλαμάρα, αν δεν κάνω λάθος την είχε πει η Μελίνα Μερκούρη. Για κοιταχτείτε καλύτερα: αυτοί που κορνάρουν στο κενό, που κάνουν τα πάντα για μία θέση στο λεωφορείο, που…βράζει το αίμα τους, που αλλάζουν κινητό κάθε χρόνο, που ξενυχτάνε κάθε μέρα ενώ δουλεύουν που έχουν κάνει το «κέρατο» στυλ και ιδεολογία δεν θέλουν ψυχίατρο; Γιατί έτσι, επειδή είμαστε « Έλληνες».

-Γιατί οι γονείς μας δεν ξεχνάνε ότι υπάρχουμε μόλις κλείσουμε τα 18 μας...
Και έτσι, με συνέπεια, παράγουμε μαλθακά μαμμόθρεφτα, ανεύθυνα και βολεμένα που δεν μαθαίνουν ποτέ να στέκονται στα πόδια τους παρά μόνο μέσα από ατυχίες και συμφορές. Και αυτόν τον απέραντο εγωισμό τον βαφτίζουμε «στοργή». Γιατί έτσι, επειδή είμαστε « Έλληνες».

-Γιατί πληρωνόμαστε Παρασκευή και Κυριακή πρωί δεν έχουμε λεφτά ούτε για τσιγάρα...
Και όταν έρθουν οι λογαριασμοί τα χρέη και οι κατασχέσεις, φταίει το σύστημα, ο καπιταλισμός, οι Αμερικάνοι, ο γείτονας, ο διαιτητής, ο δήμαρχος, το αφεντικό, και ο…Χατζηπετρής. Γιατί έτσι, επειδή είμαστε «Έλληνες».

-Γιατί όταν εμείς φτιάχναμε τον Παρθενώνα οι άλλοι κοιμόντουσαν στα δέντρα...
Και ενώ κοιμόντουσαν στα δέντρα, μας έφτασαν, μας ξεπέρασαν, και τώρα μας κοιτάνε από απόσταση. Αγάπησαν κάθε τι δικό μας που εμείς περιφρονήσαμε, θεράπευσαν τον Πολιτισμό μας όταν εμείς τον καίγαμε και τον απαγορεύαμε. Βέβαια όταν εμείς χτίζαμε τον Παρθενώνα είχαμε και κάτι που αυτοί δεν είχαν τότε: Δούλους. Γιατί έτσι, επειδή είμαστε « Έλληνες».

-Γιατί ο Σωκράτης, ο Αριστοτέλης και ο Περικλής ήταν Έλληνες...
Αυτοί, σίγουρα ήταν. Εμείς τι σχέση έχουμε με αυτούς;


Εμείς «γουστάρουμε» να’ ουμ τη Βίσση και τη Βανδή και τα καμένα καψούρια. Εμείς είμαστε οι «Έλληνες» που ποδοπάτησαν και ώθησαν στα ξένα, τα καλύτερα μυαλά του τόπου. Εμείς γουστάρουμε τη «μαγκιά και την καψούρα».

Εμείς είμαστε «ωραίοι» επειδή κορνάρουμε, επειδή ποδοπατάμε, επειδή σπρώχνουμε, επειδή είμαστε ημιμαθείς, επειδή κρίνουμε τους πάντες και τα ξέρουμε όλα.

Εμείς που:
Τον Μητρόπουλο τον ξέρουμε μόνο έναν ποδοσφαιριστή και όχι ως τον διάσημο Μαέστρο.

Την Κορομηλά ως τηλεπαρουσιάστρια αλλά όχι ως Συγγραφέα και Λαογράφο.

Τον Ελύτη ως... ως ιδιοκτήτη της εταιρίας που παράγει τις φρυγανιές "Ελίτ".

Τον Σκαλκώτα ως συνταγή μαγειρικής με σκαλοπίνια και μανιτάρια.

Αν δε, προσθέσω και έναν κατάλογο επιφανέστατων Ελλήνων και Ελληνίδων από όλο το φάσμα των Τεχνών και των Επιστημών που δεν γνωρίζουμε κα-θό-λου.... ε, θα χρειαστούμε μερικές σελίδες ακόμα.

Εμείς!

Με την κομπορρημοσύνη, εμείς οι κωλοέλληνες, οι τσιφτετέλληνες που λέει και ο Σαββόπουλος. Αυτό το θλιβερό κείμενο, είναι η…ιδεολογικοποίηση και η "εξέλιξη" του κλασικού και χυδαίου «ξέρεις ποιος είμαι εγώ ρε»; Μετατρέψαμε απλά το Εγώ, στο Εμείς.
Στο Εμείς του Πάτου.

Γιώργος Πήττας

Στήλη Άλατος

23 comments:

ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ said...

κοινώς ΓΡΑΙΚΥΛΟΙ

stalamatia said...

Ευτυχώς που δεν είμαι από αυτούς τους Ελληνες.Μου αρέσει αυτό που δεν θέλουν να είναι αυτοί.

Anonymous said...

Σιγά ρε γιατί το πήρατε τόσο σοβαρά;
ένα χιομουριστικό κείμενο είναι, αλλά βέβαια οτιδήποτε εμφανίζεται να μας κάνει περήφανους Έλληνες απαγορεύεται ως..εθνικιστικό.
Περαστικά σας και καλή επάνοδο πιο χαλαρά και με χιούμορ..πραγματικοί Έλληνες που προσκυνάτε τους τούρκους.

Meropi said...

Το έχω διαβάσει από καιρό αυτό το κείμενο Φοίβο μου. Νομίζω όμως ότι αυτός που το έγραψε, στην πραγματικότητα δεν συμμερίζεται όσα αναφέρει. Πιο πολύ ειρωνικά τα γράφει, για να σατιρίσει μια μερίδα των Νεοελλήνων.

Αφροδίτη Κ. said...

Σατυρικό μεν αλλά η σάτιρα γεννιέται πάντα από αυτά που υφίστανται .
Τέτοιου είδους «φωτεινά» μυαλά πάντα υπήρχαν και θα υπάρχουν, όπως και τέτοιου είδους «φωτισμένοι» δεκαπεντάλογοι, γραμμένοι με ύφος διθυραμβικής μαγκιάς .

cook said...

το διαβασα κι εγω πριν χρονια και ναι κι εμενα με εκνευρισε... ανευ ουσίας...φιγουρατζιδικο....κι αν ελεγα οτι ειναι μονο χιουμορ θα γελουσα...μονο που πολύ συμπατριώτες μας ετσι ακριβως αισθανονται κι αυτο ειναι αποκαρδιωτικό...
παραδειγμα ο ανωνυμος πιο πανω,που και βριζει και δεν εχει το θαρρος ουτε την υπογραφη του να βαλει...ποιος προσκυναει ποιον...

ΕΛΕΝΑ said...

Θα συμφωνήσω κι εγώ με την Meropi Φοίβο μου.
Πιο πολύ σκωπτικό και ειρωνικό το βρήκα, και εν πάσει περιπτώσει σε καμιά περίπτωση όταν το πρωτοδιάβασα δεν μου δημιουργησε τα συναισθήματα που δημιούργησε στον κ.Πήττα και που η άποψή του βεβαίως είναι σεβαστή όπως και η άποψη του οποιουδήποτε.
Εχουμε ένα σωρό λόγους σαν λαός για να είμαστε υπερήφανοι.
Σαφέστατα έχουμε και τα στραβά μας, και ποιος δεν τα έχει άλλωστε, αλλά νομίζω ότι ο κ. Πήττας μας αδικεί λίγο σαν λαό, βάζοντας όλους τους Ελληνες στο ίδιο καζάνι.
Καλό βράδυ!!

Maria Tzirita said...

Σίγουρα είναι υπερβολικό το κείμενο και σατυρικό και φαντάζομαι πως δεν υποστηρίζει πως σωστά κάνουμε αυτά που κάνουμε, όσοι τα κάνουμε. Απλά είναι φαινόμενα που πράγματι παρατηρούνται από μερίδα ανθρώπων κι όχι μόνο από έλληνες. Αλλά σίγουρα έχουμε πολλά πράγματα για τα οποια μπορούμε να περηφανευόμαστε, γιατί πραγματικά είμαστε ξεχωριστός λαός, ακόμα κι αν αυτό έχει και την κακή του πλευρά. Πάντως Φοίβο, επειδή εσείς οι Κύπριοι διαχωρίζετε τη θέση σας από τους Έλληνες και ίσως καλά κάνετε δηλαδή, στη θέση σου δε θα το δημοσίευμα το κείμενο αυτό, προσωπικά νιώθω πως με προσβάλλει, επειδή μιλάει μ'αυτόν τον τρόπο για την πατρίδα μου και τους συμπατριώτες μου. Είναι ισοπεδωτικό και άδικο. Και συμφωνώ με τον ανώνυμο, πολύ σοβαρά το πήρε το θέμα ο κύριος Πήττας, σα να θέλει να βγάλει δικά του απωθημένα...
Σε φιλώ Φοίβο μου!

Phivos Nicolaides said...

@ ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ. Κοινώς Γκρέκο...

@ stalamatia. Νομίζω εσύ έπιασες το νόημα της γραφίδας του Γιώργου.

@ Anonymous. Σιγά ρε ΑΝΩΝΥΜΕ σοβαροφανή, που δεν έχεις ίχνος χιούμορ απάνω σου. Σ' έφαγε το κόμπλεξ του ψευτοπατριωτισμού...

@ Meropi. Το ίδιο κάνει και ο Γιώργος Πήττας με το δικό του κοινωνικό 'νιστέρι'...

@ acer_v. Καλά τα "φωτεινά" μυαλά, καλοί και οι "φωτισμένοι" διθύραμβοι να μας υπενθυμίζουν κάποια πράγματα, έστω τραγικά...

@ cook. Συμμερίζομαι τις απόψεις σου Αναστασία. Ο ΑΝΏΝΥΜΟΣ είναι το κλασσικό παράδειγμα του Έλληνα που δεν αντέχει την αντίθετη άποψη. Τον 'πληγώνει' η αλήθεια και η αποκαθήλωση της πραγματικότητας...

@ ΕΛΕΝΑ. Η κριτική του Γιώργου Πήττα είναι από ΑΓΑΠΗ και ΕΡΩΤΑ που γίνεται για κάθε τι Ελληνικό. Πρέπει όμως ν' αντέχουμε να ακούμε πρώτα τα κακά μας, για να γινόμαστε ακόμη καλύτεροι...

@ Maria Tzirita. Η υπερβολή σε κείμενα κριτικής είναι σχεδόν κανόνας, παγκόσμιο φαινόμενο. Πάντως Μαρία, επειδή ΕΣΥ διαχωρίζεις τη θέση σου από τους Κύπριους και ίσως καλά κάνεις δηλαδή, με εκπλήττει πραγματικά που θεωρείς ότι το κείμενο αυτό σε προσβάλλει!!!
Κατ' αρχήν ο Γιώργος Πήττας ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΥΠΡΙΟΣ είναι Έλληνας (από τους λίγους και πραγματικούς που γνωρίζω). Απλά ζει στην Κύπρο. Έτσι, ως ΕΛΛΗΝΑΣ δικαιούται να κριτικάρει και να κάνει τομές στην Ελληνική κοινωνία την οποία τιμά με το έργο του και τις δραστηριότητες του στο εξωτερικό. Δυστυχώς, μας λείπει το χιούμορ και η σοβαροφάνεια πάει σύννεφο... Άμα τολμήσει δε κάποιος να μιλήσει θαρραλέα για τις αυταπόδεικτες αλήθειες, αντί να τον ακούσουμε και να κάνουμε τις δικές μας νηφάλιες προεκτάσεις, τον στέλλουμε στο πυρ το εξώτερο... γιατί είμαστε "Έλληνες"... άραγε;;;
Η αλήθεια να λέγεται Μαρία μου υπάρχουν ΕΛΛΗΝΕΣ και "Έλληνες". Προσωπικά θελω να ανήκω στους Έλληνες και δεν νιώθω λιγότερο καμάρι και υπερηφάνεια από σένα γι' αυτό... και το εννοώ. Είναι λυπηρό που ανακατέψαμε και την Ελληνοκυπριακή 'διαμάχη' στο κείμενο!!! Με την αγάπη μου από τη μαρτυρική Κύπρο.

Unknown said...

Maria Tzirita κλπ που "εθίγησαν"

Και να σκεφτεί κανείς πως αυτολογοκρίθηκα όταν έγραφα για να μην ενοχληθούν ορισμένοι παραπάνω από όσο αξίζει τον κόπο.

Λυπάμαι, αλλά επειγόντως θα πρέπει να δείτε από κάποια απόσταση το χαβαλΕλλαδιστάν μήπως και νιώσετε πόσο χαμηλά έχει πέσει ο πήχης στα πάντα.

Πράγματι, όπως λέει και ο εκλεκτός Φοίβος επιχείρησα μία μάλλον σκωπτική προσέγγιση σε αυτό το ανόητο κείμενο, ωστόσο, δεν αλλάζω λέξη. Αυτοί είμαστε οι νέο "έλληνες".

Μυθοπλασμένοι, εκτός πραγματικότητας, με ένα κούφιο σύνδρομο ανωτερότητας έναντι των τάχα "κουτόφραγκων", με θεοποιημένη τη "μαγκιά" και με πλήρη και χυδαία περιφρόνηση στους Έλληνες που παράγουν έργο.

Α! και διαρκώς εύθικτοι...γιατί το…σύμπαν συνωμοτεί εναντίον των Ελλήνων.

Εξαιρετικά χαρακτηριστικό όλων όσων πάσχουν από τριτοκοσμικά σύνδρομα αυτού του είδους η ευθιξία.

Τυχαίο είναι άλλωστε πως ποτέ στην Ελλάδα δεν θα μπορούσαν να υπάρξουν Monty Pythons;

Unknown said...

Ο οποιοσδήποτε έχει δικαίωμα να κάνει κριτική! Και Γερμανός να ήμουν και από την Ουγκάντα, το ίδιο ακριβώς δικαίωμα θα είχα ΑΝ γνώριζα τον τόπο και αν είχα ζήσει εκεί.

Στη Βρετανία ουδέποτε μου αρνήθηκαν αυτό το δικαίωμα! Αντίθετα μάλιστα, θεωρούν την κριτική κάποιου που έχει μια κάποια "απόσταση" πιο σημαντική.

Αλλά αυτό είναι ορθολογικό. Και εμείς, ενώ γεννήσαμε τη Λογική κάποτε και τη Διαλεκτική, πλέον ως βαθύτατα παρακμασμένοι κινούμεθα διαρκώς με το θυμικό σε όλα τα ζητήματα.

Και το έχουμε και για…πλεονέκτημα μάλιστα αυτό! Απλά έχουμε συγχύσει τον «πατριωτισμό» με την απέραντη ανεπάρκεια που διακρίνει τόσο την Κοινωνική μας Παιδεία όσο και την ευρύτερη παιδεία μας που είναι ελλειμματική.
Αλλά, φταίνε οι Τούρκοι και η Τουρκοκρατία, οι Αμερικάνοι, οι Εβραίοι, οι Αλβανοί, γενικώς οι «άλλοι». Ο…Χατζηπετρής που έλεγε σε εκείνο το θαυμάσιο τραγουδάκι του ο ωραίος (και Έλληνας χωρίς παραμύθια) Λουκιανός Κηλαηδόνης.

ηλακάτη said...

δε βρίσκω λόγο να διαβάζω τέτοιου είδους κείμενα, για οποιονδήποτε λόγο κι αν γράφτηκαν, η αναπαραγωγή τους και μόνο, δείχνει αμηχανία να την πω; αδυναμία προτάσεων να την πω; δεν με πολυενδιαφέρουν ανούσια κειμενάκια,

όταν δε θα μου φτάσει όλη η ζωή μου για να μελετήσω εξονυχιστικά την
Αρχαία Ελληνική Γραμματεία που τα είπε όλα, καιρός να τα ανακαλύψουμε κι εμείς και να τα αναπαράγουμε συνεχώς, αυτά μάλιστα!!!!είναι και ενυπόγραφα!!

Maria Tzirita said...

Και τη δική μου αγάπη από το λουλουδιασμένο Τολό, την ιδιαίτερη πατρίδα μου! Καλή πρωτομαγιά σε σένα και την οικογένειά σου!
Υ.Γ. Το πόσο σ'αγαπώ και σ'εκτιμώ το ξέρεις, μην επαναλαμβανόμαστε!

Σαββας said...

δικαιωμα να κανουμε κριτικη εχουμε όλοι....αλλα δεν χρειαζεται και το ασπρο να θελουμε να το κανουμε μαυρο μονο και μονο γιατι ειναι "Ελλαδα"...πρεπει μαλλον να μάθουμε να μην βλεπουμε μονο τα αγκαθια...αλλα και το λουλουδι της τριανταφυλλιας..Το να θεωρουμε οτι ζουμε στην χειροτερη χωρα και να την ονομάζουμε...οπως πολλες φορες ακούω "Ελλαδισταν" ειναι τραγικο...και επειδη ήρθε σε καποιον η ιδέα να κανει τετοιο group...και σε καποιους αλλους να μπουν (πολλες φορές τυφλά) στο γκρουπ..δεν σημαίνει οτι αντιπροσωπεύουν την πλειοψηφία..Αν είναι ποτέ δυνατον!

Phivos Nicolaides said...

Σαββας. Σίγουρα κάποιοι δεν αντέχουν την κριτική, την οποία θεωρούν μάλλον ως αγκάθι. Φαίνεται να αρκούνται στην αυταρέσκεια της μιζέριας και του ένδοξου παρελθόντος, που κάπου ξέκοψε και μας κυνηγάνε τα φαντάσματα του… Μιλάμε όμως για την Ελλάδα που αγαπάμε και θέλουμε να τη δούμε καλύτερη όπως της αξίζει, ένα αληθινό τριαντάφυλλο. Δυστυχώς σήμερα, όμως, δεν υπάρχει όραμα, δεν υπάρχει τέτοια προοπτική στον ορίζοντα. Κάπου σταλώσαμε. Για να βγούμε όμως από το τέλμα και τον βάλτο, πρέπει απαραιτήτως να δούμε τι αληθινά συμβαίνει γύρω μας. Οι Αρχαίοι Σπαρτιάτες μας το υπενθυμίζουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο: «Άμες δε γ' εσόμεθα πολλώ κάρονες», (Κάποτε θα γίνουμε και εμείς καλύτεροι). Και πρέπει να γίνουμε καλύτεροι.
Για να γίνουμε καλύτεροι όμως, αγαπητέ άγνωστε φίλε Σάββα και να πείθουμε για αυτά που πιστεύουμε, πρέπει πρώτα, πρώτα να ΣΕΒΟΜΑΣΤΕ τη ΓΛΩΣΣΑ μας και να μην τη βιάζουμε, καταργώντας αυθαίρετα και απαράδεκτα βασικούς της κανόνες…

Σαββας said...

Δεν πιστεύω ότι βγαίνουμε από το τέλμα και τον βάλτο μαυρίζοντας τα όλα...
Εμείς βλέπουμε μια τριανταφυλλία που κάποτε ήταν γεμάτη ζωντάνια και λουλούδια, και τώρα είναι μαραμένη και έχει δυο τρια λουλούδια. Αντί να την ποτίσουμε ,κόβουμε κάθε λουλούδι ! Κανένας δεν ζεί με την ψευδαίσθηση ότι όλα είναι τέλεια.(αλλωστε πουθενά δεν είναι) Ολοι κάνουμε κριτική γι αυτα που βλεπουμε να συμβαίνουν γύρω μας...τουλαχιστον αυτοί που έχουν ανοικτά τα μάτια...

Phivos Nicolaides said...

Σάββας. Από τον βάλτο βγαίνουμε όταν παραδεχτούμε την κατάσταση και συνειδητά κάνουμε προσπάθειες να ξεφύγουμε. Τον σοβαρά ασθενή, ο επαγγελματίας και σωστός γιατρός, δεν τον κοροϊδεύει, ότι δεν έχει τίποτα και τον στέλνει σπίτι του με ασπιρίνες… Αν αυτάρεσκα αποστρέφουμε το πρόσωπο από την πικρή πραγματικότητα και επικροτούμε από πάνω τη δεινή κατάσταση που είμαστε, τότε είμαστε άξιοι της μοίρας μας. Η τριανταφυλλιά που αναφέρεσαι, για ν’ ανθίσει θέλει πότισμα, σκάλισμα, κλάδεμα, ψέκασμα και φυσικά αφαίρεση των αγριόχορτων. Δεν τη θαυμάζουμε μόνο και περιμένουμε κάποτε να μαράνει από μόνη της, χωρίς φροντίδα. Η ΚΡΙΤΙΚΗ στη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ είναι φροντίδα αγαπητέ Σάββα. Θα σου είπαν φαντάζομαι οι γονείς σου το γνωστό, «όποιος σ’ αγαπάει σε πονάει, ενώ αυτοί που δεν ενδιαφέρονται για σένα, μόνο γελάκια κάνουν μαζί σου»… Συνεπώς, μην έχεις έννοια και δεν αγαπάς εσύ περισσότερο από άλλους την Ελλάδα και τον Ελληνισμό (εννοείται φυσικά τον Ελληνικό πολιτισμό)…

Savvas said...

Δεν ανέφερα πουθενά ότι αγαπώ εγώ περισσότερο την Ελλάδα απο εσάς....ουτε και το πιστεύω ...αλλά αυτοί που θέλουν να τα βλέπουν όλα μαύρα και το τριαντάφυλλο απο μια σκαλισμένη ,ποτισμένη,κλαδεμένη ,ψεκασμένη, θα το βλέπουν μαύρο. Οι γονείς μ μου έχουν πει και το εξής γνωστό.¨¨αν δεν παινέψεις και λίγο το σπίτι σου θα πέσει να σε πλακώσει!"

Phivos Nicolaides said...

Savvas. Οι γονείς σου έχουν απόλυτο δίκαιο με το "αν δεν παινέψεις και λίγο το σπίτι σου θα πέσει να σε πλακώσει"!
Αυτή είναι ίσως και η ουσιώδης διαφορά μας. "Αν αντί να παινεύεις ΛΙΓΟ, δεν κάνεις τίποτα άλλο, από το να παινεύεις ΣΥΝΕΧΕΙΑ το σπίτι σου και να μην βλέπεις τις αλήθειες γύρω σου, τότε, σίγουρα μια μέρα θα πέσει και θα σε πλακώσει...

Savvas said...

Βλέπω τι γινεται γύρω μου, κρινω και κατακρινω και προς θεού δεν πιστευω ότι ζω σε εναν κόσμο αγγελικά πλασμένο....και οτι όλα γύρω μου είναι τελεια....Δεν ζω με την ψευδαισθηση ότι "το σπίτι" που παινεύω που και πού είναι το καλύτερο...έχει όντως πολλά προβληματα ...στατικότητας και άλλα...αλλά εκεί που μπορω να δω κατι όμορφο προσπαθω να το δω..το να βλέπω μόνο τα στραβά...είναι απλά αρρωστημένο...

Phivos Nicolaides said...

Savvas. Ε, καλά δεν διάβασες και επαινετικά κείμενα που γράφτηκαν κατά καιρούς; Αν όχι, βλέπε εσύ τα όμορφα και οι άλλοι τα κακά, ούτως ώστε να υπάρχει η απαραίτητη ισορροπία και τα περί αρρωστημένων άσε τα στους κομπλεξικούς... για να πάμε και λίγο παρακάτω. Κολλήσαμε φαίνεται στις εμμονές μας, παλεύουμε για το δέντρο και δεν βλέπουμε το δάσος!!!

savvas said...

Αυτοί που βλέπουν ΜΟΝΟ τα στραβά έχουν πρώτα πρώτα πρόβλημα με τον εαυτό τους και είναι αυτοί οι κομπλεξικοί.Γνώμη μου.

Elli P. said...

Γεια σας! Ανακαλυψα τυχαια αυτο το κειμενο 1μιση χρονο μετα την αναρτηση του αλλα ποτε δεν ειναι αργα για να δειξω τον ενθουσιασμο μου και να συγχαρω τον συγγραφεα του!!!! Ειμαι εντυπωσιασμενη διοτι ειναι απο τις λιγες φορες που καποιος μοιαζει να βρισκεται μεσα στο μυαλο μου και μαλιστα καταφερνει να εκφραστει με τροπο που να με καλυπτει απολυτα!!!!!!! Φυσικα οσα λεει το κειμενο μεχρι πριν λιγο καιρο πιστευα οτι ηταν η κοινη λογικη και πραγματα στοιχειωδη...Καθημερινα ανακαλυπτω ομως οτι η καποιοι απο εμας που σκεφτονται ετσι εχουν λαμπροτερο μυαλο, πνευμα και παιδεια η απλως οι υπολοιποι δεν εχουν καθολου μυαλο πνευμα και παιδεια...διαλεγετε και παιρνετε! Δε συνηθιζω να αυτοεκθιαζομαι ομως εχω φτασει στα ορια μου με τη νοοτροπια του κουτοπονηρου Ελληναρα που θεωρει μαγκια κι εξυπναδα τη λαμογια και τον ωχαδερφισμο (εδω θα ταιριαζε μια αλλη λεξη ομως δε θα ηθελα να τη χρησιμοποιησω...).