Wednesday, March 25, 2009

Οι αφανείς ήρωες του 1821

Τιμούμε και γιορτάζουμε σήμερα, την 25η Μαρτίου, επέτειο της εθνικής παλιγγενεσίας. Η επανάσταση του 1821 σήμανε την αναγέννηση του ελληνικού έθνους και την απαλλαγή του από τον τουρκικό ζυγό, που κράτησε τέσσερις αιώνες. Η 25η Μαρτίου σηματοδότησε την απαρχή μιας νέας πορείας για τους Έλληνες και τον ελληνικό πολιτισμό.


Οι Έλληνες αγωνίστηκαν και έδωσαν το αίμα τους για τη λευτεριά, τις πανανθρώπινες αξίες και ιδέες. Το 1821 αποτελεί ένα σημαντικό σταθμό στην ιστορία του σύγχρονου Ελληνισμού, όπου το αρχαίο ελληνικό πνεύμα με το: «πατρός τε και μητρός και των άλλων προγόνων απάντων, τιμιώτερον και αγιώτερον εστίν η πατρίς», έγινε ένα εκρηκτικό μείγμα με το «ελευθερία ή θάνατος», που καθοδήγησε τα παλληκάρια του Μεγάλου Αγώνα.

Πέρασαν χρόνια πολλά από τότε και κάπου χάσαμε τον προσανατολισμό μας! Οι φωτογραφίες που ακολουθούν, θα μπορούσαν να είχαν τον τίτλο: "Η εξέλιξη του εθνικού φρονήματος, εν Ελλάδι, Κύπρο και αλλαχού..."!!!


Στην Ελλάδα, συν τοις άλλοις, έχουμε την "εθνομπουγάδα"...

Στην Κύπρο την μετεξέλιξη της... εθνοτεχνολογίας (ευτυχώς που αφαιρέθηκε ο σταυρός από τον 'πρώην' ιστό της σημαίας!).


Και ο απόδημος Ελληνισμός να επιμένει κόσμια στο σεβασμό των συμβόλων μας. Στη φωτογραφία ο Ελληνοαμερικανός Γιάννης Κόκκινος από τη Μιννεσότα των ΗΠΑ με την σημαία του στο σαλόνι του σπιτιού του.

Οι αφανείς ήρωες του 1821
Του Γιάννη Μαρίνου

Το άρθρο του διακεκριμένου δημοσιογράφου, συγγραφέα, πρώην Ευρωβουλευτή και επίτιμου Διδάκτορα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μαρίνου, είναι από τα πιο αξιόλογα που έχω διαβάσει τα τελευταία χρόνια. Φ.Ν.





Το άδοξο τέλος των ηρώων

Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ γιορτάζει και πάλιν την επέτειο της εθνικής παλιγγενεσίας του. Και τιμά τους αφανείς και επιφανείς ήρωες που με τις θυσίες τους έπλασαν το θαύμα του Εικοσιένα.

Δεν θα σταθούμε στα γνωστά από τα σχολικά βιβλία. Δεν Θα σταθούμε στη δεδομένη δόξα των αγωνιστών του Εικοσιένα. Θα σταθούμε στο άδοξο τέλος τους μετά το τέλος της δόξας τους. Μέσα στον ελεύθερο χώρο της Ελλάδας. Θα ’πρεπε κι αυτά να διδάσκονται. Για να αποτρέπονται ίσως στο μέλλον.

Ο ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ θα πεθάνει με πολλή πίκρα μέσα του, αφού πρόλαβε πρώτα να θάψει και να κλάψει το δευτερότοκο γιο του που τον σκότωσαν σε ενέδρα οι Έλληνες εχθροί του. Ο ίδιος ο Γέρος του Μωριά σύρθηκε στα δικαστήρια με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας και χειροδεμένο τον τραβολογούσαν μέσα στους δρόμους του Ναυπλίου για να τον φυλακίσουν στο Παλαμήδι.

Ο ΠΑΛΑΙΩΝ ΠΑΤΡΩΝ ΓΕΡΜΑΝΟΣ θα συλληφθεί από τους δικούς μας το 1824 και θα υποστεί ανήκουστα βασανιστήρια κι εξευτελισμούς. Θα πεθάνει ένα χρόνο αργότερα, αφού πρόφτασε να πει στ’ απομνημονεύματά του ότι στις 25 του Μάρτη του 1821 δεν ήταν στην Αγία Λαύρα αλλά στα Καλάβρυτα.

Ο ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΣ έσωσε την επανάσταση στο Χάνι της Γραβιάς για να συμμαχήσει πιο ύστερα με τους Τούρκους. Θα συλληφθεί από τους δικούς μας, θα βασανιστεί άγρια και τελικά θα βρεθεί στραγγαλισμένος απάνω στο λιθόστρωτο του ναού της Απτέρου Νίκης στην Ακρόπολη.

Η ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΙΝΑ θα σκοτωθεί το Μάη του 1825 μ’ ένα τρόπο ύποπτο κι ανεξιχνίαστο, σαν ήταν σπίτι της και λογομαχούσε με τον αδελφό και τους συγγενείς της για θέματα οικογενειακά.

Ο ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ θα δικαστεί σαν προδότης και θα καταδικαστεί σε εξορία. Θα πεθάνει αργότερα στη μάχη, χωρίς να μάθει ποτέ ότι η σφαίρα που τον σκότωσε μπορεί και να ’ρθε από το όπλο δικού μας.

Ο ΜΙΑΟΥΛΗΣ θα πεθάνει στα 1835 αφού τέσσερα χρόνια πριν, θύμα κι αυτός των παθών του εμφυλίου πολέμου έκαψε στον Πόρο τα πλοία του Ελληνικού στόλου.

Η ΜΑΝΤΩ ΜΑΥΡΟΓΕΝΟΥΣ θα εξορισθεί και θα πεινάσει βασανισμένη στη Μύκονο.

Ο ΝΙΚΗΤΑΡΑΣ ο Τουρκοφάγος, ξεχασμένος, αδικημένος και φτωχός έζησε τη ζωή του σ’ ένα παλιόσπιτο στον Πειραιά, τυφλωμένος όταν στα 1840 τον στείλανε εξορία στην Αίγινα.

Ο ΚΙΤΣΙΟΣ ΤΖΑΒΕΛΑΣ αγράμματος με κόπο ζωγραφίζοντας την υπογραφή του, θα διοριστεί από τον Όθωνα Υπουργό Παιδείας και Στρατιωτικών, αργότερα για λίγο Πρωθυπουργός και στο τέλος θα κατηγορηθεί σαν κλέφτης και προδότης. Θα πεθάνει στη Ναύπακτο μεθυσμένος και περιφρονημένος.

Ο ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ θα συλληφθεί και θα βρεθεί στο δικαστήριο με την πλαστή κατηγορία του συνωμότη. Θα καταδικαστεί σε θάνατο και θα κλειστεί στις φυλακές.

ΑΥΤΑ! ΧΩΡΙΣ ΠΟΛΛΑ ΣΧΟΛΙΑ. Με πολλά, όμως, μηνύματα και διδάγματα. Αχ Ελλάδα σ' αγαπώ.

26 comments:

Fotini said...

Δυστυχώς Φοίβο από άπειρα παραδείγματα στην ιστορία μας το συμπέρασμα είναι ότι η Ελλάδα τρώει τα παιδιά της.
Το μεγαλείο όμως της Ελληνικής ψυχής είναι να της προσφέρει την υπέρτατη θυσία. Τα πάντα για την Ελευθερία.
Για μένα και για σένα και για τα λίγα εκατομμύρια ψυχές που έχουν την τύχη να έρθουν σε αυτό τον κόσμο ανήκοντας σε αυτό το ελίτ έθνος η θυσία για την πατρίδα και την διατήρηση των ελληνικών ιδανικών δεν ειναι απλά απαιτούμενο χαρακτηριστικό είναι η πραγματικότητα.
θα σε εκπλήξω αλλά και στο δικό μου μπαλκόνι δεν κυματίζει η ελληνική σημαία. Υπάρχει όμως στην καρδιά μου συνέχεια. Μεγάλωσα 3 παιδιά μαθαίνοντας τα πως όταν χρειαστεί πρέπει να προσφέρουν την ζωή τους για την πατρίδα τους.
Χρόνια μας πολλά Φοίβο και μη μένεις στις λεπτομέρειες που χαλάνε την ουσία. Είμαστε Έλληνες, άξιοι απόγονοι των προγόνων μας και πίσω από τον αγώνα για την καθημερινή επιβίωση είμαστε υπερήφανοι που είμαστε Έλληνες και έτοιμοι ανα πάσα στιγμή για την υπέρτατη θυσία, την θυσία για την μεγάλη μας μάνα, την Ελλάδα.

aiolos said...

Θαυμάσια τοποθέτηση αγαπητή Fotini.

ΕΛΕΝΑ said...

Χρόνια Πολλά σε όλους τους Ελληνες που βρίσκονται σε όλο τον κόσμο.
Μεγάλη μέρα η σημερινή,μέρα που σηματοδότησε μια διαφορετική πορεία για τους Ελληνες.
Εύχομαι η θυσία και η προσφορά αυτών που μας χάρισαν την ελευθερία μας, να μην σβήσει από το μυαλό κανενός Ελληνα.
Και δεν θεωρώ ότι είναι η Ελλάδα αυτή που τρώει κάποιες στιγμές τα παιδιά της, αλλά κάποιοι Ελληνες στενοκέφαλοι και αγνώμονες.
Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει η Πατρίδα μας, αξίζει την οποιαδήποτε θυσία από τα παιδιά της.
Χρόνια Πολλά σε όλους!!

Phivos Nicolaides said...

@ Fotini. Φωτεινή μην ξεχνάς ότι το 1974 πολέμησα όταν με χρειάστηκε η πατρίδα. Είδα ταυτόχρονα με τα μάτια μου κάποιους εθνοκάπηλους (κυριολεκτικά) που προηγουμένως έσχιζαν τα ιμάτια τους περί πατρίδας και τα άλλα παρόμοια, να μην παρουσιάζονται καν. Τα παχιά λόγια είναι καλά, μόνο για κατανάλωση. Ο αληθινός πατριωτισμός και ο καθαρός Ελληνισμός που λατρεύω έχει να κάνει πρώτα απ' όλα με τον ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ. Γι' αυτό και οι λεπτομέρειες είναι που κάνουν τη διαφορά.
Είμαι υπερήφανος που γεννήθηκα Έλληνας, αλλά ποτέ δεν θεωρώ ότι είμαι ανώτερος των άλλων!!! Είμαι υπερήφανος για τις αρχές, τις ιδέες και τα ιδανικά που πρεσβεύει ο Ελληνικός πολιτισμός που τόσα άλλα εκατομμύρια ανθρώπων ενστερνίζονται, τιμούν και σέβονται στην πράξη, πολλές φορές, πολύ περισσότερο από κάποιους 'ελιτίστικους' ψευτοπατριώτες των Εξαρχείων και άλλων πολλών αχρείων...

@ Aiolos. Η Φωτεινή είναι μια αγνή πατριώτισσα, που μακάρι να είχε πολλές τέτοιες ο τόπος μας.
Θαυμάσια τοποθέτηση αγαπητή Fotini.

@ ΕΛΕΝΑ. Η Ελλάδα και ο Ελληνισμός είναι ΙΔΕΑ Έλενα μου. Δυστυχώς, όμως δεν ζούμε στο φεγγάρι, αλλά ανάμεσα σε ανθρώπους, Έλληνες και "Έλληνες", πώς να το κάνουμε.
Εκείνο που πραγματικά χρειαζόμαστε επιγόντως στον Ελληνισμό, είναι αυτό που τόσο πολύ μας λείπει, το ΜΕΤΡΟ... Αλλά, πού θα πάει, μια μέρα θα τα καταφέρουμε. Χρόνια Πολλά σε όλους μας με άδολη αγάπη!

Lily said...

Hi Philip,
no idea, what exactly this post is about, but picture with the balcony is beautiful.æ I wish, we had some warm and sunny weather here, right now!

By the way, what about writing something about Cyprus in English, which I can post? Would that take too much of your time?

and here's something which I wrote, just to warn people so the same thing won't happen to them:

http://ahealthierwayofliving.blogspot.com/2009/03/chiropractic-as-questionable-method.html

see you around!
love, sarah sofia

jf said...

Απλώς, εξαιρετικές οι σελίδες του Γ. Μαρίνου στον Ταχυδρόμο...

phlou...flis said...

Σημαία, κοντάρι και οι πολλαπλές τους χρήσεις.
μεγάλη η σημερινή επέτειος και θαρρώ πως θα έπρεπε να είναι η μοναδική εθνική επέτειος που θαπρεπε να γιορτάζουμε γιατί σηματοδότησε την ίδρυση του ελληνικού κράτους. Μου φαίνεται πως οι άλλες είναι περιττές

Maria B. said...

Χρόνια πολλά για την σημερινή ημέρα! Φοιβο συγχαρητήρια για την αναρτηση του ποστ, αυτην την συζήτηση είχαμε σήμερα στο σπίτι μας για την ζήλια των Ελλήνων και για το άδοξο τέλος των αγωνιστών. Εχω μεγάλη αδυναμια απο παιδί στον Κολοκοτρώνη και στο βάθος του μυαλού μου είχα πάντα αυτην την σκηνή που περιγράφεις ...να σέρνεται στα στενάκια του Ναυπλιου αλυσωδεμένος .... αυτος ο ΛΥΚΟΣ της επανάστασης ... τι να πω καλύτερα να μην πω τίποτα.

Καλό σας βράδυ

Fotini said...

Φοίβο. το ξέρω ότι είσαι από τους τυχερούς της γενιάς μας που πολέμησε για την ελευθερία. Καταλαβαίνω ακόμη την απογοήτευση που νοιώθεις όταν βλέπεις να ξεφτίζει και να εξευτελίζεται αυτό για το οποίο αγωνίστηκες από αυτούς τους ψευτοπατριώτες των Εξαρχείων όπως σωστά τους χαρακτηρίζεις, όμως τι θα συμβεί άραγε όταν ακόμη και αυτούς κάποια στιγμή τους χρειαστεί η πατρίδα?
Η ιστορία δείχνει ότι στα δύσκολα οι Έλληνες μεγαλουργούν και σταματάνε τα λόγια τα παχιά και τα μεγάλα.
Είμαι αισιόδοξη γι'αυτή την φυλή γιατί ξέρει να πεθαίνει για την Ελευθερία.

Maria Verivaki said...

Hi Phivos, XRONIA POLLA
I was at Plateia Omonoia during the parade yesterday. It was an interesting mixture of people. Plenty of Greeks of various ages, but if it weren't for the foreigners who live in the area, I think the streets would now have looked so busy.
Soldiers paraded the streets in thier smart uniforms, while I wondered how safe they were in their attempt to keep our country safe.
It is difficult teaching children why we must remember this day in history - too many racists undertones. Whether it should continue is a matter for our politicians to decide.

Adamantia said...

To άδοξο τέλος όλων των αγωνιστών είναι αυτό που με πληγώνει περισσότερο. Ενας σχολιαστής προχθές μου έγραψε : Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει..γι'αυτό και ποτέ δεν ανασταίνεται.

Anonymous said...

@ Phivos Nicolaides

Ευχαριστώ για την ανταπόκρισή σου, σέβομαι έναν άνθρωπο που το 1974 πολέμησε, αλλά αγαπητέ διαφωνώ σε πολλά σημεία του άρθρου σου και κυρίως σε αυτό:

"Το άδοξο τέλος των ηρώων"

Οι ιστορικές ανακρίβειες θαρρώ είναι αποτέλεσμα πλημμελούς αναζήτησης.

Phivos Nicolaides said...

Sarah Sofia Ganborg. The post is dedicated to the celebrations of the Greek Independence Day on March 25th. The War of Independence began in 1821 rising up against 400 years of occupation and oppression by the Ottoman Empire. The origin of the Turkish occupancy began in 1453 with the fall of Constantinople (currently referred to as Istanbul).

Phivos Nicolaides said...

@ JamanFou. Ο Γιάννης Μαρίνος είναι εξαιρετικός. Σπάνια προσωπικότητα στον Ελληνικό χώρο. Τον παρακολουθούσα και τον διάβαζα ανελλειπώς από φοιτητής. Τον γνώρισα προσωπικά και δημοσίευσα κείμενα μου στον "Οικονομικό Ταχυδρόμο".

@ phlou...flis said. Όπως το λες Φώτη, πολλαπλές 'πατριωτικές' χρήσεις!

@ Maria B. Σε ευχαριστώ πάρα πολύ για τα καλά σου λόγια. Στο Ναύπλιο ανέβηκα με τα πόδια τα 999 σκαλιά προς τη φυλακή. Τι να πούμε, απλώς να προβληματιζόμαστε και να προσπαθούμε να γινόμαστε καλύτεροι, πρώτα ως άτομα και μετά ως πολίτες, για να ασκούμε όπως πρέπει τους ρόλους που μας αναλογούν...

@ Fotini. Είμαι τυχερός που έγινα πρόσφυγας, που χάσαμε τα πάντα, που είδα τις προδοσίες, που μοιράστηκε η πατρίδα μου, που πατά τα χώματα της Κύπρου ο Αττίλας και ζω μια εθνική τραγωδία; Είμαι τυχερός που πολέμησα γιατί; Τα κούφια συνθήματα από τότε δεν μπορούν να με πείσουν...
Η ιστορία λες: "δείχνει ότι στα δύσκολα οι Έλληνες μεγαλουργούν και σταματάνε τα λόγια τα παχιά και τα μεγάλα". Η Ιστορία λέει και χίλια δυο άλλα, πολύ σοβαρά πράγματα και δεν είναι θέμα αισιοδοξίας ή απαισιοδοξίας, αλλά σοβαρότητας και ωριμότητας ενός λαού, όχι να πεθαίνει για την Ελευθερία, αλλά να ΖΕΙ για την ελευρερία και τη δημοκρατία...

@ Mediterranean kiwi. XRONIA POLLA Maria. Just a note to tell you that, it is more difficult teaching ourselves than our children!! It is not a matter for our politicians to decide, but it is an issue for the responsible CITIZENS to decide...

Adamantia. Εμένα με πληγώνει περισσότερο τo άδοξο τέλος των εθνικών θεμάτων και η ανέξοδη πατριδοκαπηλεία. Ο σχολιαστής σου ήταν πολύ εύστοχος και πνευματώδης. Τολμώ, να τον μιμηθώ και να πω: Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει, μόνο για λίγο ξαποσταίνει και ξανά προς τη λόξα τραβά... και πτου, πάλι απ΄την αρχή!

@ aiolos.Εγώ σ' ευχαριστώ πραγματικά και χαίρομαι ιδιαίτερα για το ενδιαφέρον και τη φιλοπατρία σου.
Για "το άδοξο τέλος των ηρώων"
καλά κάνεις αντί να διαφωνείς, να το ψάξεις όσο μπορείς καλύτερα σε ανεξάρτητες και αντικειμενικές (όσο υπάρχουν φυσικά) πηγές. Τα γεγονότα πάντως δεν χρειάζονται και ιδιαίτερη ανάλυση καμιά φορά.
Όσο για τις ιστορικές ανακρίβειες, σίγουρα δεν είναι αποτέλεσμα πλημμελούς αναζήτησης, αλλά ΠΗΓΩΝ. Ο καθένας έχει τις 'δικές' του πηγές... Για να αρχίσουμε όμως, να πιστεύουμε με βεβαιότητα κάποια πράγματα, οφείλουμε να αμφιβάλλουμε πρώτα.

Fotini said...

Είσαι τυχερός γιατί μπόρεσες να αγωνιστής για την ελευθερία της πατρίδας σου, γιατί τα ιδανικά και τις αξίες που κουβαλάς μέσα στα ελληνικά σου γονίδια κατάφερες να τα βγάλεις προς τα έξω την ώρα που πάλευες για να την σώσεις.
Εγώ δεν το έζησα αυτό όπως και οι γενιές που ακολούθησαν και γι αυτό σε ζηλεύω.

jf said...

"Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΠΕΘΑΙΝΕΙ
Πάντα μ' απασχολούσε το γνωστό εμβατήριο όσες φορές τ' άκουγα. Έλεγα μέσα μου, τι άραγες εννοεί; Σκέφτηκα, σαν κάτι να φωτίστηκε μέσα μου... εφόσον η Ελλάδα δεν πεθαίνει ποτέ, πάει να πει πως και ποτέ δεν θα αναστηθεί"
Από συνέντευξη του Μάνου Χατζιδάκι.

Ίσως να ήταν ο πρώτος που μίλησε για τη ...νεκρανάσταση της Ελλάδας.
[Απλά διάβασα το σχόλιο της Αδαμαντίας...]

Phivos Nicolaides said...

Fotini. Πάψε να με ζηλεύεις και έλα το Πάσχα να μας δεις εδώ στην εσχατιά του Ελληνισμού. Να δεις και τους Αττίλες... που έχουν Τούρκικα γονίδια (!) και κάνουν τη δουλειά τους μια χαρά και πολύ καλύτερα από τα Ελληνικά γονίδια!!!

Fotini said...

Εχω ζήσει μαζί σας και σας αγαπώ πολύ και μη ξεχνάς ότι και εγώ από ακριτικό νησί είμαι. Οσο για το Πάσχα... Μεγάλη Πέμπτη εκει θα είμαι και θα τα πούμε. Ελπίζω να βάλεις το χεράκι σου φέτος στις φλαούνες. Από τα χεράκια της Πόπης... τις έχω δοκιμάσει όταν γύριζες εσύ σε άλλη ήπειρο ;)

Phivos Nicolaides said...

@JamanFou. Το δικό μου το διάβασες;

@ Fotini. Θα σε περιμένουμε με την ίδια αγάπη πάντοτε!

jf said...

Εννοείται! Ο συναγωνισμός είναι αμείλικτος :))

Phivos Nicolaides said...

JamanFou. Μέχρι της τελευταίας, 'ελιτ' ρανίδος του αίματος μας!!! :)

Anonymous said...

Προεπαναστατικά αναπτύχθηκε μια μεγάλη φιλία μεταξύ του τουρκαλβανού Αλή Φαρμάκη και του Κολοκοτρώνη, αυτοί οι δύο μαστόρευαν μάλιστα την δημιουργία Ελληνο-αλβανικού Βασιλείου, κάποια στιγμή θα γράψω σχετικό κείμενο (το έχω ήδη έτοιμο), παραθέτω λοιπόν από εκεί το ποιο κάτω απόσπασμα (προς κατανόηση είναι όταν ο Κολοκοτρώνης πήγε στο Λάλα να βοηθήσει σε μια Αλβανο - τουρκική διαμάχη, όλα αυτά πριν την Επανάσταση βέβαια):

.......... Σε μια στιγμή είπαν στον γέρο ……… αλλά καλύτερα δες ένα σπαρταριστό διάλογο ανάμεσα στον καπετάνιο και σ΄ έναν ανηψιό του Φαρμάκη, που σαν είδε πόσο ασίκικα πολεμούσε ο παλιός κλέφτης, δεν κρατήθηκε και του είπε:

- Αχ, βρε Κολοκοτρώνη, αν γινόσουν μουσουλμάνος, τέτοιο παλλικάρι που είσαι, θα γινόσουν άρχοντας τρανός!
- Δηλαδή, θα έκανα και σουνούτεμα; (=περιτομή)
- Ε, βέβαια…
- Άσε μπέη μου, δε γίνεται…
- Γιατί δε γίνεται; Όλα γίνονται!
- Να σου πω γιατί δε γίνεται. Όταν βαφτιζόμαστε εμείς οι χριστιανοί, ο παπάς κόβει λίγο μαλλί απ΄ το κεφάλι μας και το βάζει πίσω από το εικόνισμα του Χριστού - σημάδι ότι είμαστε δικοί του. Αν κάνω λοιπόν σουνούτεμα και γίνω μουσουλμάνος, θα έχει κι ο Μουχαμέτης το … αυτό - και όταν πεθάνω θα με θέλει να πάω στο δικό του παράδεισο. Για σκέψου λοιπόν, να με τραβάει ο ένας από το μαλλί κι ο άλλος από την ψωλή… Να βάλω σε αμάχη, για το χατίρι μου, τέτοιους μεγάλους προφητάδες; Θα βρω το μπελά μου… ‘Αστο, καλύτερα!
Ανάλογη διήγηση υπάρχει και στις : Διήγησις συμβάντων της ελληνικής φυλής από τα 1770 έως τα 1836. 1846. Γιάννης Bλαχογιάννης, Iστορική Aνθολογία, 1927. 185-186.
...........

Phivos Nicolaides said...

Aiolos. Φαίνεται ότι σε συνεπέρνει η ιστορία της Ελληνικής Επανάστασης και μπράβο σου. Θα περιμένω το σχετικό κείμενο και θα σε παρακαλέσω να με ειδοποιήσεις να το διαβάσω. Αν θες, μπορούμε να το φιλοξενήσουμε και στο μπλοκ εδώ. Είσαι λίαν ευπρόσδεκτος!

Anonymous said...

Μέσα από την διαδρομή που σου έστειλα τα μηνύματα τα πήρες αγαπητέ;

Αν όχι πές το μου.

Phivos Nicolaides said...

Aiolos. Τα πήρα και σε ευχαριστώ πολύ. Θα αναρτηθούν σύντομα. Ήδη έχω απαντήσει στο e-mail. Καλό Σαββοτοκυρίακο.

aiolos said...

Τζαβελαίοι oi μωραίτες

Η επίσημη ιστορία τους θέλει Σουλιώτες ανανταμ παπαντάμ.

Οι πληροφορίες μου τους θέλουν να κατάγονται απο την Ολυμπία "Σημαντικότατη σε ισχύ οικογένεια εκεί στα μέρη της Ολυμπίας στις αρχές του 1700 ήταν οι Τζαβελαίοι .

Επειδή έγινε ένας βιασμός μια έμορφης Τζαβέλαινας από τον αγά της περιοχής , έσφαξαν τον αγά και άλλους Τούρκους και μετακόμισαν στο Σούλι. "