Sunday, February 15, 2009

ΑΝΟΙΧΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ

Ατμοσφαιρικές Διαδρομές
Γράφει ο Αλέξανδρος-Μιχαήλ Χατζηλύρας

Η νέα έκθεση ζωγραφικής του John Guevherian, με τίτλο "Ατμοσφαιρικές Διαδρομές", εγκαινιάστηκε σε ένα ιδιαίτερα θερμό κλίμα από τον υπουργό Υγείας, δρ. Χρίστο Πατσαλίδη, το βράδυ της 3ης Φεβρουαρίου 2009. Πιστός στο ραντεβού του με την γκαλερί Αποκάλυψη κάθε 3 χρόνια, ο καταξιωμένος ζωγράφος και αρχιτέκτονας καταφέρνει για άλλη μια φορά να μας συναρπάσει με 37 εξαίσιους πίνακες.

Η ζωγραφική του είναι χαρακτηριστική, αφού διέπεται από μια σιωπηλή ηρεμία και μια μυστικιστική ατμόσφαιρα. Στην έκθεση αυτή, ο καλλιτέχνης εμπνέεται κυρίως από υπαρκτούς χώρους ή κτήρια, τα οποία όμως αποδίδει μέσα από τη δική του μοναδική τεχνοτροπία. Το ομιχλώδες πέπλο που περιβάλλει τις εικόνες αυτές μας παραπέμπει σε ονειρικούς και φανταστικούς χώρους, ενώ το τελάρο του που τεμαχίζεται διαγώνια και κάθετα δημιουργεί μικρότερες ξεχωριστές εικόνες μέσα στο κάδρο, καθιστώντας το τοπίο υπερβατικό, με μια προσπάθεια να γεφυρωθεί το πραγματικό με το φανταστικό και το παρόν με το άπειρο. Μα εξίσου χαρακτηριστική είναι και η άψογη αρχιτεκτονική προοπτική που έχουν οι πίνακές του: το πάντρεμα της αρχιτεκτονικής με τη ζωγραφική είναι ιδιαίτερα καλαίσθητο.

Η παρούσα έκθεση χωρίζεται σε δύο ενότητες, τα αφαιρετικά και τα παραστατικά έργα. Στα αφαιρετικά έργα ο καλλιτέχνης επικεντρώνεται στον περιβάλλοντα χώρο και την ομιχλώδη ατμόσφαιρα. Τα παραστατικά έργα ασχολούνται κυρίως με τα ορεινά χωριά της Κύπρου, αλλά και τις παλιές γειτονιές της Λευκωσίας με την πανέμορφη παραδοσιακή τους αρχοντιά, όπου κυριαρχούν οι καμάρες, τα κάγκελα, τα μπαλκόνια και οι στέγες. Η θρησκευτική πλευρά δεν απουσιάζει, αφού απεικονίζονται χαρακτηριστικοί αρμένικοι ναοί, ούτε και η αρμενοκυπριακή διάσταση: απεικονίζεται το Μελκονιάν, η οδός Βικτωρίας, η παλαιά αρμενική εκκλησία και, φυσικά, το πανέμορφο Αρμενομονάστηρο.

Η ιδιαίτερη δεξιοτεχνία του καλλιτέχνη με τα χρώματα και την τεχνοτροπία αξίζουν μια επίσκεψη στην γκαλερί Αποκάλυψη (οδός Χύτρων 30, τηλ. 22-766655). Η έκθεση θα είναι ανοικτή μέχρι τις 16 Φεβρουαρίου, μεταξύ 10:30-13:00 & 16:30-20:00 τις καθημερινές και 10:30-14:00 το Σάββατο.

Αλέξανδρος-Μιχαήλ Χατζηλύρας
ΠΟΛΙΤΗΣ - 12/02/2009

No comments: