Thursday, January 29, 2009

Μαθήματα Ιστορίας...

Του Μιχάλη Κονταράτου

Διάβασα και ξαναδιάβασα την επιστολή του Κου. Ανδρέα Κουζάλη, Β.Δ. Μέσης εκπαίδευσης, με τίτλο " Μαθήματα Ιστορίας " που δημοσιεύθηκε στις 29 Ιανουαρίου στην εφημερίδα "ΠΟΛΙΤΗΣ" και ομολογουμένως μου δημιουργήθηκε μια ...ζάλη!

Καλά, τι αχταρμάς ήταν αυτό που μας σέρβιρε ;
Από την "μεγάλη Οκτωβριανή επανάσταση" και τον "ένδοξο κόκκινο στρατό" που απελευθέρωσε (sic) την Ευρώπη, στον "ΕΑΜ-ΕΛΛΑΣ και τον Βελουχιίωτη" που απελευθέρωσαν (sic) την Ελλάδα ! ( Μία διόρθωση Κε. Κουζάλη: Ο ΕΛΑΣ δεν γράφεται με δύο Λ αλλά με ένα καθ’ ότι προέρχεται από τα αρχικά του Ελληνικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού. Ντροπή Κε Κουζάλη! Εγώ μια δεξιούρα να τα ξέρω αυτά καλύτερα από σένα...)

Μετά μας λέει ότι η ανεξαρτησία της Κύπρου οφείλεται στο επαναστατικό εργατικό κίνημα της αριστεράς αλλά οι αστοί δεν το δέχονται αυτό!
Έλα ...στον τόπο σου!

Μετά πηδάει στο 1962 και στο 5τονο Μπέντφορντ που το οδηγούσε ένα Τουρτζί που τράκαρε και το φορτίο του με τα Αγγλικά όπλα το πήρε ένας μονόχειρας οδηγός ενός άσπρου Πεζιό (!)

Συνεχίζει κατόπιν και λέει κάτι για τουρκικές σημαίες ποτζεί και οι γαλανόλευκες ποδά και πράσινα άλογα!

Καταλήγει δε ο Κος Κουζάλης στο βαρύγδουπο συμπέρασμα ότι μετά τα πακέτα του Παπαδοπούλου, (;) οι Τ/Κ έγιναν αγάδες και θέλουν λέει "εμείς ποδά, ποτζεί να αφήνουμε ριάλια,τζείνοι τζαι ποτζεί τζαι ποδά". Συμπαθάτε με αλλά εν καταλαβαίνω!
Μας είπες τι θέλουν οι Τ/Κ αγάδες! Εσύ τι θέλεις χριστιανέ μου; Ποιό είναι το "δια ταύτα" ; Μάλλον κάπου το έχασα....

Ένα είναι όμως σίγουρο: Με τέτοια στελέχη Μέσης εκπαίδευσης η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση εν έχειν υπόθεσην.

Μιχάλης Κονταράτος
Μαθήματα ιστορίας
Επιστολή στην εφημερίδα 'ΠΟΛΙΤΗΣ'
Η ιστορία τούτου του κόσμου πολλές φορές αλλοιώθηκε, διαγράφηκε, μειώθηκε η σημασία της. Παράδειγμα η μεγάλη Οκτωβριανή επανάσταση, την οποία όχι μόνο δε δέχτηκαν αλλά δημιούργησαν εσωτερική αναταραχή και εκστρατευτικά σώματα των ευρωπαϊκών χωρών για να τη νικήσουν, όταν δεν το κατάφεραν υπέβαλαν τη χώρα σε παγκόσμιο αποκλεισμό, από τον οποίο βγήκε λόγω της δύναμής της πολύ μα πολύ αργότερα.

Ύστερα είναι ο μεγάλος πατριωτικός πόλεμος και η απελευθέρωση της Ευρώπης από τον κόκκινο στρατό. Εσύ που κάνεις ιστορία είδες πουθενά να τονίζεται η σημασία του; Όλοι για την απόβαση μιλούν, αλλά εγώ νομίζω ότι οι Aγγλοαμερικάνοι έτρεχαν να προλάβουν μήπως και καταλάβουν ολόκληρη τη Γερμανία οι ξανθομάλληδες και τότε αυτοί ποιους θα επηρεάζουν; Δυστυχώς ούτε εμείς στην Ελλάδα είχαμε σωστά μυαλά.

Όταν το ΕΑΜ-ΕΛΛΑΣ και ο Βελουχιώτης απελευθέρωσε την Ελλάδα ήλθαν οι Άγγλοι και η κυβέρνηση της εξορίας να αναλάβουν το απελευθερωμένο κράτος και οδηγηθήκαμε στον εμφύλιο και στη συμφωνία της Βάρκιζας. Ποιος δέχεται αλήθεια να γραφτεί σωστά η ιστορία της Κύπρου τον τελευταίο αιώνα; Θα δεχτούν οι αστοί ότι το επαναστατικό εργατικό κίνημα της αριστεράς συνέβαλε στην ανεξαρτησία της Κύπρου; Θα δεχτούν οι αγωνιστές ότι ο αγώνας των αγνών πραγματικά αγωνιστών της ΕΟΚΑ ήταν λάθος πόλεμος σε λάθος χρόνο και προς εξυπηρέτηση των αγγλικών σχεδίων;

Θα σου αναφέρω ένα πραγματικό γεγονός που συνέβη στη Λευκωσία το καλοκαίρι του 1962. Ένα 5τονο Μπέντφορντ εμβόλισε σε διασταύρωση αυτοκίνητο διπλωμάτη των ΗΠΑ. Το Τουρτζί που το οδηγούσε ήταν πάρα πολύ ανήσυχος και τηλεφώνησε σε μεταφορέα δικό μας να μεταφέρει το φορτίο. Εγώ βγήκα στην κάσια και είδα τις αγγλικές κάσιες με το sovereign bases of Cyprus και είδα μέσα σε μιαν που μισάνοιξε από το γέρσιμο όπλα. Το Τουρτζί στάθηκε πάνω στην κάσια και κάλυψε την τρύπα με το πουκάμισό του. Όταν ήρθε η αστυνομία μας, το είπα στον αστυνομικό. Μόνο που δεν με έδειρε.

Το Μπέντφορντ ξεφορτώθηκε κανονικά στο φορτηγό Ελληνοκυπρίου μεταφορέα, παρουσία της αστυνομίας και οι Ελληνοκύπριοι βοηθούσαν στο ξεφόρτωμα-φόρτωμα, (το θυμάμαι το δικό μας μεταφορικό, ένα άσπρο Πεζιό και ο οδηγός μονόχειρας), τα όπλα πήγαν στον τομέα τους και εκείνοι ετοιμάζονταν για το 63. Εμείς εδώ ουδέποτε παραδεχτήκαμε ότι έχουμε κράτος, ούτε κυπριακή σημαία υπήρχε πουθενά, μόνο στο κτήριο της Βουλής και σποραδικά σε κανένα υπουργείο. Παντού εμείς τη γαλανόλευκη, στην Ομορφίτα κυμάτιζαν οι τούρκικες σημαίες.

Και συνεχίζουμε αγαπητοί αναγνώστες να κάνουμε λάθη επί λαθών, διότι κακά τα ψέματα νομίζουμε ότι το κέντρο του ομφαλού της γης είμαστε εμείς και μόνο εμείς. Και οι Τ/Κ μετά τα πακέτα του Παπαδόπουλου έγιναν αγάδες και δε νομίζω ότι τώρα θέλουν λύση συνομοσπονδίας. Θέλουν εμείς ποδά, ποτζεί να αφήνουμε ριάλια, τζείνοι τζαι ποτζεί τζαι ποδά. Ανδρέας ΚουζάληςΒ.Δ. Μέσης εκπαίδευσης.

10 comments:

Lexi_penitas said...

Και γω που νόμιζα ότι έχω την αποκλειστικότητα του "Που σου νέφκω που πάεις" :)

Phivos Nicolaides said...

Lexi_penitas. Ακατάχνοτα!!! Πώς το μεταφράζεις τώρα αυτό! Ας πούμε, αλλοίμονο!!!

jf said...

Πάλε ανεξεταστέα εννά μείνω στο Μάθημαν Ιστορίας, φαίνεστέ μου...

Phivos Nicolaides said...

JamanFou. Ξαναπέρνα Ιωάννα, τον Σεμπτέβρη για εξετάσεις...

ΕΛΕΝΑ said...

Εν καταλαβαίνω κι εγώ Φοίβο μου τι εννοεί ο κ. Κουζάλης;-)
Καλό και όμορφο ΣΚ σου εύχομαι!!

Phivos Nicolaides said...

ΕΛΕΝΑ. Απλώς ο άνθρωπος κάνει μαθήματα Ιστορίας Έλενα μου!!! Καλό Σαββατοκυρίακο και σε σένα.

phlou...flis said...

Να γελάσω, να θυμώσω, να σοβαρευτώ ή να βάλω τες ...παουρκές; Πες μου τι να κάνω;

Phivos Nicolaides said...

Phlou...flis. Εξαρτάται Φώτη ποιο κείμενο σε 'προκάλεσε' για να σου πω τι να κάνεις! Το πάνω ή το κάτω;

Meropi said...

Καλημέρα Φοίβο μου,
Η ιστορία μας διδάσκει όταν τη βλέπουμε με ανοιχτά μυαλά και όχι κολλημένοι στην ιδεολογικοπολιτική μας θεώρηση. Αυτό το λάθος κάνει ο επιστολογράφος, κατηγορώντας συγχρόνως τους άλλους ότι βλέπουν μονόπλευρα την ιστορία.
Ας έρθουμε τώρα στην Κύπρο. 'Εχει ψήγματα αλήθειας η εν λόγω επιστολή. Π.χ. το ότι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι δεν πιστέψαμε ποτέ στην πραγματική ανεξαρτησία της Κύπρου είναι αλήθεια (δεν εξαιρώ ούτε τον εαυτό μου από αυτό). Οι μεν προσβλέπαμε προς την Ελλάδα, οι δε προς την Τουρκία. Και τα κάναμε θάλασσα και οι μεν και οι δε. Δεν λέω, είχαμε το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού της ταυτότητας μας (εγώ π.χ. νιώθω Ελληνοκύπρια), πλην όμως παραμελήσαμε την κοινή Κυπριακή μας ταυτότητα, μέχρι που ήλθε ο Αττίλας και μας έδωσε το τελειωτικό κτύπημα.
Τώρα αυτά τα περί επαναστατικού εργατικού κινήματος που συνέβαλε στην ανεξαρτησία της Κύπρου κλπ κλπ είναι για να ευλογεί τις κομματικές του καταβολές ο επιστολογράφος.

Phivos Nicolaides said...

Meropi. Το θέμα Μερόπι μου είναι το ζητούμενο. Δεν είναι, κατά πόσο υπάρχουν ορισμένες αλήθειες, αλλά, ο επιδιωκόμενος στόχος πίσω από τις γραμμές. Κι όσοι ξέρουν, να διαβάζουν πίσω από τις γραμμές, καταλαβαίνουν πολύ καλά τι επιδιώκει ο επιστολογράφος.
Σήμερα, ποια θα πρέπει να είναι η επιδίωξή μας; Η λύση του προβλήματος και όχι αν έγιναν λάθη και ποιος τα έκαμε. Λάθη έγιναν και παλιά και το 1950-55 πρέπει να αρχίσει ο απελευθερωτικός αγώνας της ΕΟΚΑ και μετά το 60 και ΣΗΜΕΡΑ γίνονται λάθη.
Να πούμε ακόμη ότι όχι μόνον έγιναν λάθη, αλλά και εγκλήματα όπως το πραξικόπημα που έφερε την καταστροφή. Παρακάτω τι γίνεται; Να παραφουσκώσουμε τα λάθη μας για να τα ισοφαρίσουμε άραγε με τη βάρβαρη κατοχή που συνεχίζεται;