Sunday, January 18, 2009

Ρεκόρ άγνοιας για τους Κύπριους

Δεν γνωρίζουν τον αριθμό των βουλευτών και των ευρωβουλευτών

Μπορεί να ακούνε σε καθημερινή βάση τους βουλευτές ραδιοφωνικά, να είναι από τα πιο προβεβλημένα πρόσωπα στην τηλεόραση όμως οι πολίτες αγνοούν το συνολικό τους αριθμό. Και εδώ παίζουν την κολοκυθιά. Η μειοψηφία γνωρίζει τον ακριβή αριθμό. Για την ακρίβεια μόνο ένας στους πέντε γνωρίζει ότι οι βουλευτές της κυπριακής Βουλής είναι 56.

Ένας στους τέσσερις πιστεύει ότι είναι λιγότεροι από τον πραγματικό αριθμό. Σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες δήλωσαν αφοπλιστικά παντελή άγνοια. Οι άντρες και οι παραγωγικές ηλικίες φαίνεται να είναι οι πιο ενημερωμένοι. Οι νεαροί ψηφοφόροι αδιαφορούν πλήρως για τους βουλευτές και την πολιτική ζωή.

Το 68% των πολιτών ηλικίας 18 χρόνων μέχρι και 34 χρόνων δήλωσε πλήρη άγνοια για τον αριθμό των Κυπρίων βουλευτών. Οι γυναίκες συναγωνίζονται τις νεαρές ηλικίες καθώς το 62% δηλώνει ότι δεν γνωρίζει τον ακριβή αριθμό των μελών του κυπριακού Κοινοβουλίου. Eξ’ ίσου απογοητευτικά είναι τα αποτελέσματα μεταξύ των νέων και των γυναικών και σε ό,τι αφορά τον αριθμό των Κυπρίων ευρωβουλευτών.

Το 53% των νέων και το 40% των γυναικών δηλώνουν άγνοια. Τον ακριβή αριθμό -έξι- γνωρίζει κάτι λιγότερο από ένας στους τρεις πολίτες. Καλύτερα ενημερωμένοι είναι όσοι έχουν υψηλό επίπεδο μόρφωσης χωρίς να σημειώνουν κι αυτοί υψηλά ποσοστά. Μόλις το 31% των ερωτηθέντων της συγκεκριμένης κατηγορίας γνωρίζουν πόσοι είναι οι Κύπριοι βουλευτές και 35% πόσοι είναι οι Κύπριοι ευρωβουλευτές.
Εφημ. ΄Φιλελεύθερος' 4.1.2009

10 comments:

phlou...flis said...

Μάλλον περί άλλων τυρβάζουμε. Ποιών;

Phivos Nicolaides said...

Phlou..flis. Έχεις δίκαιο Φώτη. Το θέμα είναι ότι αυτοί οι άσχετοι, πολλές φορές κρίνουν κι επικρίνουν επί παντός επιστητού!!!

cook said...

μήπως δηλώνει και την απαξίωση ως προς τον τροπο που ακειται η πολιτική?...να ενδιαφερθεις για τι?...αφού ξερουμε πλεον πως όλοι αυτοι για την τσεπούλα τους και την καρεκλίτσα τους ενδιαφερονται

Phivos Nicolaides said...

Cook. Δεν νομίζω αγαπητή Αναστασία να σημαίνει και αυτό. Απλά, πρέπει να παραδεχτούμε ότι πολλοί που μάλιστα έχουν λόγο και άποψη είναι άσχετοι και περί άλλων τυρβάζουν. Την τσεπούλα και την καρεκλίτσα τους είναι απαξάπαντες που την προσέχουν ως κόρη οφθαλμού και όχι μόνο οι πολιτικοί...
Αυτά, για να είμαστε και λίγο αντικειμενικοί!

Έλατο Χελιδόνι said...

Νομίζω εν για την ποιότητα των βουλευτών που εκφράζουν γνώμη οι πλείστοι, όι για την ποσότητα.

jf said...

Οι, κατά καιρούς, τοπικές αλλά και πανευρωπαϊκές έρευνες που γίνονται για τους κύπριους παρουσιάζουν, δυστυχώς, πολλά αρνητικά στοιχεία: «Θεατές στη ζωή των άλλων… άνθρωποι χωρίς ιδιαίτερα ενδιαφέροντα, χωρίς ιδεολογίες… που τους ενώνει ο κοινός σκοπός της χρηματικής και κοινωνικής επιτυχίας… » μεταξύ άλλων.
Η σχέση μας για τα κοινά φαίνεται πως μέχρις εκεί φτάνει…

Phivos Nicolaides said...

Έλατο Χελιδόνι. Είμαι αναγκασμένος να κάνω ξανά τον συνήγορο του... πολιτικού (όχι του διαβόλου)! Κάποιοι 'άσχετοι' πολιτικοί επιστήμονες διεθνώς υποστηρίζουν ότι, η ποιότητα των βουλετών μιας δημοκρατίας, αντανακλά λίγο ή πολύ την ποιότητα της πολιτικής κρίσης ενός λαού και το αντίθετο.
Συνεπώς, ας μην βαράμε μονόπλευρα. Οι περισσότεροι αν δεν ξέρουμε πως λειτουργεί η Βουλή, πώς εκλέγονται οι δημοτικοί σύμβουλοι, τι ρόλο παίζουν οι ημικρατικοί οργανισμοί, πόσες συντεχνίες έχουμε, τι σημαίνει υποχρεώσεις στην κοινωνία, καμμιά συμμετοχή, ούτε καν σε σύνδεσμο γονέων στα σχολεία, κατά τα άλλα, μπορούμε άνετα να χλευάζουμε τους βουλευτές, όποιο κι είναι το επίπεδο μερικών.
Ή θα αξιολογούμε στο σύνολο της μια κοινωνία ή θα παρελθοντολογούμε επιλεκτικά.
Μια κοινωνία, όπως κάθε οργανισμός, έχει ορισμένες δυνατότητες και χαρακτηρηστικά. Τα δικά μας 'προσόντα' ως ψηφοφόρων, αυτή την ποιότητα των βουλευτών εκλέγουν... και μάλιστα δεν ξέρουμε ούτε πόσους εκλέγουμε!!!

Phivos Nicolaides said...

JamanFous. Ιωάννα μου, δυστυχώς είναι έτσι όπως το λες. Είμαστε θεατές καλοί και επικριτές των πάντων ακόμη καλύτεροι!!
Επικαλούμε αυτό που είπε κάποτε ο Τζον Μπέρναρντ Σω: "Η δημοκρατία είναι μια διαδικασία που εγγυάται ότι, δεν πρόκειται να μας κυβερνούν καλύτερα από ό,τι αξίζουμε...
Σου λέει τίποτα αυτό;

Unknown said...

Το τι γνωρίζει ή μάλλον το τι επιδιώκει να γνωρίζει ο πολίτης ενός κράτους, συνιστά κατά τη γνώμη μου απλά, το «πύκνωμα» της Παιδείας, συστηματικής και κοινωνικής που έχει εισπράξει και αφομοιώσει μεγαλώνοντας.

Προσωπικά δεν αξιολογώ τόσο το αν γνωρίζει «πόσοι είναι οι Βουλευτές»

Μου θυμίζει λίγο, σαν κριτήριο, τον τρόπο με τον οποίο τα παιδιά μας μαθαίνουν ακόμα Ιστορία και Γεωγραφία. Με «ερωτήματα» του τύπου …ΠΟΤΕ έγινε η τάδε μάχη…και όχι με το «Γιατί έγινε η τάδε μάχη κατά τη γνώμη σου και πως επηρέασε η έκβασή της τις γύρω περιοχές και την ανάπτυξη τους» Το δεύτερο, είναι στοιχειώδης ανάπτυξη ιστορικής και κριτικής σκέψης, το πρώτο είναι ένα τίποτα.

Αντί να αναρωτιόμαστε για το αν οι Κύπριοι ξέρουν τον αριθμό των βουλευτών ίσως θα έπρεπε να αναζητήσουμε το τι ξέρουν για τους Θεσμούς που θεωρητικά υπηρετούν τον σύγχρονο Κύπριο Πολίτη . Για το τι γνωρίζουν αναφορικά με τις εξαιρετικές ευκαιρίες που δίνει η Ε.Ε. σε έξυπνες και σύγχρονες επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Από κει και πέρα φίλτατε Φοίβο και λοιποί συναναγνώστες και συνσχολιαστές αυτού του φιλόξενου ιστολόγιου, νομίζω πως πρέπει να παραδεχθούμε όλοι μία αλήθεια. Πως δηλαδή, ο τρόπος με τον οποίον αντιμετωπίζουν τους Πολιτικούς και την Πολιτική οι Πολίτες, είναι απλά το ευθύ καθρέφτισμα της ποιότητας των Πολιτικών και του επιπέδου με το οποίο ασκούν το θεσμικό τους λειτούργημα. Δυστυχώς, στην περίπτωσή μας, οι πλείστοι, μάλλον κοινοτάρχες της δεκαετίας του 50 θυμίζουν, παρά πολιτικούς του 21ου αιώνα.

Και κάτι άλλο. Ο Πολίτης, εύλογα, έχει μία τάση υποσυνείδητη να θέλει τον Πολιτικό, καλύτερο από τον ίδιο. Τον θέλει «παράδειγμα». Όταν συχνά είναι απλά ένας χειρότερος καταφερτζής τι περιμένουμε; Τη συνολική απαξία. Θυμάσαι που μιλούσαμε για το «leadership» στο σπίτι σου Φοίβο; Ε! …Τι να λέμε τώρα…

Είδε κανείς άραγε τη χτεσινή ομιλία του κου Ομπάμα στο Μνημείο Λίνκολν;

Phivos Nicolaides said...

Politispittas. Είναι με αυτό το «πύκνωμα» της Παιδείας, συστηματικής και κοινωνικής που μάλλον έχουμε πρόβλημα στην Κύπρο.
Σίγουρα το κριτήριο της αξιολόγησης δεν είναι κατά πόσο γνωρίζει κάποιος «πόσοι είναι οι Βουλευτές». Αλλά, Γιώργο μου, είναι μια ‘αθώα’ έστω ένδειξη. Κι όταν κάποιος δεν γνωρίζει τις απαντήσεις στις απλές ερωτήσεις, θα γνωρίζει άραγε τις πολυσύνθετες κριτικές ενότητες και τις εξαιρετικές ευκαιρίες που δίνει η Ε.Ε. σε έξυπνες και σύγχρονες επιχειρηματικές δραστηριότητες;

Φίλτατε μου Γιώργο, συμφωνώ μαζί σου ότι ‘δυστυχώς, στην περίπτωσή μας, οι πλείστοι, μάλλον κοινοτάρχες της δεκαετίας του 50 θυμίζουν, παρά πολιτικούς του 21ου αιώνα’. Όμως, προσωπικά, θέλω να πηγαίνω και ένα βήμα παρακάτω και να διερωτώμαι. Μήπως, οι πλείστοι που εκλέγουν αυτούς, είναι καλύτερου επιπέδου;».

Σίγουρα, ο πολιτικός πρέπει να είναι ένα σκαλί καλύτερος από τον πολίτη. Να είναι το «παράδειγμα». Φυσικά και θυμάμαι που μιλούσαμε για το «leadership» στο σπίτι μου και ελπίζω μόλις μπορέσουμε να το συνεχίσουμε.
Η ομιλία του Ομπάμα στο Μνημείο Λίνκολν είναι ‘πολιτικό κόσμημα’ και πρέπει να το μεταφράσουμε για να το παρουσιάσουμε στα ιστολόγμιά μας. Γιώργο να μην χανόμαστε!