Monday, January 5, 2009

Σπουδαία ανακάλυψις…

Ιωάννα Φουρουκλά
γράφει από την Αθήνα
Δείτε την ιστοσελίδα της: Έπεα Πτερόεντα

Έκαναν σύναξη τα γαϊδούρια μετά από τον πνιγμό του γιου ενός ηλικιωμένου. Αιτία του πνιγμού, η φρικτή ύβρις του Διός που χαρακτήρισε το γιο του, Άνθρωπο! Κι ο γιος-γάιδαρος απ’ τη ντροπή του τρελάθηκε, έπεσε στη θάλασσα και πνίγηκε.
Ακούς εκεί κατάντια! Δεν φτάνει που τα δένουν κι όπου θέλουν τα τραβάνε· δεν φτάνει που τα φορτώνουν και αλύπητα τα δέρνουν· τα βαφτίζουν κιόλας με τ' όνομά τους, μόλις τον καυγά αρχίσουν κι' έτσι τα εξευτελίζουν.

Έκαναν, λοιπόν, αναφορά στο Δία ή να τα ελευθερώσει απ’ τα βάσανά τους ή να ρίψει φωτιά να τα κάψει. Τα λυπήθηκε ο Ζευς και τους πρότεινε τη χάρη: ένα χρόνο να ‘ναι ανθρώποι κι οι ανθρώποι νάν' γαδάροι,κι άλλον χρόνον γαδάροι κι οι γαδάροι νάν' ανθρώποι, ώστε να μοιράζονται τους κόπους και τα βάσανα.

Τι να κάνουν κι αυτά, υποχώρησαν παρά τον μεγάλο εξευτελισμό. Κι' από τότ' οι καϋμένοι και ανθρώποι και γαδάροι υποφέρουν αναισθήτως μεταμόρφωσιν κατ' έτος... Εδώ σας θέλω όμως· ποιος γνωρίζει ποιοι είν' άνθρωποι εφέτος;

Το 'γνήσιο' ποίημα του Βασίλη Μιχαηλίδηαπό Δ'. ΜΥΘΟΙ, Σπουδαία ανακάλυψις εδώ Σάλπιγξ 2/4/1886

Βέβαια η απάντηση είναι γνωστή· γι αυτό, σιγά-σιγά τα γνήσια γαϊδούρια αφανίζονται και κάθε χρόνο παραμένουν άνθρωποι μεταμορφωμένοι. Διαβάστε εδώ σχετικά. Μέχρι και διεθνές συνέδριο έγινε γι αυτά εδώ.

Ιωάννα Φουρουκλά: Έπεα Πτερόεντα

4 comments:

jf said...

Μερσί μποκού & θενκς ε λοτ & ντανκεν & γκράτσιε & τεσιεκιουρετεριμ· τουτέστιν ευχαριστώ σου πολλά :)))

Phivos Nicolaides said...

Mouchas gracias στα Ισπανικά και Ομπρικάδα στα Πορτογαλλικά, για να μην πούμε και Σούκραν στα Αραβικά... Να 'σαι καλά Ιωάννα.

spyros1000 said...

παντως οι 151 της νδ σιγουρα ειναι γαιδουρια μια τετραετια,γι΄'αυτους ο ζευς εκανε ειδικη συμφωνια..

Phivos Nicolaides said...

Spyros1000. Οι ακρότητες, ο φανατισμός και η έλλειψη μέτρου (Η Ελλάδα που μεγαλούργησε γνώριζε το ΠΑΝ ΜΕΤΡΟΝ ΑΡΙΣΤΟΝ)δεν οδηγούν πουθενά. Αντίθετα, φέρνουν αρνητικά αποτελέσματα. Παρ' όλα τα παράπονα σου (ανεξάρτητα, αν είναι δικαιολογημένα λίγο ή πολύ) είσαι απόλυτα σίγυρος ότι οι 151 της ΝΔ είναι γαϊδούρια; Κι εμείς ΟΛΟΙ οι υπόλοιποι από το κοινωνικό σύνολο ειμαστε οι ΑΜΕΜΠΤΟΙ και οι ΚΑΘΑΡΟΙ που μπορούμε να κρίνουμε και να επικρίνουμε με τόσους βαρείς χαρακτηρισμούς;