Monday, December 29, 2008

Καλωσορίζοντας τη Νέα Χρονιά

Του Δρα Κώστα Γ. Κονή *
Innovage Consulting

Ένας ακόμη χρόνος φεύγει σε λίγες μέρες. Ενας χρόνος γεμάτος από όλα εκείνα -πολλά ή λίγα - που κάναμε. Την ίδια ώρα, οι σκέψεις τρέχουν και σε όλα εκείνα που είχαμε σχεδιάσει, σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο και που ποτέ δεν καταφέραμε να υλοποιήσουμε. Δεν είναι όμως η ώρα των ενοχών και της λύπης. Είναι η ώρα της χαράς και του ψύχραιμου και συνετού προγραμματισμού. Της χαράς γιατί για να μπορούμε να διαβάζομε αυτές τις γραμμές είμαστε καλά. Είμαστε εν ζωή και πρέπει να έχομε θάρρος και ελπίδα. Αν σκεφτούμε μόνο πόσοι συνάνθρωποι μας υπέφεραν, έχασαν τη ζωή και τα υπάρχοντα τους, έχασαν δικούς τους, καταστράφηκαν, πόνεσαν, κτυπήθηκαν από σοβαρές ασθένειες, έχασαν τις δουλειές τους τη χρονια πού πέρασε, θα διευκολυνθούμε πολύ να μετρήσουμε και να αξιολογήσουμε σωστά τις δικές μας ευλογίες. Υπάρχουνν λοιπόν πολλοί λόγοι για να ξεκινούμε θετικά. Απο κεί και πέρα, θα πρέπει ψύχραιμα και με σοβαρή και ποιοτική σκέψη και σοφία να αξιολογήσουμε και να σχεδιάσουμε τα μελλοντικά μας βήματα.

Για όσους από σας έχετε τη δική σας επιχείρηση, είναι μια εξαιρετική περίοδος για να αξιολογήσετε ταυτόχρονα και τις επιτυχίες, δυσκολίες και αδυναμίες της επιχείρησης σας τη χρονιά που μας πέρασε. Η λέξη ταυτόχρονα είναι διατυπωμένη πολύ συνειδητά και σκόπιμα. Ο λόγος είναι γιατί θεωρούμε πως η επιχειρηματική και επαγγελματική μας δραστηριότητα δεν είναι άσχετη και ξεκάρφωτη απο τους ευρύτερους στόχους και επιδιώξεις της ζωή μας. Δεν πρόκειται δηλαδή για δύο ξεχωριστές ανεξάρτητες οντότητες που δεν έχουν καμιά σχέση μεταξύ τους.

Αντίθετα, η αποστολή και το όραμα της επιχείρησης μας, πρέπει να συνάδει με τη δική μας ευρύτερη φιλοσοφία για τη ζωή και να στοχεύει στο να μας εξασφαλίζει τα μέσα για να προσφέρουμε στους εαυτούς, την οικογένεια και τους συνεργάτες μας, και κατ’ επέκταση στην κοινωνία μια αναβαθμισμένη ποιότητα ζωής. Θα πρέπει να κατανοήσουμε μια για πάντα και όσο πιο σύντομα γίνεται, ότι η επιχείρηση μας, όσο σημαντική και να είναι, δεν είναι η ίδια η ζωή μας, αλλά είναι μέσο που εξυπηρετεί τη ζωή.

Πάρα πολλοί επιχειρηματίες, απορροφούνται δυστυχώς τόσο με την ίδια την επιχείρηση, πολλές φορές εμπλεκόμενοι σε μη στρατηγικά και θεμελιώδη θέματα, παραμελώντας άλλους στόχους και άλλα σημαντικά γιαυτούς πρόσωπα και αξίες.

Είναι γιαυτό ακριβώς το λόγο που μιλούμε για ταυτόχρονη αξιολόγηση. Να δούμε δηλαδή την επιχείρηση μας και την αξιολόγηση της ενα μόνο σαν μέρος της ζωής μας και όχι σαν την ίδια τη ζωή μας ή το κέντρο της ζωής μας. Θα πρέπει δηλαδή να επιδιώκουμε την αρμονία και την ισορροπία στη ζωή μας. Προσωπική, επαγγελματική, πνευματική.

Το πρώτο λοιπόν και πιο σημαντικό που θα πρέπει να κάνουμε είναι να καθορίσουμεμε τις δικές μας προσωπικές προτεραιότητες της ζωής μας.
Μόνο αν αυτές οι προτεραιότητες είναι ξεκάθαρες θα μπορέσουμε να έχουμε μια ισορροπημένη ζωή. Ένας καλός τρόπος για να εντοπίσουμε τις σημαντικές αυτές προτεραιότητες είναι να απαντήσουμε στην ερώτηση. «Αν η ζωη μου μπορούσε να επικεντρωθεί σε ένα και μόνο πράγμα, ποιό θα ήταν αυτό ;» Το καταγράφουμε και προχωρούμε. «Αν μπορούσα να έχω και ένα δεύτερο, ποιό θα ήταν»; Συνεχίζουμε με την ίδια λογική μέχρι να καταγράψουμε 4-5 προτεραιότητες.

Αυτός λοιπόν ο μικρός κατάλογος μπορεί να μας φανεί πολύ χρήσιμος αν καταφέρουμε να τον αξιοποιήσουμε σωστά . Κάνοντας, για παράδειγμα, μια αξιολόγηση του που και πώς διαθέτουμε τον χρόνο μας είναι δυνατό να ανακαλύψουμε πως πολλές δραστηριότητες μας δεν έχουν καμιά σχέση με τις σημαντικές μας προτεραιότητες.

Θα πρέπει λοιπόν άμεσα να εγκαταλείψουμε κάποιες απο αυτές. Την ίδια ώρα, θα πρέπει να προστατεύσουμε τον προσωπικό μας χρόνο απο όλους εκείνους τους «χρονοκλέφτες» που καραδοκούν. Δεν υπάρχει πιό άδικο και σπάταλο πράγμα απο του να αφήνουμε χρόνο να σπαταλείται ανούσια χωρίς κανένα σκοπό.

Η ίδια άσκηση θα μπορούσε να γίνει και για τα άτομα που είναι σημαντικά στη ζωή μας.
Αν δηλαδή κάνουμε ένα μικρό κατάλογο με τα άτομα που σημαίνουν πολλά για μας και τη ζωή μας και προσπαθήσουμε μετά να συσχετίσουμε το χρόνο που αφιερώνουμε σε αυτά είναι πιθανό να εκπλαγούμε φοβερά. Είναι δηλαδή πιθανό να ανακαλύψουμε ότι τα πρόσωπα που σημαίνουν τόσα πολλά για μας πέρνουν μια πολύ μικρή μερίδα απο τον καθημερινό μας χρόνο. Το πιο τραγικό είναι να διαπιστώνει κανείς ότι ο χρόνος περνά μακριά και απο τις προτεραιότητες μας και απο τα σημαντικά για μας και τη ζωή μας πρόσωπα !

Σε ότι αφορά τη ίδια την επιχείρηση μας θα πρέπει να τη φανταζόμαστε σαν μια μηχανή ή ένα σύστημα που εμείς φτιάχνουμε και δημιουργούμε. Αυτό που πρέπει να επιδιώκουμε είναι να να το κάνουμε να δουλεύει με τον πιο απλό, τον πιο αποδοτικό, τον πιο εύκολο και τον πιο επικερδή τρόπο. Ένα τρόπο που δεν θα επιβάλλει την μόνιμη δική μας παρουσία και ανάμιξη σε κάθε φάση της λειτουργίας του και σε κάθε πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει. Γιατί αν δεν είναι έτσι, δεν υπάρχει πιθανότητα να βελτιστοποιήσουμε (optimise) ποτέ τη λειτουργία της επιχείρησης μας και να ξεφύγουμε απο ένα διαρκές κυνηγητό.

Ένα κυνηγητό που θα αναστατώνει και επιρεάζει όλα όσα έχουμε αναφέρει πιο πάνω για μια ισορροπημένη ζωή.

Με αυτές τις λίγες σκέψεις εύχομαι ολόψυχα σε όλους υγεία, ευτυχία και μια δημιουργική και ισορροπημένη χρονιά.

Δρ Κώστας Κονής

4 comments:

eleni said...

hello phivo this is your ousin eleni from nz,just to wish you a happy new year

Phivos Nicolaides said...

Eleni. What a nice surprise! Thank you my dear cousin Eleni and all the very best to you. Lots of love to New Zealand from Cyprus!

jf said...

Ένα όμορφο καλωσόρισμα της νέας χρονιάς για την επιχείρηση-Ζωή!

Phivos Nicolaides said...

JamanFou. Όλοι χρειάζονται ένα θερμό καλωσόρισμα της νέας χρονιάς. Καλή Χρονιά Ιωάννα!