Wednesday, December 10, 2008

Βιβλία Φοίβου Νικολαΐδη

Γράμματα από τη φίλη Καίτη Σαριόγλου, Συγγραφέα
Σεπτεμβριανά , Πενήντα Χρόνια από τα Σεπτεμβριανά
Ειρήνη Σαριόγλου , Ιστορία του ξεριζωμού

Αγαπητέ Φοίβο,

Μόλις χθες βράδυ έφτασε το βιβλίο που είχες την ευγένεια και καλοσύνη να μας στείλεις και να μας αφιερώσεις. Όπως το υπέθετα κι από την κριτική που μου έστειλες είναι καταπληκτικό! Με το κοινωνικό σου νυστέρι καταφέρεσαι σε κάθε κακώς κείμενο της κυπριακής κοινωνίας. Θα πρότεινα να άφηνες την τράπεζα για να ασχοληθείς μόνο και μόνο με το γράψιμο! Φοίβο νάσαι καλά και να μας δίνεις πολλά τέτοια βιβλία. Σίγουρα η γιαγιά Ισμήνη θα πρέπει νάναι πολύ περήφανη για τον εγγονό της. Θερμά συγχαρητήρια κι ευχαριστώ κι από τον Σίμο. Φιλιά πολλά σε σένα και την Πόπη.

Με αγάπη
Καίτη
Κωνσταντινούπολης
13.3.2008

Διάβασα κα ξαναδιάβασα το βιβλίο σου. Κάτω από την σάτιρα και την κριτική ματιά για τα κακώς κείμενα της κυπριακής κοινωνίας υποφώσκει ένας αληθινός πόνος. Η απελπισία θάλεγα του ανέλπιδου. Αλήθεια, πόσοι είναι αυτοί που μπορούν και κάνουν τόσο αμείλικτη αυτοκριτική...

Σ΄ ευχαριστώ για τα ωραία ταξίδια που μας ταξιδεύεις.

Καίτη
Κωνσταντινούπολης
17.4.2008

Αγαπητέ Φοίβο,

Σ΄ ευχαριστώ για τα θαυμαστά και θαυμάσια νέα σου. Όλα όσα γράφονται και γράφτηκαν είναι λίγα. Δυστυχώς το σπουδαίο βιβλίο σου που είχες την καλοσύνη να μου στείλεις-στην Αθήνα- άργησε να φθάσει στα χέρια μου.

Είναι μια καταπληκτική δουλειά-πολύ σοβαρή-που μέσα από τον αυτοσαρκασμό και τη σάτιρα αποπνέει μια ατέλειωτη πίκρα και πόνο.
Νάσαι καλά και όπως είπαμε να συνεχίζεις να γράφεις.
Φιλιά στην Πόπη.

Καίτη
Κωνσταντινούπολης
17.5.2008
Κύριο
Φοίβο Νικολαΐδη
Περικλέους 1
2123 Αγλαντζιά

Κολόσσι, 14 Απριλίου 2008

Αγαπητέ μου κ. Νικολαΐδη,

Ήμουν εκεί, εκείνο το βράδυ που έγινε η παρουσίαση του βιβλίου σας, στη Λευκωσία από τις εκδόσεις Επιφανίου. Εντυπωσιάστηκα με όσα είπε ο παρουσιαστής σας, αγόρασα το βιβλίο σας «Νεοκύπριοι πλουτοκράτες», και θέλησα να σας δω προσωπικά, να μου υπογράφατε το βιβλίο και να λέγαμε μερικά πράγματα. Δυστυχώς, φύγατε αμέσως και γω έχασα την ευκαιρία να σας γνωρίσω από κοντά.

Διάβασα το βιβλίο σας και χαίρομαι που επιτέλους ένας άνθρωπος τόλμησε να πει όλα όσα θέλουμε όλοι να πούμε αλλά μας λείπει το θάρρος. Γλώσσα απλή, σαρκαστική και αυτοσαρκαστική, ένα βιβλίο που διαβάζεται εύκολα που το κλείνεις και σκέφτεσαι. Ένα βιβλίο που αφήνει κάτι μέσα στη ψυχή, κάτι να σε τυραννά, να θέλεις και συ κάτι να αλλάξεις.

Δεν είμαι τίποτα σπουδαίος, δεν είμαι ούτε φίρμα ούτε κανένα ηχηρό όνομα. Ένας ασήμαντος είμαι που έμαθε να αγαπά τα βιβλία, τη μουσική και τους ανθρώπους. Δεν είμαι σε θέση να σας κριτικάρω, ούτε να σας υποδείξω το παραμικρό. Απλά, σαν ένας αναγνώστης θέλω να σας ευχαριστήσω για ότι μας χαρίσατε. Πολύ θα ήθελα κάποτε να σας συναντούσαμε. Πολύ θα χαρούμε αν έλθετε κατά δω μεριά, να μας τιμούσατε με την παρουσία σας εδώ στο φτωχικό μας. Πολύ θα ήθελα να διάβαζα και το τελευταίο σας βιβλίο, «Στη γη της Χάνι-Ανάν». Μπείτε στον κόπο, αν θέλετε, να μου τηλεφωνήσετε ή να μου γράψετε που μπορώ να το βρω.

Σας σφίγγω το χέρι και σας εύχομαι κάθε επιτυχία.

Φιλικότατα,

Αντρέας Ονουφρίου
Συνοικισμός Κολοσσίου
Δαυλού 3
4636 Λεμεσός
Τηλέφωνα: 25 93 27 57 / 99 370 930
Κύριο
Φοίβο Νικολαΐδη
Περικλέους 1
2123 Αγλαντζιά

Κολόσσι, 14 Μαΐου, 2008

Αγαπητέ μου κ. Νικολαΐδη,

Για μια ακόμα φορά, μέσα από την καρδιά μου, σας ευχαριστώ για τη χαρά που μου δώσατε να διαβάσω και πάλι κάτι δικό σας και να χαρώ τη γραφή σας.

Μιλάτε για πράγματα τόσο γνωστά, πράγματα που ζήσαμε, πράγματα που τα νιώσαμε στο πετσί μας. Κι όμως! Διαβάζοντας τα κείμενα σας, ανακαλύπτεις πως δεν τα ήξερες καλά, πως τα πράγματα είχανε και μια άλλη όψη, μια κρυφή πλευρά που εσύ δεν μπόρεσες να την εντοπίσεις! Μέσα από το σαρκασμό, την καυτηρίαση των κακών μας χειρισμών, το χάλι μας και την κατάντια μας, πηγάζει μια άλλη άποψη, μια άλλη αλήθεια που εσύ δεν την φανταζόσουνα.

Το πιο σπουδαίο είναι ότι εσείς, μέσα από τη γραφή σας και την παρουσίαση των πραγμάτων, δεν μιλάτε ούτε σαν Αριστερός ούτε σαν Δεξιός. Ούτε μιλάτε σαν «Μακαριακός», ούτε σαν «Γριβικός». Μιλάτε σαν ένας ΑΛΗΘΙΝΟΣ άνθρωπος που λεει τα πράγματα με το όνομά τους. Μιλάτε σαν γνήσιος Κύπριος που πονάει τούτο τον δύσμοιρο τόπο. Κι αυτό είναι που με συγκίνησε περισσότερο. Και σας ευχαριστώ αληθινά μέσα από την καρδιά μου.

Εγώ ντρέπομαι να σας μιλήσω για τα γραφτά μου. Ούτε τολμώ να σας στείλω κάτι, έστι σαν ανταπόδοση για την τιμή που μου κάνατε. Θα χαρώ όμως πάρα πολύ αν καταφέρετε κάποια μέρα να μας τιμήσετε με την παρουσία σας εδώ στο φτωχικό μας, να σας περιποιηθούμε και να κουβεντιάσουμε. Ίσως τότε να τολμήσω να σας δώσω και γω κάτι δικό μου χωρίς να ντρέπομαι.

Σας εύχομαι να είστε πάντα γερός και δυνατός και να χαρίσετε στο τόπο μας και άλλα βιβλία και έργα σας. Εγώ θα είμαι περήφανος να ξέρω πως με τιμάτε με τη φιλία σας.

Φιλικότατα,

Αντρέας Ονουφρίου
Συνοικισμός Κολοσσίου
Δαυλού 3
4636 Λεμεσός
Τηλέφωνα: 25 93 27 57 / 99 370 930

10 comments:

jf said...

Το περιεχόμενο των επιστολών με εκφράζει απόλυτα!
Μέσα κaι απ' αυτό το blog, θάθελα κι εγώ να σ' ευχαριστήσω...

Phivos Nicolaides said...

JamanFou. Ιωάννα σ' ευχαριστώ πάρα πολύ για την ευγενική σου αυτή χειρονομία. Η εκτίμηση είναι αμοιβαία και σ' ευχαριστώ κι εγώ με τη σειρά μου γι' αυτά που μας προσφέρεις μέσω της δικής σου ιστοσελίδας, την οποία παρακολουθώ.

Eva Stamou said...

Φοίβο, είδα ότι το βιβλίο σου για τους 'Νεοκύπριους' υπάρχει στον κατάλογο της Πρωτοπορίας. Θα περάσω αύριο να το αναζητήσω. Ανυπομονώ να το διαβάσω.

Καλό βράδυ.

Phivos Nicolaides said...

Eva Stamou. Εύα πολύ σ' ευχαριστώ για το ενδιαφέρο σου. Θα περιμένω και τα επιεική σχόλια σου!! Καλό σου βράδυ.

Unknown said...

Είχα σκοπό να ασχοληθώ στο αυριανό άρθρο στον Πολίτη με τους έξοχους Νεοκύπριους του Νικολαΐδη αλλά έχουν εκτοπισθεί τα πάντα από το βάρος των γεγονότων και των εξελίξεων στην Ελλάδα.

Διαβάζω τους Νεοκύπριους με ένα διαρκές χαμόγελο, καιρό είχα να βρεθώ τόση ώρα, συνέχεια με το χαμόγελο επίμονα ζωγραφισμένο στα χείλη μου!

Επιβεβαιώνει ωστόσο ο Νικολαΐδης κάτι που είχα διαπιστώσει από τα πρώτα χρόνια της εγκατάστασης μου στη Νήσο:

Πως οι Κύπριοι δηλαδή, είτε παλαιό- είτε νεό- έχουν μια θαυμαστή ευχέρεια που οι Έλληνες έχουμε χάσει εδώ και δεκαετίες. Την ευχέρεια και το εύρος ψυχής που επιτρέπει τον Αυτοσαρκασμό.

Το βιβλίο του Φ.Ν. είναι ένας θαυμάσιος "τουριστικός" ψυχογραφικός οδηγός στα άδυτα της συμπεριφοράς των Κυπρίων ένα A-Z για την τοπογραφία και τα μονοπάτια που συνθέτουν τον Νεοκύπριο χαρακτήρα.

Κάτι που εντόπισα από τις πρώτες σελίδες, είναι το "ύφος" και το υπόβαθρό του.

Το βιβλίο, μοιάζει γραμμένο όχι από σύγχρονο Κύπριο αλλά από κάποιον σοφό και χιουμορίστα παππού, καθισμένο σε ένα παραδείσιο συννεφάκι που κοιτάζει προς την Κύπρο επιτέλους ελεύθερος από τα κοινωνικά "πρέπει" και την εν ζωή "κανονικότητα". Απαλλαγμένος από όλα λοιπόν, καταγράφει με ματιά διαχρονική, εφόσον πια ανήκει στην αιωνιότητα σαρκάζει, φωτίζει, υπογραμμίζει και συγκρίνει το παρελθόν των ημερών του, με το σήμερα που παρατηρεί.

Κάποιες στιγμές μου θύμισε ο Νικολαΐδης τους κλασικούς "γέρους" του muppet show- μέχρι που συνειδητοποίησα την βαθύτατη επιρροή που έχει ασκήσει στον συγγραφέα η γιαγιά Ισμήνη.

Η γιαγιά Ισμήνη, που με την αυτόφωτη προσωπικότητά της συνδυασμένη με την λατρεία στα γράμματα και την αισθητική της ζωής, άφησε όχι απλά ίχνος ανεξίτηλο στην προσωπικότητα του Νικολαΐδη, αλλά, θαρρώ, η ουσία της, η ενέργεια της ψυχής της, οι αλήθειές της ζουν και βασιλεύουν απόλυτα καθώς κατοικούν στην καρδιά , το νου και τη συνείδηση του Φοίβου Νικολαΐδη. Όχι μόνο του συγγραφέα αλλά και του καθημερινού ανθρώπου που τον διακρίνει ένα σπάνιο ήθος συμπεριφοράς.

Φεύγω για το γραφείο μου όμως τώρα, παίρνω και το βιβλίο γιατί όποτε έχω 5 λεπτά καιρό ξεκλέβω να διαβάσω λίγο.

Εγγυημένα, σε 30 δευτερόλεπτα, θα χαμογελάω μέχρι τα αυτιά

Adamantia said...

Φοιβο, εχω ηδη παρει δυο βιβλια σου αλλα δεν εχω ακομα προλαβει να τα διαβασω. Ομως τωρα μολις εμαθα για τον θανατο του Τασσου Παπαδοπουλου. Αισθανομαι την αναγκη να συλλυπηθω αλους τους Κυπριους φιλους. Προσωπικα τον εκτιμουσα πολυ αυτον τον ανθρωπο και τη σταση που κρατησε στα δυσκολα του δημοψηφισματος.
Να ειστε ολοι καλα.

Phivos Nicolaides said...

Politispittas. Αγαπητέ μου Γιώργο, το ότι διαβάζεις το βιβλίο με ένα διαρκές χαμόγελο στα χείλη, με κάνει να νιώθω μεγάλη ικανοποίηση. Όσο για τα γενναιόδωρα και κολακευτικά σου σχόλια, τα θεωρώ ως ενθάρρυνση να συνεχίσω να ανιχνεύω το διφορούμενο στο Κυπριακό τοπίο. Σ' ευχαριστώ από καρδιάς.

Phivos Nicolaides said...

Adamantia. Σ' ευχαριστώ ειλικρινά για την εμπιστοσύνη που έδειξες και αγόρασες τα βιβλία. Ελπίζω να μην την... πάτησες!
Σ' ευχαριστώ και για τα συλληπητήρια, για τον άνθρωπο και πατριώτη Παπαδόπουλο.

Meropi said...

Με χαρά βλέπω ότι ο νέος @φίλος που απέκτησα μέσω του blogging είναι ένας εξαίρετος διανοητής.

Phivos Nicolaides said...

Meropi. Μην τα παραλές Μερόπη. Θέλω να ελπίζω ότι είμαι ένας σκεπτόμεντος άνθρωπος με κοινωνική συνείδηση!!