Thursday, December 4, 2008

Bαρέθηκα του 'συμπαθητικούς' ηγέτες

Του Γιώργου Πήττα
Στήλη Άλατος

Να πω και εγώ την Ουτοπία μου ε; Η Κύπρος είναι μια σταλιά. Μια μέση γειτονιά της Γερμανίας, ένας άντε δύο δήμοι των Αθηνών. Προσθέστε Παλαιό Φάληρο και Νέα Σμύρνη, να η Κύπρος…
.
Αν κανείς βάλει κάτω τα πράγματα και συλλογιστεί το χρήμα που κυκλοφορεί σε συνάρτηση με το Μέγεθος του τόπου και παράλληλα τοποθετήσει σε μία άκρη του μυαλού του τα προβλήματα που υπάρχουν, τότε απλά , και συγχωρέστε μου το απόλυτο του ύφους, τότε απλά λοιπόν κάποιος μπορεί να φτάσει αβίαστα στο συμπέρασμα πως όλοι όσοι διοίκησαν την Κύπρο είναι ανήκουν επιεικώς στην επικράτεια της Αλητείας.
.
Γιατί, δεν μπορώ να κατανοήσω, πως σε έναν τόπο μια μπουκιά κάθε πόλη δεν είναι μια κούκλα με πάρκα και πράσινο με δίκτυο ηλεκτρικών τραμ και ποδηλατοδρόμους, με πεζοδρόμια φαρδιά για τους πεζούς, με χαμηλή ανθρώπινη δόμηση και με επιβεβλημένη την στηριγμένη στην Κυπριακή πέτρα αρχιτεκτονική παράδοση. Δεν μπορώ να καταλάβω, γιατί οι πόλεις της Κύπρου, δεν έχουν από ένα τέλειο νοσοκομείο και 3-4 μικρότερες κλινικές που να λειτουργούν στο πλαίσιο ενός αξιόπιστου Εθνικού Συστήματος Υγείας και με στελέχωση από Κύπριους και ξένους γιατρούς αμειβόμενους με ανταγωνιστικούς μισθούς.
.
Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί η πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση δεν στεγάζεται σε κτήρια υποδείγματα αρχιτεκτονικής και λειτουργικότητας πλήρως εξοπλισμένα. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν επενδύουμε σε φιλικές προς το περιβάλλον τεχνολογίες, γιατί δεν γεμίζουμε τη θάλασσα σε συγκεκριμένες τοποθεσίες με Αιολικά Πάρκα (κοιτάξτε το Ολλανδικό παράδειγμα) γιατί δεν επιβάλλονται ΔΙΑ ΡΟΠΑΛΟΥ οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, γιατί δεν επιδοτούνται γενναία τα υβριδικά αυτοκίνητα, γιατί δεν φορολογούν τα τσιγάρα να πάνε 50% και 80% και 200% επάνω. (και είμαι καπνιστής).
.
Θα προστατευθεί η υγεία αλλά και το Κράτος θα έχει έσοδα από τους εξαρτημένους. Δεν είμαστε ούτε η Γαλλία, ούτε η Βρετανία ούτε η Γερμανία. Θα μπορούσαμε όμως να είμαστε ένας τέλεια νοικοκυρεμένος και αυτάρκης Δήμος αυτών των χωρών ΑΝ το επιδιώκαμε. Αλλά τι περιμένει κανείς από μια χώρα που πλήρωσε 150.000 λίρες πριν από λίγα χρόνια για να γιορτάσει την ένταξή της στην Ε.Ε. με την Άννα Βίσση; Α…Να…σΒήσει! Είχα αναφωνήσει τότε από το ραδιόφωνο σε κατάσταση εκτός εαυτού τόσο για την σπατάλη όσο και το επίπεδο.
.
Ο κατάλογος είναι μακρύς, πολύ μακρύς. Και έχω την αίσθηση πως τον τόπο τον διαφεντεύει ένας θλιβερός βλαχοκαπιταλισμός που με την ίδια αναίδεια που οδηγάει ή θορυβεί όπου σταθεί κι όπου βρεθεί, νέμεται και τον πλούτο. Η Κύπρος, έχει ανάγκη από λαμπρά μυαλά λέει ο εκλεκτός Φοίβος. Και εγώ, έρχομαι και σκέφτομαι πως αυτά τα λαμπρά μυαλά υπάρχουν, έτσι νομίζω τουλάχιστον. Αλλά είναι σκόρπια εδώ και εκεί.
.
Όσα από αυτά είναι ενταγμένα σε κομματικούς σχηματισμούς (αν) μιλούν χαμηλόφωνα για να μη ζημιώσουν το κόμμα. Όσα είναι εκτός μηχανισμών απλά σιγούν διότι και να αρθρώσουν έναν λόγο θα πέσει σαν βότσαλο στο νερό: μπλουμ! Ποιος, ποιοι θα πάρουν μία πρωτοβουλία να δημιουργήσουν ένα διακομματικό και ανεξάρτητο think tank που να ασκεί στοχευμένη πίεση προς την κάθε Κυβέρνηση;
.
Αλλά όχι ένα think tank βαριεστημένων και νυσταλέων τάχα «σοφών» που θα αναμασούν τις σοφίες του 19ου ή και του 20ου αιώνα όπου κάθε τόσο θα βγαίνει ένας απρόσωπος εκπρόσωπος και θα μιλάει με γλώσσα ξύλινη και θα λέει αρλούμπες που δεν πιστεύει ούτε ο ίδιος. Ένα think tank με μυαλά σημερινά που δεν έχουν κανένα πρόβλημα να κόψουν ομφάλιους λώρους ή να χτυπήσουν τα στερεότυπα κατακούτελα. Ένα think tank που να προκαλεί και να προκαλεί έντονα, αλλά με λογική που να μην μπορεί να αμφισβητηθεί.
En…pellares pou sas lallw koymparoi?...ή μήπως όχι;
.
ΥΓ:…βαρέθηκα τους «συμπαθητικούς» ηγέτες. Κανένας αποτελεσματικός υπάρχει;
Γιώργος Πήττας

16 comments:

Phivos Nicolaides said...

Αγαπητέ μου Γιώργο, οφείλω να ομολογήσω ότι δεν μπορώ να προσθέσω ή να αφαιρέσω ούτε ένα γιώτα από τις σκέψεις σου! Η 'Ουτοπία' σου μου θύμισε με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο, ότι στον τόπο μας ζούμε και βιώνουμε καθημερινά τον 'Υπαρκτό Αρχοντοχωριατισμό'!!! Τι να ελπίζουμε κι εμείς οι έρμοι... στην πνευματική έρημο που ζούμε...

phlou...flis said...

Μήπως, αυτοί που είμαστε τέτοιοι πολιτικοί μας ταιριάζουν; Γιατί και ...πεφωτισμένος να είναι ο ηγέτης, αν το ...κοπάδι δεν ακολουθεί, στράφι δε θα πάει κι αυτός;

Phivos Nicolaides said...

Phlou..flis. Πες το ψέμματα. Οι πολιτικοί και οι πολίτες είναι συγκοινωνούντα δοχεία. Το ένα είναι αντανάκλαση του άλλου. Απλώς, πολλές φορές, είναι πιο εύκολο να τα 'βάζουμε' με τους ολίγους πολιτικούς, παρά με τους πολλούς 'αχάπαρους' πολίτες...

Anonymous said...

http://anna-vissi.blogspot.com

se emas olous pou aresi i vissi ke diaskedasame tin entaksi den ixame katholou provlima...

epolinan i dithen stin kipro... afto ine pou tha mas katastrepsi ke oxi ta ipolipa

Meropi said...

Καλημέρα Φοίβο μου,
πολύ ωραίο το άρθρο του Γ. Πήττα. Και πόση αλήθεια περιέχει! Ένας πολιτικός που ανακάλυψα τώρα τελευταία και μου αρέσει πολύ είναι ο Υπουργός Παιδείας Δημητρίου. Μου φάνηκε νηφάλιος και συνετός.
Θέλω να σ' ευχαριστήσω που με έβαλες link. Επειδή μου αρέσει και το δικό σου ιστολόγιο, σ' έβαλα κι εγώ στα ιστολόγια που παρακολουθώ.

Maria Tzirita said...

Όπως και να'χει, θα προτιμούσα χίλιες φορές να ζω στην Κύπρο, παρά στην Ελλάδα του σήμερα. Πολύ καλύτεροι άνθρωποι, πιο ποιοτική ζωή, πιο ουσιαστικές σχέσεις. Και πιο λειτουργικό δημόσιο, σαφώς. Ίσως να πρέπει να δείτε λίγο τα πράγματα όπως τα βλέπει κάποιος "απέξω", όπως εγώ. Καλημέρα Φοίβο!

Unknown said...

@ Φοίβο, για άλλη μία φορά σε ευχαριστώ.

@phlou...flis, θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω με το σκεπτικό σου το οποίο είναι αρκετά "δημοφιλές" στις διάφορες συζητήσεις, αλλά, κατά τη γνώμη μου τουλάχιστον-στέκει τελείως στην επιφάνεια και δεν επιχειρεί ανάλυση.΄Πρώτα από όλα ένας λαός όπως ξέρουμε δεν είναι κάτι το συμπαγές, αποτελείται από πολλές και διαφορετικές Κοινωνικές και Οικονομικές Ομάδες και επιπλέον την ώρα των λεγόμενων συλλογικών αποφάσεων παίζουν πάρα πολλά πράγμα ρόλο, από το πως αντλαμβάνεται η κάθε ομ΄δα την Ιστορική μνήμη μέχρι την συγκεκριμένη επίκαιρη πολιτική συγκυρία, τόσο τοπικά όσο και διεθνώς. Ακόμα πιο σημαντικό:

Η μάζα-αν την δούμε ως "κύμα" έχει την τάση υποσυνείδητα να αποδέχεται ό,τι έρχεται από "τα πάνω" από ό,τι δηλαδή "εκπέμπει" ένα μήνυμα είτε πολιτικό,είτε αισθητικό.

"Πάνω" είναι τα ΜΜΕ και κυρίως η τηλεόραση που "υποβάλλει" και για αυτό παραμένει το ακριβότερο εργαλείο στη διαφήμιση αλλά και οι Πολιτικοί ως Opinion Leaders.

Η τηλεόραση-ως εργαλείο- είναι πάντα ένα πολύ ισχυρό ΄Μέσο υποβολής μηνύματος, γιατί δεν έχει συγκεκριμένο πρόσωπο ή προσωπείο.

Δεν είναι ο κος Χριστόφιας ή ο κος Αναστασιάδης ή ο οποισδήποτε που μπορεί να είναι "συμπαθής" "αντιπαθής" κλπ.

Είναι απλά "Μέσο".

Και ας μου επιτραπεί να πω, ότι κατά τη γνώμη μου υπάρχει εδώ μία συνέργια αλληλεξάρτησης Μέσων και Πολιτικών-δεν το εννοώ με την έννοια της Διαπλοκής- όπου το Τηλεοπτικό Προϊόν -συνήθως έργο αγράμματων, έχει επιβληθεί στην Κοινωνία και, κατά αναγκαία συνέπεια παρασύρει τον Πολιτικό. Και πάει λέγοντας.

Κάπου στη μέση αυτού του..."σάντουιτς" στέκει ο Κόσμος που αποκαλέσατε αχάπαρο.

Ωστόσο και πάντα κατά τη γνώμη μου, κανείς δεν είναι εκ γενετής αχάπαρος. Κάποιοι συντηρούν την "αχαπαροσύνη" τεχνηέτως και σκοπίμως γιατί βολεύει απείρως τις μετριότητές τους.

@Φοίβο μου, ναι. Πολιτικοί και Πολίτες, είναι οι μεν αντανάκλαση των δε και αντιστρόφως.

Φοβάμαι όμως, πως την Αρχική την Πρωτογενή εικόνα, το "Πρότυπο" το παράγει πάντα αυτός που έχει τη "δύναμη" και παριστάνει πως ξεχωρίζει από τη Μάζα προκειμένου -τάχα- να την οδηγήσει. Πως βρίσκεται σε εκείνη τη θέση; Μα πρώτα έχει παίξει "πειστικά" το ρόλο.

Μετά θα αποποιηθεί τον ρόλο και την ουσία του και θα βάλει απλά το κοστούμι του ρόλου προκειμένου να συντηρήσει τον εαυτό του στο πάρτι.

(δηλαδή...οι Γερμανοί άξιζαν τον Χίτλερ;Όχι βέβαια...!)

Unknown said...

@eksalos 18aris

Πρώτα από όλα φίλτατε, το να είσαι έξαλλος καλύτερα να το αποφεύγεις. Κάνει κακό στην υγεία τη δική σου και των γύρω σου που ενδεχομένως να μη θέλουν να έχουν «έξαλλο περιβάλλον».

Κατά δεύτερο λόγο, δεν έχω κανένα προσωπικό πρόβλημα με την κα Βίσση , είναι μία light pop τραγουδίστρια και τίποτα παραπάνω και τίποτα λιγότερο. Με ενοχλεί όμως αφάνταστα όταν σε έναν τόπο οι διάφοροι «διασκεδαστές» και μάλιστα δεύτερης κατηγορίας υπό την έννοια πως η κα Βίσση δεν είναι τίποτα παραπάνω από ένα καλό wannabe της εξαιρετικής στο είδος της Madonna , γίνονται περίπου καθεστώς και είτε σ αρέσουν είτε δεν σ αρέσουν καταντάει περίπου αδύνατον να τους αποφύγεις. Στη Βρετανία για παράδειγμα αν δεν σου αρέσει η κα Britney απλά για σένα δεν υπάρχει. Γιατί είναι έτσι φτιαγμένη η Κοινωνία που η εν λόγω αφορά μόνο τους «οπαδούς» της. Δεν θα τη δεις ποτέ στο 9 o’clock News, και δεν θα φιλοξενηθεί ποτέ σε καμία σοβαρή εφημερίδα πέρα από τα «ψιλά».

Το…έκαστος στο είδος του αγαπητέ έξαλλε 18άρη, είναι συνώνυμο και με το έκαστος στη θέση του. Και αν η κυρία Βίσση στο φινάλε ήθελε πραγματικά να τιμήσει την πατρίδα της για την ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ας μη ζητούσε το εξωφρενικό ποσό των 150.000 λιρών για να τραγουδήσει. Και μη μου πεις πως τόσο στοιχίζει το πράγμα, γιατί συμβαίνει να γνωρίζω ακριβώς πόσο ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ κόστισε και πόσα μπήκαν στις τσέπες.

Enough is enough και κάποτε η εξ Ελλάδος ορμώμενοι «καλλιτέχνες» θα πρέπει να πάψουν να βλέπουν την Κύπρο σαν ένα ωραίο και ανεξέλεγκτο πεδίο για χρυσοπληρωμένες αρπαχτές!!!

Αναφορικά με την τελευταία σου παράγραφο, σου υπόσχομαι πως εμείς οι «δήθεν» θα κάνουμε τα πάντα και για να αυξηθούμε και για να επηρεάσουμε.

Unknown said...

@Maria Tzirita και εγώ ακριβώς με αυτό το σκεπτικό ήρθα στην Κύπρο πριν από 6 χρόνια. Μπορεί διάφορα να με εκνευρίζουν αλλά δεν έχω μετανιώσει διόλου. Οταν δε με πιάνει μια μικρή νοσταλγία, κάνω ένα ταξιδάκι στην Αθήνα και σε δύο μέρες επιστρέφω πανικόβλητος :-)

jf said...

Δανείζομαι σκέψεις απ’ το βιβλίο σου [Νεοκύπριοι…] και γράφω με δικά μου λόγια: δεν αρκεί το προσωπικό όνειρο ενός ‘συμπαθούς’ πολιτικού· χρειάζεται να γίνει όραμα για να γίνει και αποτελεσματικός για το κοινωνικό σύνολο και την πατρίδα.

Unknown said...

@Μερόπη μου να σε καλημερίσω και από εδώ! Όπως βλέπεις, ο εκλεκτός μας Φοίβος φροντίζει να σας ζαλίζω και από εδώ! Αλλά να σου πω, κάτι άνθρωποι σαν τον Φ. Νικολαϊδη είναι που κάνουν αυτόν τον τόπο να ελπίζει σε ένα μέλλον πιο αξιοπρεπές.

Και το μειονέκτημα του μικρού μεγέθους του τόπου που λέγαμε πρόσφατα, εδώ μπορεί να γίνει το μέγα πλεονέκτημα γιατί αν συντονιστούν οι φωνές θα ακουστούν.

To turn the disadvantage into an advantage που λένε και οι Εγγλέζοι σοφότατα.


@JamanFou...ασφαλώς και δεν αρκεί κανενός το "προσωπικό" όνειρο ή όραμα. Αλλά για να γίνει συλλογικό όραμα κάτι, πρέπει να το πιέσει η συνειδητοποιημένη ανάγκη. Σταματώ εδώ γιατί θα γράψω σεντόνι πάλι :-)

Maria Verivaki said...

no, there ins't any...

koutso said...

Συμπαθητικούς είχαμε πολλούς και έχουμε,ακόμα και αστείους πολιτικούς, παπάδες, βουλευτές, δημοτικούς συμβούλους,δημάρχους κλπ.Ολοι μας διασκεδάζουμε με την μιζέρια μας και για να δείχνουμε μάγκες κρούζουμε τζιαί whisky στις πίστες.Τι διασκέδαση!Σέρνομαι χαμέ τζιαί κάμνω τούμπες.Οταν δε βαριέμαι πάω περίπατο και θαυμάζω τα αστικά μας μίζερα τοπία που καταφέραμε να διώξουμε τα παιδιά που έπαιζαν κάποτε στους δρόμους και φέραμε μετανάστες.Ετσι γίνεται όταν οι αστικοί χώροι εκφυλίζονται.Παίρνουν τα πάνω τους.Ολέ!
Εκτός απο τους μετανάστες που οι καϋμένοι ήρθαν για ένα καλύτερο αύριο εφέραμε την χειρότερη πάστα γραικύλων εγγλέζων που έχουν την αναίδεια να μας μιλούν σαν να είμαστε "ιθαγενείς".Μιά κολυμβήθρα γεμάτη φτύσιμο τζιαί να τους βάλουμε μέσα τζιαί να τους στείλουμε Ωκεανία να δημιουργήσουν νέα ράτσα παλαβών πιγκουϊνων

Phivos Nicolaides said...

Meropi. Το άρθρο του Γιώργου Πήττα είναι εξαιρετικό. Ο Υπουργός Παιδείας Δημητρίου είναι ένας καταξιωμένος ακαδημαϊκός, οι σκέψεις του οποίου είναι αρκετά προοδευτικές. Είναι νηφάλιος, συνετός και φίλος!! Σ' ευχαριστώ για το link και τα καλά σου λόγια, τα οποία ανταποδίδω με την εκτίμηση μου. Τους χαιρετισμούς μου από τη Λευκωσία.

Phivos Nicolaides said...

Mediterranean kiwi. We must find at least one, urgently...

Phivos Nicolaides said...

Koutso. Σ' ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον άρθρο σου το οποιο περιγράφει παραστατικώτατα τη σε πολλά σημεία μπανανία μας. Πρωτότυπη και η 'θεωρία-εισήγηση' σου περί Ωκεανίας. Πριν όμως στείλουμε κάποιους αλλοδαπούς, θα ήταν ίσως φρόνιμο, να εξαποστέλλαμε πρώτα μερικούς ημεδαπούς κατά κει μεριά, να ξαλαφρώσει λίγο αυτός ο τόπος από μερικούς επιτήδειους. Σίγουρα, θα βρίσκανε τον τρόπο να επιβιώσουν και να πουλήσουν μάλιστα και ψυγεία στις λιγοστές αποστολές που ζουν μόνιμα εκει...