Tuesday, August 26, 2008

Το κάπνισμα στην Αγγλία

Η ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ του καπνίσματος σε όλους τους δημόσιους χώρους στην Αγγλία συμπλήρωσε ήδη πάνω από ένα χρόνο ισχύος. Με εξαίρεση τη μόνιμη δυσφορία των αμετανόητων καπνιστών, ο απολογισμός είναι ιδιαίτερα θετικός. Τα επίσημα στοιχεία λένε ότι περίπου 400.000 άτομα έκοψαν το κάπνισμα. Ωστόσο, η απαγόρευση είχε και κάποιες άλλες, μη ηθελημένες επιπτώσεις. Πρώτ' απ' όλα η έλευση του (γνωστού από άλλες χώρες που είχαν επιβάλει νωρίτερα την απαγόρευση) «smirting», του συνδυασμού δηλαδή καπνίσματος και φλερτ στους δρόμους έξω από τα μπαρ.

Αγνωστοι μεταξύ τους καπνιστές σπεύδουν να απολαύσουν τη βλαβερή τους συνήθεια στους εξωτερικούς χώρους, όπου έχουν την τέλεια ατάκα για να πιάσουν κουβέντα: «Μήπως έχετε αναπτήρα;». Το γεγονός ότι το πεδίο δράσης στις νέες γνωριμίες έχει μεταφερθεί εκτός των κυρίως χώρων διασκέδασης, σημαίνει ότι πολλοί μη καπνιστές βρίσκονται αντιμέτωποι με τον πειρασμό να αρχίσουν το κάπνισμα για να αποκτήσουν το εισιτήριο συμμετοχής στα πηγαδάκια που σχηματίζονται κάθε βράδυ στους δρόμους έξω από τις παμπ.

Αλλες μη ηθελημένες επιπτώσεις της απαγόρευσης είναι η μείωση του αριθμού των καθαριστηρίων (καθώς μια βραδιά σε ένα πολυσύχναστο μπαρ δεν σημαίνει πλέον ότι τα ρούχα μυρίζουν δυσάρεστα), η δημιουργία περισσότερων κήπων στις παμπ, αλλά και η αύξηση της ζήτησης σε σεφ, αφού οι παμπ προσπαθούν πλέον να προσελκύσουν κόσμο προσφέροντας φαγητό.

2 comments:

Maria Verivaki said...

i can't stand other people's smoke - i hate the smell of ciagarette smoke, which is why i never go to bars and clubs

Phivos Nicolaides said...

Mediterranean kiwi. I hate smoking too, but Maria, we both miss the so called 'smirting'!!!