Thursday, July 3, 2008

Χορός η αέρινη τέχνη

Ο επιτυχημένος χορευτής Δάφνης Κόκκινος από την Κρήτη

Ο χορός είναι η αέρινη, η πιο κινητική η πιο όμορφη από τις τέχνες, διότι δεν είναι απλά μια μετάφραση ή απόσπασμα από τη ζωή, αλλά η ίδια η ζωή.

Η διάσημη Αμερικανίδα χορεύτρια και χορογράφος Μάρθα Γκράχαμ, (1896 – 1991) έλεγε ότι : «Ο χορός είναι η κρυμμένη γλώσσα του σώματος».

Η Αμερικανίδα ποιήτρια Μαρία Ανγκέλου έλεγε ότι : «Τα πάντα στο σύμπαν έχουν ρυθμό. Τα πάντα χορεύουν». Οι λέξεις σημαίνουν περισσότερα από ό,τι γράφεται σε ένα χαρτί. Χρειάζεται η ανθρώπινη φωνή για να τις εμποτίσει με σκιές βαθύτερου νοήματος.

«Ο χορός είναι ανάγκη για τον άνθρωπο και σαν ανάγκη εμφανίζεται από τους πρωτόγονους λαούς, που από κείνα τα χρόνια είναι συνυφασμένος με κάθε είδους ανθρώπινη εκδήλωση. Ανάγκη βασική που πηγάζει από τα βάθη της ψυχής του και εκφράζει τις αδυναμίες του, τις ανησυχίες του, τους φόβους, τις χαρές του ή τις πίκρες του... Άλλωστε, ας μη ξεχνάμε ότι η κίνηση είναι ο τρόπος που εκφράζεται ο άνθρωπος πριν ακόμα μιλήσει».

«Ο χορός είναι η Μητέρα Τέχνη που ζει μέσα στον χρόνο και στο χώρο. Η πιο ολοκληρωμένη τέχνη που εκφράζει συγχρόνως τον ψυχικό, τον πνευματικό και τον υλικό κόσμο».

Οι ανθρωπολόγοι υποστηρίζουν ότι ο χορός είναι μια πολιτική (κοινωνική και αισθητική) συνιστώσα, άμεσα συνυφασμένη με την καθημερινότητα, πριν ακόμα γίνει τέχνη με την καθαρή έννοια του όρου.



1 comment:

Anonymous said...

Μήπως είναι εύκολο να αναφέρεις δυο πράγματα παραπάνω για τον χορευτή Δάφνη Κόκκινο;