Wednesday, July 30, 2008

Ο κακός δαίμονας

Του Σπύρου Αθανασιάδη

ΜΕΤΑ τη συνθήκη της Λοζάνης η επεκτατική πολιτική της Τουρκίας δεν περιορίστηκε μόνο στην ενσωμάτωση της Αλεξανδρέττας (29/6/1939) . Είχε και έχειβλέψεις τόσο στην Κύπρο όσο και στην Κιρκουκ και Μουσούλη. Προς το σκοπό το Γραφείο Ειδικού Πολέμου ετοίμασε ειδικό σχέδιο (Σχέδιο Επανάκτησης της Κύπρου=Κibris Istirdat Plani), το οποίο αποσκοπούσε όχι στην διχοτόμηση της νήσου αλλά στην «επανάκτηση της Κύπρου». Για υλοποίηση του σχεδίου διατέθηκαν τεράστια ποσά και εκπαιδεύτηκαν 10.000 άνδρες.

Άσχετα αν στην δεκαετία του 50 το σύνθημα ήταν «Διχοτόμηση ή Θάνατος», τόσο οι στρατιωτικοί όσοι και οι πολιτικοίτης Τουρκίας είχαν βλέψεις για κατάκτη
ση του συνόλου της νήσου . Ο τότε ΥΠΕΞ Φατίν Ρουτού Ζορλού (μετά το πραξικόπημα του 1960 απαγχονίστηκε) αποκάλυψε τα σχέδια του για την ΤΜΤ και την Κύπρο ως εξής: «Δημιουργία ανταρτοπολέμου και ένοπλη στήριξη των θέσεων της Τουρκίας και αν παραστεί ανάγκη και το επιτρέψουν οι συνθήκες, γενικός ξεσηκωμός για να τεθεί η Κύπρος υπό τον έλεγχο της Τουρκίας». Ο Ζορλού ενεργούσε με οδηγίες και ευλογίες του Προέδρου Μπαγιάρ και του πρωθυπουργού Μεντερές.

Ακόμη και μετά την υπογραφή των συμφωνιών Ζυρίχης-Λονδίνου η υπό τον Μεντερές Κυβέρνηση συνέχιζε να υποστηρίζει την ΤΜΤ. Λίγο πριν την ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας και ενώ η τουρκική ηγεσία προέβαινε σε δηλώσεις υποστήριξής της, συνελήφθη το πλοίο «Ντενίζ», το οποίο μετέφερε στην Κύπρο οπλισμό. Του πλοίου επέβαιναν δύο έμμισθοι υπάλληλοι του τουρκικού υπουργείου Άμυνας και ένας επιλοχίας του τουρκικού στρατού. Ο οπλισμός που μετέφεραν ήταν ένα εκατομμύριο σφαίρες, 500 τυφέκια και 6.000 βόμβες.

Η ΤΜΤ ήταν ο κακός δαίμονας για το σύνολο των κατοίκων της νήσου. Δεν δίσταζε να δολοφονεί αθώους και να σκορπά τον τρόμο και τον θάνατο. Μεταξύ πολλών άλλων θύματά της ήταν οι Μισιαούλης-Καβάζογλου (Απρίλιος 1965). Οι τ/κ δημοσιογράφοι Αϊχάν Χικμέτ και Αχμέτ Γιουρκάν (23-4-1962) αλλά και απλοί εργάτες, βιοπαλαιστές, οικοδόμοι, υπάλληλοι.

Στόχος της ΤΜΤ ήταν να αναγκάσει τους Τ/κ που ήταν μέλη των ε/κ συντεχνιών να διαγραφούν και να εγγραφούν στις αντίστοιχες τ/κ.

Προ ετών, ο ιδρυτής της ΤΜΤ Αμμοχώστου, Μουσταφά Τούρκογλου, δήλωσε στην Ορτάμ ότι η ΤΜΤ σκότωνε τα παιδιά της επειδή ήταν «κομμουνιστές» και ότι οι Τ/κ έγιναν όργανα και έπαιζαν το παιγνίδι της Άγκυρας. Τα πρωτοπαλίκαρα της ΤΜΤ δεν περιορίζονταν μόνο σε δολοφονίες αλλά τοποθετούσαν και βόμβες προκειμένου να δημιουργήσουν ένταση μεταξύ Ε/κ και Τ/κ και έτσι να εξυπηρετηθούν οι σκοτεινές τους βλέψεις και στόχοι. Οι άνδρες της ΤΜΤ ευθύνονται για τις βομβιστικές επιθέσεις κατά των τζαμιών Ομεριγιέ και Μπαϋρακτάρ στη
Λευκωσία.

Σήμερα οι «αγωνιστές» της τρομοκρατικής αυτής οργάνωσης , αν και μεγάλης ηλικίας, αντιτίθενται σε κάθε βήμα που γίνεται για επαναπροσέγγιση και επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης.

Σπύρος Αθανασιάδης

Εφημερίδα 'Ο Φιλελεύθερος' 27/07/2008

2 comments:

Maria Verivaki said...

thanks again, phivos, for this information

Phivos Nicolaides said...

You are welcome Maria. The author Spyros Athanasiades is an excellent and well informed specialist on Turkish affairs. Soon, I hope you'll read more!