Thursday, July 24, 2008

Ειρήνη Σαριόγλου


Στις 10 Δεκεμβρίου 2004 παρουσιάστηκε στην Κωνσταντινούπολη το βιβλίο Turkish policy towards Greek education in Istanbul 1923-1974 (Η επιρροή της τουρκικής πολιτικής επί της ελληνικής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Κωνσταντινούπολη, 1923-1974) της Ειρήνης Σαρίογλου, διδάκτορος του Τμήματος Βυζαντινών, Οθωμανικών και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ. Πρόκειται για το μεγαλύτερο μέρος της διδακτορικής διατριβής της, που εξέδωσε σε βιβλίο το Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο (Ε.Λ.Ι.Α.) στο πλαίσιο της δραστηριότητάς του για την προαγωγή της έρευνας της Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας. Το βιβλίο παρουσίασε ο Χ. Τζίμητρας, διεθνολόγος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μπιλτζί.
.
Επίσης, την έκδοση χαιρέτισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος τίμησε με την παρουσία του την εκδήλωση. Το βιβλίο είχε παρουσιαστεί νωρίτερα, τον Ιούνιο του 2004, στο Μουσείο Μπενάκη, από τον τέως υπουργό Εξωτερικών κ. Ιωάννη Καψή, τον βουλευτή κ. Φώτη Κουβέλη και τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο της Ν.Δ. κ. Βύρωνα Πολύδωρα. Οι ομιλητές τόνισαν την οξυδέρκεια με την οποία εκτίθενται οι επιπτώσεις της τουρκικής πολιτικής επί της ελληνικής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Κωνσταντινούπολης, όχι μόνο κατά την περίοδο 1923-1974, αλλά ουσιαστικά κατά τους δύο τελευταίους αιώνες, καθώς και την αυστηρή επιστημονικότητα με την οποία αναλύεται η ιστορία του κεμαλικού καθεστώτος δια μέσου της κατιούσας πορείας της ελληνικής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
.
Δεν παρέλειψαν να αναφέρουν ότι η συγγραφέας είναι πολύγλωσση και έτσι μπόρεσε να αντλήσει το υλικό της εργασίας της από τα αρχεία των Υπουργείων Εξωτερικών της Ελλάδος, της Τουρκίας, της Μεγάλης Βρετανίας, του Οικουμενικού Πατριαρχείου, της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, του Μουσείου Μπενάκη και του Ε.Λ.Ι.Α.
.

2 comments:

Maria Verivaki said...

it must be an incredibly interesting book, and how significant that the time period stops at 1974

Phivos Nicolaides said...

Meditrranean kiwi. Hi Maria, I have to say that all books of Irinis Sarioglou are important and of great interest. If you have time have a look at her personal website, which I have added today.