Sunday, May 11, 2008

Θεωρία του Χάους

Ο Εντουαρντ Λόρεντς και τα φτερά της πεταλούδας

Τον Απρίλιο του 2008 πέθανε ο Αμερικανός μαθηματικός και μετεωρολόγος Εντουαρντ Λόρεντς, σημαντικός ερευνητής, πατέρας της Θεωρίας του Χάους και του «φαινομένου της πεταλούδας».

Η Θεωρία του Χάους διέπεται από τη βασική αρχή ότι σε ορισμένες περιπτώσεις πολύ μικρές διαφορές στα αίτια, είναι δυνατόν να επιφέρουν τεράστιες διαφορές στα αποτελέσματα.

Για παράδειγμα, μια μικρή αλλαγή στην ατμόσφαιρα μιας περιοχής μπορεί να προκαλέσει σημαντικές μεταβολές, όπως για παράδιεγμα, ανεμοστρόβιλους σε μιαν άλλη.

Με το συμπέρασμα αυτό, που κατέληξε το 1963, κατέρριπτε την επικρατούσα μέχρι τότε βασική φιλοσοφία περί των διαδοχικών προσεγγίσεων στη λύση ενός προβλήματος, ότι δηλαδή παρόμοιες αιτίες κατέληγαν σε παρόμοια αποτελέσματα.

Στην προσπάθεια του ο Λόρεντς να τονίσει εμφατικά και με γλαφυρό τρόπο το φαινόμενο της ευαίσθητης εξάρτησης των τελικών αποτελεσμάτων από τις αρχικές συνθήκες, χρησιμοποιούσε ως παράδειγμα το πέταγμα μιας πεταλούδας με την ασήμαντη αλλαγή της ατμοσφαιρικής πίεσης σε μια περιοχή του κόσμου, που είναι δυνατόν να έχει τελικά σοβαρές συνέπειες σε μια άλλη.



«Το χτύπημα των πτερύγων μιας πεταλούδας στη Βραζιλία μπορεί να προκαλέσει τυφώνα στο Τέξας», καθιερώθηκε στην καθημερινή ομιλία, για να δείξουμε εμφαντικά την ευαίσθητη εξάρτηση ορισμένων φαινομένων από τις αρχικές συνθήκες.

Εντουαρντ Λόρεντς 1917 – 2008

No comments: