Sunday, April 13, 2008

Το χρήμα

Πότε το χρήμα φέρνει ευτυχία Σύμφωνα με μια τελευταία μελέτη που έγινε στον Καναδά, το χρήμα μπορεί να κάνει κάποιους να αισθάνονται ευτυχισμένοι, όταν το ξοδεύουν για άλλους ή σε κοινωφελείς σκοπούς.

Η έρευνα αποδεικνύει ότι το γνωμικό «καλύτερα να δίνεις παρά να παίρνεις», είναι επιστημονικά έγκυρο, όπως εξηγεί η Ελίζαμπεθ Νταν, Ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας του Καναδά.

Οι μελετητές διεξήγαγαν τρία πειράματα για να μετρήσουν πόσο ευτυχείς νιώθουν άνθρωποι, που μόλις ξόδεψαν χρήματα για τον εαυτό τους, σε αντίθεση με όσους έδωσαν ποσά σε κοινωνικούς σκοπούς. Διαπιστώθηκε ότι όσοι ανέφεραν ότι ξόδεψαν περισσότερα χρήματα για τους άλλους, ένιωθαν πιο ευτυχείς, σύμφωνα με την πρωτότυπη αυτή μελέτη.

Αν και παλαιότερες μελέτες είχαν συσχετίσει το αίσθημα ευτυχίας με την προσφορά σε φιλανθρωπίες, η παρούσα έρευνα είναι η πρώτη που αποκαλύπτει ότι η προσφορά χρημάτων σε κοινωνικούς σκοπούς είναι παράγοντας ευτυχίας.

Στο τρίτο πείραμα, φοιτητές έλαβαν είκοσι δολάρια και πήραν την εντολή να τα ξοδέψουν την ίδια ημέρ. Στους μισούς δόθηκε η εντολή να ξοδέψουν τα χρήματα αγοράζοντας πράγματα για τον εαυτό τους, ενώ οι υπόλοιποι έπρεπε να δωρίσουν πράγματα σε άλλους. Στο τέλος της ημέρας, οι φοιτητές που είχαν αξιοποιήσει τα χρήματα για να αγοράσουν πράγματα για άλλους, ένιωθαν πιο ευτυχισμένοι, σύμφωνα με την έκθεση των ερευνητών.

Συνεπώς, να μην διστάζουμε να προσφέρουμε όσα και όταν μπορούμε στους άλλους.

No comments: